Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dar oare câţi dintre noi nu îşi doresc să fie Trump?

Foto: AA/ABACA/ Abaca Press/ Profimedia

“Conchidem că suntem definiți de adaptabilitate, rațiune și competiție?” a fost întrebarea pe care mi-a pus-o într-unul din comentarii editoarea cărţii la revizuirea manuscrisului făcută tocmai vinerea trecută. Mi-am permis să răspund maliţios că am un mare dubiu în ce priveşte raţiunea.

Am participat la multe negocieri, de felurite tipuri. Şi nu îmi amintesc ca doar nişte calcule economice să fi determinat vreodată părţile să îşi pună semnătura pe un acord. Întotdeauna a fost nevoie şi de persuasiune, de argumente subiective, de apel la sentimente, chiar de un context favorabil (să nu spun “pară mălăiaţă…”) pentru a găsi acea cale de mijloc care să transforme doi posibili duşmani în părţi ale unei tranzacţii, ale unei înţelegeri, dacă vreţi.

Donald Trump - discursul victoriei

Văd în jur oameni stupefiaţi că măreaţa Americă a fost sedusă iarăşi de Trump. Că femeile cărora republicanii le-au interzis dreptul la avort nu s-au bulucit la urne pentru a-i da peste bot pentru a şi-l recupera

Nu îmi permit să analizez motivele care au determinat o ţară în care nu am pus piciorul să îşi aleagă un preşedinte şi nu altul. Observ doar că, în spatele criticilor (“americanii au votat cu burta”, “americanii au votat în necunoştinţă de cauză” etc etc) care cred că înţeleg mai bine “sufletul unui popor”, se ascunde un singur reproş: americanii nu au votat raţional. Şi, cam toţi, sunt miraţi, chiar şocaţi, să descopere că, în spatele unor alegeri stă şi altceva decât matematica, logica sau economia.

Din păcate, o parte dintre noi, trăind într-o bulă calmă, prosperă şi încântată de pseudo-creaţii dogmatice donquijotești, ne construim raţionamente seducătoare despre cum trebuie să fie lumea. Bineînţeles, perfectă, cum altfel? În jurul nostru oamenii nu îşi mai dau în cap unul altuia, nimeni nu mai râvneşte la ceva din curtea vecinului, am terminat cu războaiele, cu habotnicismul, chiar şi cu istoria (la ce bun să mai avem una?). Am descoperit nu doar că religia este opium pentru popor, ci tot ceea ce nu e 100% raţional e un drog. Bineînţeles, nici ideologiile astea mai noi, care încearcă să şteargă istoria şi identitatea colectivă nu prea au nici ele nimic de-a face cu raţiunea, însă nu vor observa asta tocmai falşii lor profeţi.

După o perioadă în care ne-am îmbătat cu apă rece că suntem conduşi colectiv de raţiune, a venit vremea să ne trezim. De-a lungul istoriei, de când specia homo sapiens face umbră pământului, adaptabilitatea şi competiţia au fost cele care au asigurat progresul societăţii şi supravieţuirea indivizilor. Chiar dacă prosperitatea recentă a asigurat şanse şi celor mai puţin binecuvântaţi genetic cu aceste caracteristici nu înseamnă că, atunci când trebuie să îl alegem pe cel chemat să conducă haita, îi vom da sceptrul bătrânului înţelept şi nu războinicului care îşi provoacă soarta şi ne face să ne identificăm cu el.

Denumirea “dictator” nu mai stârneşte de ceva vreme oprobriul public. E de mirare? Cred că nu, iar istoria ne dă nenumărate exemple. Cât urau la început romanii autoritarismele şi cât de simplu le-a fost unor “cezari” veniţi după o perioadă de prosperitate şi “uitare” a abuzurilor anterioare să îşi impună voinţa în mod discreţionar. Augustus voia să pară un umil principe în vreme ce contemporanii îi ridicau altare şi-i aduceau jertfe ca unui zeu.

În sinea noastră, prea mulţi visăm să avem întotdeauna dreptate, să putem da oricând ordine şi nu rugâminţi, să avem tot ceea ce ne dorim şi să nu dăm nimic în schimb, să nu pierdem vremea cu dezbateri, să facem ceea ce ştim, nu să ascultăm de alţii.

Oare nu aţi auzit de atâtea ori că democraţia costă? Vom vedea curând cât costă o lume populată cu dictatori demenţi. Dar dacă vă aşteptaţi să se schimbe ceva curând fiindcă oamenii vor face asemenea calcule economice când vor fi chemaţi să decidă într-un fel sau altul înseamnă că am pierdut şi eu scriind, aţi pierdut şi dumneavoastră citind aceste rânduri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • D check icon
    Dacă religia e opiumul popoarelor, democrația e țuica. Cel puțin pe opium, atâta timp cât îl au, oamenii sunt liniștiți și își distrug doar propria viață. Pe țuică în schimb fac scandal și se iau la bătaie de nu mai poate nimeni în jur să-și vadă liniștit de treabă.

    Lol la lecția de istorie romană. Mi-a mai făcut un taximetrist odată educație de istorie din filmele lui Sergiu Nicolaescu.
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    si cum mai exact e trump un dictator? in afara de denigrare, stie cineva de pe republica sa zica ceva de trump?
    • Like 2
    • @ andrei
      really ? asta-i intrebarea ta ?
      Urmaresti doar foxnews ? sau youtube pro Trump, nu?
      • Like 2
    • @ Florin Popa
      andrei andrei check icon
      Și totuși nu ai un răspuns. Interesant, nu?
      • Like 0
    • @ andrei
      Încă, nu e. Încă.
      • Like 1
    • @ Aurel Popescu
      andrei andrei check icon
      A fost timp de 4 ani și nu a devenit dictator
      • Like 0
    • @ andrei
      Încă.
      • Like 0
    • @ andrei
      WOW!
      • Like 0
  • mg check icon
    ..îmi permit să observ că lumea nu e câtuși de puțin cum ar trebui să fie și nici nu cred să fi fost vreodată. Prea multe atrocități au fost săvârșite, operă a unor popoare conduse la luptă de tot felul de întreprinzători, falși profeți sau aventurieri avizi de glorie și avere. Sunt cei care au știut să seducă gloatele slabe de minte.

    "În jurul nostru oamenii nu îşi mai dau în cap unul altuia, nimeni nu mai râvneşte la ceva din curtea vecinului, am terminat cu războaiele", este o premisă falsă.
    E suficient să ne uităm la Ucraina..

    Americanii (că de ei e vorba) au un cult pentru infractori. Istoria lor (scurtă totuși..) e garnisită cu tot felul de eroi cu pușcociul într-o mână și sticla de whiskey în cealaltă.. Violența (inclusiv cea de limbaj), e un specific american..

    Nici nu e de mirare că un ins cu patru procese pe rol, unul care a incitat la asediul Capitoliului, a fost preferat în dauna bunului simț și a comportamentului civilizat.

    De altfel mai peste tot în lume conectarea masivă la rețele sociale, e speculată cu un succes îngrijorâtor de tot felul de șmecheri populiști care vând iluzii unei mase de manevră care ușor-ușor surclasează numeric elita progresistă, cea care a asigurat până la un moment dat evoluția societății umane.

    Democrația este în impas. Turma riscă se îndrepte spre prăpastie..
    • Like 4
    • @ mg
      Francisc check icon
      „Lumea e așa cum este și ca dânsa suntem noi”, domnule mg. Nu o spun din propria gândire, e un citat aproximativ din „Epigonii” poetului nostru național...

      Observația dumneavoastră e foarte corectă: lumea în care trăim nu e nici pe departe așa cum ar trebui să fie. Problema apare în momentul când trebuie să definim „trebuitul” ăsta. Și de-aici încep discuțiile contradictorii...

      Teme de contrazicere se găsesc câtă frunză și iarbă și cred că ar fi grav dacă toți membrii unei comunități (sau societăți, sau națiuni, spuneți-i cum doriți) ar fi de aceași părere. Democrația a fost „inventată” pentru a găsi numitorul comun între stăpân și slugă, ceea ce e o utopie. Încă din preistorie cel cu grota mai mare și cu bâta mai noduroasă a avut câștig de cauză.

      Ne risipim energiile în amănunte și pierdem din vedere esența: în „mod democratic” am construit realitatea în care trăim. Ne place să credem că avem „puterea” dată de vot și că evoluția societății umane depinde de „turmă”, când de fapt suntem doar niște furnici disperate să-și apere o trăire neglijabilă, în virtutea instinctului de conservare...


      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..da, e bine să apelăm la marii gânditori, de talia lui Platon.
      El susține că un stat ideal e construit pe ierarhii clare, în care fiecare individ se ocupă cu ceea ce i se potrivește.

      Pentru el, democrația era una din formele degenerate (imperfecte) ale statului ideal, pentru că încurajează ignoranța, egalitarismul și alegerea capricioasă a conducătorilor.
      Și parcă ce se întâmplă în prezent îi cam dă dreptate.

      Bine, la fel de degenarate erau considerate oligarhia (conducerea de către bogați..), timocrația (conducerea de către militari), sau despotismul (conducere de dragul propriei măriri = dictatura)

      N-o să ne imaginăm acum că unul de teapa lui Trump ar da doi bani pe ce credea Platon acum mai bine de două mii de ani (și nu numai Trump..)
      De altfel însuși Platon susținea că acel stat ideal nu poate exista în lumea noastră fizică, imperfectă prin definiție. Lumea ideilor era în opinia lui cea perfectă. O lume inaccesibilă nouă, celor care suntem loviți de Mitul Peșterii..
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    Mi se par extrem de distractive reacțiile de indignare vis-a-vis de alegerea lui Trump și poziția lui "America first", îmi amintește de bancul cu "își ține copilul la facultate pe banii noștri"!
    Până una alta America a plătit majoritatea notelor de plată pentru toate ideile crețe ale lumii, acum când a ajuns să se uite în buzunarele-i goale este făcută cu ou și cu oțet.
    Ce e mai trist e că nu există nici un fel de strategie post-America, nici la noi și nici în Europa în general, cu excepția Poloniei nici un alt stat european nu s-a pregătit să fie pe picioarele proprii.
    Și tare îmi e că pierduți în înfierarea americanilor "cu sfântă mânie proletară" europenii vor face în continuare fix ce fac în ultimele decenii: se vor împușca artistic în picioare găsind noi moduri de a lăuda "arta nobilă a împușcatului în picior și meritele incontestabile ale glonțului"!
    • Like 5
  • Rucs Rucs check icon
    Votul către Trump a avut în special rațiuni economice. Ați menționat mai curând aspecte morale - importante, da, însă acelea sunt doar o mână de teme. Avortul, de ex, sau ideologia corectitudinii politice. Însă pe oameni ii mai dor și altele, precum scăderea puterii de cumpărare și a calității vieții în ansamblu.
    Cât despre avort, dacă ne uitam la statistici, în top 3 este Rusia, urmata de unele țări din America latină. SUA au un număr extraordinar de mic de avorturi, dacă raportam la populația foarte mare. Explicația ar fi aceea ca acolo s-a reușit construirea unei culturi pro viață, aspect la care au contribuit mult și cultele creștine. Eu rămân uimita, când ma uit la unele emisiuni despre acest subiect (fie pro, fie contra), văzând mii de comentarii copleșitor anti avort. La noi, dacă îți arunci o privire pe comentarii, ele sunt majoritar pro avort. Deci acolo e o mentalitate generalizata pro viata. Iar multe comentarii și marturii impresionează foarte mult. De ex, foarte multe femei cu sarcini în adolescenta care au rezistat presiunilor familiei și care spun ca în prezent sunt fericite în căsnicie, profesie și au și un copil pe care îl iubesc enorm. Sau mărturia unui medic înaintea congresului. El a făcut multe avorturi. Arată mai întâi cum sfasia cu cleștele membru cu membru al copilului. Avea grija sa pună pe masa toate părțile corpului, altfel mama făcea septicemie, dacă ii lasă ceva înăuntru. Apoi spune ca el și soția nu puteau avea copii. Au adoptat o fetiță. Apoi femeia a rămas însărcinată natural și a născut un băiat. Când fetița adoptata avea 6 ani, a fost rănită într un accident. I-a murit doctorului în brațe, în ambulanta. De atunci el nu a mai făcut avorturi.
    • Like 3
    • @ Rucs
      "Explicația ar fi aceea ca acolo s-a reușit construirea unei culturi pro viață, aspect la care au contribuit mult și cultele creștine."

      pro viata my ass. Pro viata de la iubitorii de arme si pedepsei cu moartea.
      si nevegetarieni.
      si nesustinatori prin bani ale orfelinatelor. si sustin interzicerea educatiei sexuale.
      cult crestin : yeah. right. ala pupator de moaste.
      • Like 2
    • @ Florin Popa
      Foaie verde de batista uite o teza comunistă
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      teza comunista... lol
      p.s. nu-ti schimba cariera pe cea de poet.
      • Like 2
    • @ Florin Popa
      RazvanP check icon
      Word salad...
      • Like 1
    • @ Florin Popa
      Mihai check icon
      Ce are scula cu bascula? Una este să fii anti avort care este în cel mai bun caz un lucru de evitat și alta să fii pasionat de arme. Iar legat de pedeapsa cu moartea, se aplică doar celor care sunt criminali și au luat cu premeditare viața cuiva. La noi ies după 10 ani afară și o comit din nou.
      Apoi cu ce ești mai bun dacă ești vegetarian față de un carnivor? Dacă omori o varză ca să o mănânci, este mai bine decât dacă omori un iepure?
      Iar educația aia sexuală de care zici, nu prea cred că era cea clasică, că de acolo pleacă o serie de probleme.
      • Like 3
    • @ Florin Popa
      andrei andrei check icon
      pro viata nevinovata*
      se pare ca e o problema uriasa daca cineva mananca carne, aceeasi categorie cu cei care nu sustin avortul. nu stiam ca in viziunea ta se fac burgeri din copiii avortati.
      sistemul american e mult mai bun decat alte sistem europene mai sociale de orfelinate.
      also, vezi ca majoritatea sunt protestanti, neo protestati sau catolici, nu au apucaturile tale de cult.

      si vezi ca in sua daca cineva aare chef sa faca avort intr-un stat unde nu e 100% legal are de mers 2-3 ore cu masina in orice directie si da de o clinica unde face avort de cate ori vrea ea. toti au masini, bezina nu e chiar asa scumpa si au libertatea de a merge unde au chef.

      dar da, mai spune alte aberatii vazute
      • Like 3
    • @ andrei
      oare daca ai incepe sa citesti cite o carte fara poze te-ai mai educa ?
      desi cred ca e prea tirziu
      • Like 0
    • @ Mihai
      Francisc check icon
      Îmi place comentariul matale, domnule Mihai... Între sculă și basculă diferența e ba!

      Sunt un „carnivor” amator de fripturi. Nu mă deranjează că prietenul meu „vegetarian” preferă ardeiul la grătar, dar mă supără „propaganda” care încearcă să demonstreze că sunt un „criminal” când tai porcul de Crăciun...


      • Like 2
    • @ Vasile Ostaciuc
      Francisc check icon
      Foaie verde măghiran, uite-o „teză” de cioban: de ce s-alegem, măi dragă, niște hoți să ne-o tot tragă?
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Combate prin argumente puternice, nu prin poezele handicapate!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult