Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum să-ți creezi propria grădină mediteraneană și să te simți în fiecare zi ca în vacanță

Grădină mediteraneană

O grădină frumoasă îți pune la dispoziție un spațiu liniștit unde să-ți petreci timpul liber pentru a te elibera de griji și pentru a te reconecta cu natura. Dacă îți dorești să te simți ca în vacanță în fiecare zi, chiar la tine acasă, atunci îți poți transforma propria grădină într-una mediteraneană, urmând sugestiile DedeSign. Acest stil de amenajare a spațiului exterior este inspirat din grădinile pe care le putem întâlni în țările cu ieșire la Marea Mediterană - Spania, Franța, Grecia și Italia - și presupune în principal utilizarea de culori luminoase, calde, construirea de alei pavate cu piatră și cu pietriș, alegerea unei vegetații care nu necesită multă îngrijire și a unor plante parfumate cu flori multicolore.


Clima mediteraneană este predominant caldă și uscată, astfel încât plantele reprezentative pentru aceste grădini sunt foarte rezistente și nu necesită prea multă îngrijire. Cele mai populare plante pentru amenajare sunt citricele, arbuștii, plantele perene, plantele native care rezistă aproape tot anul și, bineînțeles, plantele aromatice care parfumează întreaga grădină, precum lavandă, rozmarin, busuioc, cimbru sau oregano.

În general, în grădinile mediteraneene nu predomină gazonul, din cauza climei secetoase. Însă pe anumite secțiuni gazonul artificial poate fi o alegere excelentă.

Terenul se acoperă cu piatră, nisip și pietriș și se construiesc terase și alei pavate. Poți folosi marmură decorativă naturală spartă albă sau colorată. Materialele au culori naturale, deschise, luminoase (bej, crem, maro deschis, griuri) pentru a induce senzația de relaxare. Se folosesc și vase din piatră, teracotă sau ceramică de dimensiuni variate, în care se plantează diferite soiuri de flori multicolore, ce ies în evidență prin contrast cu piatra în tonuri neutre și aduc veselie și dinamism în grădină.

În aceste țări cu climă predominant călduroasă, este important să existe spații umbrite pentru a proteja zonele de relaxare de razele puternice ale soarelui. Se pot realiza cu ajutorul unor pergole, umbrele sau prin plantarea de copaci sau de plante agățătoare (viță de vie, iederă). Pentru zonele de relaxare, DedeSign recomandă setul pentru grădină Relax Hawaii, din aluminiu cu poliester, compus din masă rotundă cu două scaune și canapea cu perne și setul pentru grădină Munchen, din metal și ratan sintetic, compus din masă dreptunghiulară cu doi tabureți și două canapele.

În zonele mediteraneene, fântânile sunt populare, adăugând în grădini un efect subtil de răcoare și vitalitate. Dacă spațiul și bugetul îți permit, o piscină ar adăuga un plus de valoare grădinii tale, transformând-o astfel într-un adevărat „resort” de vacanță. Pentru o experiență complet, există opțiuni excelente de șezlonguri de plajă și umbrele de soare.


Având în vedere paleta cromatică minimalistă ce caracterizează acest stil de amenajare și materialele naturale și simple utilizate, în alegerea mobilierului pentru grădină, este de preferat să eviți culorile stridente sau texturile încărcate și să optezi pentru nuanțe naturale, pământii, cu textură minimă, pentru a păstra o continuitate și o unitate de stil în întreaga grădină. 

Ceea ce trebuie să iasă în evidență în acest spațiu este natura, prin culorile și parfumul ei, pentru a-ți induce senzația de relaxare totală și de pace, care te va face să te simți ca în vacanță în fiecare zi. Pentru a te putea bucura pe deplin de grădină și seara, îți recomandăm lumina plăcută a lămpilor solare LED Hoff.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon