Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum s-a transformat un organizator de evenimente în brutar. „Am vrut să-i ofer o pâine sănătoasă copilului meu”. Generația B

Pâine în cuptor

Radu Niculescu (foto) stă la tejgheaua băcăniei, în timp ce se coace pâinea. În fiecare zi, din cuptor ies, pe lângă ciabatte, chifle de burgeri sau baghete, peste 100 de pâini făcute cu maia. Din acestea, multe sunt rezervate din timp de către clienții fideli. „Vinerea și sâmbăta, la ora 15:00, scot 120 de pâini și, dacă intră cineva în magazin, nu pot să-i vând niciuna. Sunt toate comandate”, spune Radu Niculescu. 

În brutăria deschisă în urmă cu trei ani și mai bine, se coc zilnic pâini integrale, albe, cu semințe și, dacă există cerere, pâini cu măsline, cu roșii uscate, cu ceapă, cu nucă și cu usturoi, cu chimen ori cu bere. Însă înainte să devină pasionat de brutărie, pentru Radu Niculescu, toate pâinile erau la fel. 

„Nu puteam să înțeleg de ce pe eticheta de la pâine sunt mai multe ingrediente decât pe cea de la prăjituri”

Absolvent de Cibernetică, acesta s-a ocupat, vreme de 15 ani, de organizarea de evenimente de muzică electronică. „M-am apucat de brutărie ca să îi ofer o pâine sănătoasă copilului meu. Eu nu mâncam sănătos, habar nu aveam, mâncam ce mi se oferea și ce aveam lângă mine și ce îmi plăcea la gust. Băiețelului meu îi plăcea foarte mult pâinea și mi-am dat seama, când mergeam în supermarket, că în pâine se bagă foarte multe chimicale. Nu puteam să înțeleg de ce pe eticheta aia de la pâine, care teoretic e făcută doar din făină, apă și sare, sunt trecute mai multe ingrediente decât pe cea de la prăjituri”, povestește antreprenorul. A vrut să își schimbe stilul de viață, să petreacă mai mult timp alături de fiul său și a decis să înceapă un altfel de business. A deschis, împreună cu tatăl său Băcănia Companion, unde, pe lângă pâine, sunt coapte zilnic prăjituri de casă.

A îmbunătățit rețetele cu care a pornit la drum. „Am plecat cu anumite rețete le-am schimbat pe parcurs, am adunat informații de la clienți, am învățat ce înseamnă sănătos. Foloseam făină albă, acum folosim în 90% din cazuri făină integrală, untul e de cea mai bună calitate, de 82% grăsime, uleiul este presat la rece, nu este rafinat. De la zahăr alb am trecut la zahăr brut. Sunt și excepții, pricomigdalele, unele dintre cele mai căutate produse, sunt făcute cu zahăr alb. După șase luni de la deschidere, am fost mândru de produsele noastre”, spune Radu Niculescu. 

Rețetele de prăjituri sunt de la mama lui, iar multe dintre celelalte produse din băcănie, brânza, lactatele, mierea, gemul fără zahăr ori produsele din pește, provin de la diferiți producători mici sau mijlocii din România. 

36 de ore pentru o pâine

Prețul la unele produse este de trei-patru ori mai mare decât în unele cofetării obișnuite din România. „Trebuie să luăm în calcul și prețul ingredientelor, folosim ingrediente de foarte bună calitate, de la producători pe care i-am testat”, afirmă Niculescu. La facerea pâinii, folosesc maia, iar procesul durează 36 de ore. 

„Eu ieri am fost aici de două ori ca să fac aluaturile care vor fi gata la ora 15:00. 36 de ore muncești ca să fie o pâine gata. Prima dată facem maiaua, o creștem, după care facem prefermentul, după care facem aluatul fără sare, după care îl băgăm la rece, după care îl amestecăm cu sare, iarăși îl formăm. Deocamdată, am un singur brutar care e la capacitate maximă”, explică el. 

80% dintre pâini și prăjituri se vând la comandă și doar 20% dintre clienți vin și cumpără din magazin fără să fi dat un telefon înainte. De doi ani, au început să livreze pâini și chifle de burgeri către câteva restaurante restaurante, iar anul aceste estimează că va ajunge la o cifră de afaceri de 400.000 de euro. 

Radu Niculescu este în căutare de noi angajați, însă, deși a postat anunțuri spune că îi este greu să îi găsească. Aceasta este mare provocare pentru un antreprenor, pe lângă relația dificilă cu autoritățile statului. „Comunicarea cu autoritățile este dificilă, dacă ei greșesc e ok, dacă noi greșim suntem amendați”, spune. Lucrul de care este mulțumit și care îl ajută să meargă înainte este faptul că a reușit să își formeze rapid o clientelă.

„Aceste produse se vând singure. Reclama mea e produsul, care se promovează singur: ajunge la cineva, care i-l oferă altcuiva și tot așa. Nu este ceva ieșit din comun. Atâta vreme cât faci totul cu pasiune, reușești să faci ceva bun. Toți gătim acasă, numai că aici ne-am adaptat să gătim și pentru alții”, spune antreprenorul. 

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ceea ce este neliniștitor nu e pasiunea, munca și succesul afacerii alimentare ci lipsa legăturii dintre studiile de cibernetică și domeniul ales.
    În alte țări se fructifică tradiția existentă a producerii pâinii, a comercializării produselor genuine, la noi pentru aceste ținte e nevoie de tineri cu studii universitare care își părăsesc domeniul în care s-au format. Am toată stima din lume pentru arta culinară, sunt convinsă că poate crea o veritabilă pasiune, dar cred că în acestă zonă formarea profesională, până la nivel academic, trebuie să rămână în sfera gastronomică.
    • Like 0
  • check icon
    :)

    „„Aceste produse se vând singure. Reclama mea e produsul, care se promovează singur: ajunge la cineva, care i-l oferă altcuiva și tot așa. Nu este ceva ieșit din comun. Atâta vreme cât faci totul cu pasiune, reușești să faci ceva bun. Toți gătim acasă, numai că aici ne-am adaptat să gătim și pentru alții”, spune antreprenorul.

    Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

    Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși. [...]

    Absolvent de Cibernetică, acesta s-a ocupat, vreme de 15 ani, de organizarea de evenimente de muzică electronică. „M-am apucat de brutărie ca să îi ofer o pâine sănătoasă copilului meu. Eu nu mâncam sănătos, habar nu aveam, mâncam ce mi se oferea și ce aveam lângă mine și ce îmi plăcea la gust. Băiețelului meu îi plăcea foarte mult pâinea și mi-am dat seama, când mergeam în supermarket, că în pâine se bagă foarte multe chimicale.""

    Mi-a plăcut. Și lui NC i-ar fi plăcut să vadă absolvenți de Cibernetică fericiți la brutărie! Și ajunși acolo de bunăvoie. Forța civilizatoare a Democrației este de necontestat!

    De ce nu a făcut d-l Niculescu și cibernetică la fel de entuziast precum face pâine ?

    Cine spuneați că ne vinde mâncare nesănătoasă ?
    • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Va e dor de comunism?
      • Like 2
  • Raul check icon
    Daca nu gaseste angajati, inseamna ca ofera salarii mici, neatractive. Aici e principala problema si la acesti "patroni" aparuti peste noapte: nu stiu sa aprecieze munca, nu stiu sa-si gaseasca si sa pastreze angajati buni pentru ca dau salarii mici. Aceasta spirala duce, de obicei, la falimentul afacerii. Motivul este angajarea pe salarii mici a unor oameni care nu se simt motivati sa lucreze, nu vin la munca cu placere, nu se identifica deloc cu afacerea respectiva si astfel, lucrand de mantuiala, produsele vor scadea din punct de vedere calitativ si tot ce s-a acumulat la inceput se va pierde destul de rapid. Am vazut acest scenariu de sute si mii de ori... din pacate, romanii invata foarte greu chiar si din propriile greseli.
    • Like 2
    • @ Raul
      De ce sunteti asa de sigur ca nu gaseste angajati pentru ca nu-i platesste bine? Aveti vreo informatie directa?
      Unde concret, ati vazut "acest scenariu de sute si mii de ori"? Informatie concreta cu nume, loc, timp, va rog.
      • Like 3
    • @ dordetine
      check icon
      Domnul Raul are dreptate. Eu nu cunosc mii de cazuri,doar câteva :loc-România,Hunedoara; timp-2017; nume-asta nu e treaba dvs. Pentru cei cu studii medii(bacalaureat) se oferã salariul minim+"bonus"-douã weekend-uri la servici(fãrã nici un fel de compensatii)Nu toti românii sunt IT-isti,manageri,patroni cu afaceri pe banii statului,notari,directori de bãnci,etc.Nici nu mã mirã cã 40% dintre elevi nu sunt motivati sã promoveze "bac-ul". La ce le foloseste? Pentru muncã necalificatã ìn " vest" nu au nevoie de el,iar în Romania sunt la fel de "bine"plãtiti ca si cei cu 4clase.Probabil cã dvs.vã ìnvârtiti in "cercuri înalte" dacã vã vine greu a crede abuzurile la care sunt supusi angajatii. I.T.M-urile cunosc situatia,ìsi iau sfânta spagã si toatã lumea e multumitã!(mai putin angajatii,lipsiti de alternative). In plus,viitorul -potential angajat este pus sã lucreze "de probã" una-douã sãptãmåni fãrã plata,nici mãcar "la negru"! Aceste lucruri se intâmplã la o mare brutãrie si un mare hotel din Hunedoara. Sunt convinsã cã situatia e la fel in sute de mii de cazuri.
      • Like 1
    • @ Raul
      Daniel check icon
      Si eu sunt un mic antreprenor. Am accesat anul trecut un fond pentru dezvoltarea firmei si trebuie sa angajez un agent de vanzari absolvent de studii medii/superioare dupa 2014. Ofer salariu net in mana de 1700 lei (includ bonuri de masa) si comision din vanzari plus bonusuri de performanta - totul este legal, totul se impoziteaza. Adica trebuie sa vrei sa castigi bani. Am anunturi in ziare locale si site-urile de recrutare. Dintre cei care au aplicat si au respectat conditia de absovent 75% nu s-au prezentat la interviu iar restul desi au venit nu au raspuns la oferta mea de angajare.
      Am avut agent care a castigat si 4500 lei pe luna. Net, legal, totul. E mult, e putin pentru un oras de provincie?
      Dar, e foarte simplu sa arunci vina pe acesti "patroni".
      • Like 1
    • @ dordetine
      Raul check icon
      @Agape - am vazut, de-a lungul timpului, enorm de multe afaceri promitatoare, incepute cu avant, cu grija pentru calitate si satisfactia clientilor... majoritatea au dat faliment dupa un timp. Ultimul exemplu concret: macelarie deschisa intr-o zona decenta a Bucurestiului, produse bune, macelar adevarat care lucra la vedere (zona de transare avea un geam mare, vedeai cum lucra omul acolo), amenajare excelenta, curatenie. Am devenit client, lund saptamanal produse de la acea macelarie. Pana cand, intr-o buna zi observ ca au schimbat macelarul cu doi tineri guralivi, ale caror glume rudimentare rasunau in toata macelaria, se harjoneau, se vedea ca isi faceau treaba in dorul lelii. In alta zi am intrat si am iesit imediat din cauza mirosului greu de clor si carne, o combinatie care iti intorcea stomacul pe dos. Peste vreo doua luni au inchis...

      Patronii romani fac rabat exact unde nu trebuie: la calitatea angajatilor, adica oamenii care iti tin afacerea in viata sau ti-o ingroapa.
      • Like 2
  • Dee Dee check icon
    Regulile economiei de piață spun că atunci când nu găsești angajați, trebuie să majorezi oferta. La salarii de nimic e o foarte probabil să nu găsești angajați, iar cauza este la antreprenor.
    • Like 1
    • @ Dee Dee
      check icon
      Este doar o parte a problemei. România suferă de pe urma emigrației masive, au plecat din țară 3–4 milioane de oameni, unii s-au întors, alții nu, alții tot pleacă, unii se mai întorc etc. Posibil să avem un influx invers în anii care vin, deși pare puțin probabil ca cei stabiliți în țări occidentale să revină în țară pe termen lung, dar nu se știe. Cunosc cazuri de repatriați care au stat ani mulți chiar în SUA.
      Revenind: piața muncii din România este variabilă și incertă, mulți preferă «la stat» și pe bună dreptate. Am fost și eu «la privat» și, la un moment dat, când treci de 30 de ani și ai copii, ți se pare o mică aventură, nu știi peste ce dai. Probabil, cu timpul, piața se va așeza, dar a construi o societate solidă, cu echilibru privat-stat, nu este ușor, cere câteva generații.
      • Like 3
    • @
      Dee Dee check icon
      Înțeleg retorica stat-privat.
      Cauza e tot la antreprenori. Au business-uri care nu rezistă dacă plătesc salarii decente, de asta nu vor continua decât ca mici afaceri de familie.
      Preferă lumea să lucreze la stat? Păi cine ar vrea să fie sluga unora care plătesc minimul pe economie, eventual fără acte?
      • Like 1
    • @ Dee Dee
      check icon
      Nu e vorba de retorică, este vorba de psihologie și de realitatea României de azi. Nu am priceput finalul, la cine/la ce se referă: «Păi cine ar vrea să fie sluga unora care plătesc minimul pe economie, eventual fără acte?»
      • Like 0
    • @
      Dee Dee check icon
      E cauza pentru care mediul privat din România nu se dezvoltă. Ani de zile angajații din privat au fost umiliți până și-au luat câmpii și s-au dus.
      Pe de o parte urlați că nu vreți majorarea salariilor la stat, situație care i-ar obliga pe cei din privat să majoreze salariile și întreaga economie reală să crească, de partea cealaltă aveți impresia că leneșii nu vor să slugărească antreprenorii geniali care ba fac pâine, ba organizează evenimente.
      • Like 0
    • @ Dee Dee
      check icon
      Acest «urlați», «aveți impresia» la cine se referă? La o haită de lupi? Hai dii-dii, las-o mai ușor, dacă ai o analiză fă-o, nu ca cu bâta-n baltă.
      • Like 1
    • @ Dee Dee
      check icon
      Sunt de acord cu prima parte a cometariului dvs. Pentru partea a doua- da, EU urlu cã NU sunt de acord cu cresterea salariului la stat! Asta nu va duce,obligatoriu,la cresterea salariului in privat! Va creste doar spaga pt.obtinerea unui post la stat.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult