Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum au redescoperit Sibiul liderii europeni. Timmermans: „E ca într-un basm”. Juncker: „Nu este adevărat că saxonii au fost primii care au ajuns în Transilvania. Luxemburghezii au fost primii”. Tusk: „Sunt uimit. E neobișnuit”

Donald Tusk - summit UE Sibiu - Foto Inquam Photos / Cornel Putan)

(Foto Inquam Photos / Cornel Putan)

Preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles se reunesc azi la Sibiu pentru summitul informal al UE, unde va fi anunţată calea pe care va merge Uniunea Europeană în următorii cinci ani. O parte dintre liderii europeni s-au arătat impresionați de cum arată orașul care a fost desemnat în anul 2007 capitala culturală europeană.

(Foto Facebook/Klaus Iohannis)

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, ajuns la Sibiu încă de miercuri, și-a petrecut seara în centrul vechi al orașului. „E ca într-un basm când pășești aici, e ca istoria Uniunii Europene în stradă. E frumos”, a spus Timmermans, întrebat de jurnaliști cum se simte la Sibiu, potrivit Turnul Sfatului.

UPDATE: Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la Sibiu.

UPDATE: Liderii Partidului Popular European (PPE) s-au reunit la Muzeul ASTRA din Sibiu. 

Președintele Klaus Iohannis, cele mai importante declarații: „Alegerile (din 26 mai - n.n.) sunt despre a rămâne uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale, libertatea, statul de drept, siguranța și prosperitatea tuturor cetățenilor. Lupta împotriva celor care își ascund incompetența sub sloganuri extremiste avem responsabilitatea să o câștigăm. Viitorul UE depinde de noi.”

„Asistăm la un asalt asupra statului de drept. Există lideri ce vor să se situeze deasupra legii. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetățenilor europeni că aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde viața de zi cu zi a fiecărui cetățean.”

„Dacă statul de drept e amenințat, atunci fiecare cetățean are mai devreme sau mai târziu de suferit. România e o țară europeană”. 

„Contează votul de la referendum. E un vot pentru viitorul european al României”.

ȘTIREA INITIALĂ

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat marți propunerea de a alege Sibiul - „un oraș vechi, cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa Centrală și de Est, trecutul și viitorul nostru”- pentru organizarea reuniunii liderilor europeni.

„Am ales Sibiul din motive strict luxemburgheze, pentru că voiam să pun capăt propagandei germane, care spune că saxonii au fost primii care au ajuns în Transilvania. Nu este adevărat. Este primul fake news din istorie. Luxemburghezii au fost primii. Și atunci când merg în Transilvania împreună cu președintele Klaus Iohannis, prietenul meu, care a fost primar al Sibiului, putem să vorbim împreună luxemburgheză. Sibiul este singurul loc din Europa în care oamenii înțeleg luxemburgheză”, a spus Juncker.

Și Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a plimbat a preferat să se plimbe miercuri seara prin centrul Sibiului. „Este un loc foarte special, sunt uimit. E ceva neobișnuit”, a spus Tusk jurnaliștilor.

Gazda summitului de la Sibiu este președintele Klaus Iohannis.

„În ziua de 9 Mai, Ziua Europei, România va fi, cum am arătat, centrul procesului de reflecție asupra viitorului Uniunii Europene, un moment simbolic important în istoria construcției europene, în care să ne amintim de beneficiile procesului de integrare europeană şi să pregătim prioritățile noastre strategice viitoare. Mâine Europa va fi în România! Mâine Europa se va desena de aici, din România, de la Sibiu!”, a declarat miercuri, președintele Klaus Iohannis.

Repere în desfășurarea summitului:

Ora 10.00: Liderii Partidului Popular European (PPE) se întâlnesc la Muzeul ASTRA. Summitul PPE, care pregătește Consiliul European informal, se va încheia cu declarații de presă comune ale președintelui Klaus Iohannis cu președintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber și președintele PNL, Ludovic Orban.

Ora 11.45: Șefii statelor și guvernelor UE sosesc la Primăria Sibiu pentru prima sesiune a Summitului informal al Consiliului European

Ora 12.30: Începe reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în Sala Atrium din Primăria Sibiu.

Ora 133.15: Fotografie de familie a liderilor UE în Piața Mare din Sibiu

Ora 13:30: Dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Ora 15.30: A doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European

Ora 18.00: Conferință de presă comună a președintelui Klaus Iohannis, alături de Jean – Claude Juncker și Donald Tusk.

Summitul informal va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Are dreptate,dnul.Juncker.Primii colonisti ajunsi in Transilvania la 1260,adusi de regele Ungariei,erau flamanzi.Pana tarziu in familiile sasilor din zona Sighisoarei se vorbea flamanda.Asa ca,da,primii colonisti in Transilvania au fost din zona Luxemburg-ului de azi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult