Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Donald Trump este irezistibil pentru mulți oameni și fiindcă le dă o dispensă pentru a elibera „fiara” pe care lumea civilizată te obligă să o ții în cușcă

Donald Trump, 6 noiembrie 2024

Foto: Sonia Moskowitz Gordon/ Zuma Press/ Profimedia

Marea realizare a culturii occidentale nu stă în operele lui Michelangelo. Ci în respectul acordat ființei umane.

Îmi amintesc acum aceste cuvinte ale scriitorului și psihologului Cătălin Dorian Florescu din timpul discuției pe care am avut-o înaintea alegerilor americane. Spunea atunci cât de important este să apărăm ceea ce este de neprețuit, democrațiile noastre și drepturile fundamentale ale oamenilor. Tot el îi făcea următorul portret lui Trump, despre care credea că ar trebui să fie mai curând într-un cabinet de terapie decât la Casa Albă: „Tratează oamenii exact ca un narcisist - nu ca pe persoane în dreptul lor, ci ca pe pioni pe care îi folosește. Nu are niciun respect față de oameni, vorbește despre migranți și despre femei în mod josnic. Nu pot vedea ceea ce se întâmplă decât prin prisma unui popor în care o mulțime de oameni trăiesc într-o bulă dominată de aceleași resentimente și aceleași lucruri pe care Trump nu face decât să le exprime și pe care îi folosește. Oamenii aceia îi sunt absolut indiferenți”. 

Marți, Donald Trump a fost ales, conform proiecțiilor, în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, funcție al cărei ocupant era considerat, odată, liderul lumii libere. Iar premierul iliberal al Ungariei, Viktor Orban, a fost printre primii care să se bucure, pe Facebook, de victoria „minunată” ce stătea să vină. În România, primul lider politic care a salutat triumful proiectat al lui Trump a fost George Simion: „Donald Trump a câștigat, e o victorie a patrioților în fața globaliștilor. Mă aștept ca toată ideologia woke, marxistă, să se oprească acolo și să fim lăsați în pace și copiii noștri să fie lăsați în pace. Avem alegeri importante în România (...) Ca să câștigăm această cursă e nevoie de fiecare dintre voi”. Reacțiile lor sunt semnale îngrijorătoare pentru ce stă să urmeze: mai mult combustibil pentru tendințele nedemocratice din lumea democratică.

Donald Trump este irezistibil pentru mulți de oameni și fiindcă le dă o dispensă pentru a elibera „fiara” pe care lumea civilizată te obligă să o ții în cușcă: agresivitatea față de tot ceea ce este diferit, anularea oponentului, iresponsabilitatea. Defectele de tot felul, incultura, stridența, lipsa de măsură, pe care le-ai fi încuiat în debara, stau, sub tabloul binevoitor al protectorului Trump, la loc de cinste la masa din sufragerie.

De foarte mulți ani, mare parte din retorica nedemocratică din lume se poartă în jurul cuvântului „libertate”, al relativizării lui până la răstălmăcirea totală a sensului. Pentru că libertatea este grea. Libertatea înseamnă dreptul meu de a face ce vreau, atâta vreme cât nu încalc drepturile celuilalt. Miza este ciuntirea semnificației până când devine acceptabil să spui doar atât: libertatea înseamnă dreptul meu de a face ce vreau. Și omenirea tocmai a făcut un salt uriaș către ea.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    "Miza este ciuntirea semnificației până când devine acceptabil să spui doar atât: libertatea înseamnă dreptul meu de a face ce vreau." Asta si-ar dori toti frustratii si idiotii, care cred si ei ca sunt liberi sa faca ce vor precum Trump, alti bogati ori presedinti nebuni. Insa ce li se permite unora (din anumite motive!), nu li se va permite si saracilor. Acestia din urma vor fi insa liberi sa faca doar ce trebuie, daca vor sa mai fie liberi...
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Aici lucrurile sunt nuanțate pentru că există si o agresivitate a ceea ce este diferit, care ți se bagă cu sila pe gât prin propagandă, apoi există o iresponsabilitate crasă și la neo-marxiști, ecologiști și alte specimene de genul.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    https://www.libertatea.ro/opinii/de-ce-a-pierdut-kamala-harris-alegerile-progresismul-a-murit-capitalismul-a-castigat-din-nou-5072906
    • Like 0
  • Corina check icon
    Ați reliefat esențialul, doamna Ion. Așa e.
    • Like 0
  • IraM check icon
    "Fiara" de care se vorbeste e fiara marxista, iar americanii au expulzat-o. Adoptati-o voi in Europa, success, dar nu veniti dupa aia sa cereti un plan Marshall de la US.
    • Like 3
  • andrei andrei check icon
    Așa e, democrații când încurajau "protestele" blm sa distrugă tot zicând ca se poate reconstrui erau foarte civilizați. Când new York modifica legea va sa nu mai fie ilegal sa treci strada decât pe trecerea de pietoni pentru ca cei mai mulți care făceau asta erau negrii e civilizație? Când Kamala a fost investită fara vot e democratic? Ultima data când am verificat fasciștii erau cei care deschideau procesele juridice opozanților politici, aveau tentative de asasinat, nu votau candidații și impuneau orice dictatura voiau.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult