Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum dezarmezi un troll de pe net

gadgeturi - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Când am început să scriu articolul, soția mea nu știa ce sunt trollii, cu toate că îi tot întâlnise până atunci pe net: oriunde e o discuție cât de cât publică, mare minune să nu-și facă vreunul apariția, mai devreme sau mai târziu. Așa că n-ar strica să încep cu definiția. Nefiind un termen împământenit încă, v-o ofer pe cea din dicționarul Oxford, în traducere proprie: „persoane care postează online, în mod deliberat, un conținut ofensiv sau provocator”.

Ca orice definiție a unui fenomen complex, e acoperitoare, dar nu ne spune mare lucru. Care este portretul robot al trollului? Ce-l mână-n luptă? Părerile psihologilor sunt împărțite. Există diverse teorii, pe care nu o să le înșir aici; nu fiindcă mi s-ar părea nefondate, ci pentru că sunt, aparent, la fel de probabile. De altfel, mi se pare și dificil să realizezi un studiu altfel decât de la distanță, deci relativ neconcludent. De ce? Păi cum să faci rost de subiecți? Pui un anunț gen „căutăm trolli pentru un studiu în vederea eradicării comportamentului lor”? Chiar și așa, câți ar fi dispuși să se considere trolli, chiar să se mai și lase cercetați?

Vestea bună e că, în ciuda diversității opiniilor, psihologii sunt unanimi în privința a ceea ce trebuie făcut atunci când dai de ei. Ce anume? Nimic deosebit. Ignoră-i. Lucrul pe care trollii îl detestă cel mai tare e să nu le acorzi atenție.

Bun.. O abordare în stil mindfulness. O fi, dar la prima vedere ni se pare nenatural ca cea mai bună tactică să fie cea de a nu face nimic; instinctul de conservare se revoltă la ideea de a sta cu mâinile în sân în fața unui atac. E lucrul pe care mizează și trollii, oferindu-ne în același timp un minunat prilej de a pune în practică un concept central în filozofia Estului. Chinezii îi spun wu-wei, japonezii zazen, și s-ar traduce aproximativ prin „non-acțiunea este acțiune”. E una din conceptele care stau la baza mindfulness, dar care ni se pare bizar nouă, occidentalilor, cei care cultivăm oroarea față de repaus. Nu e momentul să insist aici asupra semnificațiilor, să observăm doar că, la fel ca în alte multe alte situații în viață, și în cazul trollilor, tăcerea este un răspuns. Cel mai potrivit.

Așa cum apar pe hârtie, lucrurile par înșelător de simple. Aplicăm definiția, tăcem filozofic, și, după un timp, toți trollii ar trebui să dispară, nu? Și totuși, se pare că lucrurile stau exact pe dos. trollii proliferează.

De ce? Trollii nu sunt niște mutanți, ci oameni ca și noi, cu motivații similare pe care le manifestă într-un mod mai puțin benefic, dar perfect explicabil. Prin urmare, putem pleca de la premisa, dragă lor, că „în fiecare dintre noi zace o sămânță de troll”. Chiar dacă sămânța asta nu înflorește peste tot, poate suficient de prolifică astfel încât neamul să nu le fie pus în pericol. Mai mult, trollii au capacitatea nemaiîntâlnită în lumea reală de a se hrăni unii pe alții fără că asta să le pună în pericol existența, ci dimpotrivă, le-o justifică. Să luăm exemplul întâlnirii a doi xenofobi, unul român și altul maghiar. Sau un islamofob versus jihadist. 

Ca și în cazul „fake news”, să nu ne așteptăm ca altcineva să ne scape de ei.

Or fi toți trollii răi, dar nu toți sunt și proști. Ei sunt capabili să-și deghizeze atacurile în haina unui limbaj aparent civilizat. Da, ne putem aștepta ca un administrator să își igienizeze site-ul de neamurile proaste care fac abuz de limbaj, dar e lipsit de realism să ne închipuim că are resursele de a analiza nuanțele fiecărui mesaj. Prin urmare, trollii sunt aici, și aici vor rămâne.

Spuneam că trollii-bădărani sunt ușor de identificat, prin limbajul pe care îl folosesc. Dar cum îi detectăm rapid pe cei care se ascund în spatele aparenței de onorabilitate? Simplul fapt că mesajul cuiva ne deranjează sau e în opoziție cu părerea noastră nu e, în sine, un motiv suficient pentru a-l eticheta drept troll. În plus, bunele maniere în comunicare ne îndeamnă să ne credităm interlocutorul cu cele mai bune intenții, chiar și atunci când le exprimă într-un mod mai stângaci. Pe de altă parte eu unul nu sunt dispus să pierd prea mult timp cu semantica, așa că mi-am folosit bruma de experiență să încropesc o listă cu cele mai probabile cinci semne că am de a face cu unul din trollii „educați”.

Reacțiile acestui tip de trolli sunt construite de așa manieră, încât să te incite să le dai replica. Așa că, înainte de a o face, asigură-te că nu cazi în plasa cuiva care:

1. Încearcă să-ți închidă gura.

2. Îți găsește lipsuri și defecte.

3. Pretinde că știe ce gândești.

4. Răstălmăcește ce spui.

5. Face aprecieri aplicabile oriunde.

De ce doar 5 criterii? Sunt suficiente? Evident, nu. Atunci, de ce nu 10? N-ar fi mai utilă o listă ceva mai cuprinzătoare? Am ales 5 deoarece psihologii ne spun că, la un moment dat, putem jongla simultan cu 4-7 elemente. Am sacrificat exhaustivitatea în favoarea eficienței. Ce folos ar fi avut o listă a cărei lungime o făcea nepractică?

Lista e incompletă și imperfectă. Mă aștept să fie trolli care se vor strecura prin ochiurile sitei, precum și victime colaterale. Asta e, la război ca la război.

În fond, care să fie paguba? Că am căzut în capcană? Noi cădem, învățăm lecția și ne ridicăm. Sau ne temem că o să tăcem atunci când puteam să dăm replica pe care o consideram întemeiată? Ne putem atunci inspira din înțelepciunea ortodoxă, prin cuvintele avvei Arsenie:

„De multe ori m-am căit că am vorbit; iar că am tăcut, niciodată."

Cineva poate obiecta că dau dovadă de inconsistență: pe de o parte promovez spiritul critic, iar pe de altă parte mindfulness-ul, o practică ce e caracterizată de atitudinea necritică. Pe de o parte întocmesc criterii de etichetare a trollilor, iar de cealaltă propun non-acțiunea.

Ei bine, incompatibilitatea este aparentă: spiritul critic și mindfulness sunt două instrumente mentale cu funcții diferite, care nu se exclud reciproc. Dacă am în trusa mea de scule un ciocan, nu arunc șurubelnița. Dimpotrivă, mă gândesc dacă nu cumva îmi lipsește și un clește. Nu de alta, dar știm din popor că cel care nu are știe să folosească decât ciocanul, tratează orice problemă ca pe un cui...

Și nu în ultimul rând, nu vă luați la trântă cu trollii. Poate că pe unii o să îi învingeți, dar în final o să ajungeți să gândiți și să acționați ca ei. Nici nu e de mirare: oricine ajunge să semene cu cei de care se înconjoară, atât în viața reală, cât și în online.

E suficient să vă comportați cam ca la zoo: priviți animalele, dar nu băgați mâna printre gratii și, mai ales, nu le hrăniți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  „Provocative” din limba engleză are un sens mai apropiat de cuvântul „instigator” decât de provocator („a provoca” se referă și la reacții pozitive).
  • Like 0
  • @ Leo
   check icon
   Corect ce spuneți, însă în limba română instigarea se referă de obicei la fapte, ori în cazul de față e vorba mai ales de idei.
   • Like 1
  • @
   Leo check icon
   Adevărat, însă chiar și așa tot mai potrivit este acel termen (cearta este și ea o faptă). :)
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  ...Eu i-am hrănit dar numai pentru că îmi place să le "dau peste bot" și să atrag atenția altora ce inepții scriu!O tactică bună, cred eu, după 2-3 postări contradictorii-sau cât crede fiecare- de tras concluzia " trol, n-ai ce face" și lăsați să vorbească singuri, să nu le mai răspund, ci să scriu comentarii direct la articol și NU lor.Închei cu o glumă marcă proprie:" De ce scriu trolii postări lungi? Pentru că sunt plătiți la metru pătrat !"O zi bună și fără -nervi cauzați de- troli!
  • Like 4
 • E foarte complex subiectul.Am ajuns sa traim virtual uneori mai intens decat in realitate...Din pacate sunt unele spirite malefice pe net care iti otravesc sangele in vine prin ceea ce scriu...pe aceia chiar ca nu trebuie sa-i hranesti, pentru ca-ti faci singur rau.
  • Like 1
 • Meshter check icon
  Primul caz pe care l-am vazut in presa romana online a fost prin 2004, cand un anume "Prof Mezinu Mihai" a inceput sa posteze comentarii pe evz, simuland o identitate a unui rom care e posibil sa fi fost o persoana reala. Desi era un caz evident de trolling, absolut nimeni nu parea sa inteleaga fenomenul, si il hraneau copios. Cred ca am vazut postarile lui si mult mai tarziu, deci si-a mentinut si probabil evoluat "avatarul". De fapt, cazul ar fi un excelent subiect pentru o lucrare de licenta in sociologie/psihologie.
  Trollii cei mai buni sunt cei care aproape nimeni nu ii depisteaza, atat de bine isi construiesc atat identitatea, cat si argumentele, si evident cei profesionisti sunt cei mai buni. Periculosi asemenea unei armate, ei lucreaza pe toate lungimile de unda: de la zvonuri halucinante (e.g. Hillary si reteaua ei de prostitutie sau Julien si Soros), pana la manipulare psihologica fina. Intr-un fel, sunt ca programatorii din "Westworld": tasteaza si modifica parametrii functiilor cognitive, doar ca "updating the hosts" ia ceva mai mult timp :).
  • Like 1
 • incercam sa inteleg cum faci sa nu fii (catalogat) troll, plecand de la definitia Oxford : „persoane care postează online, în mod deliberat, un conținut ofensiv sau provocator”
  cel mai mult ma descumpaneste , acel deliberat - deci cum ar trebui sa postez? , am inteles , si sa (nu) fi ofensiv (hai, ca provocator e ceva mai special)
  cred ca ar trebui adaugat si "sistematic" in ale trollilor, pt altfel chiar ca facem orice dezbatere plata si lipsita de har
  ps: desigur, inteleg ca exista trolli, si ca unii dintre ei se numesc si postaci (candva "zvoneri") si pot fi chiar si t remunerati sau cu carnet de partid! - orice partid
  • Like 2
  • @ corneliu apostol
   Delia MC Delia MC check icon
   Cum se depistează?Destul de.simplu: când tema nu-i pe placul vreunui partid sau organizații vin postacii de serviciu și "sufocă " spațiul de comentarii încercând să schimbe opinii sau să ducă subiectul în derizoriu.Simplu, ne întrebăm care-i scopul și cine are interes și posibilități și avem răspunsul(da/nu și de ce).Si încă, nu răspund direct la întrebări ci vin cu argumente pe lângă; o țin pe-a lor indiferent cât de multe argumente logice aduci.Trolii sunt mai agresivi și mai indarjiti decât postacii obișnuiți, scriu TOTDEAUNA contra -postacii aduc osanale câteodată-denumirea li se potrivește perfect!A propos, ar fi bine dacă s-ar putea raporta asta și dacă ar avea și efecte, de pildă postările lor să poarte un semn distinctiv de avertizare...
   • Like 2
  • @ corneliu apostol
   check icon
   Poți provoca pe cineva voit sau nu.
   Acel "deliberat" înseamnă că provocarea este intenționată.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Dan check icon
   Despre ,,celebra,, sosoaca ,, ce se poate spune ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
text: Răzvan Pintea / vocea: Claudiu Pândaru
sound-bars icon