Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dați-le pe terase!

Copii cu măști

Foto: Adrian Vascu

Au început pregătirile în școli pentru examenele de capacitate și bacalaureat. Fotografia atașată este de astăzi și se vede cum copiii, disciplinați, stau cu măștile pe față la mese așezate suficient de distanțate una de cealaltă.

Până a ajunge în bănci au trecut și printr-un sistem de triaj. Ei se pregătesc acum pentru examenele scrise care vor dura mai multe ore.

Nu vi se pare că este excesivă măsura ca odată ajunși în bănci, dupa triajul inițial și fără febră, stând la distanță de 2 m unul de celălalt și fără să stea față in față, să poarte în continuare măști?

Fiecare dintre noi am purtat mască la magazine măcar, sau în spațiile publice, iar vânzătorii și șoferii de autobuz le poartă permanent. A fost confortabilă? Oameni maturi cu care am vorbit (de exemplu personal din stațiile de carburanți) mi-au spus că e un chin. Am simțit și eu disconfortul în minutele puține în care am stat în magazine.

Pentru copii, de asemenea este un disconfort suplimentar în timpul examenelor. Ce trebuie ei sa facă? Să asculte de profesori și părinți, care desigur trebuie sa respecte legea.

Ca întotdeauna însă, exista părinți care nu susțin masca „să nu se asfixieze copilul” și părinți care prudențial spun „..are si un aspect benefic de a învăța că pot apărea situații neobișnuite și trebuie să supraviețuim. Dacă am fi nevoiți să purtăm măști de gaze? Un exercitiu de disciplină care poate fi pentru binele nostru”. Respect ambele opinii și încerc să îi înțeleg pe copii, care pot face sacrificii, dar să priceapă pentru ce. Nu de puține ori am auzit tinerii de astăzi răspunzându-le părinților: „nu văd sensul acestui lucru” când li se cerea să facă ceva iar argumentul era „pentru ca mama așa zice”.

Copiii fiind clasa a 8-a si a 12-a văd și ei la televizor imagini de la terase sau chiar din biroul primului ministru al României.

Și citesc că se poate în interior să nu porți mască dacă ulterior plătești o amendă. În cazul școlilor nu e clar cine plătește amenda, dacă un copil stând la distanță de siguranță de ceilalți copii își dă masca jos în timpul examenului pentru a se putea concentra mai bine: profesorii, părinții sau elevii?

De aceea, exemplul cel mai elocvent este al teraselor unde poți sta fără mască dacă mesele sunt așezate corespunzator. Adică așa cum sunt cele din sala de clasă din fotografie.

Dacă nu poate fi dată o regulă pentru școlari, care să respecte atât măsurile de siguranță, cât și un cadru adecvat pentru a-și susține examenele, zic și eu: Dați-le pe terase!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  N-aveţi idee cum e cu un N95! În rest, un examen în aer liber n-ar fi o idee prea rea. Se pun băncile pe terenul de sport, la distanţă regulamentară. Funcţionează ca o sală de clasă fără pereţi. Nu s-ar da pe iarbă, ca la picnic, ci tot în bănci. Nu văd diferenţa, în afară de aportul de oxigen care ar fi benefic examenului.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Si de ploaie.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Cred că pentru asta s-a inventat o ştiinţă numită METEREOLOGIE. Plus acelaşi pericol apare şi pe un teren de sport, dar aş zice că e eliminat de o simplă informare.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Stiinta care da rateuri suficient de des, previziunile sunt departe de a fi perfecte. De pe terenul de sport (la ora de sport) poti intra imediat in sala daca incepe sa ploua. Lucrurile ar fi ceva mai complicate in cazul unui examen scris tinut in aer liber.
   • Like 2
 • Nu mi se pare deloc excesiva Sa zicem ca ai covid si ai mici simtome Nu ar trebui sa-ti lasi mucii pe acele foi nu-i asa ?
  • Like 1
 • Nu facem mai bine comparatia corecta? Nu ai voie in restaurant in interior nici macar la 2 m distanta cu masca... Examenele din cate stiu nu se dau in aer liber.
  • Like 1


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult