Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum au explodat prețurile caselor în Viscri. Reportaj BBC despre turiștii români care au inundat „satul iubit de prințul Charles”

Viscri -BBC

În 2010, îți puteai lua o casă în Viscri cu 20.000 de euro. Zece ani mai târziu, ar trebui să plătești de patru ori mai mult dacă ai vrea să îți cumperi aceeași proprietate, scrie BBC într-un reportaj despre valul de turiști români care a inundat „satul iubit de prințul Charles”.

Situată în centrul României, mica localitate are doar 450 de locuitori, număr care a fost mult depășit în ultimele luni de turiștii veniți cu mașinile să viziteze „cel mai popular sat din Transilvania”.

„Nu numai că este sit al Patrimoniului Mondial Unesco, dar prințul de Wales deține aici o fermă tradițională din 2006. Prințul s-a îndrăgostit frumusețea istorică a zonei în urmă cu mai bine de două decenii. De ani de zile, el ajută la dezvoltarea schemelor de conservare a arhitecturii de patrimoniu a ceea ce fundația sa descrie drept un „mod de viață neschimbat de sute de ani””, relatează sursa citată.

Într-o sâmbătă de vară, o dâră de praf și zgomot se ridică în aer, în timp ce autoturismele încep să blocheze străzile neasfaltate ale localității.

„Uitați-vă la ce praf vine de pe șosea. E foarte deranjant, nici nu mai poți deschide ferestrele”, se plâng localnicii citați de BBC. Oamenii povestesc că de dimineață până seară mașinile trec într-una pe drum. 

Ei spun că popularitatea satului a devenit, în același timp, o binecuvântare și un blestem.

Anul trecut, 45.000 de turiști au cumpărat bilete de intrare la remarcabila biserică luterană fortificată din Viscri, față de 15.000 în 2015 și 5.000 în 2005.

Anul acesta, restricțiile Covid-19 privind călătoriile în străinătate au determinat o creștere a turismului intern și, odată cu acesta, a adus mai multe mașini pe străzile localității.

„Atmosfera de astăzi este mai mult cea a unui parc tematic urban decât un a unui sat tradițional.

Anul trecut a fost inaugurată o parcare special construită lângă intrarea în sat, care a costat 15.000 € - bani privați, proveniți de la cinci familii locale.

Dar turiștii o ignoră în mare măsură semnele și oricum nu este obligatoiu să parchezi acolo”, scrie BBC.

Articolul integral, aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Destul de rau ce se intampla in Viscri. Este un sat normal din Ardeal care din pacate a fost scos din anonimat - chiar daca intentia a fost buna - si acum incep sa plateasca pretul publicitatii. Ce este mai rau este ca marea majoritate nici nu stiu de ce viziteaza acest sat. Mai mult o bifa in lista cu locuri vizitate si cam atat. Vin cu masina pana in strada de langa biserica - le este greu sa parcheze si sa faca cativa pasi - Intra in biserica isi fac cateve self-iuri si pleaca.
    P.S. Sper sa treaca pandemia cat mai repede si cei care vin "fortati" de imprejurari sa se duca spre locatiiile aglomerate consacrate
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult