Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dacian Cioloș: Sunt 12-13 companii care au câștigat cam toate contractele IT cu statul. În ultimii cinci ani, statul a cheltuit 3 miliarde de lei pe platforme online, multe nu funcționează

Premierul Dacian Cioloș a declarat luni la Adevărul Live că un raport al Corpului de control al prim-ministrului arată că în ultimii cinci ani 12-13 firme au câștigat aproape toate contractele IT cu statul pentru platforme online, din care multe nu funcționează.

„12-13 companii au câștigat cam toate contractele. Mare parte din aceste platforme nu sunt folosite, unele nu sunt operaționalizate. Experiența la Guvern arată că se pot face lucruri de impact cu costuri rezonabile", a declarat șeful Executivului.

„Din analiza acestor informații a rezultat că un număr de 19 entități publice au achiziționat produse și licențe software și au încheiat peste 10.000 de contracte/comenzi, în valoare totală de 3.733.043.559,97 RON, cu TVA, pentru care a fost plătită suma totală de 3.131.204.615,99 RON, cu TVA”, se arată în raportul Corpului de control referitor la achiziția de produse software la nivelul instituțiilor publice, făcut public luni.

„De asemenea, legat de stadiul executării contractelor privind achizițiile de produse software, s-a constatat că au fost finalizate aproape în totalitate, produsele software achiziționate fiind instalate/utilizate în incinta entităților, însă, au fost identificate și anumite situații de nefuncționare/neutilizare a acestora de către entitățile publice. Astfel, un număr de 9 entități publice împreună cu unitățile aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora au plătit suma de 110.290.733,41 RON pentru produse/licențe software instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultăți în exploatare sau cu defecțiuni, din diverse cauze”, se mai menționează în raportul Corpului de control.

(clic pe imagine pentru a mări)

(clic pe imagine pentru a mări)

Raportul prezintă și situația cu cele mai mari sume încasate de firmele IT care au câștigat contracte de la stat în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 iulie 2016, precum și numărul de contracte/comenzi încheiate/efectuate/numărul entităților publice, după cum urmează:

1. SIVECO ROMANIA S.A. – 377.863.422,40 RON/90 de contracte/comenzi/22 de autorități contractante;

2. GRUPUL TEAMNET – 261.703.671,87 RON/27 contracte/comenzi/19 autorități contractante;

3. UTI GRUP – 108.178.738,49 RON/313 contracte/comenzi/46 autorități contractante;

4. BION ADVANCED SUPPORT TEAM S.R.L. – 102.226.581,70 RON/13 contracte/comenzi/11 autorități contractante

5. ROMSYS S.R.L. – 97.759.864,15 RON/92 contracte/comenzi/27 autorități contractante;

6. TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS S.A.– 96.836.722,70 RON/13 contracte/comenzi/7 autorități contractante;

7. NET BRINEL S.A. – 64.017.194,25 RON/179 contracte/comenzi/50 autorități contractante;

8. QUALITY BUSINESS SOLUTIONS S.R.L. – 59.090.498,97 RON/7 contracte/comenzi/3 autorități contractante;

9. NOVENSYS CORPORATIONS S.R.L. – 59.029.777,38 RON/6 contracte/comenzi/6 autorități contractante;

10. INTRAROM S.A. – 46.174.401,20 RON/6 contracte/comenzi/5 autorități contractante;

11. INFORMATICA FEROVIARA S.A. – 41.359.664,80 RON/12 contracte/comenzi/2 autorități contractante;

12. OPEN GOV S.R.L. – 36.428.094,70 RON/4 contracte/comenzi/3 autorități contractante;

13. TANGIBLE CORPORATION S.R.L. – 25.543.259,35 RON/3 contracte/comenzi/3 autorități contractante;

14. ASESOFT INTERNATIONAL S.A. – 25.128.186,35 RON/6 contracte/comenzi/4 autorități contractante.

Raportul Corpului de Control al primului-ministru a vizat o acțiune de documentare cu privire la achizițiile de produse software realizate în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 iulie 2016, la nivelul ministerelor, guvernului și unităților aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora.

(clic pe imagine pentru a mări)

Referitor la stadiul executării contractelor privind achizițiile de produse software, Corpul de control al premierului precizează că acestea au fost finalizate aproape în totalitate, iar produsele software achiziționate au fost instalate/utilizate în incinta entităților, însă, au fost identificate anumite situații de nefuncționare/neutilizare a produselor software achiziționate de către entitățile publice. Astfel raportul semnalează următoarele situații:

* Produse/licențe software achitate, instalate, dar neutilizate;

* Produse/licențe software achitate, neimplementate/neutilizate;

* Produse/licențe software achitate, dar identificate cu dificultăți în exploatare sau defecțiuni;

* Produse/licențe software achitate, dar incompatibile cu sistemele de operare existente.

„Menționăm că aceste neconformități nu au fost identificate în mod direct de către echipa de control, prin intermediul unei acțiuni de control la sediul instituțiilor care au achiziționat produse software, ci au fost semnalate de către reprezentanții acestor entități. Astfel, un număr de 9 entități publice împreună cu unitățile aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora au plătit suma de 110.290.733,41 RON pentru produse/licențe software instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultăți în exploatare sau cu defecțiuni, din diverse cauze”, adaugă raportul Corpului de control al premierului.

( clic pe imagine pentru a mări)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  „multe nu funcționează”. Nici nu cred că trebuia să funcționeze, altul a fost scopul.
  • Like 0
 • mircea check icon
  Cu siguranta acest guvern are meritul de a ne fi aratat cum si cat s-a furat in unele domenii.Cam tarziu insa ,ca numai maine nu sunt alegeri si s-ar putea sa ne cam lase.Cum doamna"SIVECO"si domnul GHITA ,au facut milioane si milioane din niscai softuri bune de aruncat,cum ar zice cineva care sta la coada la doctor si cand sa intre,pac,cade sistemul.Acuma,ne-au aratat si ei ceea ce presa si/sau publicul mai citit stia sau banuia.Dar , pe de o parte,cam la finalul de mandat au cam inceput sa se arate aceste"golaneli" cand ar fi fost interesant sa fie cat mai repede ca sa avem timp de o adevarata radiografie a economiei dupa in sfert de veac de capitalism,adica cam cat a stat la putere Ceausescu.Pe de alta parte,daca stabilesti cu certitudine ca nevasta'i curva si nu faci nimic,inseamna ca sau esti prost sau masochist.Asadar , daca tot am aflat ca ne-au cam inselat,sa aflam si cu ce instrumente.Adica cu ce functionari superiori din ministere,cu ce ministrii,cu ce curti de conturi care aveau sarcina sa verifice,ne-au tras-o astia 25 ani.Si n-ar fi frumos sa si vedem pe cineva care si-o ia pe coaja, ca a dat softul de la sanatate la niste golani?Sau cel de la munca (REVISAL) unor gunoaie,de o sa ajungem sa nu mai stim care cat a muncit cand o sa iesim , daca mai apucam,la pensie.Eu cred ca vremea datului din gura a cam trecut , si toata lumea ar trebui sa cam plateasca.Si nu numai cu puscaria dar si cu banii,caci mai nou daca ai bani stai frumos la Poarta Alba in conditii civilizate 2 ani si apoi iesi la televizor si dai lectii de economie si civism.Asa ca domnule Ciolos sau cine o veni dupa dumneavoastra, sa trecem la fapte.Iar de nu , nu ne mai ramane decat sa iesim I strada cu totii si sa strigam: murim cu voi de gat,mama voastra de golani.
  • Like 1
 • check icon
  Apropo de UTI group, omniprezentul UTI group. Se ocupă, de ani buni, de cititoarele de carduri RATB. Mai niciodată nu mi-l vede din prima, face și acel piuit îngrozitor, ca și cum ar spune „ești șmecher, nu e bun cardul”. După 2-3-4 încercări îl vede. Am schimbat cardul, am unul nou, face la fel.
  Asemenea carduri există și în alte țări, bunăoară la Tallinn și la Riga. NICIODATĂ, cît am stat acolo, 5–6 zile, și am mers destul de mult cu transportul public, nu s-a întîmplat să nu-mi vizualizeze cardul. Localnicii îl țin undeva în borsete/poșete, doar apropie de cititor și îl vede imediat. Concluzia: marfă de proastă calitate – fie cititorul de carduri, fie cardul în sine la noi la București. În cele 2 orașe menționate, exista – pe unele autobuze/troleibuze/tramvaie – și modelul portocaliu folosit de UTI, acolo funcționa ireproșabil.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult