Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dați-le pe terase!

Copii cu măști

Foto: Adrian Vascu

Au început pregătirile în școli pentru examenele de capacitate și bacalaureat. Fotografia atașată este de astăzi și se vede cum copiii, disciplinați, stau cu măștile pe față la mese așezate suficient de distanțate una de cealaltă.

Până a ajunge în bănci au trecut și printr-un sistem de triaj. Ei se pregătesc acum pentru examenele scrise care vor dura mai multe ore.

Nu vi se pare că este excesivă măsura ca odată ajunși în bănci, dupa triajul inițial și fără febră, stând la distanță de 2 m unul de celălalt și fără să stea față in față, să poarte în continuare măști?

Fiecare dintre noi am purtat mască la magazine măcar, sau în spațiile publice, iar vânzătorii și șoferii de autobuz le poartă permanent. A fost confortabilă? Oameni maturi cu care am vorbit (de exemplu personal din stațiile de carburanți) mi-au spus că e un chin. Am simțit și eu disconfortul în minutele puține în care am stat în magazine.

Pentru copii, de asemenea este un disconfort suplimentar în timpul examenelor. Ce trebuie ei sa facă? Să asculte de profesori și părinți, care desigur trebuie sa respecte legea.

Ca întotdeauna însă, exista părinți care nu susțin masca „să nu se asfixieze copilul” și părinți care prudențial spun „..are si un aspect benefic de a învăța că pot apărea situații neobișnuite și trebuie să supraviețuim. Dacă am fi nevoiți să purtăm măști de gaze? Un exercitiu de disciplină care poate fi pentru binele nostru”. Respect ambele opinii și încerc să îi înțeleg pe copii, care pot face sacrificii, dar să priceapă pentru ce. Nu de puține ori am auzit tinerii de astăzi răspunzându-le părinților: „nu văd sensul acestui lucru” când li se cerea să facă ceva iar argumentul era „pentru ca mama așa zice”.

Copiii fiind clasa a 8-a si a 12-a văd și ei la televizor imagini de la terase sau chiar din biroul primului ministru al României.

Și citesc că se poate în interior să nu porți mască dacă ulterior plătești o amendă. În cazul școlilor nu e clar cine plătește amenda, dacă un copil stând la distanță de siguranță de ceilalți copii își dă masca jos în timpul examenului pentru a se putea concentra mai bine: profesorii, părinții sau elevii?

De aceea, exemplul cel mai elocvent este al teraselor unde poți sta fără mască dacă mesele sunt așezate corespunzator. Adică așa cum sunt cele din sala de clasă din fotografie.

Dacă nu poate fi dată o regulă pentru școlari, care să respecte atât măsurile de siguranță, cât și un cadru adecvat pentru a-și susține examenele, zic și eu: Dați-le pe terase!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  N-aveţi idee cum e cu un N95! În rest, un examen în aer liber n-ar fi o idee prea rea. Se pun băncile pe terenul de sport, la distanţă regulamentară. Funcţionează ca o sală de clasă fără pereţi. Nu s-ar da pe iarbă, ca la picnic, ci tot în bănci. Nu văd diferenţa, în afară de aportul de oxigen care ar fi benefic examenului.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Si de ploaie.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Cred că pentru asta s-a inventat o ştiinţă numită METEREOLOGIE. Plus acelaşi pericol apare şi pe un teren de sport, dar aş zice că e eliminat de o simplă informare.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Stiinta care da rateuri suficient de des, previziunile sunt departe de a fi perfecte. De pe terenul de sport (la ora de sport) poti intra imediat in sala daca incepe sa ploua. Lucrurile ar fi ceva mai complicate in cazul unui examen scris tinut in aer liber.
   • Like 2
 • Nu mi se pare deloc excesiva Sa zicem ca ai covid si ai mici simtome Nu ar trebui sa-ti lasi mucii pe acele foi nu-i asa ?
  • Like 1
 • Nu facem mai bine comparatia corecta? Nu ai voie in restaurant in interior nici macar la 2 m distanta cu masca... Examenele din cate stiu nu se dau in aer liber.
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult