Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacă mi-ar fi plăcut să fumez marijuana, aș fi putut la fel de bine să o cumpăr cu o zi sau chiar și cu un an înainte să fie legalizat consumul ei

Marijuana - Ada Bucur

(Foto: Ada Bucur)

Se pare că în aceste zile ar fi trebuit să mă consider norocoasă pentru că m-am mutat în Canada și nu pentru altceva decât pentru vestea care a făcut înconjurul lumii: legalizarea consumului de marijuana. Cel puțin așa mă îndemnau mesajele primite de la prieteni și cunoștințe.

Cei care fumau tutun erau priviți cu mai multă ostilitate și erau mai puțin tolerați decât cei care fumau marijuana

Jurnalistic vorbind, da, a fost o știre, una care atrage atenția, un subiect despre care lumea vorbește și în jurul căruia se creează tot felul de controverse. Doar au trecut 57 de ani de când Organizația Națiunilor Unite a decis interzicerea marijuanei la nivel mondial. Dar, ca persoană care trăiesc de un an în această țară, ziua de 17 octombrie 2018 a fost una absolut obișnuită. Pe bune! Nu m-am înghesuit la coadă la niciun magazin care vindea canabis, în primul rând pentru că nu mă pasionează să fumez, în al doilea rând pentru că nu era niciun fel de coadă. (Au fost, e drept, în toată Canada, diverși consumatori care și-au făcut o glorie din a sta la coadă la miezul nopții pentru a fi primii care cumpără produsul legal). Dar, cel mai important aspect e acela că dacă mi-ar fi plăcut să fumez marijuana aș fi putut la fel de bine să o cumpăr cu o zi înainte, sau cu o săptămână, chiar și cu o lună și chiar și cu un an înainte. 

De fapt, unul dintre lucrurile care m-a surprins când m-am mutat în orașul canadian Vancouver a fost faptul că părea că cei care fumau tutun erau priviți cu mai multă ostilitate și erau mai puțin tolerați decât cei care fumau marijuana (și de către autorități și de către ceilalți din jur). Și rar, foarte rar simțeam miros de țigară normală. În schimb, dacă era vreo petrecere pe undeva, mirosul ierbii se făcea simțit de la distanță. Peste tot întâlneai plăcuțe cu fumatul interzis, dar nicăieri nu scria ceva de marijuana. După care am văzut magazinele care vindeau canabis și în care tot timpul aveam impresia că sunt mai mulți vânzători decât clienți, apoi într-o altă zi am văzut pe una dintre principalele artere ale orașului - o zonă pietonală foarte circulată și unde se organizează tot felul de evenimente stradale -, cum câțiva tineri montaseră câteva tarabe la care vindeau bine-mersi iarbă și te învățau cum să-ți faci jointul și cum să-l fumezi, fără ca vreun polițist sau vreo altă autoritate să le spună ceva.

La puțin timp după aceea am aflat și de marea petrecere ce urma să aibă loc pe Sunset Beach, una dintre celebrele plaje ale orașului, “Marijuana Party”, organizată cu susținerea partidului politic cu același nume, partid înființat în februarie 2000 și care a avut drept obiectiv să pună capăt prohibiției privind marijuana, lucru care s-a și întâmplat pe 17 octombrie.

Zeci de mii de oameni au fost la acea petrecere, unde vânzătorii de marijuana și-au expus marfa ce putea fi cumpărată la liber și au dansat pe muzica formațiilor ce au urcat pe scena montată special pentru acest eveniment. Chestia cea mai amuzantă a fost că întreaga zonă era înconjurată de polițiști care trebuiau să asigure buna desfășurare a evenimentului.

Partidul politic Marijuana, înființat în anul 2000, a făcut demersuri ani la rând pentru a obține legalizarea canabisului

Ceea ce vreau să spun e că procesul de legalizare al marijuanei nu a fost ceva care s-a întâmplat brusc, de la o zi la alta. Da, data de 17 octombrie a marcat în acte evenimentul, dar a fost un întreg proces de pregătire și acomodare a tuturor, astfel încât nu a surprins pe nimeni.

În anul 1999 doi pacienți au obținut permisiunea Guvernului Federal de a folosi canabisul în scop medical, ca în anul 2000, Curtea Constituțională să decidă că cetățenii Canadei au dreptul constituțional de a folosi canabisul ca medicament. În anul 2001, Regulamentul privind folosirea în scop medical a marijuanei dă acces la folosirea ei pentru pacienții cu HIV/SIDA și alte câteva boli. Pacienții își puteau crește singuri planta sau o puteau cumpăra de la producătorii autorizați de Ministerul Sănătății. În anul 2013 apar noi modificări în reglementările privind accesul la marijuana ca medicament, astfel că numărul persoanelor autorizate să o crească și să o folosească crește de la 100 cât era în 2001 la 37.800.

Partidul politic Marijuana, înființat în anul 2000, își anunță intenția cinci ani mai târziu de a se alătura Partidului Liberal, iar o serie de alți foști membrii de la Marijuana se înscriu în celelalte partide importante de pe scena politică cu scopul de a forța din interiorul acestora măsura legalizării canabisului.

În campania electorală din 2015, Justin Trudeau, președintele Partidului Liberal, promitea să legalizeze canabisul pentru uz recreațional. După ce câștigă alegerile, lucrurile încep să se schimbe. Apar magazinele de la care poți cumpăra pe bază de prescripție medicală, dar, în timp, rețeta ajunge să fie mai mult o hârtie simbolică pe care o poți obține direct în magazin, declarând, de exemplu, că ai dureri de spate.

Cam asta era atmosfera în anul 2017, atunci când m-am mutat în Canada.

Marijuana poate fi achiziționată și online, existând peste 80 de produse puse la vânzare

Dacă citești despre istoria marijuanei în America de Nord realizezi că interzicerea acestei plante (cânepa indiană sau marijuana) a avut la bază, în primul rând, rațiuni economice – o mare corporație petrochimică ce a făcut tot posibilul să saboteze industria naturală a cânepii pe la 1937 - iar acum, dezincriminarea folosirii ei în state precum Olanda sau Spania sau legalizarea ei, ca în Uruguay sau Canada, are la bază din nou puternice motivații economice, fiind o piață de miliarde de dolari din care statul nu are decât de câștigat. O economie neagră ce poate fi adusă la suprafață.

În Canada acum fiecare guvern provincial hotărăște modul de comercializare a marijuanei, la fel cum se întâmplă și în cazul alcoolului. De exemplu, în British Columbia, de care aparține și orașul Vancouver, foarte rar găsești un magazin alimentar obișnuit de la care poți cumpăra o sticlă de vin sau alt gen de băutură alcoolică. Există o rețea de magazine specializate pentru asta – BC (British Columbia) Liquor Store, care e companie de stat. Există și alte magazine, dar destul de puține, care cer eliberarea de licență pentru vânzarea băuturilor alcoolice, accizele fiind foarte ridicate. La fel se întâmplă acum și în cazul marijuanei – a fost creată rețeaua BC Cannabis Store, iar toate celelalte magazine mici care vindeau până acum marijuana vor fi nevoite să obțină licență de la guvern.  

Marijuana poate fi achiziționată și online, existând peste 80 de produse puse la vânzare – țigări cu marijuana, uleiuri, capsule, vaporizatoare, tot felul de produse care conțin marijuana etc. Prețul mediu al unei țigări cu jumătate de gram de marijuana este de 4,20 dolari canadieni (circa 13 lei), iar un pachet cu trei tipuri de ulei e 140 dolari (circa 450 lei). Marfa îți este livrată la domiciliu numai prin serviciul poștal de stat, Canada Post, pentru 10 dolari.

Marijuana reprezintă un sfert din pericolul reprezentat de alcool

După ani întregi de studii și controverse se dovedește că nu există deloc o bază solidă care să facă din această plantă sperietoarea care a devenit în ultimii 50 de ani. Un studiu din 2010, care a analizat 20 de droguri din punct de vedere al daunelor pe care le provoacă atât consumatorilor dar și societății (prin criminalitate, violență domestică, accidente, absenteism la muncă etc. ), a concluzionat că cele mai periculoase sunt alcoolul, heroina și cocaina. Marijuana a ocupat abia locul opt, reprezentând un sfert din pericolul reprezentat de alcool. Un alt studiu realizat pentru Organizația Mondială a Sănătății a relevat că riscurile asociate consumului de marijuana sunt mici spre moderate și că în niciun caz nu produc efecte nocive similare consumului de alcool sau tutun.

Alte studii dovedesc o serie de beneficii ale acestei plante în tratarea unor boli – crește apetitul, are acțiuni antiinflamatorii, efecte sedative, ameliorează simptome, are efecte anticonvulsive și chiar bactericide etc. Găsiți aici informații detaliate privind studiile realizate de-a lungul anilor.

Evident, ca orice altceva consumat în exces și marijuana dăunează. Dar și dacă mănânci toată ziua numai mere până la urmă o să-ți îmbolnăvești pancreasul. Alcoolul consumat în exces îl poate îmbolnăvi de ciroză pe cel dependent, asta dacă nu omoară el înainte pe cineva în timp ce e la volan sau pentru că devine violent. Dar, pe de altă parte, nu ne recomandă medicii un pahar de vin pe zi? Ne spun că e sănătate curată.

De asemenea, mult mai puțini devin dependenți de marijuana, comparativ cu cei care fumează țigări cu nicotină. Pericolul dependenței vine în momentul în care se amestecă și tutun în țigara de marijuana, fapt care o face mai ușor de fumat. Și asta pentru că cel care fumează devine, de fapt, dependent de nicotină. Una peste alta, a consuma marijuana ocazional nu face niciun rău (medicii spun că ocazional înseamnă de cel mult două ori pe lună). Consumul în exces e asociat cu pierderi de memorie și un risc crescut de a fi expus unor boli mintale, ca schizofrenia.

Legalizarea marijuanei vine cu un pachet de reguli și cu un control mult mai strict privind consumul ei

Înainte de ziua de 17 octombrie, căsuțele poștale ale canadienilor au fost umplute cu broșuri în care guvernul expunea clar care sunt regulile privind legalizarea marijuanei. Prima e legată de vârstă, care, de exemplu, pentru British Columbia este de 19 ani, aceeași ca și pentru consumul de alcool. Regulile sunt stricte, iar încălcarea lor poate avea consecințe deosebit de grave, chiar și în ceea ce privește părinții minorului. A doua se referă la spațiile unde e permis fumatul marijuanei și, odată cu legalizarea, a devenit la fel de strictă ca și în cazul tutunului. O altă regulă importantă face referire la condusul mașinii sub influența marijuanei. Ceea ce e strict interzis. Sancțiunile în cazul în care ești prins sunt aceleași ca și în cazul băuturilor alcoolice.

În acest fel, legalizarea marijuanei vine cu un pachet de reguli și cu un control mult mai strict privind consumul ei. Dacă înainte cu un an atmosfera era una relaxată în ceea ce privește consumul canabisului, acum, când s-a decis care sunt regulile, supravegherea este mult mai riguroasă. 

Așa că da, pot să mă consider norocoasă că trăiesc într-o țară în care fiul meu, adolescent, nu-și poate cumpăra de la vreun chioșc o sticlă de alcool doar pentru că vânzătorul e mai interesat de câștig decât de faptul că el este minor, că nu va putea cumpăra, chiar și când nu va mai fi minor, de la vreun colț de stradă o porcărie vândută drept marijuana, dar care e de fapt ceva infect care i-ar putea face mult rău.

Fotografii: Ada Bucur – 20.04.2018 – Petrecere “Marijuana Party” în orașul canadian Vancouver

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    Da, eu am un prieten care a devenit schizofrenic de la consumul de iarba. Intra la simpla statistica neagra. In rest, a se consuma cu placere, niciun pericol.
    • Like 0
    • @ Rucs
      Alien check icon
      Eu am un prieten care a făcut platfus de la un deochi când era mic.
      • Like 1
  • Wall-T check icon
    Nu am consumat niciodata marijuana si nici nu am de gand...
    Imi permit insa o nota explicativa, pentru ce-i ce vor sari in aer dupa lecturare: acest excelent si foarte interesant articol (pentru mine, desigur) nu este atat despre legalizarea unor droguri, ci despre cum este tratata o problema delicata intr-o tara NORMALA.
    Ma bucur pentru Dvs. ca ati avut curajul sa va cautati implinirea in alte parti.
    • Like 2
  • Intreb si eu asa... de ce am promova un produs care poate genera riscuri moderate? Doar pentru ca este mai putin nociv ca tutunul si alcoolul?
    "Un alt studiu realizat pentru Organizația Mondială a Sănătății a relevat că riscurile asociate consumului de marijuana sunt mici spre moderate și că în niciun caz nu produc efecte nocive similare consumului de alcool sau tutun."
    • Like 1
    • @ Barbu Daniel
      Da, in primul rand pentru ca este mai putin nociv decat drogurile legale (alcool,tutun). Pentru unii poate deveni un substituent al acestora si per total societatea va avea oameni mai sanatosi.
      Dar tot ce s-a scris aici nu consider o promovare a substantei (care, asa ilegala cum este, tot se consuma) ci o prezentare a schimbarilor de legi si efectele pe care le produce in societate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult