Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dați-le pe terase!

Copii cu măști

Foto: Adrian Vascu

Au început pregătirile în școli pentru examenele de capacitate și bacalaureat. Fotografia atașată este de astăzi și se vede cum copiii, disciplinați, stau cu măștile pe față la mese așezate suficient de distanțate una de cealaltă.

Până a ajunge în bănci au trecut și printr-un sistem de triaj. Ei se pregătesc acum pentru examenele scrise care vor dura mai multe ore.

Nu vi se pare că este excesivă măsura ca odată ajunși în bănci, dupa triajul inițial și fără febră, stând la distanță de 2 m unul de celălalt și fără să stea față in față, să poarte în continuare măști?

Fiecare dintre noi am purtat mască la magazine măcar, sau în spațiile publice, iar vânzătorii și șoferii de autobuz le poartă permanent. A fost confortabilă? Oameni maturi cu care am vorbit (de exemplu personal din stațiile de carburanți) mi-au spus că e un chin. Am simțit și eu disconfortul în minutele puține în care am stat în magazine.

Pentru copii, de asemenea este un disconfort suplimentar în timpul examenelor. Ce trebuie ei sa facă? Să asculte de profesori și părinți, care desigur trebuie sa respecte legea.

Ca întotdeauna însă, exista părinți care nu susțin masca „să nu se asfixieze copilul” și părinți care prudențial spun „..are si un aspect benefic de a învăța că pot apărea situații neobișnuite și trebuie să supraviețuim. Dacă am fi nevoiți să purtăm măști de gaze? Un exercitiu de disciplină care poate fi pentru binele nostru”. Respect ambele opinii și încerc să îi înțeleg pe copii, care pot face sacrificii, dar să priceapă pentru ce. Nu de puține ori am auzit tinerii de astăzi răspunzându-le părinților: „nu văd sensul acestui lucru” când li se cerea să facă ceva iar argumentul era „pentru ca mama așa zice”.

Copiii fiind clasa a 8-a si a 12-a văd și ei la televizor imagini de la terase sau chiar din biroul primului ministru al României.

Și citesc că se poate în interior să nu porți mască dacă ulterior plătești o amendă. În cazul școlilor nu e clar cine plătește amenda, dacă un copil stând la distanță de siguranță de ceilalți copii își dă masca jos în timpul examenului pentru a se putea concentra mai bine: profesorii, părinții sau elevii?

De aceea, exemplul cel mai elocvent este al teraselor unde poți sta fără mască dacă mesele sunt așezate corespunzator. Adică așa cum sunt cele din sala de clasă din fotografie.

Dacă nu poate fi dată o regulă pentru școlari, care să respecte atât măsurile de siguranță, cât și un cadru adecvat pentru a-și susține examenele, zic și eu: Dați-le pe terase!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    N-aveţi idee cum e cu un N95! În rest, un examen în aer liber n-ar fi o idee prea rea. Se pun băncile pe terenul de sport, la distanţă regulamentară. Funcţionează ca o sală de clasă fără pereţi. Nu s-ar da pe iarbă, ca la picnic, ci tot în bănci. Nu văd diferenţa, în afară de aportul de oxigen care ar fi benefic examenului.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Si de ploaie.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Valentin check icon
      Cred că pentru asta s-a inventat o ştiinţă numită METEREOLOGIE. Plus acelaşi pericol apare şi pe un teren de sport, dar aş zice că e eliminat de o simplă informare.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Stiinta care da rateuri suficient de des, previziunile sunt departe de a fi perfecte. De pe terenul de sport (la ora de sport) poti intra imediat in sala daca incepe sa ploua. Lucrurile ar fi ceva mai complicate in cazul unui examen scris tinut in aer liber.
      • Like 2
  • Nu mi se pare deloc excesiva Sa zicem ca ai covid si ai mici simtome Nu ar trebui sa-ti lasi mucii pe acele foi nu-i asa ?
    • Like 1
  • Nu facem mai bine comparatia corecta? Nu ai voie in restaurant in interior nici macar la 2 m distanta cu masca... Examenele din cate stiu nu se dau in aer liber.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult