Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă la noi s-ar naște un Messi, n-am ști ce să facem cu el

Lionel Messi

Foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Din copilărie am fost fan Brazilia, la fiecare campionat mondial m-am bucurat de reușite și am suferit la eșecuri. Am crescut venerându-i pe Zico, Socrate, Falcao, Eder. M-a fascinat fotbalul-spectacol, acel „altceva” pe care l-a avut aproape întotdeauna Brazilia. La campionatul mondial ce tocmai s-a încheiat, „Qatar World Cup 2022”, după mulți ani, am regăsit „Selecao” de care îmi era dor, cu pase inteligente, fantezie în joc, cu viziune și artificii tehnice individuale. În sfârșit, o vedeam campioană din nou. 

Printr-un ghinion și poate o abordare boemă, mai puțin pragmatică tipic braziliană, a fost eliminată și visul s-a spulberat. M-am reorientat și am devenit instant suporterul Argentinei. Și pentru că, recunosc, îl consider pe Messi genial și inegalabil. Mi-a confirmat în meciul cu croații, unde „number 1o” a fost absolut magnific. Și a venit finala, care a depășit toate așteptările, ne-a trezit toate simțurile și stările posibile. A fost unul dintre cele mai tensionate meciuri pe care le-am vizionat vreodată. La golul 3, înscris de același fenomenal Messi, am lăcrimat de bucurie și numai în câteva minute am trecut de la extaz la agonie, nu-mi venea să cred că francezii au atât de mult noroc. Fiindcă nu existaseră practic în prima repriză, chiar până în momentul schimbării neinspirate, după părerea mea, a lui Di Maria cu Acuna.

Îi vedeam deja pe francezi campioni, câștigând la lovituri de departajare. Dar zeii fotbalului au fost de partea dreptății de data asta și a câștigat cine a meritat. Și l-am văzut pe Messi ridicând cupa, după o carieră de vis. Imaginile m-au emoționat la maximum și am încercat un sentiment de satisfacție că într-adevăr au câștigat cei mai buni. 

După încheierea acestei ediții a campionatului mondial de fotbal, a început și un val de dezbateri despre fotbalul nostru - concret, ce ar fi de făcut să nu mai ratăm o altă calificare. Păi, practic ar trebui schimbat totul. Începând cu staff-ul F.R.F., continuănd cu o strategie la nivel guvernamental de investiții în infrastructura sportivă și strategii locale în aceeași direcție. Sunt multe orașe cu o populatie de peste 150.000 sau chiar 200.000 de locuitori care nu dispun de un complex sportiv, bazele sportive fiind în paragină, în același timp nu există vreo viziune de încurajare a practicării fotbalului, fiindcă de fapt, nici nu ai unde. Stadioanele și bazele de antrenament sunt jalnice, nu există condiții pentru practicarea decentă a acestui sport. Cluburile de fotbal pentru copii sunt subfinanțate pe plan local, mulți copii, chiar dacă sunt descoperiți de antrenori că sunt talentați, provenind din familii cu posibilități financiare reduse, nu pot continua, fiindcă sportul înseamnă și mulți bani. Și își întrerup abrupt potențiala carieră de sportiv. 

Dacă nu vom investi în sport și în ce înseamnă infrastructură modernă, dacă aceste pepiniere ale cluburilor de fotbal locale nu vor fi finanțate printr-un program guvernamental în cadrul Ministerului Sportului, sprijinit în același timp și în plan local din buget, să nu ne așteptăm să avem o națională capabilă să se califice la un turneu prea curând. Fiindcă nu există o bază sănătoasă de selecție. Schimbarea trebuie să înceapă cu federația de fotbal, unde este necesară o altă abordare, a unor profesioniști, oameni cu viziune și pricepere. Avem nevoie de un selecționer care știe să creeze un grup unit, un nucleu de fotbaliști, care poate da o echipă, selecțiile fiind făcute după criterii bazate pe seriozitate, talent, formă fizică și psihică și nu în ultimul rând, caracter.

Este nevoie de muncă și timp și nimic nu-i imposibil, dar cu siguranță la cum se prezintă fotbalul românesc acum, doar ne păcălim că ne putem califica, Și chiar dacă am reuși, ar fi doar printr-o împrejurare favorabilă și fondul problemei ar râmâne același, fiindcă avem nevoie de însănătoșire și multă voință pentru aceasta.

Deocamdată ne prefacem că totul este bine și ne victimizăm mereu, când de fapt situația este putredă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai nici Argentina nu a stiut ce sa faca cu el asa ca tatal sau a luat problema pe cont propriu si s-au mutat in Europa . Messi este un talent nativ extraordinar finisat de FC Barcelona . Statul nu poate face tot ce ne dorim noi pentru fotbal sau sport in general . Academia de fotbal a lui Hagi , multiplicata la nivel national de investitori privati este o solutie. Echipe de copii si juniori sustinute serios din bugetul cluburilor este o alta solutie. Dorinta copiilor de a face sport de performanta este prima conditie . Repet , de performanta , profesionist ... Argentina nu are infrastructura sportiva extraordinara, nu se compara cu cea din Europa . Are insa foarte multi copii care aleg sa joace fotbal pe maidane sau pe strada . 990 din 1000 nu ajung fotbalisti profesionisti .......
    • Like 1
    • @ Laurentiu
      E.T. check icon
      Vă citez:

      ”Messi este un talent nativ extraordinar finisat de FC Barcelona” - vă rog să îmi spuneți unde să pun virgula:

      „Messi este un talent nativ extraordinar, finisat de FC Barcelona”

      ori

      „Messi este un talent nativ, extraordinar finisat de FC Barcelona” ?

      Mulțumesc.
      • Like 0
    • @ E.T.
      Ambele variante sunt adevarate si suna la fel de bine . Nu pot alege una dintre ele .

      multumesc
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      E.T. check icon
      Probabil de aceea eram curios să știu ce anume ați considerat extraordinar: talentul nativ, ori opera clubului. Deci ați lăsat-o fără virgulă ca să fie ambele. La asta nu mă gândisem.
      • Like 0
  • E.T. check icon
    Slab (din punctul meu de vedere). Vreți să spuneți că nici vopsitul nu vă iese ?

    Ce propuneți, de fapt ? Echipă ca în '94 ? (Nu cred că ar fi rezistat la fotbalul de azi ...) Ori sugerați un campionat la care să vină talentele lumii ?

    Cu „eficiența alocării resurselor” (știți cui) cum rămâne ? Ne povestiți care-i diferența dintre noi și iugoslavi ? Adică noi n-am avut „investitori” ? Nea Gigi B., nea Porumb, puzderia de la Dinamo etc. ?

    Așa, un articol de analiză sis-te-mi-că scoateți, vă rog ? (Știți care: marele Sistem.)

    Cum n-avem ? Unul care ne-a luat și CCE (prin mai '86), actualmente comentator mai jos. Ori n-avem nici măcar ziariști ?
    • Like 0
  • E.T. check icon
    Slab (din punctul meu de vedere). Vreți să spuneți că nici vopsitul nu vă iese ?

    Ce propuneți, de fapt ? Echipă ca în '94 ? (Nu cred că ar fi rezistat la fotbalul de azi ...) Ori sugerați un campionat la care să vină talentele lumii ?

    Cu „eficiența alocării resurselor” (știți cui) cum rămâne ? Ne povestiți care-i diferența dintre noi și iugoslavi ? Adică noi n-am avut „investitori” ? Nea Gigi B., nea Porumb, puzderia de la Dinamo etc. ?

    Așa, un articol de analiză sis-te-mi-că scoateți, vă rog ? (Știți care: marele Sistem.)

    Cum n-avem ? Unul care ne-a luat și CCE (prin mai '86), actualmente comentator mai jos. Ori n-avem nici măcar ziariști ?

    P.S.

    Dintr-un singur clic s-a postat de două ori ... Poate aveți ceva de reglat ?
    • Like 0
  • Socrates, nu Socrate.
    • Like 0
  • Putem să avem toți banii de pe lume: dacă nu avem o generație de copii care să lase "blegenia" deoparte, nu faci nimic. Avem noi bazine de înot? Doar că acolo e nevoie de unul, nu de o echipă întreagă. Fotbal nu poți juca de unul singur.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult