Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum cucerești fiecare centimetru pătrat dintr-o bucătărie mică. Ghid în patru pași pentru a crea senzația de spațiu

Amenajare bucătărie

Indiferent de dimensiuni, bucătăria pare să nu fie niciodată suficient de mare. Este spațiul din casă cu cea mai mare densitate de obiecte, de la cele mai mici – ustensile, vase, oale și pahare, până la cele mai mari – frigider, aragaz, masă și scaune. În plus, îndeplinește cele mai multe funcții: aici pregătim mâncarea, aici servim masa, aici petrecem timp cu familia și chiar cu prietenii. Judecând după aceste aspecte, bucătăria ar trebui să ocupe cea mai mare suprafață comparativ cu celelalte încăperi. Dar în realitate lucrurile stau exact pe dos.

În majoritatea apartamentelor din blocuri vechi, bucătăria este puțin mai mare ca baia, iar în cele noi, dimensiunile sunt atât de reduse încât a ajuns să ne numească chicinetă. Și pe bună dreptate. Astfel, amenajarea unei bucătării de dimensiuni reduse pare o provocare încă și mai mare decât cea a unei băi mici.

Vestea bună este că sunt soluții pentru a valorifica fiecare centimetru pătrat într-o bucătărie și câteva trucuri prin care poți crea iluzia de spațiu. DedeSign îți vine în ajutor cu câteva idei și un proiect de amenajare din care să te inspiri pentru a crea un spațiu funcțional și estetic. 

1. Creează cât mai multe spații de depozitare

Depozitarea este principala problemă într-o bucătărie, iar când trebuie să găsești soluții pentru un spațiu mic, e și mai provocator.  

Ia în considerare alegerea unor piese de mobilier înalte până în tavan, așa cum sunt cele folosite în proiectul DedeSign, pentru a profita de fiecare centimetru pe care îl ai la dispoziție.

Te poți extinde pe vertical cu rafturi, cârlige sau benzi magnetice pentru a stoca ustensilele de gătit și pentru a economisi spațiul din sertare.

O strategie inteligentă este să optezi pentru mobilier multifuncțional, ca o insulă cu spațiu de depozitare, care se poate folosi și ca blat pentru gătit adițional, dar și ca loc de luat masa.

În proiectul propus, s-a folosit un astfel de blat și scaune de bar care mențin spațiul fluid și se armonizează foarte bine cu peretele accent.  

2. Alege culori deschise și luminoase

Acestea au abilitatea de a crea iluzia de spațiu și de a-l face să să pară mai mare decât este în realitate. Optează pentru tonuri deschise atât pentru pereți și pardoseală, cât și pentru mobilier, dar nu te sfii să adaugi o pată de culoare. Poți vopsi un perete într-un nuanță mai închisă, poți pune câteva accente cu ajutorul unor corpuri de iluminat sau al unor piese mai importante precum chiuveta sau frigiderul.

Lasă lumina să se joace pe suprafețe care o reflectă. Încearcă să integrezi sticlă lucioasă, oglinzi sau un blat lucios pentru că reflexiile creează iluzia de adâncime mărind spațiul vizual. 

Într-un spațiu mic, nu trebuie să blochezi nicio sursă de lumină naturală. Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Pentru intimitate poți alege perdele sau storuri semitransparente.

3. Optează pentru electrocasnice compacte

Alege electrocasnice compacte, gândite să îți optimizeze spațiul, și integrează-le în mobilierul de bucătărie, pentru a nu ocupa zona de blat. Pe lângă o mașină de spălat vase și un frigider înguste, investește în produse multifuncționale, cum este un cuptor electric cu opțiune de microunde.

În proiectul propus de DedeSign, cuptorul și plita, dar și hota sunt încorporate în mobilă, iar frigiderul s-a încadrat perfect în spațiul rămas. 

4. Deschide spațiul vizual

Folosește rafturi deschise oriunde dispui de puțin loc pentru că, pe lângă senzația de spațiu, imprimi și o notă de stil și eleganță bucătăriei. Le poți folosi chiar în locul corpurilor superioare ale mobilierului pentru a adânci spațiul vizual. 

Dacă optezi pentru această soluție, asigură-te că le păstrezi ordonate și nu foarte încărcate. Altfel, efectul va fi inversul celui dorit.

Folosirea unei uși glisante, pe care să o închizi numai la nevoie, imprimă același efect de deschidere și adâncime.

Nu este deloc ușor să amenajezi o bucătărie mică, dar tocmai de aceea rezultatul pe care îl poți obține cu ajutorul unui plan bine pus la punct, îți va da și mai multă satisfacție. Pentru că poți obține un spațiu funcțional și estetic în ciuda dimensiunilor mici.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mhai Nai check icon
    Corecte sugestiile, nu insa imaginile. Adica imaginile nu respecta ideile din articol.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult