Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cuvântul pe care Facebook îl va bana

Ochelari Facebook

Foto: Guliver Getty Images

Cu toții avem o mătușă care dă share la secretele, naționaliștii, bubulii și la efectele miraculoase ale cepei în șosete. Sau o verișoară care are o pisicuță, un copilaș, o urare zilnică de fie ca, un citat motivațional. Sau un unchi microbist augh, augh, augh, moarte la cine nu e cu noi. Sau un prieten pofticios care pozează lumea la metru, începând cu ceaunul și terminând cu bericioaica familiei, în speranța că va primi clasica urare Să ai poftă. Ei bine, Mark Zuckerberg crede că ținem morțiș să fim împreună. Deoarece consideră că e bine să interacționăm mai des cu „familia și cu prietenii”, va face ca, în săptămânile următoare, algoritmul Facebook să ne aducă pe toți... A-ca-săăăă.

Nu contează că fiecare și-a făcut familia virtuală așa cum a avut chef sau cum l-a dus capul, alegând sau nu să vadă postări ale neamurilor și prietenilor reali. Nu contează că mulți intră pe Facebook ca să afle ce se mai întâmplă în lume, de aceea și urmăresc surse de informare sau lideri de opinie care au ceva interesant de spus. Nu contează zecile de milioane de utilizatori care au dat Like paginilor ziarelor și televiziunilor din lumea întreagă, pentru că au așteptări mai mari de la viață decât răsăritul și apusul, crescutul și scăzutul în greutate, fericirea și ne-fericirea. Facebook va elimina știrile din viața noastră pentru că sunt triste, iar omul trebuie să fie protejat de tristețe pe Facebook. Probabil că „nefericire” va deveni în curând un cuvânt pentru care vei fi banat*. O armată de cenzori ai noii lumi, unde nu va mai fi nici suferință, nici întristare și nici suspin, ci doar experiențe „cu sens” și „sănătoase pentru oameni”, vor veghea la respectarea conformismului emoțional: la primul semn de melancolie, vei fi raportat, iar Marele Algoritm te va scoate din rețeaua socială. No country for sad men.

Din acest sirop pe care ni-l va oferi Facebook, eliminând din newsfeed-ul nostru știrile (în primul rând pe cele supărătoare, „negative”), informațiile, opiniile, în general cam tot ce ține de viața reală, privilegiind, în schimb, experiențele „pozitive” (ah, bucuria de a vedea încă un apus de soare, încă o plajă superbă, încă o rețetă delicioasă!), se va naște în sfârșit omul nou și decerebrat, deci veșnic ferice. O mană cerească pentru toți manipulatorii, politicienii și dictatorii din lumea aceasta.

Presa va dispărea încet-încet de pe Facebook, în cazul în care nu va plăti un loc în acest nou flux al fericirii continue. De ani de zile, presa din toată lumea a crezut că e suficient să vorbească de relele lumii, ca lumea să devină mai bună. Mark Zuckerberg spune că a luat decizia de a schimba fundamental lumea virtuală pe care a construit-o, plecând de la cererile utilizatorilor, care nu mai suportă să citească „știri negative”. O lume plină de pace, armonie și fericire e deopotrivă visul fantaștilor și al ticăloșilor. „Scrieți de bine” - este visul oricărui guvernant corupt și al oricărui guvernat care vrea liniște. Imaginați-vă însă că un subiect precum cazul polițistului pedofil din București nu va mai trece grila Facebook, deoarece el produce inevitabil emoție negativă. Dar dacă nu auziți de el, înseamnă că femeile și copiii ăia care au căzut victime psihopatului din Poliție sunt cumva bine mersi? Unii încă își imaginează naiv că dacă bagă capul în nisip, nu li se poate întâmpla nimic rău.

PS1 Ca să pricepeți ce lume vă pregătește Facebook, citiți interviul lui Mark Zuckerberg din New York Times.

PS2 Mark Zuckerberg spune că a înțeles anul acesta că are o misiune: să lase o lume mai bună pentru cele două fiice ale sale. Grija părintească de a-ți proteja copiii de lumea rea, eliminând pur și simplu lumea din jurul lor, eliminându-le sursele de stres, blurându-le pericolele, controlându-le la sânge experiențele, este subiectul unui episod tulburător din ultima serie din filmul „Black Mirror”. Episodul „Arkangel”, regizat de Jodie Foster, este imaginea stilizată și înfricoșătoare a unei utopii parentale de care suferă mulți părinți moderni și care nu-l ocolește, iată, pe Mark Zuckerberg, care ne-o propune la scară planetară.

PS3 Verbul „a bana”* (a interzice, a bloca accesul), folosit inițial în jargonul informatic, nu există încă în dicționare, chiar dacă el este bine stăpânit de armata de raportori ai noii lumi. Celor care se simt lezați de acest cuvânt le adresez invitația de a face o călătorie spre alte planete încă reci și triste. Vă spun din proprie experiență, pe LinkedIn vă veți simți fix ca Matt Damon în Marțianul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • sper ca realizati ca facebook nu se rezuma doar la romania si prostiile de stiri cu dacii si romanii publicate de site-uri obscure.
  • Like 1
 • To ban, verb. Merriam Webster dictionary: to prohibit the use, performance, or distribution of , a interzice,folosirea si raspandirea..
  Pentru cine nu a facut-o recomand vizionarea filmului 1984.. O lume in care "totul" era fericire. Dupa introducerea IoT. internetul tuturor lucrurilor, A.I inteligentei artificiale si U.B.I-universal basic income practic, am ajuns acolo. Doamne apara si pazeste!
  • Like 0
 • Nu sint nici pro nici contra ..."face____buc" dar am citit ceva care mi-a placut:
  "înainte de Facebook numai familia știa ca ești prost "! ☺
  • Like 5
 • Tibi_R check icon
  A fost o initiativa parlamentara a PRM-ului mai demult in care doreau sa oblige televiziunile sa dea o stire rea urmata de una buna, ca sa nu ii traumatizeze pe telespectatori doar cu stiri triste sau dure..
  Dar prostia asta de la Facebook o va intrece, daca va fi implementata
  • Like 2
 • Cred că lucrurile sunt mult mai simple şi mai prozaice. Zuckerberg a fost scuturat zdravăn de „cutremurul” ştirilor false şi nu vrea să aibă probleme. Nici financiare, nici de altă natură. Aşa că de ce să investească bani, timp şi energie pentru depistarea şi filtrarea ştirilor false, când, mult mai simplu, poate să tragă obloanele? Cui nu-i place, să-i fie de bine!

  Pe de altă parte, lumea trebuie să înţeleagă că Facebook nu este altceva decât o platformă de comunicare cu o popularitate, momentan, foarte mare. Aşa cum erau şi forumurile până acum zece ani. În momentul în care nu va mai fi intresantă pentru public se va stinge încet, pentru că utilizatorii vor migra spre alte platforme mai prietenoase. Este doar o problemă de timp. Aşa cum este doar o problemă de timp pentru Statul-Leviatan să-şi impună controlul şi acolo.

  Semnalul de alarmă nu este decizia lui Zuckerberg, ci faptul că internetul, în cel mult zece ani, nu cred va mai fi un mediu de comunicare liber. Deja FBI face presiune pe WhatsApp pentru a renunţa la mesajele criptate {https://is.gd/5HG8hD} pe considerentul că ar fi o chestiune de siguranţă naţională şi sunt sigur că, în cele din urmă, va avea câştig de cauză. Acela va fi primul pas către distrugera internetului aşa cum a fost conceput şi cum îl cunoaştem în zilele noastre. Va deveni un mediu de comunicare controlat şi confiscat, aşa cum este presa.

  ───────────────
  P.S.
  Când am scris comentariul, încă nu citisem articolul domnului Mihai Braşoveanu {https://is.gd/LJWXug}. Motivaţia lui Zuckerberg este disecată şi prezentată mai în detaliu decât în paragaful scris de mine.
  • Like 5
 • check icon
  Am norocul să fi renunțat de mulți ani de a-mi pierde timpul la ceva ca facebook, căci am realizat în foarte scurt timp, ce mocirlă este din TOATE punctele de vedere această platformă, direct proporțional cu „calitatea„ educațional-comportamentală a abonaților acestui site(excludem din discuție factorii profitori cum ar fi marketingul economic, politic, social,religios,etc., direct interesați să folosească astfel de platforme ).Ca atare, nu e de mirare ca orice vine din această direcție, indiferent de la patronat sau aiurea, să fie ceva bun în ansamblu sau interesant, decât accidental.
  • Like 2
 • Vedeti domnii mei si domnule Negrutiu daca maica Rusie este prezenta in vietile societatilor democratice sau capitaliste....paff apare "banarea" pe facebook !.deci sa inteleg ca nu romanii au inventat roata radicalismului in exprimare si in fapta ! (mor de ras)
  • Like 1
 • Ceea ce uita autorul este vorba romaneasca ca socoteala de-acasa nu se potriveste cu aia din targ.
  O nunta de diamant celebrata intre doi bosorogi nu va mai interesa lumea la fel de mult ca si ultima stire de ora 5 cu baba violata in Vaslui. La fel, pe nimeni nu intereseaza viata ta perfecta ci faptul ca o duci mai rau decat el/ea, natura "fecalistica" umana.
  Au existat perioade unde mIRC-ul era "ză şit", la fel si Yahoo-ul sau Skype-ul. Facebook-ul va avea aceeasi soarta.
  • Like 2
 • Cumva Dragnea și Tăriceanu au pus o vorbă la Mark Zuckerberg? Să-i ajute să nu se mai organizeze proteste pe facebook?
  Că eu și la asta foloseam facebook-ul...
  • Like 5
 • satanae check icon
  Facebok a fost de la bun inceput o retea de socializare, nu una care avea rolul de a furniza stiri. Pentru asta exista nenumarate alte site-uri si aplicatii, pe care nu le cenzureaza nimeni. Deocamdata - vezi https://theintercept.com/2018/01/10/first-france-now-brazil-unveils-plans-to-empower-the-government-to-censure-the-internet-in-the-name-of-stopping-fake-news/
  In alta ordine de idei, Facebook a fost facut pentru cu totul altceva decit a informa oamenii. Majoritatii insa le este lene sa stea sa caute pe internet informatii relevante si asteapta sa primeasca totul mura-n gura de pe Facebook, in timp ce adorm cu telefonul in mina pe scaun. Poate ca nu e tocmai bine ca li se ia acest instrument de informare - desi nu de tot - dar nici nu e o mare tragedie. Tragedie o sa fie cind va interveni statul si va cenzura direct tot ce apare, spunind ca vrea sa lupte impotriva fake news. Pina atunci, chiar nu are rost sa ne plingem.
  • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult