Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dar cu cele 1,4 milioane de semnături ale votanților PSD pentru susținerea Guvernului Grindeanu, culese acum 3 luni, ce se întâmplă?

O dată-n plus, pattern-ul Liviu Dragnea se probează. O spuneam și cu alte ocazii, toate afirmațiile și negațiile liderului PSD trebuie traduse în cheie inversă. Dacă spune că nu vrea să se organizeze contramanifestații, fix asta va aranja pe grupul de WhatsApp și tot asta s-a văzut în fața Cotroceniului și în unele orașe. Dacă spune că nu crede că se va ajunge la remaniere și cu atât mai puțin la demiterea lui Sorin Grindeanu, este limpede că asta pregătește în culisele partidului. 

E naiv cel care crede că debarcarea lui Sorin Grindeanu are a face cu performanțele guvernului pe care-l conduce - rezultate care sunt de discutat, pentru că dincolo de creșterea economică imensă, nu se văd în mari lucrări de infrastructură, în investiții publice, în spitale și școli. 

Retragerea sprijinului pe care PSD și ALDE l-au dat Executivului Sorin Grindeanu ține exclusiv de nemulțumirea lui Liviu Dragnea cu privire la modul nesatisfăcător în care se lucrează la legislația penală și la măsurile de îmblânzire a Justiției. Calendarul implementării programului de guvernare are câteva mari nerealizări adevărate, scrise cu roșu îngroșat, cu litere mari și care nu-l lasă pe liderul PSD să doarmă: amnistierea pe anumite pedepse, în special cele asociate corupției și fixarea unui prag al prejudiciului care să-l ajute pe Liviu Dragnea să nu facă închisoare. 

Graba cu care a fost făcută această evaluare a lăsat loc și gafelor pe care acum Sorin Grindeanu le folosește ca să demonteze raportul. I se reproșează că nu a strâns relațiile economice cu Rusia (o aberație, având în vedere sancțiunile UE la adresa Rusiei și calitatea de membru NATO a României). I-au fost bifate la nerealizări două măsuri pe care însuși Liviu Dragnea le-a tăiat din programul de guvernare: TVA zero la construcții și TVA zero la publicitate. Aceste greșeli arată că nu s-a urmărit altceva decât înșiruirea a cât mai multe motive pentru a-l face pe Sorin Grindeanu să plece.

Sorin Grindeanu nu este vreun om politic fenomen al zilelor noastre. E greu de uitat modul în care a fost oprit de Klaus Iohannis să treacă cele două ordonanțe „elefant” și modalitatea în care a adoptat și publicat, târziu în noapte, OUG 13. Să nu uităm schimbările din comisiile de cercetare, de unde au fost alungați toți specialiștii străini. Să nu trecem cu ușurință nici peste mutilarea CNATDCU, care a provocat demisia academicianul Marius Andruh de la conducerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a schimbat, printr-un ordin de ministru, structura Consiliului General al CNATDCU si conducerile unor comisii de specialitate.

Asistăm la o aparentă trezire din paralizie a lui Sorin Grindeanu, care a acceptat să fie premierul marionetă al unui Guvern pe care nu l-a controlat niciodată, ai cărui membri au fost impuși de Liviu Dragnea din rândul pesediștilor de vârf din județele cele mai puțin performante ale României. Surse din Executiv spun că Sorin Grindeanu nu s-a bucurat niciodată de autoritate, cel puțin în fața câtorva miniștri, între care Lia Olguța Vasilescu de la Muncă, această doamnă a politicii românești cu vocabular și atitudine cel puțin îndoielnice. 

De lăudat în atitudinea lui Sorin Grindeanu este curajul de a rupe tradiția demnă de Partidul Comunist, la care face referire Cristian Tudor Popescu în editorialul La PSD, restul nu mai e tăcere. Și faptul că vedem cu adevărat luptele intestine din partidul aflat la guvernare care până mai ieri vărsa lapte și miere peste români. 

Cel puțin câteva întrebări merită adresate atât CEx-ului PSD, cât și lui Liviu Dragnea:

- Ce se întâmplă cu cele peste 1,4 milioane de semnături adunate de PSD de la cetățenii României pentru susținerea Guvernului Sorin Grindeanu, performanță politică pe care Liviu Dragnea o anunța la final de februarie 2017?

- Urmând logica din februarie 2017, dacă pentru susținerea Guvernului Grindeanu s-a făcut recurs la populație și au fost adunate 1,4 milioane de semnături, nu înseamnă că pentru dărâmarea aceluiași Executiv, e nevoie de milioanele de semnături de la votanți? 

- Dacă PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea ignoră vocile celor 1,4 milioane de susținători ai Guvernului Grindeanu și votează demiterea acestuia prin CEx (format din 68-70 de membri), se numește că liderii au semnale că milioanele de români s-au răzgândit și sunt nemulțumiți că nu s-au strâns relațiile cu Rusia și nu s-a tăiat TVA-ul la zeo pentru publicitate și imobiliare?

- Putem presupune că domnul Sorin Grindeanu poate folosi argumentul celor 1,4 milioane de semnături primite de la români pentru a rămâne la Palatul Victoria?

- Dacă semnăturile au fost date pentru un Guvern uns, susținut, controlat de Liviu Dragnea, atunci putem presupune că o eventuală nemulțumire a celor 1,4 milioane de cetățeni care au semnat este îndreptată și către Președintele PSD?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă tot a luat atitudine, ar fi frumos ca Grindeanu să spună dacă a fost silit într-un fel de Dragnea, prin interpuși, sa adopte OG 13!!!!!.....???
    • Like 0
  • Așteptăm PSD-ul, să organizeze o mare manifestație de apărare a Premierului Grindeanu, așa cum pregătea în februarie 2017, când același Sorin Grindeanu, împreună cu Ciordache, sub patronajul lui Liviu Dragnea, adoptau ordonanțe, „noaptea ca hoții”, pentru grațierea infractorilor și dezincriminarea abuzului în serviciu.
    Atunci, Dragnea, Sluguța, Gabriela Firea, Ciordache și dinozaurii politici, evadați din Jurassic Park și mumificați la conducerea PSD, se pregăteau să-și scoată simpatizanții (vii sau morți), în stradă pentru apărarea Guvernului Grindeanu.
    Acum au ocazia să o facă din nou.
    Manifestanții de la Cotroceni sunt așteptați înapoi în stradă să apere Guvernul și „să fie lăsat Grindeanu să muncească”, măcar ziua.
    • Like 0
  • Adevarata miza nu este neindeplinirea programului de guvernare,ci miza mult mai mare pentru controlul total al numeroaselor functii si contracte ale ministerelor! taranusul acesta de Teleorman vra sa aiba totul sub control.Unii au marait si au devenit indezirabili si neperformanti drep pentru care Dragnea vrea sa-i scimbe pe toti!Nu v-ati prins ca a venit vremea decontului: punel pe x acolo, dal afara pe y ca ne incurca si tot asa. de unde stiu eu ca supararea cea mai mare nu vine din faptul ca primul ministru nu la refuzat pe Dragnea ca nu a numit secretar general al guvernului o proteja dea acestuia; si am putea continua si la celelalte nivele! A sosit vremea decontului, doar sintem la putere,nu?Interesul de clan conteaza, cel national e pe locul secund, daca nu uitat dealbinelea!
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Pai e simplu de revopsit: milioanele de semnaturi l-au investit pe Grindeanu cu increderea poporului, aceeasi care a primit-o si de la partid. Daca el a ales sa-si dezamageasca alegatorii*...
    (*sunet de vioara romaneasca pe fundal)
    • Like 0
  • check icon
    PSD-ul nici nu se mai ostenește să mintă cu cap știind că simpatizanții lor acceptă oricum orice li se spune căci mai mult nu-i duce mintea, ca pe vremea lui Ceașcă. Dragnea face un singur lucru acum, ca să nu piardă puterea de tătucă al partidului și primhoț al țării, îndepărtează cu orice preț piedicile din cale,atât știe să facă,matrapazlâcuri,e campion național, chestia cu guvernarea bună a țării e doar praf în ochi pt. fraieri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult