Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cum să faci față stării de urgență a vieții de cuplu în vremea pandemiei

Cuplu în perioada pandemiei

Foto: Nicolas Landemard/ Zuma Press/ Profimedia

Trăim o situație fără precedent. Viața ne este afectată pe toate planurile, de la sănătate la nesiguranța jobului nostru sau a celor iubiți. Nu știm cât timp vom fi în aceasta situație, ceea ce adaugă incertitudine și pune stop la orice plan pe care am vrea să îl facem.

Poate avem cunoscuți care au contactat virusul sau pur și simplu suntem afectați de știrile zilnice negative, care momentan nu prevăd o îmbunătățire a situației în viitorul apropiat.

Așa că înghiți în sec și continuăm să stăm acasă, încercând să ne concentrăm pe lucruri de zi cu zi, pe care le putem controla sau care măcar ne ajută să rămânem ocupați. 

Totuși, un loc familiar ca „acasă” începe să devină incomod din această nouă perspectivă. Gătim, facem curat, a doua zi o luăm de la capăt, dar lipsește acum bucata aia în care ne pierdeam răbdarea în trafic, în care așteptam să se facă ora de plecare de la job sau pur și simplu, în care așteptam să se facă vineri.

Între timp, „acasă” poate a devenit sufocant, loc în care nu îți mai găsești locul, loc care pare prea mic și neîncăpător acum. Pentru voi. Ce se întâmplă cu voi? Poate era o plăcere și așteptai cu nerăbdare să vă reîntâlniți seara, să povestiți despre cum a fost ziua voastră sau să faceți planuri de weekend. Dintr-o dată, din motive pe care nu le poți controla, vă petreceți toată ziua împreună. Apare nevoia de a „respira”.

Cuplurile sunt puse la încercare de multe ori în situații normale de viață, iar un eveniment ca acesta poate să destabilizeze viața psihică individuală, dar și pe cea în doi. Ceea ce aplana conflictele în general sau metode pe care fiecare cuplu le avea pentru a gestiona discuții contradictorii pot să nu mai funcționeze într-o situație de criză. Fiecare din noi suntem puși într-o situație nouă, de care nu suntem siguri. Nesiguranțele, așa cum se întâmplă și în perioade de non-criză, impactează și relația.

Cum putem gestiona această perioadă?

Rutina individuală

Este important, în general, să avem o rutină personală. De cele mai multe ori, fugim de ideea de rutină, o asociem poate cu plictiseala. Cu toate acestea, în situații de criză, rutina poate fi stâlpul de care ne ținem câmnd pământul sub noi se mișcă. Dincolo de petrecere a timpului, este o modalitate de a lua o pauză scurtă, pe parcursul zilei, de la voi, ca și cuplu. Cele mai „accesibile” rutine includ exercițiile fizice, cititul unei cărți bune, meditația sau orice vrem să ne propunem într-o scurtă perioadă de „eu cu mine”.

Ritualuri în cuplu

Să stai toată ziua cu partenerul poate deveni sufocant. Ajungeți să faceți aceleași activități și vă pierdeți în a face lucruri care „trebuie” făcute. Să adaugăm ritualuri sau activități distractive pe care să le numim astfel și care să aibă un loc special în desfășurarea zilei, fie că e vorba de o oră pe zi, poate ajuta la relaxarea tensiunilor din această perioadă.

De la vizionarea unui serial împreună la o ora pe care să o dedicați terapiei de cuplu, exercitarea unui efort în această perioadă poate schimba atmosfera în relație, în circumstanțe prin definiție dificile.

Schimbare

În contextul actual, lipsa de control asupra a prea multor lucruri, activități pe care eram obișnuiți să le facem și nu mai putem, poate fi pentru mulți o sursă de frustrare. Imposibilitatea de a ne plimba în voie într-o zi frumoasă, de a merge la cumpărături mai departe de magazinul obișnuit pentru aprovizionare sau mai ales de a ne vizita părinții în weekend sunt schimbări nedorite pe care este dificil să le acceptăm.

Poate ajuta să găsim lucruri pe care să le putem schimba, asupra cărora avem control chiar și în aceste circumstanțe. De la lucruri mici, ca schimbarea nuanței de păr, la schimbări individuale, profunde, cum ar fi începerea unui proces de terapie, poate chiar în cuplu. Situațiile de criză pot scoate uneori la lumină lucruri care ar fi ieșit la un moment dat oricum.

Nu știm cum va evolua societatea în continuare, și care vor fi consecințele la nivel micro și macro al schimbărilor pe care le facem și pe care am fost obligați să le facem. Putem presupune, putem citi despre asta, dar nu știm. Suntem influențați individual și în cuplu de ceea ce se întâmplă, dar nu suntem neputincioși, deși poate părea astfel. În continuare avem control asupra decizilor noastre, asupra a cum alegem să ne simțim și a efortului pe care hotărâm să îl depunem pentru a fi bine acum, și la finalul acestei perioade.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt prea odihniti , au bani prea multi , pentru niscaiva munca prea putina , sunt sclavii mercantilismului si consumerismului , fac copii tarziu , daca ii fac - cand taticutzul merge cu progenitura in prima sa zi de scoala , are bietul , tamplele cam albe si o calvitie destul de pronuntata ...de aici si clivajul intre generatii , cele de astazi dar mai ales , cele dintr-un viitor apropiat . Ele nu prea mai fac mamaligutza , deh , nu-i mai simpla o ,, apgradare ,, perpetua a a carierei , asa pana la 35-37 ., pana la un 22.30 ... ? Priviti va rog foto : distanta intre cei 2 subiecti este , intre umeri , de cca 1m , ii despart sacosile , fiecare este mai preocupat ( fiecare si le duce pe ale lui ) de ele & continut - avand Libraria Humanitas , in spate , stanga , or fi avand oare , carti ... ? Existenta celuilalt , este proiectata undeva , departe , de fapt , ce-i uneste pe cei 2 insi ( CTP ) ? Probabil este un fel de contract social - do ut des . Rezilierea contractului , este previzibila si sigura , intrebarea este , cand si cu ce consecinte economice si sociale , pentru societate , a la longue ? . A , era sa uit , exista terapie de cuplu ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult