Foto: Olga Kolos / Alamy / Alamy / Profimedia
Ca la începutul fiecărui an, deschidem liste lungi de dorințe și lucruri de bifat în noul an. De câțiva ani încoace, pe lista mea e mersul la munte. Reușesc să merg sporadic, de două-trei ori pe an, dar vreau să transform mersul la munte într-un obicei constant atât pentru mine, cât și pentru copiii mei. Dincolo de frumusețea și plăcerea drumețiilor e ceva ce mă atrage la munte: călirea/ întărirea organismului. Oricât am încercat cu mersul la sală sau mersul pe jos în oraș, efectul nu este echivalent cu cel al mersului constant la munte, fie vară, fie iarnă. Dacă e să cred studiile, cei care merg constant pe munte au o sănătate mai robustă, un sistem imunitar mai puternic și mai puține depresii. Dar dincolo de studii e suficient să mă uit in jur si să văd că cei care merg constant la munte se îmbolnăvesc mai rar, sunt mai pozitivi și mai disciplinați. Așa că în 2024 vreau să merg la munte.
Și pentru că muntele nu e parcul Herăstrău, ca să fii în siguranță ai nevoie de un ghid bun, cel puțin la început. Am căutat pe cineva cu care să merg și să mă simt in siguranță și așa am ajuns la Daniel Ignătescu, cu care înainte să pornesc pe cărări montane am discutat puțin despre ce înseamnă muntele și care sunt beneficiile mersului la munte.
Daniel Ignătescu este fost sportiv de performanță, montaniard și fondatorul Mountain Adventure, un operator de experiențe montane, cu peste 20 de ani vechime, care organizează tabere de schi & snowboard, drumeții și mountain bike pentru copii, precum și experiențe pentru adulți – ture de schi off piste, drumeții montane, cursuri de alpinism și escaladă, ture de e-bikes. Daniel este ghid montan AGMR (Asociația Ghizilor Montani din România) și instructor schi acreditat de CNFM (Centrul National de Formare Monitori)
Care consideri că sunt principalele beneficii pe care le poate avea o persoană în urma participării la activitățile montane? Cum influențează aceste activități sănătatea lor mentală și emoțională?
În calitate de fost sportiv de performanță, pot spune că beneficiile în urma activităților sau drumețiilor montane sunt vaste și acoperă multe domenii.
Beneficiile fizice: Ne dezvoltăm sistemul muscular și osos, ne întărim articulațiile, îmbunătățim sistemul cardiovascular și respirator, controlăm nivelul de zahăr din sânge și dezvoltăm echilibrul și flexibilitatea.
Mental ne ajutăm, reducând stresul, diminuăm sau combatem apariția depresiei, ne creștem capacitatea de concentrare prin atenția acordată simțurilor și poate cel mai important, ne creștem stima de sine prin finalizarea unor trasee dificile. Ieșim din zona de confort făcând o activitate care ne place.
Pe plan social, ne dezvoltăm creșterea responsabilității față de ceilalți participanți la drumeție, socializăm cu alte persoane care au aceeași pasiune și dezvoltăm comunități cu obiceiuri sănătoase.
De unde vine pasiunea ta pentru munte și aventură?
În copilărie, am fost schior fondist și aveam în fiecare an, în luna decembrie, un cantonament de aproximativ 3 săptămâni pe platoul Munților Bucegi, la complexul sportiv Piatra Arsă. Schiul fond presupune deplasări pe mai mulți kilometri, astfel că zilnic parcurgeam zeci de km pe platoul Bucegi. Așa am devenit familiar cu muntele și am început să-l cunosc. Pe perioada precompetițională, în lunile de toamnă, unul dintre antrenamentele de rezistență consta într-o drumeție prin care traversam de la nord la sud Masivul Bucegi. Plecam dimineața din Predeal și după-amiaza ajungeam în Sinaia. Se pare că pasiunea pentru munte a venit treptat și are la bază sportul de performanță pe care l-am practicat. Sămânța a fost plantată atunci și crescută în perioada adolescenței, când dorința de a cunoaște și alți munți din țară, nu doar cei din jurul Brașovului, întrecea orice responsabilitate școlară. Deseori plecam în timpul școlii în Făgăraș, Apuseni, Retezat. Astfel, cu timpul, de la pasiune, a devenit o meserie ani mai târziu, când am hotărât să fondez Mountains Adventure.
Ce te-a inspirat să devii ghid montan și să faci un business din asta?
Inițial nu am considerat că ghidarea montană sau monitoria în schi alpin ar fi un business. Este tot ceea ce știu să fac, am făcut și sper că voi face până la o vârstă înaintată. Pe munte aș merge oricând și fără clienți, cât timp este zăpadă. Sunt permanent la schi, pe pârtie sau în off piste. La baza acestor activități stă pasiunea pentru munte, pe care am încercat mereu să o transfer și celor din jur, fie ei prieteni sau clienți.
Dar pentru că trebuie să și lucrăm să ne câștigăm pâinea cumva, activitatea de ghid montan și monitoria au venit de la sine. Chiar după 20 de ani de când practic meseria asta, nu o văd ca pe un business. Poate că nu aș mai umbla teleleu pe poteci vara sau pe schiuri iarna, dacă aș considera că am un business din activitățile acestea. Aș fi la birou, încercând să cresc businessul.
Cum a evoluat visul tău de-a lungul anilor? S-a schimbat ceva în acești peste 20 de ani de când faci asta? Sunt mai interesați sau mai puțin interesați oamenii să petreacă timp în natură?
Ca orice vis, activitatea noastră s-a dezvoltat frumos, am avut imaginația potrivită. După pandemie, oamenii au devenit foarte interesați de activitățile montane. Poate singura parte bună post-pandemică a fost conștientizarea importanței pe care o are natura asupra noastră și a stării de bine pe care o câștigăm petrecând timp în natură. Sunt din ce in ce mai multe persoane care ne solicită și doresc să-i însoțim pe munte: adulți cu responsabilități aferente vârstei, tineri studenți, elevi, familii.
Trăim într-o lume contaminată de tehnologie, petrecem adesea (chiar fără să ne dam seama) mai mult timp pe telefon decât în offline. Oferă muntele – activitățile montane – posibilitatea de a ne detoxifica de tehnologie?
Muntele este un loc plin de energie, care te îndeamnă la deconectare. De 15 ani organizăm în munții Retezat o tabără pentru copii și adolescenți pe durata unei săptămâni. Pe site scrie clar că nu avem semnal telefonic și că participanții nu vor putea lua legătura cu familiile decât într-un singur moment, când suntem într-un loc unde este posibil să avem puțin semnal telefonic. Copiii nu cred că există asemenea locuri și acceptă cu mare șoc lipsa totală a semnalului, abia după o zi-două de umblat prin poiană după semnal.
Suntem atât de obișnuiți cu telefonul și tehnologia, încât este un adevărat șoc să nu o putem folosi. Totuși, copiii se reîntorc în Retezat, în ciuda lipsei semnalului și a rețelelor de socializare și spun că este cea mai tare tabără. Iar noi știm de ce: pentru că ei interacționează între ei, au timp să se cunoască, să se joace, să se scalde în râu, să adunăm lemne pentru foc, să cântam la chitară. Iar în toate activitățile astea nu sunt încurcați de nicio notificare de pe Instagram. Se conectează astfel cu natura, cu ei înșiși și leagă prietenii adevărate. La fel se întâmplă și în cazul adulților care au nevoie de această deconectare de la tehnologie, pentru a se reconecta cu ei înșiși.
De ce consideri că este important să aduci copiii la munte? Care sunt beneficiile pe care aceste experiențe le pot aduce dezvoltării lor?
Muntele ne dezvoltă armonios și cu cât începem mai devreme, cu atât beneficiile vor fi mai mari. Există multe firme, asociații, care oferă programe de aventură și educație montană pentru cei mici. Alegeți un partener de încredere și trimiteți copii în tabere cu tematici montane, pentru că vor avea doar de câștigat. Devin autonomi, disciplinați, învață să îndrăgească natura, devin altruiști și empatici față de partenerii de aventură, devin mai puternici fizic și mai sănătoși. Însă consider că exemplul personal este cel mai important și că în oricâte tabere sau excursii ar merge cei mici, dacă nu au exemplu acesta în familie, sămânța se va pierde. Ea va exista undeva și sper ca în timpul vieții de adult să reapară, dar ar fi mult mai simplu să vadă la părinți aceste obiceiuri. Și ce amuzant și sănătos ar fi pentru toată lumea!
Cum influențează muntele și activitățile montane sănătatea ta fizică și mentală? Ai observat dacă aceste experiențe au avut un impact pozitiv asupra altor participanți?
Ori de câte ori am o situație care necesită un efort mental deosebit pentru a fi rezolvată, o scurtă plimbare prin pădure sau pe munte pe mine mă ajută să găsesc rezolvarea. Am mulți clienți care nu o dată mi-au spus că de când merg pe munte, sunt mult mai organizați, au mai multă claritate, se simt mai puternici.
Exista studii sau cercetări care susțin legătura dintre activitățile montane și sănătatea mentală?
Sunt numeroase studii care arată ca activitățile montane au o mare influență asupra sănătății mentale, însă o lucrare completă este Benefits of Hiking, studiu făcut la Universitatea Stanford, care arată foarte clar ce beneficii are drumeția montană asupra scăderii anxietății și în combaterea depresiei.
Care este cea mai importantă lecție pe care ți-a dat-o muntele?
Răbdarea este principala virtute pe care o dezvolt în relația mea cu muntele. Secretul unei zile bune pe munte este să ai condiții bune: de vreme, de zăpadă, de companie. Dar toate cele enumerate nu vin fără răbdare. Muntele va fi acolo și mâine și săptămâna viitoare și anul viitor, iar dacă vrei să ai o experiență deosebită, trebuie să ai răbdare să ai condiții bune.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.