Foto: Guliver Getty Images
Odată cu apariția internetului, tot ceea ce știam despre politică, campanii și alegeri s-a schimbat fundamental. Opinia publică a migrat spre mediul online, unde oamenii pot să-și exprime simpatiile și antipatiile politice în voie, să susțină sau să se opună unui candidat după bunul plac – iar recent, de când au apărut metode pe cât de machiavelice, pe atât de eficiente de a controla mediul online (vezi scandalul Cambridge Analytica), șansele de (re)alegere ale unui potențial candidat la o funcție publică sunt din ce în ce mai mult direct proporționale cu numărul de oameni care îl susțin „pe net”.
În Statele Unite, de pildă, președintele în exercițiu a decis organizarea unui miting de campanie în Tulsa – o alegere pe cât de controversată, pe atât de neinspirată. Pe lângă pericolul răspândirii noului tip de coronavirus (un risc iminent la o adunare mare de persoane, așa cum au arătat agențiile de sănătate), SUA se află în mijlocul unui tumult politic și civic fără precedent în urma evenimentelor recente (uciderea lui George Floyd, dezvăluirile fostului secretar de securitate națională al președintelui etc.) - în aceste condiții, ideea unui miting părea de-a dreptul nebunească.
Iar comunitățile online au ținut să demonstreze că ideea grandomană de a ține un miting în mijlocul unei crize este mai mult decât neinspirată. Șeful de campanie a lui Donald Trump, Brad Parscale, anunțase cu surle și trâmbițe că peste un milion de oameni se înscriseseră pentru a participa la miting – din acest milion, doar 15.000 au fost prezenți. Întrebarea zbura pe buzele tuturor; unde e mulțimea promisă?
S-a dovedit ulterior că totul fusese pus la cale de câțiva adolescenți ingenioși pe platformele de socializare TikTok și Twitter. În dorința de a da o lovitură de imagine acestui miting și campaniei de realegere a președintelui, sute de mii de adolescenți au creat un trend prin care se înscriau, fără a participa propriu-zis la miting. Scopul era de a „umfla” statisticile și cifrele – astfel, s-au anunțat peste un milion de oameni care urmează să participe la miting, dar în realitate au fost prezenți doar puțin peste 15.000. Diferența uriașă dintre cifra prezisă de participanți și numărul efectiv de oameni a fost atât de mare, încât până și ziarele conservatoare, loiale președintelui, au trebuit să scrie despre asta. Cum s-a reușit?
Adolescenții au reușit să se mobilizeze exemplar în acest exercițiu civic de rezistență pasivă în fața președintelui. Sute de mii de utilizatori de pe Tik Tok și Twitter s-au înscris pe listele de participare, distribuind mai departe prietenilor, creând astfel un trend. Pentru ca strategia să nu fie descoperită, postările care încurajau această idee erau șterse de către utilizatori după 24 ore – astfel că mișcarea nu a fost descoperită până după miting.
Astfel, primul pas în campania de realegere a lui Donald Trump a fost de-a dreptul torpilat de niște puști cu telefoane mobile. Astfel de acțiuni scot în evidență, încă odată, potențialul enorm pe care tehnologiile moderne îl au în influențarea alegerilor, dar și puterea solidarității. Dacă oamenii strâng rândurile pentru o cauză, pot destabiliza orice politician, indiferent cât de puternic ar fi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Trecând la fapte, arena respectivă are 19.000 de locuri, din care majoritatea au fost goale. Nu se poate că 99% din rezervări să fie false. Și nu se poate că Trump să fi sperat sa înghesuie 1.000.000 de oameni pe 19.000 de locuri.
De fapt campania lui Trump speră că pe lângă arena aia plină să mai aibă și niște zeci de mii de oameni în stradă, în fața arenei, unde sa țină un miting spontan. Pe care l-au anulat pentru că erau doar câteva sute de oameni.
#pixeli #hacking etc. in numele binelui cica. Asa se intampla cand dai puteri virtuale de decizie unor no-name ba mai mult le facilitezi si actul premeditat sub umbrela ca asa-i trendul sau moda....
...... Asa se intampla cand dai puteri virtuale de decizie unor no-name"
Mi se pare mie, sau de fapt democratia e ceva gresit? Sau doar cei care sunt "cineva" ar trebui sa aiba puterea de decizie intr-o democratie?
Te-ai gandit ca poate "digitalii" nu se simt reprezentati de niciunul dintre canditati, inainte sa faci spume?