Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum îi explici unui prost că virusul există și e mortal: „Omule, a trebuit să iau trupul copilului și să-l pun într-un sac”

Brazilia - tata - captura Euronews

Foto: captura Euronews/ Protest inedit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, Brazilia, cu cruci negre, fixate în nisip, în memoria celor 100.000 de decese din cauza Covid. Un tată își plânge copilul, mort din cauza coronavirus.

S-ar putea să vă sperie gândul că prostia e un virus.

Nu este. E adevărat că pare, în unele medii și în habitat adecvat, endemică.

Posibil să nu vă placă unele manifestări. Cum ar fi mitocănia și agresivitatea. Dar, credeți-mă, e doar vina voastră. Atâta timp cât nu veți accepta prostul ca pe o ființă cu drepturi, trăind firesc în spațiul lor existențial, veți fi angoasați permanent de stresul coexistenței.

Abandonați ideea că prostul va evolua într-o stare superioară. În care va exploata instrumente precum gândirea dincolo de instinct și reacții normale la stimuli simpli. Încetați să vă luptați cu morile de vânt. Atâta timp cât idiotul va nega o realitate evidentă, din rațiuni proprii ori sădite de indivizi care se cațără pe prostia lui, noțiuni precum flexibilitatea în gândire ori exerciții de logică vor rămâne nu numai sintagme fără înțeles, ci și construcții verbale greu de pronunțat. Omul normal, cu atât mai mult cel inteligent, suferă de blestemul îndoielii. Prostul, firește, prosperă psihic în liniștea convingerilor de nezdruncinat.

Poate că, în cine știe ce condiții, veți reuși să deschideți o breșă prin betonul convingerilor prostului. Dacă e așa, cultivați cumva această reușită. Deși, dacă mă întrebați pe mine, prudent ar fi să nu vă faceți iluzii. Breșa aia este fie falsă, fie o crăpătură accidentală, fie una deliberată. 

Este o realitate, în circumstanțe favorabile, prostul face prozeliți. Sunt câteva argumente care sădesc fundamentul acestui demers.

Banii. Proștii cred cu profundă convingere că un un prost care a „făcut” o grămadă de bani nu poate fi prost. Nici nu poate fi altfel, atâta timp cât scara valorilor proprii este pe măsura parametrilor lui de analiză, iar modelul dat exemplu e perfect încadrabil în raționament.

Patosul cu care emite tâmpeniile. Ori, mai degrabă, agresivitatea discursului. Într-o dezbatere, este arma naturală a prostului care nu e preocupat nici de veridicitatea argumentelor, nici de coerența și logica discursului. Vârful strategiei care îi este la îndemână este conștiința faptului că cel cu care combate îi este superior și nu trebuie lăsat să vorbească. Așa că îi retează orice propoziție de la cuvântul cu numărul 6, când propoziția tinde să aibă sens.

Solul în care sădește sămânța. Mulțimea de semeni cu nivel similar cu al lui căreia se adresează. La drept vorbind, e firesc să fie așa. Vorbim de o mulțime al cărui nivel de înțelegere e rezultatul unei pregătiri școlare sărăcuțe. Gândiți-vă la o situație în care, de exemplu, într-o cursă electorală aceștia sunt puși să aleagă între un candidat inteligent, om de cultură eventual, versus un individ care n-a pierdut vremea citind ori frecventând cursuri prin școli deștepte însă a „făcut” bani. Nu dezvoltăm cum, omu’ a fost „orientat”. Doi oponenți aflați într-o luptă inegală. Orientatul vorbind tare, nițel agramat și incoerent însă într-un fel pe care mulțimea îl pricepe, inteligentul încercând să spună lucruri simple, dar fără să nimerească limbajul votantului. După cum știți, istoria modernă consemnează o tentativă a oamenilor cu carte de a se implica politic. Imposibil să se adapteze, cam ca dinozaurii la vremea lor.

Și totuși, am crescut cu toții în spiritul unor drepturi, conveniențe și, pe alocuri, niște comodități. Nu poți nega dreptul unui grup, definit ori ba, să-și exprime crezul public doar pentru că au convingeri opuse majorității ori celui mai elementar bun simț. Sunt liberi să afirme că albul e negru și verdele albastru, că viața e un drept discutabil, că poți trăi pe picior mare chiar dacă punguța-i bleagă.

Că virusul din zilele noastre, un alt fel de asteroid, mai ucigaș decât cel de acum zeci de milioane de ani, nu există. Am văzut chiar un individ, de prin alte părți, dar din aceeași categorie de idioți, strigându-i în față unui om care-și îngropase copilul că totul e doar o știre inventată.

„Omule, spunea părintele, a trebuit să iau trupul copilului și să-l pun într-un sac. Să-l pun în sicriu și să-l îngrop. Poți să înțelegi? Poți înțelege nenorocire mai mare decât un părinte care îngroapă un copil?!”

De unde, oare, o așa vehemență în a nega o realitate evidentă? Mă gândesc că doar prostia, oricât de adâncă ar fi, nu explică îndeajuns.

Probabil că oamenii nu sunt pregătiți să accepte schimbările. Căci, așa cum ni se spune și intuim cu toții, cei care cred, va trebui să ne împăcăm cu unele modificări în modul de trai. Unele majore, dacă vrem să supraviețuim. Să acceptăm că e posibil să ajustăm unele drepturi individuale. În virtutea principiului de bază a drepturilor care spune că dreptul tău încetează acolo unde începe dreptul meu. Și nu ai dreptul, tu, cetățean idiot, să pui în pericol dreptul meu la viață! Și, totuși, nu te sfiești s-o faci zi de zi.

De când tot evoluăm pe scoarța asta de Pământ s-au înfiripat și au prins rădăcini conveniențe și comodități. E timpul să re-evaluăm o parte dintre ele. Câtă vreme mediul în care am evoluat ne-a supus unor încercări suportabile, ușor de analizat și înțeles, ne-am putut crampona de ele. Acum, din păcate, suntem în poziția să evaluăm riscurile. Cei care înțeleg mai bine decât oricine cu ce ne confruntăm ne tot spun, ne tot arată efectele fenomenului. Evident că, atâta timp cât nu pot înțelege deplin în ce constă răul nici nu vor putea fi posesorii unor soluții clare și eficiente. Dar se luptă s-o facă. În vremea asta o parte dintre semenii noștri clamează dreptul de a fi idioți și se comportă ca atare. O altă parte adaugă o altă trăsătură personală, ticăloșia. Și transmit mesaje tembele pe care o ditamai masa de idioți o cred, o acceptă, și-o asumă prin comportament.

Dictatură? Dictatura medicilor? Oare cât de idiot poți fi pentru a emite o asemenea aberație? Că putem discuta despre bubele din sistemul medical și chiar al unor medici? Evident că putem! Dar am putea să nu uităm exemplul efortului incredibil pe care-l fac în aceste vremuri. Cum încearcă să asigure îngrijiri, puțini câți au rămas, în condiții atât de dificile. NU vă mai spun, știți cu toții cum arată și ce trebuie să suporte un medic echipat adecvat pentru a intra în contact cu un bolnav afectat de Covid. Cum trăiesc cu conștiința faptului că se pot infecta oricând, cum merg la familiile lor cu groaza că își pot infecta soțul, copilul ori mama. Și se apucă un ticălos imbecil să iasă pe post afirmând că purtatul unei măști este o îngrădire a libertății! O botniță! Culmea e că el, ori, mai bine zis, ei, cei care varsă acest venin în spațiul public sunt cei care, de-a lungul ultimilor zeci de ani au golit țara de medici. Și, în general, de specialiști în mai toate domeniile.

Evident, în compensație, au avut grijă ca aici să rămână cei pe care-i agreează.

Știți voi care...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu-mi place exprimarea din acest articol, chiar din titlu. Eu cred ca cei la care va referiti injurios, as zice, nu sunt asa din vina lor. E drept ca starea lor poate face rau si altora si de aceea consider ca pentru ai ajuta si, implicit, a ne ajuta, trebuie sa gasim moduri de a I face sa inteleaga. Daca nu reusim, noi suntem de vina pentru ca noi suntem desteptii, noi avem instrumentele intelegerii.
    Am fost profesoara 33 de ani si stiu ca n ai sa faci un copil sa invete numindu l prost ci coborand cunoasterea la nivelul lui.
    Asta este principal cauza a rupturii din societate a romaneasca,dupa parerea mea.
    • Like 0
  • Prosti cu caru exista peste tot in lume,dar cel mai grav aspect al prostiei este politicianul care ne tine si ne ia de prosti pe toti gramada,si cu toate acestea cei care suntem peste indivizii prosti,nu ne omoram cu un mic efort de a fi mai multi la vot ca ei,si asa un partid ca PSD-ul a ajuns sa ne jeruiasca vreo trei ani.
    Apoi,prostia n-are limite,in ciuda inteligentei care este limitata.Suna urat dar asta-i realitatea.
    Daca ,PROSTIA ar fi un VIRUS si ar durea ,am asurzi cu totii.
    • Like 1
  • Iata ca prostii citesc si scriu si aici (vezi unele comentarii de mai jos) si ce scriu suna exact ca bancul ala cu militienii care se intalnesc cu un om care stia 5 limbi. La sfarsit, dupa ce nu inteleg nimic iar militianul tanar cade in admiratie - ati vazut don plutonier cate limbi stia omul ala - superiorul conchide: Si, la ce i.a folosit!? Exact asta e atitudinea. Ce daca esti destept ba? Eu te domin cu prostia.
    Daca banii aia de la UE s.ar duce spre emanciparea fortata a populatiei, poate peste 10 ani, fracția s.ar inversa si cei de atunci vor putea spera la o viata mai buna in Romania.
    • Like 4
  • Traim de mult timp in dictatura prostiei. Acum a devenit doar periculos de aparent. Putem sa ne uitam oriunde, de la institutii de stat, la firme private si sa vedem, cu mici exceptii, cum sefii sunt mai prosti decat cei pe care ii conduc, implicit si consilierii cu care se inconjoara pentru a putea supravietui in varf. Probabil ca frustrarea de a fi prosti le da aripi inspre a se pregati in special pentru a conduce, in timp ce bagatelizeaza sclipirile celor din subordine. Acestia din urma nu vor ajunge sefi din cauza constiintei si indoielilor. Capac peste toate, marii idioti sunt sustinuti si promovati de idiotii de rand, care realizeaza ca asta este sansa lor de a avea o cariera.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Oricum cei virusați cu multă Prostie sunt incomparabili mai mulți decât cei cu virusul Covid.
    • Like 4
  • Tare articolul, parca l-ai descris pe trump.
    • Like 0
  • Ce dovezi aveti ca exista virusul?
    • Like 0
    • @ Boboc Gabriel
      Ovo check icon
      Fix același ca și în cazul celorlalte virusuri. Mărturia medicilor, care l-au identificat și analizat. Sau nu crezi în existența virusurilor, în general? Ce dovezi ai ca exista virusul gripal, sau HIV, sau ebola? De fapt, ce dovadă vrei? Ce înțelegi prin "dovada ca exista virusul"? Vrei să-l vezi, să vorbești cu el, să pui mâna pe el? Nu se poate, este foarte foarte foarte mic. Sau crezi ca exista numai ceea ce poți vedea cu ochii tăi? E grav atunci. Adică, crezi în Dumnezeu? Ce dovadă ai ca exista? L-ai văzut, ai vorbit cu el? Dar în curent electric crezi? Cum ai văzut tu șirul ăla de electroni care se mișcă prin metal? Cum să se miște ceva prin metal, n-are cum! Ce dovadă ai ca exista curentul electric? Este o conspirație a producătorilor de așa zis "curent electric", să ne ia banii! De fapt, nu există!
      • Like 2
  • Sunt în dubiu. Pe dl. Cristi Puiu și alții ejusdem farinae în ce categorie să-i încadrez, la proști sau la ticăloși?
    • Like 1
    • @ Stroe Adriana
      Delia MC Delia MC check icon
      Ticăloși, evident. Discursul dumnealui e unul politic. Altfel ar trebui să-l suspectez de delir (psihic, bahic ori de la iarbă).
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Total de acord. Cu mențiunile: poate la acei proști ori încăpățânați șansele să fie convinși tind spre zero. Fiindcă ei se identifică cu ideile lor comportându-se exact ca antivaxx: dacă nu-i aluminiu e mercur, ori autism, iar dacă nici una, nici alta, vin cu Big Farma. Sursa de argumente e nesecată, ceea ce contează e să fie împotrivă.
    Însă a-i contrazice (în public, pe social media) cu argumente logice, previne ca aceștia să facă pui, să câștige adepți.
    Mai e categoria aparte a celor care fac pur și simplu politică. Ei știu bine că ce spun nu-i adevărat însă au descoperit o nișă prolifică, cea a negaționiștilor, pe care o exploatează cu nerușinare si cinism. Capital politic să fie, ce dacă mai crapă unii! Ei trebuie demascați imediat, cu cât mai repede cu atât mai bine altfel le mai pică niște nehotărîți în plasă.
    • Like 2
    • @ Delia MC
      Dumneavoastra ati putea fi o femeie, si atata tot. Sunt convins ca ati putea candida oricand la o functie in stat, care sa va faca cu adevarat utila societatii. Poza mica din medalion infatiseaza o fiinta frumoasa si sensibila, a carei menire ar fi, mai degraba decat scriitura, inrolarea in diverse forme de asociere non profit cu scop umanitar. Este pacat ca 'oamenii inteligenti' sa se adreseze exclusiv 'oamenilor inteligenti' iar 'prostii' sa ramana prosti - netulburati - in continuare. Oare cati 'prosti' citesc aceasta publicatie digitala, in afara de mine?
      • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      Delia MC Delia MC check icon
      Autorul presupune că ar fi proști. Eu cred că sunt de fapt, în cea mai mare parte încăpățînați. Nu vor să audă argumentele celorlalți. Dar dacă dvs aveți întrebări, aș fi bucuroasă să vă răspund.
      Căci la mine nu-i vorba dacă, cred sau nu. Eu sunt convinsă că e o problemă reală.
      Mulți ca dvs citesc. Și da, mă pun la dispoziție cu răspunsuri, oricând cu plăcere.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Incapatanarea care "tine" in ciuda argumentelor as incadra-o tot la unul din cele doua "rafturi" mai sus amintite. Caci a nu tine cont de numarul celor ce sustin un punct de vedere este peste puterea mea de intelegere. Este vorba aceea: "Daca doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca!" Cum poti sa crezi niste veritabili ticalosi - cativa medici ce poate au partial dreptate, dar modul in care-si argumenteaza punctul de vedere este discutabil, atunci cand o lume intreaga se pozitioneaza pur si simplu altfel decat imi/iti/ii convine??? Ai acel minim de rabdare, de intelegere pentru cei anxiosi, daca tu esti un viteaz si un "putin credincios".
      • Like 0
  • Teoria chibritului, scrisa ingrijit si cu lipsa usturatoare de talent. NU poate citi nimeni pana la capat aceasta peltea corecta de la un capat la celalalt. Nici nu intelegm prea bine daca oamenii prosti ar trebui eliminati de pe fata pamantului sau mai bine inscrisi intr-un club special (cu insigne de destepti pe piept), unde sa se intalneasca saptamanal si ca citeasca peltele de acest gen. Nu ar fi mai bine sa incercati voi 'inteligentii' sa va adresati 'prostilor' pe limba acestora? Altfel, ce facem? Ne scriem balarii unii altora noi 'desteptii' si apoi ragaim satisfacuti ca ne-am delimitat de prosti! Semnat: Curat murdar, un 'prost'.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult