Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum se simte un profesor care a lucrat 12 ani la teza sa de doctorat, în țara doctoratelor plagiate și a academicienilor SRI

Dan Solcan

Dan Solcan, profesor de Istorie la Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău, a lucrat timp de 12 ani la teza sa de doctorat despre procesul lui Socrate văzut de Platon. A avut apoi nevoie de încă o perioadă ca să o scurteze de 822 de pagini, la 262 de pagini pentru a putea fi publicată la editură din Paris. „S-a întâmplat atâția ani să scriu zile și nopți, dimineața eram așa de obosit încât nu mai aveam încredere în ce am scris”, a povestit profesorul în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”

Cum se simte un om care și-a dedicat atât de mult timp redactării tezei de doctorat atunci când vede inflația de doctorate din România, au vrut să știe moderatorii. „Nu e deloc confortabil, nu am probleme cu cei care iau pe merit. A te specializa e excelent, însă cred că standardul doctoratului trebuie să fie foarte înalt, trebuie să dispară niște practici. Plagiat. Atâtea cazuri de plagiat. Cum e asta, să vii cu pagini de la altul? Aici vorbim de o problemă care depășește zona educației”, a spus Solcanu. Acesta a vorbit și despre cum îi învață pe copii să nu copieze și mărturisește că au fost situații în care el însuși a copiat atunci când era în școală. „Îi spun copilului: Și eu am copiat, dar doar la profii care își băteau joc, se comportau cu sadism, de la care nu învățam nimic, era o formă de autoapărare. Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”, a povestit el.

Dan Solcan este unul dintre profesorii premiați pentru dedicarea lor în cadrul Proiectului Merito și le vorbește în timpul orelor copiilor despre libertate și despre ce a însemnat dictatura și represiunea pentru cei care au trăit în perioada comunismului.

În momentul în care un președinte de republică a fost întrebat: Credeți că libertatea îi face pe oameni mai fericiți?, a spus: Habar nu am. Dar sunt convins că îi face mai oameni”.

„Pot să vorbesc nu doar ca un om care ar cunoaște niște date, ci ca un om care a trăit în perioada respectivă. Am o problemă aproape personală cu această opinie, cum că în comunism era mai bine. Copiii aud acasă că aunci era mai multă siguranță, era mai puțin șomaj, mai puțină violență pe străzi, nu erau droguri, Ceaușescu ne-a hrănit pe toți sănătos cu salam cu soia. (...) În condițiile astea e greu să răspunzi unui copil, dar poți să apelezi la generozitatea lui, explicând cu argumente. Pot porni de la salamul cu soia: acum mănânc dacă vreau eu. Atunci ni se impunea asta. În condițiile astea, diferența e făcută de o noțiune care e libertatea. Dacă n-o prețuiești și crezi că e suficient să ai niște necesități satisfăcute, atunci e bine. Însă îi spun un lucru care îmi place. În momentul în care un președinte de republică a fost întrebat: Credeți că libertatea îi face pe oameni mai fericiți?, a spus: Habar nu am. Dar sunt convins că îi face mai oameni”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua , am citit cu mare interes articlolul. O stimata doamna scria ca dupa 12 de studiu este neputinta. Nu este adevarat, am cunoscut un caz real, o doctoranda care statea in gazda la o vecina de-a mea. O fata foarte inteligenta, dintr-o familie cam modesta , din pacate. Adevarul este ca era si foarte frumoasa insa , din nou -- din pacate era foarte devreme acasa. S-a inscris la doctorat, ziua muncea in fabrica , vreau sa scriu ca m-am ingrozit de ce i s-a intamplat : a tras 12 ani cu dintii sa realizeze o teza de doctorat. Insa cazul ei s-a sfarsit tragic, a fost picata la teza finala.
    Datorita scarii valorice inversate s-a lovit de niste personaje pe a caror fata se citea : tu chiar ai venit aici sa inveti ? .Probabil ca aceea institutie gazduia alte activitati. Tezele de doctorat copiate de barbati au fost promovate insa ceva realizat de o femeie a fost pur si simplu distrus.
    Mi-a parut rau de ea, nu am putut sa o ajut nici macar cu un sfat , se lovise de niste indivizi bizari. Parerea personala este ca i-au facu rau prin diferite mijloace ; reclamatii, barfa si Dumnezeu mai stie de ce sunt astia cu scara lor inversata.
    Toti balbaitii, au creat numai probleme, ce treaba au astia cu stiinta Doamne Sfinte.
    Cand nu esti la nivelul lor de mediocritate sunt in stare sa te scoata cu problema mintala.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Sunt de parere ca omul a facut doctoratul pentru el. Cei mai multi il fac pentru bani si pozitii sociale. In institutia privata in care lucrez au fost multi cu doctorate , insa nu aveau bani in plus pentru ele ca la stat. Scoateti privilegiile "dotorilor" de la stat sa vedeti cum scade numarul lor !
    • Like 0
  • O teza de doctorat se scrie in 3 maxim 4 ani!
    Efortul trebuie sa fie constant, urmarind procesualitatea cercetarii in aria de studiu!
    12 ani nu mai e studiu, pasiune, cercetare aplicata ci din pacate.... neputinta!
    • Like 0
    • @ Ioana Antoniu
      important e rezultatul ! oamenii scriu in ritmul lor......si in functie de timpul pe care-l au si de multe altele ! autorul e probabil un perfectionist....cu-atat mai bine !!!! e mare criza de perfectionisti in tara asta
      • Like 0
    • @ Ioana Antoniu
      "Un artist trebuie să judece numai ceea ce înțelege; domeniul său este limitat, la fel ca al oricărui alt specialist..."
      (Anton Cehov)
      • Like 0
  • Problema este infinit mai dureroasa. De la mic la mare societatea romaneasca se dizolva cu efervescenta intr-un amalgam de orgolii pigmee, autocunoastere nevalidata practic si bascalie generalizata. De rautate pura ce sa mai vorbim. Ierarhia valorica este luata in ras asta vorbind eufemistic. Majoritatea se vad inregimentati in categoria celor destepti, intreprinzatori si inteligenti, categoria celor care se descurca si care isi impun propriul set de reguli sau valori(asta in fericitul caz in care ele exista) fiecare dupa puteri. In aceasta categorie se regasesc atat diaspora cat si populatia ramasa bastinasa. Ca o paranteza,cel care scuipa seminte pe jos. la el in tara , asta odata reintors de pe meleagurile unde:"ba, aia sant civilizati sa vezi ce curatenie este acolo. dovedesc rea vointa in a invata ceva. Si unii si altii am ajuns a trai intr-o stare de infectie generalizata care se extinde pe zi ce trece spre a ne inghiti pe toti.
    Realitatea de zi cu zi, betonul se transforma in faina in cativa ani, gropile prospera pe sosele, padurile se taie in continuare cu salbaticie, valatuci de fum negru rezultat din arderea plasticului sau cauciucului impanzesc plaiul mioritic, legumele romanesti depasesc de 10-20 de ori continutul maxim de nitriti stabilit de OMS, normele sanitar-veterinare sant luate in ras, soferi cu telefon la ureche efectueaza manevre in trafic de care ar rade si maimutele, in trafic, tirurile fac legea, copii sant omorati pe trecerile de pietoni, in sanatate se tinde spre anticamerele mortii. Asta, on short. La nivel relational, tineretul in mare parte cu o educatie precara, a prins sau prinde ura pe categoria varstnicilor. La randul lor acestia nu ar recunoaste in ruptul capului o greseala, ca vezi, au experienta vietii. Relatiile de familie, merg in cadere libera, grevate de instrainare, absenta sau lipsa unui limbaj comun. Asa ca, in final majoritatea injura majoritatea, incepand cu actualii guvernanti(categoric responsabili si ei de catastrofa dar nu intru totul), doctorii, preotii, biserica, precupetele, tineretul, batranii. Ca justificare ne-am dezvoltat o abilitate perversa spre a gasi vinovati de la vladica la opinca. Statul paralel, Soros, U.E, rusii, multinationalele, ungurii, tiganii, De acolo vin toate relele asupra noastra a imaculatilor fara de pacat si de greseala. Asa ne-am trezit cu pesta porcina africana datorita unei conspiratii a celor de afara ca sa-si vanda ei carnea de porc, vezi tu, asteapta tirurile pline cu porci sacrificati la granita pentru a intra in Romania. Pai daca la noi sau folosit dezinfectanti diluati in spitale cum poate crede cineva ca la capitolul a se respecta normele sanitar veterinare am sta mai bine.
    Tandea pe mandea cum este vorba in popor stam bine, intotdeauna va exista o consolare....Ai auzit, un roman a inventat....Capul face, capul trage.

    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      hahaha! adevarat !!!!
      • Like 0
  • Academicienii SRI ar putea zice ca are o minte cam inceata. :-)
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Nu cred că există oriunde altundeva în Europa un sistem mai absurd cum este sistemul nostru de învăţământ. România este ţara în care un elev talentat la matematică şi informatică învaţă forţat... limba LATINĂ!!! Şi ni se pare normal. Sper ca mulţi să plece în alte ţări cu un alt orizont şi cu un alt sistem de învăţământ.
    • Like 2
    • @ Liviu
      dalex check icon
      Sper sa ajungeti intr-o tara in care sa scapati nu doar de limba latina ci si de limba romana ( provenita din latina vulgara ) si sa uitati si numele Romania, singura tara ce aminteste de Imperiul Roman din toata " ginta latina ". Good luck !
      • Like 3
    • @ Liviu
      Absolut corect Gogu, dar problema doctoratelor este sa nu le faci degeaba, cartoane de fatada fata de gagici proaste sau care servesc unui scop de urcare o treapta la salariu sau in gradatia profesorala, 10-15%, foloseste la ceva concret?!a reausit sa schimbe ceva cu aceasta lucrare!avem foarte multe doctorate, mii si mii din urma pe chestiuni comuniste clare, congrese, conferinte, lupta de clasa, alea trebuie anulate si magarii aia degradati din aceasta calitate!cand studiul in sine este doar un interes pecuniar si material nu vad de ce ne-am mai bate capul sa citim ce a scris!elevii de buna calitate pricep cine sunt profesorii buni din start, ceilalti vor continua sa fie neatenti, superiori, prosti in final nepregatiti pentru viata!omul acesta cerseste atentie, nu trebuie sa stai in genunchi, nu e nevoie, dar cam, aici a ajuns sistemul de buna calitate de invatamant din Romanica!oricum e liber sa plece in vest, ar fi mult, mult mai apreciat!profesorul nu e frate cu elevul, nu e mama, nu e sora, nu e tata, nu e unchi sau altele, dar nici dusman nu trebuie sa fie, impartial, cunostinte aprofundate si mereu repetate!articolul e dezlanat tare, pare scris de un elev sau la nivel de elevi!publicati-va lucrarea domnule, v-au marit astia salariile, e mult mai folositor decat sa cersiti atentia unor talani din guverm, scripta manent!in ce priveste fabricile de diplome doctorale, asta nu tine decat de factorul politic, ei vor sa aiba CV frumos si lung cu multe titluri, dar sunt goi de continut si prosti ca noaptea si aroganti pana la Dumnezeu, toti randasii, soferii, tractoristii sunt frati cu Kant si Schopenhauer, sunt ingineri, sunt analisti..sunt de toate!nu se doreste anularea diplomelor false, se traieste inca bine din asta..
      • Like 2
    • @ dalex
      Nume check icon
      Pai nu mai înțeleg. Parca eram un popor de daci liberi care i-au învățat latina pe romani. Iar acum suntem urmașii romanilor? Cred ca romanii nu prea ne-ar recunoaște de urmas.. În afara de "romana vulgaris" - cu decât, gen, boss, fatăăăă, bă - nu prea mai avem nimic de a face cu ei. Nu construim nimic, cultura la pamant, discursul politic la noi este de mahala, iar despre știință sa nu mai vorbim. Prin urmare chiar nimic din ce facem noi are are nici o legătură cu măreția imperiului Roman. Deloc!
      • Like 0
  • Toată lumea ştie că după '90 au aparut mii de " doctori " , in toate domeniile . De ce nu sunt verificata TOATE aceste doctorate şi să fie declarate plagiate ( dacă e cazul ) , iar cei vinovati să răspundă in fata legii ? Aşa ne tot văităm de pomană ! Cine ar trebui să ia taurul de coarne ? Cred ca in continuare se comit plagiate pe bandă rulantă .Apropo - auzisem că la Oradea au fost scoşi absolventi de medicina nişte italieni care nici nu ştiau pe unde se află Oradea ! Ce se mai ştie de acest caz ? Dar de cel de la Baile Herculane ?
    • Like 2
    • @ Titus Paul Ionescu
      pe la noi , dupa cum stim,dai banul si iei diploma ! au aflat si europenii, deci e inghesuiala la medicina,la dentara, kinetoterapie, asistente medicale, etc !
      apoi merg sa lucreze Europa, fiindca e diploma europeana si se bat cu pumnii in piept, iar presa romana ne abureste cu "medicii romani apreciati in toata lumea " ! sunt si oameni de valoare si pasionati, desigur, dar din pacate nu cred ca sunt ei regula.....
      • Like 0
    • @ Titus Paul Ionescu
      Comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se înaintează CNATDCU, spre validare. CNATDCU, în urma evaluării dosarului, propune ministrului educatiei, cercetării, tineretului şi sportului acordarea sau neacordarea titlului de doctor.( ORDIN Nr. 5229/2020 din 17 august 2020 pentru aprobarea metodologiilor referitoare la acordarea atestatului de abilitare, acordarea titlului de doctor, precum şi la soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului)
      DECI,ditamai, CNATDCU a evaluat si validat acordarea titlului de doctor dlui Ciuca,si a propus ministrului educatiei ACORDAREA titlului de doctor dlui CIUCA.
      In CONCLUZIE:
      Toate doctoratele plagiate si neplagiate au trecut la evaluare si validare la CNATDCU,iar,ministru a semnat ca primaru.
      Cardasie curata intre Conducatorii de doctorate, Comisiile de doctorat si acest CNATDCU.


      • Like 0
    • @ Titus Paul Ionescu
      Că nu ştiau unde e Oradea hai, treacă de la noi. Dar că nu ştiu să traducă "otorinolaringologie" în italiană e inacceptabil. Apropo, ce e cu Băile Herculane că nu ştiu?
      • Like 0
  • Aș începe comentariul meu invocând citatul ”Omul potrivit la locul potrivit”. Cred că și ăsta, asta, este rețeta unui mers ”înainte” în sens total pozitiv. Este și dovada că România nu a ieșit din comunism, cu diareea de doctorate, masterate și licențe acordate la ”apelul de seară” sau ”cumpărate” de la librăria din colț. De fapt este continuarea într-un alt mod a practicelor de dinainte de Decembrie 1989 când ofițerii mai făceau doi ani așa ziși de studii juridice și obțineau diploma de laureat în drept. Sau activiștii PCR care erau trimiși la Kakademia Fane Barosanu (Ștefan Gheorghiu) și la absolvire primeau tot felul de titluri inventate de CC al PCR. Ca să nu mai amintim că în acea kakademie (mă refer la spațiile de cazare) era o promiscuitate de-ți stătea mintea. Cum putea ajunge România, poporul român în bine cu așa specii de...conducători (a se citi scursuri comuniste) ? Pe timpul regimului Ceaușescu circula un banc : Care era diferența între un director de fabrică (de exemplu) din comunism și unul din capitalism ? Răspuns : cel din capitalism stătea cu fundul la scaun și cu ochii la producție. În schimb cel din comunism stătea cu fundul la producție și cu ochii la scaun. Cam așa stă cloaca politică de 27 de ani : cu fundul la problemele și nevoile țării și a românilor și cu ochii la tot ce este de furat, de sustras doar în folos propriu. Lipsa TOTALĂ de inteligență ia făcut să procedeze NUMAI în folosul lor când dacă aveau măcar o fărâmă de minte și-ar fi făcut cât decât în primul rând treaba pentru care au fost aleși (?) și pe lângă s-ar fi ocupat și de mangleală. Dar nu, ei doar pentru ei au ”prășit” în posturile de conducere unde au fost numiți. Unii care sunt împotriva PSD-lui mai ăncearcă să spună că printre ei sunt și unii mai destupați, că este greșit să generalizăm. Eu cred că nu, nu este greșit să-i băgăm (de fapt s-au băgat singuri) în aceeași troacă cu lături de sorginte bolșevică. Știința de carte adevărată la nivel de un profesionalism incontestabil se obține doar studiind, transpirând de atâta studiu, publicând lucrări PROPRII nu plagiate de la alții și petrecând o mare parte de timp în bibliotecă. Unul din cuvintele ce caracterizează societatea noastră de astăzi este : IMPOSTURA în ceea ce privește adevărata pregătire universitară a cloacei politice de la putere.
    • Like 4
  • Amadeus check icon
    Am vazut aseara pe sfarsite emisiunea in care a fost invitat domnul Profesor. Ma bucur ca copilul meu il are la clasa. Pacat ca numai o ora pe saptamana conform programei la clasa de mate-info.
    Unul dintre copii l-a vazut la TV si a transmis asta prin Whatsapp intregului grup al clasei. Din cate am inteles este dedicat, acopera toata programa si un pic mai mult din dorinta de a transmite copiilor cat mai multe informatii in acea unica ora pe saptamana.
    Mi-as dori ca tot colectivul profesoral de la CN BPH sa aiba aceeasi abordare si atidudine ca dumnealui in ceea ce priveste actul de educatie. Cum spunea dumnealui : „Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”. Mi-a placut mult acest exemplu cat si pilda personala care ar trebui sa puna pe ganduri multi profesori. A, si nu in ultimul rand, inainte de a fi profesori sa fie pedagogi.
    Legat de pilda personala, faptul ca un copil considera ca are nevoie de consiliere psihologica pentru a trece de « treapta I » nu este in regula. Din cate am aflat sunt multi copii la BPH care se confrunta cu acesta situatie. Este marele lor hop. I-am spus copilului meu : “Cei ce seamănă cu lacrimi, cu bucurie vor secera”. Lumea nu e perfecta.
    Dupa ani si ani de la terminarea liceului ne amintim cu placere si o oarecare nostalgie de profesorii pe care i-am avut. Sper ca domnul Profesor Dan Solcan sa ramana in memoria copilului meu ca un bun exemplu, asa cum si eu am atatia profesori de care imi amintesc cu drag.
    #RESPECT !!
    • Like 2
  • Problema noastra este ca in Romania este o goana nebuna dupa diplome. Probabil ca vine si din frustrare, inainte erau foarte putini cei care intrau la o facultate, profesorii erau extrem de exigenti, la terminarea facultatii aveai garantia ca ai de a face cu un specialist. Astazi cand se fac presiuni ca toata lumea sa aiba diploma de Bac toata Romania merge la facultate. Productia de diplome fara acoperire in cunostinte este coplesitoare. Cunosc foarte multe cazuri de persoane care inainte nu aveau nici o sansa la examenele de la facultatile din Romania si care acum au recuperat fabulos. Au terminat cate doua ,trei facultati, mastere peste mastere, doctorate la Chisinau sau prin universitati dubioase. Oameni care in mare parte sunt exact aceiasi ca si inainte. Situatia asta a plagiatelor arata foarte clar falimentul profund al sistemului de educatie din Romania. Nu exista nici o posibilitate de a frana acesta goana dupa diplome. Mai rau este ca nici acum nimeni nu ia masuri, oamenii astia cu studii apoximative au ajuns deja la cele mai inalte niveluri. In mod normal diplomele de studii trebuia sa arate o diferentiere in societate, acum toata lume are o diploma de studii superioare si bineinteles poate sa aspire la un titlu de doctor.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult