Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum ne minte pe față Klaus Iohannis

Imagine cu președintele Iohannis la Ambasada României din SUA. Captură Foto: Administrația Prezidențială/YouTube

Captură Foto: Administrația Prezidențială/YouTube

Președintele României a făcut o vizită de lucru la Casa Albă, unde s-a întâlnit cu Joe Biden și a vorbit despre flancul estic al NATO și despre relația bilaterală. Ulterior, într-o conferință scurtă de presă, unde și-au trimis reprezentanți doar TVR și Antena 3, Iohannis a transmis că a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO și s-a ajuns la concluzia că „dialogul trebuie continuat”. 

În plus, Iohannis a precizat că „este bine să fie concurență” și că acest lucru nu subminează unitatea NATO înainte de summitul aniversar de la Washington din luna iulie. Nu a spus nimic despre faptul că niciun mare lider NATO nu și-a declarat în mod public susținerea pentru candidatura sa, așa cum au făcut majoritatea, inclusiv Biden, pentru Mark Rutte.

Klaus Iohannis a mai vorbit și despre apărare și a spus că România stă extraordinar de bine cu 2,5% din PIB alocat pentru acest sector. Ce a omis președintele în mod voit să spună este că România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, adică sub plafonul de 2% cerut de NATO și sub media NATO de 1,73% din PIB.

A mai zis Iohannis că „trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească, altfel nu vom face față acestei situații”. Să crească în ce fel? Că industria românească de apărare este la pământ, după cum susțin experții, iar șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, chiar a declarat la începutul anului că în loc să producem muniție NATO, cu care să ne apere soldații noștri și partenerii din Alianță, avem linii de producție incompatibile cu NATO. Ca să nu mai spunem că România are muniție în acest moment doar pentru 21 de zile, în eventualitatea unui război.

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis se află în SUA pentru a primi miercuri premiul „Distinguished International Leadership Award” pentru anul 2024 din partea think tank-ului american Atlantic Council. Motivul: „recunoașterea carierei sale și a rolului de lider transatlantic și european”. Ar trebui să ne punem niște semne de întrebare despre cum se dau premiile astea și ce lobby e în jurul lor. Până dăm de un răspuns, adevărul legat de președintele Iohannis este că, la fel ca mulți alți lideri occidentali, încearcă să pară în extern într-un alt fel decât este acasă.

Însă, oricât de comode ar fi întrebările unor jurnaliști la conferințele de presă și oricâte premii internaționale ar primi, Iohannis rămâne un președinte care a înșelat așteptările oamenilor ce l-au votat și care nu evită să îmbrățișeze opacitatea și tăcerea atunci când nu zboară cu avioane private de lux pe banii contribuabililor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Observ că MDB aproape că a confiscat Republica, articolele "distinsului" curgând incontinent, zile în șir, pe toate subiectele arzătoare ale planetei. Având în vedere că CTP, acum, cam obosit și bătrâior, a cam fost dat deoparte din "elita" formatorilor de opinie", iată că s-a născut o nouă "stea" în persoana lui Marco Darius Badea. Atotprezent, atoateștiutor și clarvăzător, insul își varsă ura lui necontrolată asupra a orice nu suportă viscerele domniei sale.
    Cât de meschin să fii, când Iohannis e apreciat și premiat de Occident, să vii cu voma ta de ură și s-o ții langa cu avionul de lux cu care tot zboară, de fapt, reprezentând România, în calitate de președinte. Știi ce e ăla avion de lux? Ai fi vrut să zboare cu un avion de linie sau să închirieze cel mai ieftin charter, în urma unei licitații, numai ca să pozeze în populist și să te facă pe tine fericit?
    Un cor de comentatori îi tot dau zor cum că l-au ales și el i-ar fi trădat. L-ați ales pentru că, la vremea aia, îl destestați pe Ponta și pentru că, apoi, n-ați vrut-o președintă pe aiurita de Dăncilă, dar nu pentru că l-ați fi iubit pe Iohannis, care, oricum, nu era vreo lumină la care sa te închini. Dar așa e românul, mereu să cârcotească, nimic să nu-i convină, mereu să critice și să scuipe. "Nimeni nu e bun", "ca la noi, la nimenea", "vai de Românica noastră". Nu e bună clasa politică? N-o fi, dar nici presa nu e mai brează și cu mult mai meschină.
    "Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile" este citatul din capul platformei Republica. Și vă întreb, care bun simț și care dezbatere de calitate? Aici sunt numai ură, ofensă și insulte...
    • Like 1
  • Nu știu cum se face, dar toți candidații pe care i-am votat au ajuns președinți ai României. Însă de departe cea mai mare dezamăgire pentru mine a fost Klaus Iohannis. Cea mai grosolană minciună a fost legată de lupta cu "ciuma roșie", centrul de greutate al campaniei în urma căreia a ajuns președinte. Amestecul lui grosolan în ruperea coaliției PNL - USR a fost ca un deget mijlociu, ridicat vertical la adresa tuturor celor care l-au votat președinte. Restul minciunilor sunt fleacuri (“România educată”, de exemplu).
    • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Si eu simt acelasi lucru , mai ales ca am si stat la coada precum un bou, ore intregi. Totusi daca ne inghitim amarul si ne uitam in jurul nostru , cred ca marea realizare a Romaniei este ca securistii ( actualii SRI-sti) i-au urat mai mult pe rusi decat pe europeni , de unde si drumul nostru european si pro-NATO. Si cat de amuzant ar parea , s-ar putea sa-i datoram asta lu' Ceausescu, ca el i-a educat asa... KJ este fara indoiala omul serviciilor , plantat acolo ca sa tina directia corecta.
      Sincer desi urasc sa accept situatia asta, ma gandesc ce-ar fi daca romanii nu ar fi manipulati in directia dorita de servicii. Mi-e frica sa ma si gandesc , in cazul in care vad procentele adunate de FIREA si PIEDONE , in capitala . Adica unde ai cele mai mari asteptari.
      Deci anul asta o sa vedem alt KJ instalat cu binecuvantarea serviciilor.
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      UE și NATO, astea ne dau speranțe că încă suntem pe un drum corect!
      Cât despre capitală, sper să iasă la vot toți cei care mai au creier, să îl vedem în continuare pe Nicușor Dan la treabă (că în primul mandat mai mult s-a luptat să șteargă datoriile și mizeriile făcute de Firea).
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Prima oară când l-am votat am zis: ăsta da, dom'le! E neamț, tace și face pas cu pas ce trebuie. Cine s-a gândit că un pas al lui Iohannis durează 5 ani?

      A doua oară când l-am votat din nou am avut circumstanțe atenuante: alternativa se numea Dăncilă... Câți dintre alegători s-au gândit atunci că „ciuma roșie” va fi „altoită” pe „lepra galbenă” (sau invers) cu binecuvântarea președintelui?

      Și pentru mine Iohannis este cea mai mare dezamăgire trăită în vremurile postrevoluționare. Rămâne să vedem cu ce candidați ne vor cerși încă o dată voturile cele două mari partide. Gura târgului vorbește că aceștia ar fi Ciucă și Ciolacu...

      Să nu ne facem iluzii (ca să nu fim dezamăgiți!) că actuala clasă de politicieni poate scoate din joben un „cavaler pe cal alb” care să ne „salveze” din rahatul politic în care înotăm. Să nu-mi spuneți că George Simion e soluția, că mâine îmi împachetez valiza și mă duc unde văd cu ochii.

      Sincer să fiu, ar fi trebuit să fac asta încă de pe vremea când minerii îi ciomăgeau pe „golani” în Piața Universității. Pardon, plantau trandafiri!
      • Like 1
    • @ Francisc
      Doar ce am scris NATO și UE... calea de urmat. Deci Simion cu gașca lui de scandalagii le exclud din start. Deși nu este anunțat oficial, singurul căruia i-aș da votul pentru președinte ar fi Cătălin Drulă. Ar fi printre puținele voturi pe care le-aș da "Pro" și nu "Contra altcuiva".
      • Like 0
  • Noi cred ca o sa progresam in momentul in care o sa invatam sa ne lasam simpatiile si antipatiile la usa si sa judecam situatia obiectiv. Adica sa putem sa ne folosim si noi de politicieni ,la fel cum se folosesc ei de noi.
    KJ este un individ pe cat de egoist pe atat de tenace in a-si atinge obiectivele. Egoismul lui ne-a adus coalitia pentru linistea lui KJ si pe cale de consecinta toate nulitatile instalate la varful PNL ca sa-i poata urma ordinele. Pe plan intern este dezastru, care din nefericire abia acum incepe sa se vada. Pe plan extern a facut o treaba decenta pentru Romania , nu pentru ca ar fi animat de ceva sentimente de bun simt sau patriotism , ci pentru ca in mintea lui are un obiectiv stabilit., cucerirea unei pozitii europene sau NATO. Si o sa vedeti ca va reusi , cum de altfel ne-a si comunicat , ca lui ii cam ies schemele astea. Jocul cu NATO este f simplu , sa primeasca ceva la schimb. Una peste alta pentru Romania este bine sa avem pe cineva in structurile de conducere europene. Problema este ca pe Klaus il va durea in spate de Romania ci va fi preocupat de urmatorul pas in cariera domaniei sale.
    • Like 3
  • Pe Johannis îl avem, cu Johannis defilam... nu înțeleg de ce atâtea lamentări. Oricum pe el nu îl mișcă nimic- adică nu îl accelerează, omul are mersul lui, domol, de ardelean care tace și face. Că nu prea face, asta e altă poveste... și cum zice un comentariu de mai jos, ar fi fost Dăncilă mai bună?! Eu zic că nu, am ales și noi un neamț- disciplina și ordine, nu-i așa? România educată , România lucrului bine făcut... iluzii...
    Sunt tare curios cine va ieși președinte la următoarele alegeri, facem pariu că ne va dezamăgi ?
    • Like 3
  • În acest domeniu noi avem o bogată experiență. Să rememorăm cum era primit „marele anti rus” Ceaușescu și „savanta de renume internațional”, semianalfabeta „mama românilor” de marile state democrate în frunte cu Anglia, SUA și care era starea poporului român. O mizerie din toate punctele de vedere. Ca de obicei istoria se repetă.
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Intradevar Iohannis nu a fost un presedinte cum au sperat cei care l-au votat dar oare ar fi facut mai mult Ponta sau Dancila?
    • Like 4
  • Razvan check icon
    Buna ziua,

    Ne minte, nu ne minte, Romania si Bulgaria nu o sa voteze niciodata cu Rutte, care ne-a tinut langa Schengen atatia ani de zile pana sa apara si "prietenul" Nehammer. Asadar, daca avem creier, poate fi folosita aceasta candidatura a lui Klaus Iohannis ca moneda de schimb pentru Schengen si pentru multe, multe altele (inclusiv visa waiver cu SUA, dar care nu mi se pare deloc importanta pentru Romania)
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult