Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
În rândurile de mai jos, o să vă spun un lucru foarte neplăcut. În special acelor adulți care nu găsesc nimic în neregulă în a le transmite copiilor ce drăguț e să-ți petreci timpul plimbându-te prin fața cuștilor cu animale.
Cohorte întregi de părinți descind în fiecare weekend și cât e vara de lungă la Grădina Zoologică din București, într-o frenezie greu de înțeles și de stăpânit. Deși nu există amenajare pentru desantul acesta uman, nu e zonă pietonală, nu e parcare, e doar un veșnic ambuteiaj în care copiii sunt strecurați periculos printre mașini în mișcare, adulții continuă să se înghesuie spre acest „obiectiv turistic”. Vin să se relaxeze, să petreacă „timp de calitate” cu cei mici și să se distreze în preajma animalelor ținute în spatele gratiilor în condiții mizere.
Aparent educativă, menită să ne arate prin însoțiri explicative unde și cum trăiesc în mediul lor natural acele specii de după gratii, această activitate e la noi perfecta ilustrare a disonanței cognitive în care ne aflăm. Îi învățăm pe copii să iubească animalele în timp ce le chinuim.
Iată, de pildă, lupul. Mărețul animal răspândit cândva pe tot globul, care nu poate deveni victima niciunei alte specii în mediul său natural. Abia-l zărești dincolo de gardul electrificat la Zoo Băneasa. Stă ascuns ca un ogar hăituit și se mișcă anevoios după ciosvârtele aruncate în sordidul cenușiu al țarcului care i-a devenit habitat. „Hai să facem o poză cu lupul!” îi spune bunicuța copilei crescute cu Scufița Roșie. Obiectivul telefonului se deschide larg odată cu zâmbetul bunicii, în timp ce ochii animalului se-nchid într-o tristețe sfâșietoare. Fetița e contrariată... Trăim exact ca-n epoca bunicii.
Dacă vreți să vedeți cel mai trist exemplar de lup, mergeți la Zoo Băneasa! Sau poate vreți să vânați cu privirea căprioare ascunzându-se sub cerul liber în țarcul lipsit de vegetație de lângă pădure? Descindeți la Zoo Băneasa! Ori poate vreți să admirați pelicani jumuliți, îngrămădiți într-o apă mirositoare susurând printre betoane? Buluciți-vă la Zoo Băneasa! Sau, de ce nu, să vă-nălțați ochii căutând păsări exotice cu zborul frânt în cei câțiva metri cubi din interiorul cuștilor de sârmă? Zburați la Zoo Băneasa!
Amar destin pentru sălbăticiunile care vrem să le fie copiilor noștri sursă de cunoaștere și de înțelegere a naturii… Într-o lume tehnologizată care ne permite să filmăm orice viețuitoare a Pământului în mediul său natural, în toate detaliile HD ale evoluției sale, să descoperim specii neștiute ca să le arătăm celor mici pe ecrane colosale la rezoluții fantastice cât de fabuloasă e natura înconjurătoare, noi încă menținem în viață acest monstru uman care înghite energia vitală a celor mai frumoase exemplare de animale sălbatice și care este această grădină zoologică.
Când am scris „Cea mai frumoasă noapte. Cea mai frumoasă zi", am introdus un episod care face referire la felul în care trăiesc animalele noastre de la Zoo, cu speranța că putem crește în copii empatia față de sălbaticiuni. De altfel, întreaga carte este dedicată nevoii de a reașeza cu totul relația dintre oameni și animale, pe care le tratăm absolut imoral în raport cu legile naturii, fiindcă noi, oamenii, ne credem superiori.
Lumea civilizată a reconfigurat destinul animalelor născute în captivitate, care sigur că nu mai pot fi întoarse în mediul lor pentru că nu se pot adapta. Dar a mărit suprafețele substanțial, a transformat înghesuiala de cuști austere în parcuri cu o bogată vegetație, refăcând pe de-a-ntregul habitate naturale și lăsând specii din același areal să conviețuiască. Un exemplu minunat avem chiar la noi, Sanctuarul de urși de la Zărnești.
Așa cum arată astăzi, însă, Grădina Zoologică din București ar trebui să fie pur și simplu desființată. Sunt convinsă că există printre administratorii și îngrijitorii de acolo iubitori de animale care gândesc la fel. Aștept cu preocupare ziua în care Consiliul General al Municipiului București se va trezi și va decide, în sfârșit, ca în cazul desființării circului cu animale, regândirea „obiectivului turistic” Zoo Băneasa.
Până atunci, în semn de respect față de animale și în semn de respect față de copiii noștri, petrecerea timpului la această grădină zoologică, în condiții improprii și pentru oameni și pentru animale, ar trebui să fie o activitate, dacă nu suspendată, cel puțin boicotată. De fiecare adult responsabil și iubitor de animale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca la Baneasa nu sint conditii e, probabil, adevarat insa unde sint conditii in Romania? In spitale sint conditii, in scoli sint conditii?
https://www.jw.org/ro/biblioteca/reviste/g201209/gradini-zoologice-locuinta-aparte-pentru-animale/
Ca geograf pot sa va dau mult mai multe detalii si informatii despre cum o gradina zoologica poate contribui la evolutia noastra ca specie umana. Poate scriem impreuna conduita pe care "cohortele" de parinti si copii ar fi bine sa o adopte atunci cand decid sa viziteze o gradina zoologica. Haideti sa adoptam o atitudine de a construi mai mult si mai bine si nu una de a indemna la distrugere si ura. Astfel, vom ajunge ca zebra sa nu fie mai mult decat o trecere de pietoni si vaca sa ramana mov. :)