Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum l-a bătut generația TikTok pe Donald Trump cu propriile arme: culisele sabotajului mitingului de la Tulsa

Trump Tulsa

Foto: Guliver Getty Images

Odată cu apariția internetului, tot ceea ce știam despre politică, campanii și alegeri s-a schimbat fundamental. Opinia publică a migrat spre mediul online, unde oamenii pot să-și exprime simpatiile și antipatiile politice în voie, să susțină sau să se opună unui candidat după bunul plac – iar recent, de când au apărut metode pe cât de machiavelice, pe atât de eficiente de a controla mediul online (vezi scandalul Cambridge Analytica), șansele de (re)alegere ale unui potențial candidat la o funcție publică sunt din ce în ce mai mult direct proporționale cu numărul de oameni care îl susțin „pe net”.

În Statele Unite, de pildă, președintele în exercițiu a decis organizarea unui miting de campanie în Tulsa – o alegere pe cât de controversată, pe atât de neinspirată. Pe lângă pericolul răspândirii noului tip de coronavirus (un risc iminent la o adunare mare de persoane, așa cum au arătat agențiile de sănătate), SUA se află în mijlocul unui tumult politic și civic fără precedent în urma evenimentelor recente (uciderea lui George Floyd, dezvăluirile fostului secretar de securitate națională al președintelui etc.) - în aceste condiții, ideea unui miting părea de-a dreptul nebunească.

Iar comunitățile online au ținut să demonstreze că ideea grandomană de a ține un miting în mijlocul unei crize este mai mult decât neinspirată. Șeful de campanie a lui Donald Trump, Brad Parscale, anunțase cu surle și trâmbițe că peste un milion de oameni se înscriseseră pentru a participa la miting – din acest milion, doar 15.000 au fost prezenți. Întrebarea zbura pe buzele tuturor; unde e mulțimea promisă?

S-a dovedit ulterior că totul fusese pus la cale de câțiva adolescenți ingenioși pe platformele de socializare TikTok și Twitter. În dorința de a da o lovitură de imagine acestui miting și campaniei de realegere a președintelui, sute de mii de adolescenți au creat un trend prin care se înscriau, fără a participa propriu-zis la miting. Scopul era de a „umfla” statisticile și cifrele – astfel, s-au anunțat peste un milion de oameni care urmează să participe la miting, dar în realitate au fost prezenți doar puțin peste 15.000. Diferența uriașă dintre cifra prezisă de participanți și numărul efectiv de oameni a fost atât de mare, încât până și ziarele conservatoare, loiale președintelui, au trebuit să scrie despre asta. Cum s-a reușit?

Adolescenții au reușit să se mobilizeze exemplar în acest exercițiu civic de rezistență pasivă în fața președintelui. Sute de mii de utilizatori de pe Tik Tok și Twitter s-au înscris pe listele de participare, distribuind mai departe prietenilor, creând astfel un trend. Pentru ca strategia să nu fie descoperită, postările care încurajau această idee erau șterse de către utilizatori după 24 ore – astfel că mișcarea nu a fost descoperită până după miting.

Astfel, primul pas în campania de realegere a lui Donald Trump a fost de-a dreptul torpilat de niște puști cu telefoane mobile. Astfel de acțiuni scot în evidență, încă odată, potențialul enorm pe care tehnologiile moderne îl au în influențarea alegerilor, dar și puterea solidarității. Dacă oamenii strâng rândurile pentru o cauză, pot destabiliza orice politician, indiferent cât de puternic ar fi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adica vandalismul din strada s-a extins si pe net si interfereaza in politica. Nu vad in asta nici un motiv pentru care autorul sa exulte...
    • Like 1
  • Aș zice că virala o fi fist unul dintre factori, dar nu a fost singurul.
    Trecând la fapte, arena respectivă are 19.000 de locuri, din care majoritatea au fost goale. Nu se poate că 99% din rezervări să fie false. Și nu se poate că Trump să fi sperat sa înghesuie 1.000.000 de oameni pe 19.000 de locuri.
    De fapt campania lui Trump speră că pe lângă arena aia plină să mai aibă și niște zeci de mii de oameni în stradă, în fața arenei, unde sa țină un miting spontan. Pe care l-au anulat pentru că erau doar câteva sute de oameni.
    • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Conform The Guardian, au venit cativa, cu arme (literale) si bagaje (mentale) asteptand ca protestatarii de la BLM sa il intrerupa pe El Naranjo Magnifico. Ceea ce nu s-a petrecut :)
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Stef Lia Stef Lia check icon
      Dvs credeti ca posesia tehologiei te face inteligent , ?
      • Like 0
  • Dan check icon
    Eu personal nu cred aceasta idee. Ce documente sau actiuni dovedesc ca este intradevar asa? Mai degraba, mi se pare ca numarul de crrrrretini ce sunt dispusi sa se imbolnaveasca doar ca sa il vada pe paranoicul autocrat al americii este mult mai mic decat se crede, exagerarea fiind creata de catre presa de extrema dreapta. Cu ce teorie a conspiratiei o mai veni Mos Marin acum ca sa explice acest esec?
    • Like 3
    • @ Dan
      Poate ca exagerarea sa fi fost totusi manaraia extremei stangi ! Cine poate sti in tara CIA si FBI, in tzara care se zice ca a fost pe Luna si si-a daramat Turnurile Gemene ? Nu va bucurati de raul altuia (al SUA) pentru ca nici nu stiti ce veti pierde !(DDD)
      • Like 0
    • @ Dan
      Stef Lia Stef Lia check icon
      Esecul a fost al celor ce au crezut ca nu vine nimeni.........
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Foarte inteligentă mişcarea. De fapt n-a fost niciun fel de sabotaj, pentru că oricum veneau tot 15.000. A fost doar gâdilarea unui orgoliu. Aşa se întâmplă când te umfli prea mult în pene.
    • Like 5
  • Deci sa inteleg ca vorbim in termeni de sabotaj contra cauza. Daca a sabota este mai important in lumea asta cretina decat o cauza care-ti poate modela destinul in timp indiferent de canditat inseamna ca generatia on-line este una care habar nu are ce inseamna DEMOCRATIE ( demos-cratos puterea de a alege liber si de a decide liber in lumea reala ) si daca postacii prefera tot in numele unei asa zise false libertati sa schimbe reguli doar pentru ca le sunt facilitate actiunile prin tehnologie doar pentru ca pot tot o mare tampenie este. Practic si concluzionez generatia de avortoni virtuali s-au obisnuit "sa scuipe impotriva curentului" indiferent de ce li se va propune oficial majoritatea dintre ei avand un coeficent de educatie batracian spre gorilism dar puternic injectat cu smecherii de tip #bit
    #pixeli #hacking etc. in numele binelui cica. Asa se intampla cand dai puteri virtuale de decizie unor no-name ba mai mult le facilitezi si actul premeditat sub umbrela ca asa-i trendul sau moda....
    • Like 4
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Alex check icon
      cat calm...ce putin frustrare...
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Parerist check icon
      "DEMOCRATIE ( demos-cratos puterea de a alege liber si de a decide liber in lumea reala )
      ...... Asa se intampla cand dai puteri virtuale de decizie unor no-name"
      Mi se pare mie, sau de fapt democratia e ceva gresit? Sau doar cei care sunt "cineva" ar trebui sa aiba puterea de decizie intr-o democratie?
      Te-ai gandit ca poate "digitalii" nu se simt reprezentati de niciunul dintre canditati, inainte sa faci spume?
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Paul check icon
      Rar am văzut pe aici atât de mult kkt concentrat in atatea cuvinte ca in postarea dvs. Totuși, va deranjează ca maimuța portocalie a luat-o pe cocoașa sau va deranjează posibilitățile oferite de tehnologia modernă? In definitiv și la urma urmei, chiar dacă sunteți un fel de homo erectus, totuși va bucurați de internet altfel nu ne-am delecta cu emanațiile dumneavoastră in forumul unei platforme online.
      • Like 3
    • @ Parerist
      Nu vi se pare, democratia chiar este ceva gresit pentru cei multi, dar ne-gresit pentru cei putini sus-pusi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult