Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum să fii alături de copilul tău când trece prin momente dificile

Fiecare copil, când se confruntă cu o situaţie dificilă, are instinctul de a căuta să se apropie de persoana care îl îngrijeşte pentru a obţine confort, protecţie sau suport în organizarea emoţiilor. Dacă părinţii nu răspund în mod adecvat acestor nevoi în primii trei ani de viaţă, copilul învaţă să nu le mai manifeste. 

Aşa cum foarte frumos a exprimat Kent Hoffman, această experienţă „de a fi împreună” în momentele dificile, pe care copilul o învaţă în relaţie cu părinţii lui, îl va însoţi peste tot în viaţă. Fiecare experienţă „de a fi împreună” pe care i-o oferim copilului nostru este ca o picătură de ceară. 

Împreună, toate aceste picături vor forma lumânarea care îi va oferi copilului lumina de care are nevoie pentru a se descurca în viaţa de adult.

Experienţa de zi cu zi ne arată că ne este mult mai uşor să stăm lângă copiii noştri atunci când aceştia se simt bine, sunt liniştiţi şi se bucură de momentele pe care le trăim împreună decât atunci când sunt furioşi, supăraţi, trişti sau înfricosaţi. Pentru unii dintre noi este o adevărată provocare să ne însoţim copiii în călătoria tulburătoare pe care o oferă frica, furia, tristeţea, ruşinea, invidia sau gelozia. Modul în care răspundem la aceste emoţii este diferit de la părinte la părinte. De exemplu, unora dintre părinţi le este mult mai uşor să rămână alături de copiii lor când aceştia trăiesc frică sau tristeţe dar le este mult mai greu să rămână langă ei când trăiesc furie. Alţii, permit doar exprimarea emoţiilor de confort (bucurie, mulţumire, veselie) şi nu au nici un pic de toleranţă la cele de disconfort (tristeţe, furie etc).

Cum se explică acest lucru?

Maniera în care adulţii abordează situaţiile în care copiii trăiesc emoţii intense este direct influenţată de ceea ce au învăţat ei din relaţia cu părinţii lor. Dacă ei au trăit experienţa de„a fi împreună” cu cineva când s-au simţit trişti, furioşi sau supăraţi atunci vor avea în mod natural tendinţa de a sta alături de copilul lor atunci când acesta traversează un moment dificil. Dacă, în istoria lor de viaţă, nu au avut acces la această experienţă şi au învăţat că nu pot conta decât pe ei însişi pentru a-şi gestiona teama, tristeţea sau furia, atunci le va fi foarte greu să îşi asiste copiii în procesul de învăţare a abilităţilor de liniştire şi autoreglare emoţională. Aşa se explică de ce, frica, furia sau tristeţea copilului, pot să acţioneze asupra butoanelor experienţelor noastre dureroase nevindecate şi să declanşeze o reacţie de autoprotecţie. Astfel, activarea mecanismului de autoprotecţie ne împiedică să mai vedem nevoia copilului: nu ştim ce să facem cu aceste experienţe dureroase şi astfel încercăm să oprim tot ce ar putea să ne reamintească de ele.

Ce înseamnă să fiu alături de copilul meu când are un moment dificil şi trăieşte emoţii de disconfort?

„A fi împreună” cu copilul tău când trece printr-un moment dificil, presupune să faci un lucru extrem de simplu şi natural - să fii prezent cu o atitudine care-i exprimă copilului mesajul că: „sunt aici pentru tine!”.

Foto: Circle of Security

Mulţi părinţi fac eforturi de a fi împreună cu copilul lor când acesta este trist sau înfricoşat, dar, o fac într-un mod total ineficient, încercând să îl înveţe pe copil ce să facă sau distrăgându-i atenţia.

Copilul are nevoie de prezenţă şi nu de informaţii! Ceea ce-l ajută cel mai mult în acel moment este prezenţa, nu informaţiile pe care i le oferiţi pentru a-l ajuta să îşi schimbe perspectiva şi să intre într-o altă stare. „A fi împreună” cu copilul tău înseamnă să îţi deschizi braţele şi să îi oferi posibilitatea de a plânge în braţele tale, să îi dai timpul de care are nevoie pentru a exprima tot ceea simte şi pentru a identifica singur calea de a depăşi momentul. Studiile de specialitate arată că, un copil care beneficiază de prezenţa părintelui atunci când trăieşte un disconfort şi are posibilitatea de a trăi până la capăt emoţia respectivă, fără ca părintele să intervină să îi distragă atenţia de la ceea ce simte, va ajunge la un moment dat la un punct critic care îi va permite să-şi identifice singur calea naturală de a depăşi momentul. În plus, copiii care beneficiază de un astfel de tratament, vor înregistra în timp o scădere a intensităţii răspunsului emoţional şi o reducere a timpului necesar pentru reglare. În caz contrar, când copiii sunt lăsaţi să îşi gestioneze emoţiile singuri sau sunt distraşi imediat de la ceea ce simt, îşi vor accentua pe termen lung răspunsul emoţional şi vor avea nevoie de un timp mai mare pentru liniştire.

Copilul are nevoie ca părintele să îl întâlnească „acolo” unde este el, nu în „altă parte”. De aceea, este important ca părintele să meargă acolo unde are copilul nevoie, nu să îl scoată pe copil din starea lui pentru a-l aduce acolo unde este părintele. Când îl forţăm pe un copil să se simtă bine, atunci când este trist, îl facem să se simtă şi mai trist. Dacă eşti un părinte care tolerezi cu dificultate tristeţea copilului este foarte important să încerci să rămâi alături de copil când trăieşte această emoţie chiar şi pentru câteva secunde. Toate aceste secunde vor contribui la un moment dat la consolidarea relaţiei.

Important este să încercaţi să faceţi lucrurile suficient de bine, nu perfect! E imposibil să reuşim de fiecare dată să fim alături de copii când au momente dificile, dar poate fi suficient de bine dacă vom reuşi să fim lângă ei în 30% dintre situaţii (Kent Hoffman).

În concluzie, experienţa „de a fi împreună”, îi oferă copilului toate resursele de care are nevoie pentru a trăi o viaţă împlinită: îl învaţă că se poate baza pe cineva, îl învaţă să îşi exprime deschis nevoile şi emoţiile, îl învaţă să găsească un echilibru între situaţiile în care se poate descurca singur şi cele în care are nevoie să solicite ajutorul altora.

Bibliografie:

Hoffman, K., Copper, Powell (2009), Circle of Security-Early Intervention Program for Parents & Children.

Siegel, D., Bryson, P.T. (2014).Creierul copilului tău.Bucureşti, ed. For You.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Referitor la articolul "Cum să fii alături de copilul tău când trece prin momente dificile".
    Exact! Ca-ntr-un mariaj. Si la bine, si la rau. Oameni suntem si tot ce e omenesc trebuie sa ne fie aproape.
    • Like 0
  • Majoritatea oamenilor nu dețin cunoștințele de specialitate în managementul emoțiilor și al plannigului familial...din păcate ei devin părinți pentru ai include în planurile de bătrânețe!
    • Like 0
  • In articol nu se face referire la parintii din familia traditionala (barbat-femeie) sau la parintii din alt gen de familie. Dar daca punem cap la cap toate afirmatiile si argumentele din articol, atunci rezulta ca nu conteaza genul de familie, ci conteaza genul de parinti care sa-i transmita copilului mesajul „sunt aici pentru tine!”, deci acel gen de adulti care, formeaza o familie/echipa si care isi asuma intru totul cresterea unui copil, chiar daca uneori mai dau gres si mai fac greseli mici pe ici, pe colo. Cred ca si orfelinatul, la modul cel mai general, ar putea deveni o adevarata familie, daca adultii care lucreaza in cadrul lui inteleg ca trebuie sa indeplineasca un rol de parinte si nu doar pe cel de simplu salariat.
    • Like 1
  • Ar fi foarte utilă o mică broșură care să cuprindă câteva astfel de sfaturi de urmat în situațiile speciale în relația cu copiii, broșură pe care să o ofere doctorul de familie celor care au copii. Cred că, astfel, ar fi mai mulți copii fericiți, mai mulți părinți mulțumiți de ei înșiși. Ar avea un rol puternic informativ, părinții vor ști că există și alte căi, vor căuta singuri, în cărțile de specialitate, situații pe care consideră că nu le gestionează corespunzător.
    • Like 1
  • Cand copilul tău îți spune pe neașteptate " Tu ești cea mai buna mama din lume, îți mulțumesc ca exiști"... Ai făcut totul perfect!
    Cand îi poți alina durerile doar luându- l in brațe...Ai făcut totul perfect!
    • Like 1
  • Este foarte important sa iti cunosti foarte bine copilul si sa poti pune un echilibru intre stările sale ce presupun plâns pentru a se descarcă si încurajarea pentru a merge mai departe invatand din experiente.Plansul care nu este stăpânit , in mod repetat, poate duce la sindromul anxios- depresiv .
    • Like 0
  • "„A fi împreună” cu copilul tău înseamnă să îţi deschizi braţele şi să îi oferi posibilitatea de a plânge în braţele tale, să îi dai timpul de care are nevoie pentru a exprima tot ceea simte şi pentru a identifica singur calea de a depăşi momentul."
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon