Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dar cu cele 1,4 milioane de semnături ale votanților PSD pentru susținerea Guvernului Grindeanu, culese acum 3 luni, ce se întâmplă?

O dată-n plus, pattern-ul Liviu Dragnea se probează. O spuneam și cu alte ocazii, toate afirmațiile și negațiile liderului PSD trebuie traduse în cheie inversă. Dacă spune că nu vrea să se organizeze contramanifestații, fix asta va aranja pe grupul de WhatsApp și tot asta s-a văzut în fața Cotroceniului și în unele orașe. Dacă spune că nu crede că se va ajunge la remaniere și cu atât mai puțin la demiterea lui Sorin Grindeanu, este limpede că asta pregătește în culisele partidului. 

E naiv cel care crede că debarcarea lui Sorin Grindeanu are a face cu performanțele guvernului pe care-l conduce - rezultate care sunt de discutat, pentru că dincolo de creșterea economică imensă, nu se văd în mari lucrări de infrastructură, în investiții publice, în spitale și școli. 

Retragerea sprijinului pe care PSD și ALDE l-au dat Executivului Sorin Grindeanu ține exclusiv de nemulțumirea lui Liviu Dragnea cu privire la modul nesatisfăcător în care se lucrează la legislația penală și la măsurile de îmblânzire a Justiției. Calendarul implementării programului de guvernare are câteva mari nerealizări adevărate, scrise cu roșu îngroșat, cu litere mari și care nu-l lasă pe liderul PSD să doarmă: amnistierea pe anumite pedepse, în special cele asociate corupției și fixarea unui prag al prejudiciului care să-l ajute pe Liviu Dragnea să nu facă închisoare. 

Graba cu care a fost făcută această evaluare a lăsat loc și gafelor pe care acum Sorin Grindeanu le folosește ca să demonteze raportul. I se reproșează că nu a strâns relațiile economice cu Rusia (o aberație, având în vedere sancțiunile UE la adresa Rusiei și calitatea de membru NATO a României). I-au fost bifate la nerealizări două măsuri pe care însuși Liviu Dragnea le-a tăiat din programul de guvernare: TVA zero la construcții și TVA zero la publicitate. Aceste greșeli arată că nu s-a urmărit altceva decât înșiruirea a cât mai multe motive pentru a-l face pe Sorin Grindeanu să plece.

Sorin Grindeanu nu este vreun om politic fenomen al zilelor noastre. E greu de uitat modul în care a fost oprit de Klaus Iohannis să treacă cele două ordonanțe „elefant” și modalitatea în care a adoptat și publicat, târziu în noapte, OUG 13. Să nu uităm schimbările din comisiile de cercetare, de unde au fost alungați toți specialiștii străini. Să nu trecem cu ușurință nici peste mutilarea CNATDCU, care a provocat demisia academicianul Marius Andruh de la conducerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a schimbat, printr-un ordin de ministru, structura Consiliului General al CNATDCU si conducerile unor comisii de specialitate.

Asistăm la o aparentă trezire din paralizie a lui Sorin Grindeanu, care a acceptat să fie premierul marionetă al unui Guvern pe care nu l-a controlat niciodată, ai cărui membri au fost impuși de Liviu Dragnea din rândul pesediștilor de vârf din județele cele mai puțin performante ale României. Surse din Executiv spun că Sorin Grindeanu nu s-a bucurat niciodată de autoritate, cel puțin în fața câtorva miniștri, între care Lia Olguța Vasilescu de la Muncă, această doamnă a politicii românești cu vocabular și atitudine cel puțin îndoielnice. 

De lăudat în atitudinea lui Sorin Grindeanu este curajul de a rupe tradiția demnă de Partidul Comunist, la care face referire Cristian Tudor Popescu în editorialul La PSD, restul nu mai e tăcere. Și faptul că vedem cu adevărat luptele intestine din partidul aflat la guvernare care până mai ieri vărsa lapte și miere peste români. 

Cel puțin câteva întrebări merită adresate atât CEx-ului PSD, cât și lui Liviu Dragnea:

- Ce se întâmplă cu cele peste 1,4 milioane de semnături adunate de PSD de la cetățenii României pentru susținerea Guvernului Sorin Grindeanu, performanță politică pe care Liviu Dragnea o anunța la final de februarie 2017?

- Urmând logica din februarie 2017, dacă pentru susținerea Guvernului Grindeanu s-a făcut recurs la populație și au fost adunate 1,4 milioane de semnături, nu înseamnă că pentru dărâmarea aceluiași Executiv, e nevoie de milioanele de semnături de la votanți? 

- Dacă PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea ignoră vocile celor 1,4 milioane de susținători ai Guvernului Grindeanu și votează demiterea acestuia prin CEx (format din 68-70 de membri), se numește că liderii au semnale că milioanele de români s-au răzgândit și sunt nemulțumiți că nu s-au strâns relațiile cu Rusia și nu s-a tăiat TVA-ul la zeo pentru publicitate și imobiliare?

- Putem presupune că domnul Sorin Grindeanu poate folosi argumentul celor 1,4 milioane de semnături primite de la români pentru a rămâne la Palatul Victoria?

- Dacă semnăturile au fost date pentru un Guvern uns, susținut, controlat de Liviu Dragnea, atunci putem presupune că o eventuală nemulțumire a celor 1,4 milioane de cetățeni care au semnat este îndreptată și către Președintele PSD?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă tot a luat atitudine, ar fi frumos ca Grindeanu să spună dacă a fost silit într-un fel de Dragnea, prin interpuși, sa adopte OG 13!!!!!.....???
  • Like 0
 • Așteptăm PSD-ul, să organizeze o mare manifestație de apărare a Premierului Grindeanu, așa cum pregătea în februarie 2017, când același Sorin Grindeanu, împreună cu Ciordache, sub patronajul lui Liviu Dragnea, adoptau ordonanțe, „noaptea ca hoții”, pentru grațierea infractorilor și dezincriminarea abuzului în serviciu.
  Atunci, Dragnea, Sluguța, Gabriela Firea, Ciordache și dinozaurii politici, evadați din Jurassic Park și mumificați la conducerea PSD, se pregăteau să-și scoată simpatizanții (vii sau morți), în stradă pentru apărarea Guvernului Grindeanu.
  Acum au ocazia să o facă din nou.
  Manifestanții de la Cotroceni sunt așteptați înapoi în stradă să apere Guvernul și „să fie lăsat Grindeanu să muncească”, măcar ziua.
  • Like 0
 • Adevarata miza nu este neindeplinirea programului de guvernare,ci miza mult mai mare pentru controlul total al numeroaselor functii si contracte ale ministerelor! taranusul acesta de Teleorman vra sa aiba totul sub control.Unii au marait si au devenit indezirabili si neperformanti drep pentru care Dragnea vrea sa-i scimbe pe toti!Nu v-ati prins ca a venit vremea decontului: punel pe x acolo, dal afara pe y ca ne incurca si tot asa. de unde stiu eu ca supararea cea mai mare nu vine din faptul ca primul ministru nu la refuzat pe Dragnea ca nu a numit secretar general al guvernului o proteja dea acestuia; si am putea continua si la celelalte nivele! A sosit vremea decontului, doar sintem la putere,nu?Interesul de clan conteaza, cel national e pe locul secund, daca nu uitat dealbinelea!
  • Like 0
 • bluenavy check icon
  Pai e simplu de revopsit: milioanele de semnaturi l-au investit pe Grindeanu cu increderea poporului, aceeasi care a primit-o si de la partid. Daca el a ales sa-si dezamageasca alegatorii*...
  (*sunet de vioara romaneasca pe fundal)
  • Like 0
 • check icon
  PSD-ul nici nu se mai ostenește să mintă cu cap știind că simpatizanții lor acceptă oricum orice li se spune căci mai mult nu-i duce mintea, ca pe vremea lui Ceașcă. Dragnea face un singur lucru acum, ca să nu piardă puterea de tătucă al partidului și primhoț al țării, îndepărtează cu orice preț piedicile din cale,atât știe să facă,matrapazlâcuri,e campion național, chestia cu guvernarea bună a țării e doar praf în ochi pt. fraieri.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult