Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă tu crezi că poți, ai dreptate. Dacă tu crezi că nu poți, ai dreptate

Jeff Bezos - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Omul acesta ne-a învățat că trebuie să credem în noi. A devenit cel mai bogat om din lume cu o idee în care nu a crezut nimeni.

A preferat să aibă numele de familie al tatălui adoptiv. A refuzat să-și cunoască tatăl biologic.

La 30 de ani a plecat de la jobul de pe Wall Street pentru a vinde cărți. Pe internet. Toți i-au spus că este o prostie. În 1994, o pagină pe internet se încărca în jumătate de oră. Nimeni nu cumpăra online.

Singura persoană care a crezut în idee a fost soția lui. I-a spus că vor cuceri împreună lumea. Ea l-a crezut și și-a dat și ea demisia.

El a scris business planul pe scaunul de pasager al mașinii, în timp ce soția a traversat America.

Primul angajat al firmei a fost soția sa. În organigramă a fost trecută pe funcția de contabil.

El a făcut două birouri din uși de la Ikea. Și acum masa din sala de board este făcută din uși de la Ikea.

După un an au rămas fără bani. Părinții lui i-au dat toate economiile lor, 100.000 de dolari. Le-a spus că sunt 70% șanse să nu mai primească niciun ban înapoi. Dar va face tot ce ține de el pentru a le da banii înapoi.

Este geniul care a modificat cărțile de economie care spuneau că printarea de bani va duce la inflație. El a fost cel care a inventat marketplace-ul unde producătorii sunt puși să se bată între ei pentru a oferi prețuri mai mici. Invenția lui a fost preluată de sute de companii din lume: de la Alibaba, la Emag.

Pe tip îl cheamă Jeff Bezos, cofondator Amazon. Pe ea o cheamă Mackenzie Bezos, cofondatoare Amazon și cea mai bogată femeie din lume.

Dacă vrei să știi povestea lui Jeff Bezos poți să citești cartea „Jeff Bezos și epoca Amazon”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vax albina - crema Puka
  • Like 0
 • Draga Republica, cat ai de gand sa-l mai lasi pe pacaliciul asta sa ne polueze cu experientele sale personale si asa zise articole? Abia scapasem de madam Widdocks si aia care a emigrat in Vancouver unde a descoperit reciclarea.
  Draga Radu, ai uitat sa precizezi si evaziunea fiscala, contractele de munca de 0 ore si jecmanirea micilor comercianti din Marketplace din ecuatia succesului ametitor al Amazon. Daca vrei sa stii povestea, vizioneaza The Truth About Amazon - All 4 - Channel 4. Fara aceste 3 scapari Bezos nu mai pare asa genial.
  La fel si despre Musk, marele inventator. Paypal un cacat de serviciu de plata pt lumea a 3-a cu comisioane de camatari adevarati. Tesla masini medii cu defecte garla evidentiate de presa de specialitate, vandute insa la preturi premium. Aproape fiecare producator de masini are un model electric in momentul de fata, dar nu fac atata gargara cat face Musk care are impresia ca a inventat apa calda. Vedem ce mai ramane din bula Tesla dupa recesiunea ce va urma.
  • Like 1
  • @ Ars3n13 B0ca
   check icon
   Bravo, ti-ai dat seama de o parte din adevar. Insa astia vor continua sa prospere pentru ca sunt proptiti sus de altii din umbra.
   • Like 0
 • Putem spune si asa. Daca cineva CREDE este credincios, daca cineva NU CREDE este necredincios. Amandoi au dreptate.
  • Like 0
 • Gabi check icon
  Un articol şi exemplu bun de dat la „millennials”. Dar, ar fi fost şi mai interesant dacă, în concluzie, ar fi analizat de ce în România unul ca Liiceanu nu a reuşit să devină bogat din editura sa - Humanitas. Căci, dacă luăm în considerare munca, scrierile şi curajul lui Liiceanu -per ansamblu- el pare a fi superior unuia ca Bezos, nu-i aşa? Şi atunci, de ce în România un intelectual ca Liiceanu nu ajunge s-o ducă la fel de bine? De ce, în România dacă arăţi un anume grad de inteligenţă e aproape imposibil să devi apreciat?

  Da, ştiu, fac greşeala să compar „mere cu pere” - căci unul e intelectual şi celălalt e negustor. Dar, dacă ştim că un intelectual n-are nicio şansă să egaleze un negustor; atunci de ce ne mai pierdem timpul pentru a îmbunătăţi sistemul de învăţământ? Mai ales atunci când ştii că aici poţi ajunge senatoare dacă faci greva foamei (ca Cristiana Anghel), sau chiar prim-ministru, ca Vasilica Dăncilă.

  Dacă te vei îndepărta suficient de mult pentru a privi lucrurile de la o distanţă sigură, exemplul succesului lui Bezos pare inegalabil într-o Românie încă neprietenoasă cu întreprinzătorii, care aici sunt încă consideraţi drept „speculanţi”. Exemplul lui Bezos înseamnă libertarianism economic, înseamnă capitalism pur şi neîngrădit - ceva de care România se fereşte de 30 de ani, alungând „profitorul necurat” cu tămâia socialistă de rigoare.
  Ar fi interesant de discutat; cum ar fi evoluat Bezos într-un mediu dominat de Ciuma Roşie? Credeţi c-ar fi devenit psd-ist? Oare Bezos ar fi recurs la şpăgi ca să fie tolerat să-şi vadă de treabă? Căci, aici, nu e suficient dacă ai o idee şi eşti bun în ceea ce faci. Trebuie să fi „bun” cu toţi din jurul tău, chiar dacă crezi că n-au nicio legătură cu afacerea ta.
  • Like 0
  • @ Gabi
   mhm check icon
   Pe de-o parte Bezos, care trece peste cadavre de muncitori lenesi ca sa obtina bogatii imposibil de cuprins cu mintea umana, De partea cealalta Liiceanu, un nene care a intrat in 90 sarac si iese din viata cu o editura facuta cadou de prietenul Andrei, masini de lux si creme de corp. Greu de hotarit cine e mai de succes.
   • Like 1
  • @ Gabi
   Parerist check icon
   "de ce în România unul ca Liiceanu nu a reuşit să devină bogat din editura sa - Humanitas"
   Cum de ce.... Sigur ai citit articolul? Răspunsul e chiar în titlu :. pentru ca a crezut ca nu poate!
   Ai grija și tu ce crezi...
   • Like 1
  • @ Gabi
   Va amintesc o gluma care circula pe la sfarsitul sec. XIX. ,,M. Kogalniceanu (fost prim-ministru) bate mata cu ciocanu ca sa iasa gologanu. I.L. Caragiale vanzator de bautura face si literatura, insa nu face parale" Cam asa e si cu Liiceanu si Bezos.
   • Like 0
  • @ Gabi
   E simplu, pentru ca nu crezut in ideea de face editura online cu tot cu librarie atunci cand internetul in Romania abia inflorea. Uite ce a facut carturesti.ro, si a facut bine. Pentru asa ceva trebuie sa fii perseverent si sa crezi in ideea ta orice ti-ar spune altii. Pe internet e usor sa devii global.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult