Foto: Sonia Moskowitz Gordon/ Zuma Press/ Profimedia
Marea realizare a culturii occidentale nu stă în operele lui Michelangelo. Ci în respectul acordat ființei umane.
Îmi amintesc acum aceste cuvinte ale scriitorului și psihologului Cătălin Dorian Florescu din timpul discuției pe care am avut-o înaintea alegerilor americane. Spunea atunci cât de important este să apărăm ceea ce este de neprețuit, democrațiile noastre și drepturile fundamentale ale oamenilor. Tot el îi făcea următorul portret lui Trump, despre care credea că ar trebui să fie mai curând într-un cabinet de terapie decât la Casa Albă: „Tratează oamenii exact ca un narcisist - nu ca pe persoane în dreptul lor, ci ca pe pioni pe care îi folosește. Nu are niciun respect față de oameni, vorbește despre migranți și despre femei în mod josnic. Nu pot vedea ceea ce se întâmplă decât prin prisma unui popor în care o mulțime de oameni trăiesc într-o bulă dominată de aceleași resentimente și aceleași lucruri pe care Trump nu face decât să le exprime și pe care îi folosește. Oamenii aceia îi sunt absolut indiferenți”.
Marți, Donald Trump a fost ales, conform proiecțiilor, în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, funcție al cărei ocupant era considerat, odată, liderul lumii libere. Iar premierul iliberal al Ungariei, Viktor Orban, a fost printre primii care să se bucure, pe Facebook, de victoria „minunată” ce stătea să vină. În România, primul lider politic care a salutat triumful proiectat al lui Trump a fost George Simion: „Donald Trump a câștigat, e o victorie a patrioților în fața globaliștilor. Mă aștept ca toată ideologia woke, marxistă, să se oprească acolo și să fim lăsați în pace și copiii noștri să fie lăsați în pace. Avem alegeri importante în România (...) Ca să câștigăm această cursă e nevoie de fiecare dintre voi”. Reacțiile lor sunt semnale îngrijorătoare pentru ce stă să urmeze: mai mult combustibil pentru tendințele nedemocratice din lumea democratică.
Donald Trump este irezistibil pentru mulți de oameni și fiindcă le dă o dispensă pentru a elibera „fiara” pe care lumea civilizată te obligă să o ții în cușcă: agresivitatea față de tot ceea ce este diferit, anularea oponentului, iresponsabilitatea. Defectele de tot felul, incultura, stridența, lipsa de măsură, pe care le-ai fi încuiat în debara, stau, sub tabloul binevoitor al protectorului Trump, la loc de cinste la masa din sufragerie.
De foarte mulți ani, mare parte din retorica nedemocratică din lume se poartă în jurul cuvântului „libertate”, al relativizării lui până la răstălmăcirea totală a sensului. Pentru că libertatea este grea. Libertatea înseamnă dreptul meu de a face ce vreau, atâta vreme cât nu încalc drepturile celuilalt. Miza este ciuntirea semnificației până când devine acceptabil să spui doar atât: libertatea înseamnă dreptul meu de a face ce vreau. Și omenirea tocmai a făcut un salt uriaș către ea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.