Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum ne îmbrăcăm de Crăciun: ghid vestimentar pentru petrecerile corporatiste de sfârșit de an, pentru vizita acasă la părinți și pentru club

Tinute de Craciun

Foto Guliver/Getty Images

Bună, sunt Ioana! Și un an nu voi face shopping.

De ce m-am hotărât să fac asta?

1. Pentru că mi-am dat seama că am destul de multe haine în garderobă, încât achiziționarea altora este doar un moft. Teoretic și practic nu mai am nevoie de alte haine pentru orice zi din săptămână, orice sezon și orice ocazie din an.

2. Vreau să îmi apreciez mai mult hainele în care am investit deja, purtându-le în cât mai multe combinații, dându-le o valoare mai mare.

Sunt în săptămâna 11 fără shopping, deci AMR 41 săptămâni în care am voie să privesc doar garderoba personală atunci când mă gândesc la „eu cu ce mă îmbrac?”.

Care este marea provocare acum? Cu ce mă îmbrac de sărbători.

Trebuie să acopăr toate evenimentele din următoarea perioadă: petrecerile de Crăciun de la serviciu (sunt mai multe), Secret Santa cu prietenii, vizită la părinți, masă de Crăciun cu familia extinsă, o întrunire cu prietenii cu care mă văd mai rar (dar care este tradiție în vacanța de iarnă) și, desigur, noaptea de Revelion.

Ce purtăm de sărbători anul acesta - culori, materiale și accesorii 

Cuvintele cheie sunt locul și (în cazul în care există) tematica - în funcție de acestea se construiește întreaga ținută. Secundare sunt starea de spirit și anturajul în care vom petrece sărbătoarea.

A. Petrecerea de Crăciun

De cele mai multe ori, petrecerile de Crăciun corporate/ de la serviciu au o tematică. Ceea ce mie îmi place foarte tare, pentru că ne ghidează cu ce să ne îmbrăcăm. Nici măcar nu contează dacă alegem o ținută casual sau elegantă, atât timp cât respecți tema este perfect.

Recomand ca atunci când aveți petreceri „cu temă” să încercați să o respectați cât se poate de mult, este o formă de respect pentru cei ce au organizat evenimentul. Intrați în pielea unui personaj sau să aveți măcar un detaliu în ținută care să ducă cu gândul la temă.

Bling it on, Big în Japan, Cico de Mayo și Animal Print sunt doar câteva exemple de petreceri tematice la care am participat anul acesta.


Există posibilitatea ca organizatorii să aibă la intrare un accesoriu pe care îl poți adauga ținutei, astfel încât să se asigure că toți invitații sunt „în același film”, însă nu m-aș baza pe asta decât dacă ți-a fost 100% imposibil să găsești ceva.

Dacă nu există nicio temă și niciun dress code, pentru anul acesta îți recomand o ținută cu accente baroce, cu imprimeuri și texturi bogate, metalice. Oricum, trebuie să arăți impecabil.

  

Inspirație Dolce & Gabbana puteți găsi online la prețuri accesibile, începând de la 200 lei.

În cazul în care consideri că nu este cazul să fii atât de „prețios”, alege combinații vestimentare din nuanțele specifice perioadei-roșu, verde, alb, argintiu, auriu – și accesorizează-le cu ceva specific de Crăciun (broșă, cercei în formă de brad, eșarfa, cravată cu imprimeuri de iarnă).  

B. Crăciunul în familie și cu cei apropiați

Crăciunul se sărbătorește, de cele mai multe ori, cu familia și cei apropiați. Fiind o ocazie specială în care ne revedem cu cei dragi, trebuie să avem grijă la ținuta pe care o alegem. Se spune că ceea ce alegem să îmbrăcăm ne reprezintă și este că o carte de vizită pentru cei din jurul nostru.

Dacă alegem să petrecem Crăciunul undeva la țară sau la o cabană la munte, indicat ar fi să adoptăm o ținută sport: o pereche de jeans, un pulover gros și niște ghete. Această ținută este valabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. 


Atenție când alegem să mergem împreună cu partenerul - trebuie să avem grijă să fim din același film, să ne asortăm. Nu este plăcut să vezi o doamnă îmbrăcată elegant la brațul unui domn îmbrăcat sport. Această greșeală este des întâlnită în zilele noastre.

Dacă de Crăciun mergem în vizită acasă la părinții, ținutele tradiționale sunt unele dintre cele mai selecte în acest sezon. Reprezintă o tendință boemă pentru iarnă. Orice obiect de vestimentație care include culoarea roșie este foarte potrivit.

  

De exemplu, poți purta o fustă roșie largă și un pulover alb crem, imprimeurile florale negre pe orice obiect vestimentar, catifea și broderie. Poartă o rochie cu imprimeuri florale negre, adaugă un sacou din catifea pestea acesta și încalță niște pantofi negri cu toc. Sau alege un pulover tricotat înflorat și adaugă pantaloni strălucitori și încălțări decupate la deget. Poți înlocui pantofii cu niște botine, pe care să le asortezi la o rochie albă și un fular de blană. Acum am creat o imagine modernă, bine sculptată, tradițională.

Am petrecut alături de familie și cei dragi, iar acum ne dorim să mergem să ne întâlnim și cu prietenii. Dacă alegem să ieșim în club sau la un restaurant în prima sau a doua seară de Crăciun, trebuie să alegem o altfel de ținută. Este indicat să ne îmbrăcăm mai elegant și să fim în concordanță cu locul în care mergem.

Bărbații pot alege un costum sau o pereche de jeanși și o cămașă, iar femeile o rochie, o fustă cu o bluză din voal sau o cămașă din mătase ori o salopetă. Nu trebuie să exagerăm și să trecem în cealaltă extremă, de a fi mult prea eleganți, însă nici nu să părem că am ieșit îmbrăcați cum stăm în casă. 

Ținutele metalice implică obiecte de vestimentație, dar și accesorii. O rochie este mai bine evidențiată prin accesorizarea cu bijuterii. Nu te teme să porți aceste ținute. Acestea vor atrage atenția oriunde te-ai afla, unele prin simplitate, altele prin sofisticare, în funcție de starea și preferințele tale. Încearcă să combini obiectele vestimentare, încât să completezi imaginea lor prin accesorii mai simple sau mai complicate, dar să păstrezi accente specifice sărbătorilor tradiționale de Crăciun.

În articolul următor vom vorbi despre cum ne îmbrăcăm pentru Revelion.

Până atunci mă urmăriti pe Instagram și Facebook să participați la cursurile de Image and Colour – cum să devin propriul meu stilist, să îmi sugerați orice brand/ afacere care susține direcția sustenabilă în fashion pentru a o face cunoscută celor interesați, să acceptați provocarea Shopping Diet pentru orice perioadă de timp vi se pare fezabilă și să documentăm împreună experiența voastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Există o ținută specială, o modă aparte în cazul corporatistilor. E comic. Eu v-aș face uniforme.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Le au deja. În cap.
      • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Uniformele se aplica pentru locurile de munca unde conteaza mai putin identitatea, ci ceea ce servesc si nu trebuie sa se atraga atentia de la acest lucru.
      In corporatii nu ar trebui aplicate mai mult decat niste ‘directii’ pentru cei care lucreaza cu publicul si este important ce transmit si prin modul in care se imbraca, in rest fiecare ar trebui sa aiba libertatea de a alege propriul mesaj non-verbal in fata colegilor de corporatie.
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Părerea mea, punem prea mult accent pe haine.
    Nu oricine are un dulap "dressing" ba se poartă stilul de garderobă capsulă, haine puține și interschimbabile. Importantă e creativitatea. Am avut des prilejul să compar cum se îmbracă româncele comparativ cu altele. Încărcat, inzorzonat, nepotrivit cu ocazia. Dacă s-ar îmbrăca cineva în vest ca în pozele de mai sus, ar fi exagerat și s-ar ști imediat că respectiva vine din est. Ele, franțuzoaicele, nemțoaicele, etc se îmbracă simplu și practic. Au ținute de ocazie, și alea simple, pe care le poartă numai acolo. În rest, zi de zi dictează practicul. Am văzut femei în astfel de ocazii, se îmbracă sobru, și cu gust, doar cu accente. Astea cu petrecerea tematică - bine că n-am - m-ar pune doar pe alergătură și pe cheltuială.
    • Like 3
    • @ Delia MC
      Draga mea, fiecare are prioritati, calitati si defecte, in functie de factori interni si externi...iar fiecare eticheta mentionata mai sus este subiectiva.
      La fel ca si comparatia est vs vest.
      Ma bucur ca esti adepta unei garderobe capsula, ca esti practica si adecvata in orice situatie.
      Sper ca ai citit si articolul care explica costul per purtare si te provoc sa accepti provocarea 5 lei per fiecare item pr care il ai in dulap - 1 an. Ce zici? Accepti?
      • Like 0
  • check icon
    De vreo 20 de ani bag de seama ca sfintele sarbatori de Craciun sunt cantate prin magazine si mall-uri timp de o luna ca ni se face lehamite de atata dulcegarii. Pana si poponarii (Fredy M., George M.) fura obligati de producatori sa cante colinde. Bine ca i-au lasat p-aia de la ac/dc ca altminteri ne spurcau de tot si nu mai ii ascultam in rest. In fine cand mi-oi permite voi petrece luna Decembrie in Kirgastan.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult