Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum va arăta Parcul Lacul Morii, o investiție estimată la 20 milioane euro. Primarul Ciucu: „Am preferat un concurs de soluții la cel mai înalt nivel posibil în România”

Lacul Morii

Foto: Facebook Ciprian Ciucu

Parcul Lacul Morii va fi amenajat de o echipă de arhitecți din România și Belgia, selectată în urma unui concurs internațional organizat de Primăria Sectorului 6, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților.

Zona care urmează să fie amenajată are 16,6 hectare și pornește de la stăvilarul Ciurel și Parcul Crângași, continuă în paralel cu promenada deja amenajată, cuprinde Insula Îngerilor, merge mai departe pe partea de vest a lacului, până la canalul Dâmboviței, a anunțat primarul Ciprian Ciucu.

„Echipa de arhitecți și peisagiști din România și Belgia a propus în primul rând o unificare a promenadei Lacului Morii cu Parcul Crângași, astfel încât spațiul verde să devină un tot unitar. Apoi, de-a lungul zonei de promenadă cu lungimea de peste 2 km va fi o amenajare liniară, însă deloc monotonă. Traseul pietonal care pornește de la Parcul Crângași până la Insula Îngerilor, în paralel cu promenada, va fi unul spectaculos, cu vegetație structurată pe 4 paliere de înălțime, facilități sportive, de relaxare și de petrecere a timpului liber”, a scris pe Facebook edilul de la Sectorul 6.

Punctul central de atracție al întregului parc va fi Insula Îngerilor, în care primarul spune că nu s-a mai investit de la Revoluție. Pe insulă vor putea fi organizate evenimente culturale și sportive, va exista o plajă, un debarcader și pontoane pentru sporturile nautice. După insulă, amenajarea va continua spre vest, cu o mini-pădure urbană, terenuri sportive și traseu de biciclete.

Valoarea totală a investiției este estimată la 20 de milioane de euro și este programată să fie realizată în trei faze, de-a lungul a trei ani.

Foto Facebook Ciprian Ciucu

Pentru amenajarea suprafeței de 16,6 hectare, Primăria Sectorului 6 și Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat în august un concurs internațional de soluții la care au participat 11 echipe de arhitecți, peisagiști și urbaniști. Proiectele au fost analizate și jurizate de către un juriu internațional.

„Puteam să fi făcut o procedură mai simplă de atribuire a proiectării, care până acum să fi realizat deja proiectarea și să fi început lucrările. Dar am preferat un concurs de soluții la cel mai înalt nivel posibil în România, deoarece un juriu profesionist a putut ierarhiza mai multe proiecte intrate în competiție și astfel calitatea deciziei și implicit a viitorului parc să fie net superioară”, a explicat edilul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant. Deocamdata, promenada e o spoiala cu pretentii. Digul putea fi latit inspre sosea, lasand totusi loc pentru inca o posibila banda de circulatie, pe partea cu soseaua se putea face un zid in trepte cu vegetatie, blocand zgomotul masinilor in zona de promenada.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult