Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O să găsiți în farmacii o puzderie de medicamente pentru dureri de cap, pentru slăbit, pentru dormit, pentru trezit, dar nu o să găsiți medicamente care să se lupte cu bolile rare

Imagine sugestivă cu oameni din București. Foto: Atharia / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Atharia/ Alamy/ Profimedia

29 februarie a fost Ziua Bolilor Rare.

Țineți-vă tare, o să fiți impresionați.

Agamaglobulinemia. Sindromul Goodpasture. Anemia falciformă. Imunodeficienta pediatrică severă combinată. Sinfromul Schnitzler. Deficiența de aderare a leucocitelor. Agamaglobulinemia. Sindromul Ehlers Danlos. Distrofia musculară Duchenne. Granulomatoza Wegener. Hemofilia. Sindromul Prader Willi. Abetalipoproteinemia. 

De astea cinci probabil ați auzit. Scleroza multiplă. Narcolepsie. Colangita biliară primară. Boala Fabry. Fibroza chistică.

De astea cinci aproape sigur nu. Sindromul Stoneman. AIWS. Sindromul Hutchinson-Gilford. Alcaptonuria. Encefalopia Rasmussen.

Bolile rare sunt bolile care afectează între 3-6% din populația lumii, circa 300 milioane de persoane la nivel global sunt afectate de bolile rare, existând circa 6000 de boli rare cartografiate până în prezent. Peste 70% au cauze genetice, amatorii de literatură de specialitate tradusă în limbaj laic se pot duce pe rarediseaseday.org ca să afle detalii suplimentare.

Amatorii de literatura de specialitate tradusă în limbaj laic ar fi curioși să afle și de ce societatea nu-și bate capul cu aceste boli, iar industria farmaceutică nu investește mai mult în cercetarea și dezvoltarea de terapii pentru bolile rare, așa numitele „orphan drugs”. 

O să găsiți în farmacii puzderie de medicamente pentru dureri de cap, pentru slăbit, pentru DE, pentru dormit, pentru trezit, dar nu o să găsiți medicamente care să se lupte cu bolile rare.

Data viitoare când vă plângeți că vă doare capul, ca ați răcit puțin sau că v-a luat sciatica, gândiți-vă câteva secunde la cei 8.000 de pacienți care suferă de boli rare în România, foarte mulți dintre ei copii și tineri, cu niște simptome mult mai severe decât vă imaginați și care, alături de familie, medici și organizații neguvernamentale, se zbat să schimbe niște lucruri despre care nici nu ați știut că există.

O dată la patru ani, pe 29 februarie, mai gândiți-vă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult