Foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Shutterstock Editorial / Profimedia
Din copilărie am fost fan Brazilia, la fiecare campionat mondial m-am bucurat de reușite și am suferit la eșecuri. Am crescut venerându-i pe Zico, Socrate, Falcao, Eder. M-a fascinat fotbalul-spectacol, acel „altceva” pe care l-a avut aproape întotdeauna Brazilia. La campionatul mondial ce tocmai s-a încheiat, „Qatar World Cup 2022”, după mulți ani, am regăsit „Selecao” de care îmi era dor, cu pase inteligente, fantezie în joc, cu viziune și artificii tehnice individuale. În sfârșit, o vedeam campioană din nou.
Printr-un ghinion și poate o abordare boemă, mai puțin pragmatică tipic braziliană, a fost eliminată și visul s-a spulberat. M-am reorientat și am devenit instant suporterul Argentinei. Și pentru că, recunosc, îl consider pe Messi genial și inegalabil. Mi-a confirmat în meciul cu croații, unde „number 1o” a fost absolut magnific. Și a venit finala, care a depășit toate așteptările, ne-a trezit toate simțurile și stările posibile. A fost unul dintre cele mai tensionate meciuri pe care le-am vizionat vreodată. La golul 3, înscris de același fenomenal Messi, am lăcrimat de bucurie și numai în câteva minute am trecut de la extaz la agonie, nu-mi venea să cred că francezii au atât de mult noroc. Fiindcă nu existaseră practic în prima repriză, chiar până în momentul schimbării neinspirate, după părerea mea, a lui Di Maria cu Acuna.
Îi vedeam deja pe francezi campioni, câștigând la lovituri de departajare. Dar zeii fotbalului au fost de partea dreptății de data asta și a câștigat cine a meritat. Și l-am văzut pe Messi ridicând cupa, după o carieră de vis. Imaginile m-au emoționat la maximum și am încercat un sentiment de satisfacție că într-adevăr au câștigat cei mai buni.
După încheierea acestei ediții a campionatului mondial de fotbal, a început și un val de dezbateri despre fotbalul nostru - concret, ce ar fi de făcut să nu mai ratăm o altă calificare. Păi, practic ar trebui schimbat totul. Începând cu staff-ul F.R.F., continuănd cu o strategie la nivel guvernamental de investiții în infrastructura sportivă și strategii locale în aceeași direcție. Sunt multe orașe cu o populatie de peste 150.000 sau chiar 200.000 de locuitori care nu dispun de un complex sportiv, bazele sportive fiind în paragină, în același timp nu există vreo viziune de încurajare a practicării fotbalului, fiindcă de fapt, nici nu ai unde. Stadioanele și bazele de antrenament sunt jalnice, nu există condiții pentru practicarea decentă a acestui sport. Cluburile de fotbal pentru copii sunt subfinanțate pe plan local, mulți copii, chiar dacă sunt descoperiți de antrenori că sunt talentați, provenind din familii cu posibilități financiare reduse, nu pot continua, fiindcă sportul înseamnă și mulți bani. Și își întrerup abrupt potențiala carieră de sportiv.
Dacă nu vom investi în sport și în ce înseamnă infrastructură modernă, dacă aceste pepiniere ale cluburilor de fotbal locale nu vor fi finanțate printr-un program guvernamental în cadrul Ministerului Sportului, sprijinit în același timp și în plan local din buget, să nu ne așteptăm să avem o națională capabilă să se califice la un turneu prea curând. Fiindcă nu există o bază sănătoasă de selecție. Schimbarea trebuie să înceapă cu federația de fotbal, unde este necesară o altă abordare, a unor profesioniști, oameni cu viziune și pricepere. Avem nevoie de un selecționer care știe să creeze un grup unit, un nucleu de fotbaliști, care poate da o echipă, selecțiile fiind făcute după criterii bazate pe seriozitate, talent, formă fizică și psihică și nu în ultimul rând, caracter.
Este nevoie de muncă și timp și nimic nu-i imposibil, dar cu siguranță la cum se prezintă fotbalul românesc acum, doar ne păcălim că ne putem califica, Și chiar dacă am reuși, ar fi doar printr-o împrejurare favorabilă și fondul problemei ar râmâne același, fiindcă avem nevoie de însănătoșire și multă voință pentru aceasta.
Deocamdată ne prefacem că totul este bine și ne victimizăm mereu, când de fapt situația este putredă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
”Messi este un talent nativ extraordinar finisat de FC Barcelona” - vă rog să îmi spuneți unde să pun virgula:
„Messi este un talent nativ extraordinar, finisat de FC Barcelona”
ori
„Messi este un talent nativ, extraordinar finisat de FC Barcelona” ?
Mulțumesc.
multumesc
Ce propuneți, de fapt ? Echipă ca în '94 ? (Nu cred că ar fi rezistat la fotbalul de azi ...) Ori sugerați un campionat la care să vină talentele lumii ?
Cu „eficiența alocării resurselor” (știți cui) cum rămâne ? Ne povestiți care-i diferența dintre noi și iugoslavi ? Adică noi n-am avut „investitori” ? Nea Gigi B., nea Porumb, puzderia de la Dinamo etc. ?
Așa, un articol de analiză sis-te-mi-că scoateți, vă rog ? (Știți care: marele Sistem.)
Cum n-avem ? Unul care ne-a luat și CCE (prin mai '86), actualmente comentator mai jos. Ori n-avem nici măcar ziariști ?
Ce propuneți, de fapt ? Echipă ca în '94 ? (Nu cred că ar fi rezistat la fotbalul de azi ...) Ori sugerați un campionat la care să vină talentele lumii ?
Cu „eficiența alocării resurselor” (știți cui) cum rămâne ? Ne povestiți care-i diferența dintre noi și iugoslavi ? Adică noi n-am avut „investitori” ? Nea Gigi B., nea Porumb, puzderia de la Dinamo etc. ?
Așa, un articol de analiză sis-te-mi-că scoateți, vă rog ? (Știți care: marele Sistem.)
Cum n-avem ? Unul care ne-a luat și CCE (prin mai '86), actualmente comentator mai jos. Ori n-avem nici măcar ziariști ?
P.S.
Dintr-un singur clic s-a postat de două ori ... Poate aveți ceva de reglat ?