Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Românii încep să-și vadă grădina ca o extensie a spațiului de locuit: câteva sfaturi pentru a vă bucura de grădină tot anul

Gradina - DedeSign

Începe numărătoarea inversă - asistăm la ultimele zile de ninsori și vreme rece. Este, de fapt, o foarte bună oportunitate pentru a dedica timp planurilor noastre legate de amenajarea curților și grădinilor.

Specialiștii ne sugerează ca, înainte de a face orice, să privim terenul pe care-l avem la dispoziție ca pe o extensie a spațiului de locuit. Aplicând acest principiu în această primăvară, vom putea, în mod natural, să avem în vedere atât latura practică, utilitară, cât și pe cea estetică a grădinii sau curții noastre.

Mai întâi, un exercițiu. Sunt câteva întrebări simple la care am putea să încercăm să ne răspundem împreună cu membrii familiei, pentru a ne apuca de treabă propriu-zis:

- Cât de mult timp petrecem în grădină sau în curte imediat ce se încălzește vremea?

- Care sunt activitățile noastre preferate, când alegem să stăm afară, în zilele însorite și serile de vară și toamnă?

- Cât de des primim musafiri și cum putem să creăm o atmosferă elegantă și relaxantă, fără a pierde din vedere copiii și zonele dedicate lor, pentru a se juca?

- Cât păstrăm din amenajările de anul trecut, prin mici trucuri ce le pot revitaliza sau chiar schimba aspectul?

Căutând răspunsuri la aceste întrebări, se cristalizează și primele idei despre cum vrem să ne amenajăm grădina sau curtea casei. Aceasta poate deveni un loc de găsire a liniștii alături de familie, dar și de relaxare împreună cu prietenii în week-end, la un grătar în aer liber, în timp ce copiii se joacă în zonele special dedicate lor.

O curte sau o grădină frumos întreținută devine un spațiu primitor, iar munca pentru amenajarea ei se transformă într-o activitate relaxantă și aducătoare de mari satisfacții.

Iată mai jos o listă cu câteva informații practice foarte ușor de pus în aplicare, venite de la DedeSign, alături de câteva criterii și recomandări care au menirea de a vă ajuta să luați cele mai bune decizii. Puteți să dați un refresh grădinii având în vedere și bugetul pe care doriți să-l alocați în această primăvară amenajării spațiului de lângă casă, în funcție de următoarele puncte de interes:

Aspectul: Specialiștii DedeSign vă recomandă ca, atunci când vă gândiți la amenajarea spațiului exterior, să-i dați atenția cuvenită. E ca și cum ați proiecta planul unei case. Fiecare zonă exterioară ar trebui să aibă o legătură logică și funcțională, fără a pierde din vedere aspectul estetic individual și de ansamblu.

Împrejurimi: Profitați la maximum de priveliștea oferită de grădina voastră, dacă aveți una. Plantați arbori ornamentali, precum chiparosul de California, care se comportă bine atât în lumina directă, cât și în semiumbră și care vă va bucura privirea multă vreme de acum înainte. Amenajați o zonă de odihnă pentru a savura o ceașcă de cafea sau să priviți răsăritul soarelui, sau așezați o masă cu câteva scaune, pentru a servi un prânz copios. Recomandarea DedeSign este setul de mobilier Seatlle, format dintr-o masă dreptunghiulară, două fotolii și o canapea de 3 locuri. Pentru un plus de confort, canapeaua și fotoliile sunt prevăzute cu brațe și se livrează cu perne din poliester. Piesele de mobilier din componența setului Seatle sunt din ratan sintetic, rezistent la intemperii și razele soarelui. Pot fi curățate cu o cârpă moale, înmuiată în soluție de detergent. De asemenea, puteți folosi garduri vii sau paravane, pentru a vă feri de privirile din exterior. Pe terasă pot fi montate dale, fie din lemn de esență exotică, a căror instalare este foarte ușoară, datorită sistemului de interconectare a pieselor, fie dale rezidențiale. C

Scopul: Gândiți-vă la modul în care va fi utilizat spațiul exterior și planificați amenajarea în consecință. Dacă găzduiți cine în familie sau grătare cu prietenii, grătarul Grill Economic este perfect pentru voi. Este confecționat din tablă de oțel, acoperit cu un strat de vopsea termorezistentă și este destinat preparării alimentelor pe grătar (carne, peste, legume), doar în spații deschise. Unul dintre avantajele acestui model de grătar este că are picioare demontabile, fiind perfect pentru întrebuințare acasă, dar si în deplasări.

Confortul: Dacă grădina ta primește mult soare după-amiaza, veți avea nevoie de umbră, pentru „a nu evada” în casă. Umbrelele, terasele acoperite sau copacii pot reduce intensitatea soarelui într-o zi fierbinte de vară, oferind adăpost în orele toride De exemplu, Umbrela de soare cu tijă suport, prelată din aluminiu și cupola fabricată din poliester, cu protectie UV80+ și ventilație. Cele 8 spițe sunt fabricate din aluminiu.

Gazonul: Atenție maximă la selectarea tipului de gazon. Alegeți un gazon ușor de întreținut, iar pentru asta mașina de tuns iarba Grunman este opțiunea potrivită, deoarece este dotată cu un motor puternic. Folosită corespunzător, poate ajunge asul dumneavoastră din mânecă pentru un gazon cu aspect impecabil. Înălțimea de tăiere poate fi reglată, fiind disponibile trei variante: mică - 25 mm; medie - 43 mm; înaltă - 62 mm. Greutatea redusă a mașinii de tuns iarba Grunman și sacul de colectare a ierbii tăiate vă ușurează semnificativ munca.

Mobilierul: Alegerile potrivite pentru mobilierul de exterior vor depinde în mare măsură de modul de utilizare a spațiului. Optați pentru un mobilier confortabil și practic, pe care îl puteți utiliza în aer liber, fiind în primul rând rezistent la intemperii și lavabil.

Și, pentru că chiar și un grădinar pasionat are nevoie de un loc unde să se relaxeze, sezlongul din oțel „Venus” e o soluție convenabilă și confortabilă - un design modern și elegant, ce acordă un plus de rafinament locului în care este amplasat.  

Bucurați-vă de grădina sau curtea voastră cât mai mult: Când serile sunt răcoroase, nu mutați petrecerea înăuntru. Creați o zonă de șemineu cu scaune comode. Bucurați-vă de serile încălzite de foc pe tot parcursul anului. Includeți zone de depozitare pentru pături sau provizii pentru bezele.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința. O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
Text: DedeSign/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon