Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dacă citești unele postări, zici că n-a existat nimic în România înainte de Ceaușescu. Cum să combați propaganda

Nicolae Ceausescu

Foto: Guliver/ Getty Images

Pe internet există o propagandă pro Ceaușescu care prinde bine la o parte a populației. Din punctul meu de vedere vine din zona de manipulare a Rusiei și prinde foarte bine la cei dezamăgiți de ce văd în lumea politică și în societatea actuală. Asta e principala ”realizare” a clasei noastre politice din ultimii 30 de ani, i-au făcut pe unii oameni să regrete comunismul și să glorifice un semianalfabet. Am citit recent o postare pe care o încadrez în categoria ”îți stă mintea”, în care Ceaușescu este comparat cu Ramses cel Mare. Zici că n-a existat nimic pe aceste meleaguri înainte de Ceaușescu, era deșert precum în Sahara. A venit el, din neant și a zis să fie munți, ape și câmpii. Ba nu doar a zis, dar le-a și montat precum piesele într-un puzzle. A dictat Ceaușescu să curgă și Dunărea, nici nu mai contează că vine din Germania, în fond până acolo se întindea regatul lui Burebista. V-am spus îți stă mintea. 

Să las gluma și să analizez postările pro Ceaușescu care ”a construit tot în această țară”. Apropo parcă era cizmar, nu zidar! Vorbesc unii despre realizările lui de mi-l și imaginez pe Ceaușescu dând la lopată pe Transfăgărășan sau folosind mistria la Casa Poporului. Ba chiar făcea asta, dar doar prima lopată și prima mistrie că apoi totul, dar absolut totul era construit de poporul ce era ținut în foame de ”ilustrul” conducător. Așadar, citind anumite articole și postări de pe internet, zici că înainte de Ceaușescu nu a existat nici Cuza, nici Carol I, nici Ferdinand, nici Carol al II-lea și nici chiar Dej, alt comunist în timpul căruia surprinzător s-a mai construit câte ceva. Uite într-o postare se spune că Ceaușescu a construit căi ferate. Alooo, istoria! Se învârte Carol I în mormânt! În timpul său s-au construit numeroase șosele și căi ferate. Apropo, trenurile de astăzi, după 150 de ani, merg cu aproape aceeași viteză ca în timpul lui Carol I și zic aproape pentru că uneori merg mai încet astăzi decât atunci. Când mergeți la mare treceți pe podul de la Fetești o altă minunăție arhitecturală construită în timpul lui Carol I. Dar ce-ar fi să comparați Ateneul cu Casa Poporului? Care arhitectură este mai frumoasă ? Din punctul meu de vedere, este diferența dintre Mercedes și Dacia. Ca să nu mai zic să comparăm Peleșul cu aceeași Casă a Poporului. La fel stau lucrurile și la sediul central al BNR, CEC, Universitatea București și multe alte construcții impozante și astăzi care au fost construite în timpul lui Carol I. Stau în Vâlcea și admir Tribunalul și Judecătoria construite cu mult înainte de comunism și mă amuz încercând să le compar cu Prefectura ridicată de comuniști.

Sau comparați Poșta centrală cu oricare altă clădire de poștă din Vâlcea făcute în timpul lui Ceaușescu. Așa, ca fapt divers, nici barajul Vidraru nu a fost construit în timpul lui Ceaușescu ci al lui Dej! Da, s-a construit mult în timpul lui Ceaușescu, dar haotic și fără gust. Ce, vă plac blocurile gri ridicate și în mediul rural? Vă imaginați ce simțeau proprietarii caselor distruse de regimul lui Ceaușescu pentru a se construi blocuri ? Dar de biserici ce ziceți? Se dărâmau biserici din ordinul dictatorului de zici că picau piese de domino.

Referitor la școli zici, că iar le-a făcut Ceaușescu pe toate. Vă dau doar un nume Spiru Haret și o cifră 1000. Atâtea școli s-au construit între 1897-1911 într-o Românie care nu avea în componență Transilvania și o parte din Bucovina cum are astăzi. Spun mulți că învățământul din perioada comunistă era de calitate, că nu existau atâția elevi absolvenți de liceu slab pregătiți ca astăzi. Iar cei care făceau o facultate erau profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. Corect, sunt de acord, dar câți terminau liceul ? Foarte puțini. După clasa a VIII-a majoritatea mergeau la școli profesionale sau complementare. După clasa a X-a se dădea un nou examen (treapta), iar în medie cam din patru clase rămâneau două iar restul mergeau în producție. La facultate locurile erau și mai puține. Pentru a intra la Medicină poate dădeau examen 4-5 ani asta dacă nu deveneai între timp sculer-matrițer și visul tău de a deveni medic rămânea blocat în strungul pe care-l foloseai. Am tot respectul pentru cei care au reușit să facă studii superioare înainte de 1989 când da, era extrem de greu să ajungi la facultate! Și încă ceva care se uită, în septembrie când începea școala elevii mergeau vreo două săptămâni la strângerea recoltei. Să meargă astăzi elevii la strâns de porumb sau mere să vedem ce spun, ei care nu ar ridica o hârtie de sub propria bancă…

Zice unul într-o postare din asta pro-Ceaușescu că au fost construite în timpul său autostrăzi. Care autostrăzi stimabile ? Poate la singular autostradă că era una singură București-Pitești. Apropo de asta și atunci în 1989 ne băteam cu Bulgaria pe numărul cel mai mic de km de autostrăzi din Europa.

Maxima stupizeniei este afirmația: ”Ceaușescu a plătit datoria externă a României”. Serios? Păi cine făcuse această datorie În 1977 datoria externă a României era de 3,6 miliarde de dolari, iar în 1981 ajunsese la 10,2 miliarde. Cine contractase împrumuturile externe? Ceaușescu, categoric! De ce a plătit datoria externă? Păi la începutul anilor ’80, România nu mai primea noi împrumuturi pentru că industria, în care se investiseră banii, avea produse de proastă calitate pe care nu le mai cumpărau decât state bananiere care nici astăzi nu ne-au plătit datoriile. Apoi cine a plătit datoria externă? Să ne fie clar, Ceaușescu a făcut datoria externă și a decis plata ei, că de plătit a făcut-o poporul român. Cine a trăit în anii ‘80 își aduce aminte ce lipsuri erau atunci. Ce minunat era să stai într-un bloc gri, într-un apartament de 30 m pătrați sau o garsoniera cu 18 m pătrați. Să ai iarna 12-14 grade în casă, să ți se taie curentul de 3-4 ori pe zi, să ai apă caldă de 2 ori pe săptămână, să stai 4-5 ore la coadă la pâine, să folosești drept hârtie igienică ziarele cu tovarășul pentru că până și hârtia igienică ajunsese un lux…

Referitor la agricultură ieri am văzut un studiu interesant, în 2016 România era pe primul loc în Europa la producția de porumb și stătea destul de bine și la alte capitole! Clar suntem departe de potențialul agricol al țării, dar la fel de clar nici în timpul comunismului nu stăteam mai bine. Când apropo s-a făcut colectivizarea. Cum s-o fi simțit acei țărani când statul le lua pământul cu forța ? V-ați gândit?

Sunt extrem de multe lucruri de spus, iar cine nu le crede n-are decât să citească istorie reală, să pună întrebări, să caute adevărul sau să se complacă în postări tâmpe în care Ceaușescu este glorificat precum Ramses cel Mare. Legătura dintre cei doi lideri este că sub Ceaușescu oamenii erau dependenți de stat la fel ca sclavii din Egiptul antic! Știați că Ceaușescu a primit diploma de bacalaureat în 1965 după ce deja ajunsese în fruntea țării ? Argumentul ăsta ce vă spune? Sau e ok, pentru că, na, ”era de-al nostru” ?

La final repet ce-am spus la început faptul că unii îl regretă pe Ceaușescu se datorează personajelor asemănătoare cu el care ne-au condus în ultimii 30 de ani.

Închei cu o întrebare retorică: Oare unde ar fi ajuns România dacă regimul comunist și implicit Ceaușescu nu ar fi fost îndepărtat? Cei care au peste 40 de ani știu că în ultima parte a regimului comunist nivelul de trai scădea an de an. Unde am fi ajuns astăzi ?

PS. Pentru datele din acest articol vă invit să citiți:

Bogdan Murgescu ”Acumularea decalajelor economice”

Ioan Scurtu ”Carol I”

Lavinia Betea ”Viața lui Ceaușescu”

Carol I amintirea unei mari domni

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • deci... era rau, dar si bine.
    rau- cozi, frig, foame, munca patriotica, amenintari, lipsa speranta.
    bine- oameni mai uniti, discoteci, profesori mai relaxati- veneau sa ceara un foc in zona de fumat, puteai sa te pupi cu gagica la discoteca de seara din tabere, am fost in 2016 voluntar intr-o tabara si erau supraveghetorii ca ofiterii ss cu ochii pe copiii de 15-18 ani sa nu se tina nici macar de mana... pai profii comunisti erau cool fata de astia...
    • Like 0
  • De ce va raportati mareu la conducatorii Romaniei ?.sunteti intr-o permanenta eroare cand protejati poporul si-l absolviti de orice vina. Nu uitati ca dupa 89. pana in prezent poporul a votat iar politicienii actuali sunt destul de parsivi sa stie cu ce material lucreaza fiind corupti si totusi VOTATI.
    • Like 1
  • Sa deviez putin de la Ceausescu si sa aterizez putin in aceste timpuri politice romanesti de campanie. Multi candidati de meserie "soareci de biblioteca ante si post comunisti" cu mesajul electoral obsesiv "guvernarea anterioara este vinovata" sau "voi aloca sume de bani pentru bunastare" etc. Domnilor in primul rand nu vi se pun intrebarile corecte din cauza incompetentei jurnalistice un exemplu in acest sens fiind " cum puteti creste economic comuna judetul orasul ? etc in al doilea rand functia oamenilor politici nu este sa imparta sume de bani acelora care au fost lingai disciplinati ci sa vina cu solutii aplicabile si decizii in realul societatii in al treilea rand intr-o logica perfecta daca veti descoperi punctul ( plusul in care fiecare oras exceleaza ) din care metropola se poate dezvolta economic la fel ca si piesele de LEGO atunci prin investitii veti putea construi un viitor si BUNASTARE locuitorilor pluri-aplicabil. Repet investitii economice-constructii pe locuri cu potential-locuri de munca - bunastarea cetatenilor. Raspuns la un potential candidat din Constanta care habar nu avea de potentialul portului maritim de la Marea Neagra care poate fi un excelent hub de transport ( shipping ) si comert nu mai spun de constructor ori baza de rafinare de hidrocarburi ori baza de cercetare ori manufacturier de componente si materiale folosite in toate industriile cu profil ingineresc. etc Deci potentiabilul edil ca multi altii era sub "febra Ceausista neuronala" astepta comanda sa i se zica ce sa faca de la Bucuresti. Sa mai vorbim de Ceausescu ca si mentalitate populara ?
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi sunt destui care îl plâng cu lacrimi de crocodil.Sunt cei luați de la coada vacii bubuind de prostie și mârlănie și făcuți peste noapte :secretari de partid ,securiști , ofițeri ai armatei române la apelul bocancilor .Normal că îl regretă pe cizmar pentru că într-o societate normală ar fii rămase la condiția de semialfabeți și atât.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ceaușescu și clica lui sinistră au contractat datoriile și de dăștepți ce erau, au fixat niște termene de rambursare prea apropiate, din care cauză țara era să intre în incapacitate de plată. De aici decizia de a plăti datoria repede și degrabă, evident, pe seama populației, care a îndurat frigul și foamea, și nici nu avea nici o alternativă!
    La lapte se puneau sacoșele de cu noaptea, pe la 12 ori 2-3. La 5 cam trebuia să fii acolo, iar dacă venea ori nu mașină cu lactate, era o altă întrebare...

    • Like 1
  • În primul rând nostalgia nu este nici după Ceaușescu, nici după regimul comunist, nostalgia este după perioadele copilăriei și tinereții care s-au petrecut în acele vremuri.

    În al doilea rând nici Cuza, nici regii de după Cuza, nici prim-secretarii PMR/PCR nu au realizat, clădit sau construit nimic fără munca plină de sudoare și sacrificii a poporului în fruntea căruia vremelnic s-au aflat.

    În al treilea rând datoria față de FMI a fost achitată prin sacrificii de neimaginat suportate de poporul român, popor care s-a văzut trădat, spoliat și mințit, iar mai nou vinovat de toate relele pământului, toate în favoarea unui grup infracțional organizat format din mafia securisto-comunistă (MS-C ) cu accente vădit transnaționale care a pus mâna pe putere după decembrie 1989.

    În al patrulea rând viața politică postdecembristă a fost o imitație de pluralism politic, partidele care au ținut la identitatea lor au fost desființate prin manevre de culise ( vezi PNȚ-CD ) cele care au rămas active fiind fantoșele MS-C.
    • Like 3
  • Cine e nostalgic poate sa isi faca singur o luna ca pe timpul comunistilor: fara tv sau mobil, 14-16gr in aprt iarna, sa locuiasca in 20mp de adult, lucreze sambetele si duminicile sa faca ceva parada cu plancarda si urale comuniste sau la munca patriotica de maturat strazi (noi mergeam duminicile la tzara la munca sa ajutam bunicii si sa avem ceva mai mult de mancare...), sa se trezeasca la 5-6 dim. si sa stea 1-2 ore dimineatza cu sacosica in fatza magazinului ca si cum ar astepta laptele/painea sa vina, sa cumpere sac de cartofi din aia mici de fierti in coaja si cojiti apoi, sa caute inca 3 vecini si sa taie pe undeva la tzara un porc si sa transheze si congeleze/faca jumari /sa gateasca cu grasime, sa spele rufe de mana in apa rece si la lumanare, sa peticeasca la chiloti si sosete etc etc. Si inca una de sezon: dupa 15 septembrie sa mearga 2 saptamani voluntar la strans de pe camp, impreuna cu copiii lui de 10 ani, in loc sa duca copiii la scoala, sa isi duca apa in sticla de la pepsi si sa aiba doar de baut, nu de spalat pe maini, nu de un pipi/caca in intimitate....
    • Like 6
    • @ Claudia Olteanu
      Parerist check icon
      .... si sa se inchida in debara si sa-si dea si niste pumni sau pulane daca cumva se plange ca nu-i convine!
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Dorin check icon
      O lună? În maxim o săptămână le iese din cap traiul de Om Nou ceaușist.
      • Like 1
  • dan check icon
    Si totusi,

    Daca comparam cate statii de metrou s-au construit in epoca Ceausescu ,cate scoli gradinite ,cate drumuri s-au asfaltat,blocuri de locuinte in care traiesc si acum romanii ,vom vedea ca in epoca aia s-a construit cate ceva .
    Legat de datoria aia externa , este o falsa idee ca datorita ei am facut foamea , sa nu uitam ca am platit scump economic datorita sanctiunilor date de americani tuturor tarilor celor care faceau comert cu Romania,vad ca despre asta nu se scrie nimic.
    • Like 2
    • @ dan
      Parerist check icon
      din 1975 si pana 1988 Romania a avut "clauza natiunii celei mai favorizate" din partea americanilor. La care a renuntat singur inainte sa se duca naibii regimul. Vrei sa spui ca in Romania s-a trait prost doar un an?
      • Like 6
  • Da cunosc si eu unii nostalgici dupa vremurile ceausiste, tampenie mai mare nu exista. Imi amintesc cat era de frig in salile de curs la facultate, stateam cu paltonul pe umeri si caciula pe cap..... cum ne duceam cu noaptea in cap la cozi la ulei, oua, carne.... cum intr-adevar erau pene de curent extrem de dese.... magazinele goale in care gaseai doar cate un morman de conserve de peste, toate la fel, sau ulei de masline la cutie metalica, nu puteai vedea ce era inauntru.... Bomboanele cubaneze, micute, niste dropsuri colorate de fapt, erau foarte cautate, se cumparau asa zisele "tacamuri"de pui, nici ca prea vedeai pulpe sau piept de pasare pe piata, si cand erau se bateau oamenii pe ele. Apoi, ratia la zahar, la ulei, etc.... toate astea uitate si apologia faptului ca aveai, cica, un loc de munca. Serios??? Uneori as dori din suflet sa ne putem intoarce in timp pentru o zi (o zi de iarna mi-as dori, cu frig si ninsoare si ger....), ca sa vada si cei care pica in capcana apologiei lui Ceasca cum era cu adevarat - oare le-ar place? Tare ma indoiesc, cu tot locul ala da munca garantat.....
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult