Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O să găsiți în farmacii o puzderie de medicamente pentru dureri de cap, pentru slăbit, pentru dormit, pentru trezit, dar nu o să găsiți medicamente care să se lupte cu bolile rare

Imagine sugestivă cu oameni din București. Foto: Atharia / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Atharia/ Alamy/ Profimedia

29 februarie a fost Ziua Bolilor Rare.

Țineți-vă tare, o să fiți impresionați.

Agamaglobulinemia. Sindromul Goodpasture. Anemia falciformă. Imunodeficienta pediatrică severă combinată. Sinfromul Schnitzler. Deficiența de aderare a leucocitelor. Agamaglobulinemia. Sindromul Ehlers Danlos. Distrofia musculară Duchenne. Granulomatoza Wegener. Hemofilia. Sindromul Prader Willi. Abetalipoproteinemia. 

De astea cinci probabil ați auzit. Scleroza multiplă. Narcolepsie. Colangita biliară primară. Boala Fabry. Fibroza chistică.

De astea cinci aproape sigur nu. Sindromul Stoneman. AIWS. Sindromul Hutchinson-Gilford. Alcaptonuria. Encefalopia Rasmussen.

Bolile rare sunt bolile care afectează între 3-6% din populația lumii, circa 300 milioane de persoane la nivel global sunt afectate de bolile rare, existând circa 6000 de boli rare cartografiate până în prezent. Peste 70% au cauze genetice, amatorii de literatură de specialitate tradusă în limbaj laic se pot duce pe rarediseaseday.org ca să afle detalii suplimentare.

Amatorii de literatura de specialitate tradusă în limbaj laic ar fi curioși să afle și de ce societatea nu-și bate capul cu aceste boli, iar industria farmaceutică nu investește mai mult în cercetarea și dezvoltarea de terapii pentru bolile rare, așa numitele „orphan drugs”. 

O să găsiți în farmacii puzderie de medicamente pentru dureri de cap, pentru slăbit, pentru DE, pentru dormit, pentru trezit, dar nu o să găsiți medicamente care să se lupte cu bolile rare.

Data viitoare când vă plângeți că vă doare capul, ca ați răcit puțin sau că v-a luat sciatica, gândiți-vă câteva secunde la cei 8.000 de pacienți care suferă de boli rare în România, foarte mulți dintre ei copii și tineri, cu niște simptome mult mai severe decât vă imaginați și care, alături de familie, medici și organizații neguvernamentale, se zbat să schimbe niște lucruri despre care nici nu ați știut că există.

O dată la patru ani, pe 29 februarie, mai gândiți-vă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult