
Radu Niculescu (foto) stă la tejgheaua băcăniei, în timp ce se coace pâinea. În fiecare zi, din cuptor ies, pe lângă ciabatte, chifle de burgeri sau baghete, peste 100 de pâini făcute cu maia. Din acestea, multe sunt rezervate din timp de către clienții fideli. „Vinerea și sâmbăta, la ora 15:00, scot 120 de pâini și, dacă intră cineva în magazin, nu pot să-i vând niciuna. Sunt toate comandate”, spune Radu Niculescu.

În brutăria deschisă în urmă cu trei ani și mai bine, se coc zilnic pâini integrale, albe, cu semințe și, dacă există cerere, pâini cu măsline, cu roșii uscate, cu ceapă, cu nucă și cu usturoi, cu chimen ori cu bere. Însă înainte să devină pasionat de brutărie, pentru Radu Niculescu, toate pâinile erau la fel.
„Nu puteam să înțeleg de ce pe eticheta de la pâine sunt mai multe ingrediente decât pe cea de la prăjituri”
Absolvent de Cibernetică, acesta s-a ocupat, vreme de 15 ani, de organizarea de evenimente de muzică electronică. „M-am apucat de brutărie ca să îi ofer o pâine sănătoasă copilului meu. Eu nu mâncam sănătos, habar nu aveam, mâncam ce mi se oferea și ce aveam lângă mine și ce îmi plăcea la gust. Băiețelului meu îi plăcea foarte mult pâinea și mi-am dat seama, când mergeam în supermarket, că în pâine se bagă foarte multe chimicale. Nu puteam să înțeleg de ce pe eticheta aia de la pâine, care teoretic e făcută doar din făină, apă și sare, sunt trecute mai multe ingrediente decât pe cea de la prăjituri”, povestește antreprenorul. A vrut să își schimbe stilul de viață, să petreacă mai mult timp alături de fiul său și a decis să înceapă un altfel de business. A deschis, împreună cu tatăl său Băcănia Companion, unde, pe lângă pâine, sunt coapte zilnic prăjituri de casă.
A îmbunătățit rețetele cu care a pornit la drum. „Am plecat cu anumite rețete le-am schimbat pe parcurs, am adunat informații de la clienți, am învățat ce înseamnă sănătos. Foloseam făină albă, acum folosim în 90% din cazuri făină integrală, untul e de cea mai bună calitate, de 82% grăsime, uleiul este presat la rece, nu este rafinat. De la zahăr alb am trecut la zahăr brut. Sunt și excepții, pricomigdalele, unele dintre cele mai căutate produse, sunt făcute cu zahăr alb. După șase luni de la deschidere, am fost mândru de produsele noastre”, spune Radu Niculescu.
Rețetele de prăjituri sunt de la mama lui, iar multe dintre celelalte produse din băcănie, brânza, lactatele, mierea, gemul fără zahăr ori produsele din pește, provin de la diferiți producători mici sau mijlocii din România.
36 de ore pentru o pâine
Prețul la unele produse este de trei-patru ori mai mare decât în unele cofetării obișnuite din România. „Trebuie să luăm în calcul și prețul ingredientelor, folosim ingrediente de foarte bună calitate, de la producători pe care i-am testat”, afirmă Niculescu. La facerea pâinii, folosesc maia, iar procesul durează 36 de ore.

„Eu ieri am fost aici de două ori ca să fac aluaturile care vor fi gata la ora 15:00. 36 de ore muncești ca să fie o pâine gata. Prima dată facem maiaua, o creștem, după care facem prefermentul, după care facem aluatul fără sare, după care îl băgăm la rece, după care îl amestecăm cu sare, iarăși îl formăm. Deocamdată, am un singur brutar care e la capacitate maximă”, explică el.
80% dintre pâini și prăjituri se vând la comandă și doar 20% dintre clienți vin și cumpără din magazin fără să fi dat un telefon înainte. De doi ani, au început să livreze pâini și chifle de burgeri către câteva restaurante restaurante, iar anul aceste estimează că va ajunge la o cifră de afaceri de 400.000 de euro.
Radu Niculescu este în căutare de noi angajați, însă, deși a postat anunțuri spune că îi este greu să îi găsească. Aceasta este mare provocare pentru un antreprenor, pe lângă relația dificilă cu autoritățile statului. „Comunicarea cu autoritățile este dificilă, dacă ei greșesc e ok, dacă noi greșim suntem amendați”, spune. Lucrul de care este mulțumit și care îl ajută să meargă înainte este faptul că a reușit să își formeze rapid o clientelă.
„Aceste produse se vând singure. Reclama mea e produsul, care se promovează singur: ajunge la cineva, care i-l oferă altcuiva și tot așa. Nu este ceva ieșit din comun. Atâta vreme cât faci totul cu pasiune, reușești să faci ceva bun. Toți gătim acasă, numai că aici ne-am adaptat să gătim și pentru alții”, spune antreprenorul.
Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În alte țări se fructifică tradiția existentă a producerii pâinii, a comercializării produselor genuine, la noi pentru aceste ținte e nevoie de tineri cu studii universitare care își părăsesc domeniul în care s-au format. Am toată stima din lume pentru arta culinară, sunt convinsă că poate crea o veritabilă pasiune, dar cred că în acestă zonă formarea profesională, până la nivel academic, trebuie să rămână în sfera gastronomică.
„„Aceste produse se vând singure. Reclama mea e produsul, care se promovează singur: ajunge la cineva, care i-l oferă altcuiva și tot așa. Nu este ceva ieșit din comun. Atâta vreme cât faci totul cu pasiune, reușești să faci ceva bun. Toți gătim acasă, numai că aici ne-am adaptat să gătim și pentru alții”, spune antreprenorul.
Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși. [...]
Absolvent de Cibernetică, acesta s-a ocupat, vreme de 15 ani, de organizarea de evenimente de muzică electronică. „M-am apucat de brutărie ca să îi ofer o pâine sănătoasă copilului meu. Eu nu mâncam sănătos, habar nu aveam, mâncam ce mi se oferea și ce aveam lângă mine și ce îmi plăcea la gust. Băiețelului meu îi plăcea foarte mult pâinea și mi-am dat seama, când mergeam în supermarket, că în pâine se bagă foarte multe chimicale.""
Mi-a plăcut. Și lui NC i-ar fi plăcut să vadă absolvenți de Cibernetică fericiți la brutărie! Și ajunși acolo de bunăvoie. Forța civilizatoare a Democrației este de necontestat!
De ce nu a făcut d-l Niculescu și cibernetică la fel de entuziast precum face pâine ?
Cine spuneați că ne vinde mâncare nesănătoasă ?
Unde concret, ati vazut "acest scenariu de sute si mii de ori"? Informatie concreta cu nume, loc, timp, va rog.
Am avut agent care a castigat si 4500 lei pe luna. Net, legal, totul. E mult, e putin pentru un oras de provincie?
Dar, e foarte simplu sa arunci vina pe acesti "patroni".
Patronii romani fac rabat exact unde nu trebuie: la calitatea angajatilor, adica oamenii care iti tin afacerea in viata sau ti-o ingroapa.
Revenind: piața muncii din România este variabilă și incertă, mulți preferă «la stat» și pe bună dreptate. Am fost și eu «la privat» și, la un moment dat, când treci de 30 de ani și ai copii, ți se pare o mică aventură, nu știi peste ce dai. Probabil, cu timpul, piața se va așeza, dar a construi o societate solidă, cu echilibru privat-stat, nu este ușor, cere câteva generații.
Cauza e tot la antreprenori. Au business-uri care nu rezistă dacă plătesc salarii decente, de asta nu vor continua decât ca mici afaceri de familie.
Preferă lumea să lucreze la stat? Păi cine ar vrea să fie sluga unora care plătesc minimul pe economie, eventual fără acte?
Pe de o parte urlați că nu vreți majorarea salariilor la stat, situație care i-ar obliga pe cei din privat să majoreze salariile și întreaga economie reală să crească, de partea cealaltă aveți impresia că leneșii nu vor să slugărească antreprenorii geniali care ba fac pâine, ba organizează evenimente.