Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cum au explodat prețurile caselor în Viscri. Reportaj BBC despre turiștii români care au inundat „satul iubit de prințul Charles”

Viscri -BBC

În 2010, îți puteai lua o casă în Viscri cu 20.000 de euro. Zece ani mai târziu, ar trebui să plătești de patru ori mai mult dacă ai vrea să îți cumperi aceeași proprietate, scrie BBC într-un reportaj despre valul de turiști români care a inundat „satul iubit de prințul Charles”.

Situată în centrul României, mica localitate are doar 450 de locuitori, număr care a fost mult depășit în ultimele luni de turiștii veniți cu mașinile să viziteze „cel mai popular sat din Transilvania”.

„Nu numai că este sit al Patrimoniului Mondial Unesco, dar prințul de Wales deține aici o fermă tradițională din 2006. Prințul s-a îndrăgostit frumusețea istorică a zonei în urmă cu mai bine de două decenii. De ani de zile, el ajută la dezvoltarea schemelor de conservare a arhitecturii de patrimoniu a ceea ce fundația sa descrie drept un „mod de viață neschimbat de sute de ani””, relatează sursa citată.

Într-o sâmbătă de vară, o dâră de praf și zgomot se ridică în aer, în timp ce autoturismele încep să blocheze străzile neasfaltate ale localității.

„Uitați-vă la ce praf vine de pe șosea. E foarte deranjant, nici nu mai poți deschide ferestrele”, se plâng localnicii citați de BBC. Oamenii povestesc că de dimineață până seară mașinile trec într-una pe drum. 

Ei spun că popularitatea satului a devenit, în același timp, o binecuvântare și un blestem.

Anul trecut, 45.000 de turiști au cumpărat bilete de intrare la remarcabila biserică luterană fortificată din Viscri, față de 15.000 în 2015 și 5.000 în 2005.

Anul acesta, restricțiile Covid-19 privind călătoriile în străinătate au determinat o creștere a turismului intern și, odată cu acesta, a adus mai multe mașini pe străzile localității.

„Atmosfera de astăzi este mai mult cea a unui parc tematic urban decât un a unui sat tradițional.

Anul trecut a fost inaugurată o parcare special construită lângă intrarea în sat, care a costat 15.000 € - bani privați, proveniți de la cinci familii locale.

Dar turiștii o ignoră în mare măsură semnele și oricum nu este obligatoiu să parchezi acolo”, scrie BBC.

Articolul integral, aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Destul de rau ce se intampla in Viscri. Este un sat normal din Ardeal care din pacate a fost scos din anonimat - chiar daca intentia a fost buna - si acum incep sa plateasca pretul publicitatii. Ce este mai rau este ca marea majoritate nici nu stiu de ce viziteaza acest sat. Mai mult o bifa in lista cu locuri vizitate si cam atat. Vin cu masina pana in strada de langa biserica - le este greu sa parcheze si sa faca cativa pasi - Intra in biserica isi fac cateve self-iuri si pleaca.
    P.S. Sper sa treaca pandemia cat mai repede si cei care vin "fortati" de imprejurari sa se duca spre locatiiile aglomerate consacrate
    • Like 0


Îți recomandăm