Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dăncilă: Am stabilit ca un referendum să nu fie suprapus peste niciun fel de alegeri. Am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia

Viorica Dăncilă, CEX

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că în coaliţia PSD-ALDE s-a stabilit ca un referendum să nu fie suprapus peste niciun fel de alegeri, motivând că astfel ar fi încălcate recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi, în acelaşi timp, dacă luăm în calcul că pentru un vot avem cam două minute, pentru trei voturi, cum a fost şi cu referendumul, durata a fost de şase minute, deci şi acesta a fost un motiv de aglomerare. Sunt convinsă că în cadrul Comisiei de cod electoral se vor găsi soluţii, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima votul”, a declarat joi Viorica Dăncilă, după şedinţa coaliţiei PSD-ALDE, scrie News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu două zile că, în cazul în care se va modifica Constituția, în urma transpunerii în legislație a rezultatelor referendumului pentru Justiție, se va organiza un al doilea referendum, unul „de validare”. Președintele a anticipat că acest referendum ar putea fi organizat odată cu alegerile locale sau parlamentare din 2020.

Citiți și:

Acordul „Am fost un dobitoc”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Care recomandări ale Comisiei de la Veneţia sunt încălcate dacă un referendum se desfășoară simultan cu niște alegeri? N-am reușit să le găsesc pe Google.
    Dar următoarele recomandări sunt respectate?
    7. Cvorum
    Nu se recomandă următoarele:
    a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ;
    b. un cvorum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul alegătorilor înscrişi), întrucât riscă să creeze o situație politică dificilă în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simplă, inferioară însă cvorumului (pragului) necesar.
    Codul de bune practici in materie de referendum adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice la cea de-a 19a reuniune (Veneţia, 16 decembrie 2006) și de Comisia de la Veneţia la cea de-a 70a Sesiune Plenară (Veneţia, 16-17 martie 2007)
    • Like 0
  • Excogito ergo sum.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Tuta a auzit de Convenția de la Veneția?Mare minune.Pe Ciordache și Golănicea când dădeau ordonanțele de urgență pe justiție i-a durut la bască de recomandările comisiei.
    • Like 2
  • Asta va stabili Dl. Presedinte Klaus Johannis.
    • Like 0
    • @ Puiu Solcan
      Corina check icon
      Sper. Ăștia și-au dat seama că referendumul cuplat cu alegeri le e fatal.
      • Like 1
    • @ Corina
      Da, acceptarea votului la referendum odată cu alt vot, a fost o "scăpare" a psdalde. Acest fapt a atras prea mulți votanți, în mare parte anti psdalde. În special diaspora, cu care se încearcă acum mârșăvia de a îi acuza ca au folosit metodele pesediste,(turism electoral). Câtă impertinență! De aceea vor ca pe viitor să nu mai riște și să dividă interesul alegătorilor. Le pasă lor de comisia de la Veneția!? Aiurea! Ca întotdeauna, se prevalează numai de ce le convine. Ce nu acuză și desființează. Prea puțini vor mai putea fi prostiți, din rândul electoratului. Dar, atenție, nu se vor da înapoi de la nicio ticăloșie. Au foarte mult timp să-și pună la punct "strategia" electorală, a se citi hoția, mârșăvia. Caracteristic indivizilor din fruntea respectivelor partide. E drept că opoziția dezamăgește, pe zi ce trece. Nu au leaderi și prea puțini dotați și capabili de a face ceva. Important este ca noi să nu dezarmăm și să fim activi, macar prin vot, pentru desființarea acestei hidre, acestei ciume, numită psd cu toate derivatele lui.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Corina check icon
      Deja s-a produs, oricum, o modificare esențială: am văzut că votul contează și vom veni mult mai mulți la orice scrutin. În legătură cu diaspora noastră la recentele alegeri, de citit relatarea doamnei Diana Valentine, observator la Dublin. contributors.ro/administratie/ziua-maniei-—-jurnal-de-observator-alegeri-26-mai-2019-in-strainatate/
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult