Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

David Popovici s-a întors acasă cu cele două medalii câștigate la Olimpiada de la Paris. „E nevoie de bani investiți în sport, de bani investiți cu cap la noi în țară”

David Popovici acasă. Foto: DPPI Media / Alamy / Alamy / Profimedia

 Foto: DPPI Media / Alamy / Alamy / Profimedia

David Popovici, campion olimpic de la 200 metri liber și medaliat cu bronz la 100 metri liber, s-a întors vineri acasă.

Acesta a susținut o conferință de presă în salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă din Otopeni, fiind însoțit de echipa sa, dar și fosta campioană olimpică Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie. David a spus că „e nevoie de bani investiți în sport, de bani investiți cu cap la noi în țară”.

Mulțumesc că sunteți aici, că ați venit și ne-ați așteptat. Am tendința să mă complic când ar trebui să răspund întrebărilor scurt și la obiect. Mulțumesc tuturor românilor care m-au urmărit, care au venit în tribună care au crezut în mine, care m-au susținut. Nu ai cum să o faci fără o echipă extraordinar de bună. Acestea sunt medaliile, două bucăți de metal foarte grele pentru care muncești o viață întreagă. Felicitări celor care au reuşit să obţină alte medalii pentru ţară. Despre condiţiile de pregătire, am vorbit în interviurile de după cursă, sunt nişte interviuri pe care oamenii din conducerea ţării ar trebui să le asculte de mai multe ori. E nevoie de bani investiți în sport, de bani investiți cu cap la noi în țară”, a declarat David Popovici.

La rândul său, Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, a declarat: „Mulţumim că aţi venit în numărul așa mare şi ne cerem scuze pentru întârziere, dar cred că aşa trebuie să se întâmple câteodată, adică ne antrenăm răbdarea. Aş vrea să nu mai aşteptăm alţi 20 de ani pentru o medalie. Ar trebuie să facem cu toţii un efort colectiv. Am un vis: mi-aş dori ca toţi copiii din România să ştie să înoate. Asta ne va asigura continuitate în rezultate. David are condiţii de pregătire, dar ceilalţi poate nu au astfel de oportunităţi”.

Sperăm că îi veţi susţine în continuare pe sportivii olimpici care încă nu au terminat această competiţie. Sunt încă la Paris. Unii dintre ei abia au început această competiţie, deci au nevoie de toată susţinerea dumneavoastră. Aş dori să îl felicit şi public pe cel care a devenit campion olimpic la înot, pe cel care a reuşit, după 20 de ani, să facă înotul să strălucească din nou”, a spus și Camelia Potec în deschiderea declarațiiilor de presă susținute de David Popovici.

După ce a câștigat medalia de bronz în proba de 200 de metri liber, înotătorul în vârstă de 19 ani le-a transmis un mesaj politicienilor din România, cărora le-a reproșat că sportul de performanță nu beneficiază de susținere din partea autorităților.

Confrom ziarulului Adevărul, performanța extraordinară realizată de David Popovici la Jocurile Olimpice va fi recompensată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) cu 200.000 de euro, din care 140.000 de euro pentru medalia de aur și 60.000 de euro pentru medalia de bronz.

De asemenea, clubul sportiv Dinamo, unde e legitimat David Popovici, a anunțat prin vocea președintelui Ionuț Popa că sportivul va primi 100.000 de euro din partea clubului: 70.000 de euro vor fi pentru medalia de aur, în timp ce bronzul va fi recompensat cu 30.000 de euro.

Totodată, scrie Golazo.ro, Ion Țiriac a anunțat că îi va oferi lui David Popovici un automobil electric Hyundai Ioniq 5, în valoare de aproximativ 50.000 de euro, pentru perfomanța sa,

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    E o mare diferență între sport și condiție fizică. Sportul înseamnă performanță, și performanța înseamnă deseori probleme de sănătate pentru un sportiv profesionist. Boli profersionale dacă vreți.
    Omul de rând are nevoie de condiție fizică, de jogging, de fitness, de alergare ușoară prin parc, de exerciții de încălzire - din acelea pe care le învățăm în orele de educație fizică - de exerciții care să prevină scoliozele etc. Centrele nu sunt tocmai o necesitate. Sunt pentru sportivi, dar noi nu suntem sportivi.
    • Like 0
  • mhm check icon
    Cumva pare asa o isterie a consensului asta cu statul care sa faca bazine si centre sportive. Eu recunosc ca nu sint de acord. Investitia in medalii nu imbunatateste decit viata sportivilor, dar oamenii din ale caror taxe se finanteaza nu au nimic de pe urma ei.
    • Like 0
    • @ mhm
      Francisc check icon
      Ești pe o cale greșită, mhm. Construcția de bazine și centre sportive nu este o „investiție în medalii”, ci un mijloc de păstrare a sănătății nației.

      Cum crezi că e mai bine pentru copiii și tinerii noștri: să stea cât e ziulica de mare în fața calculatorului sau să meargă la bazinul de înot ori la sala de sport măcar două ore pe zi?

      Nu e indicat să plecăm după fenta politicienilor care se laudă peste tot cu numărul de săli de sport (fără dușuri) și terenuri de fotbal (în pantă) construite. Toate aceste „investiții în sport” au fost făcute doar pentru a burduși buzunarele băieților deștepți...

      Cum ți se pare faptul că noi, plătitorii de taxe și impozite, finanțăm cu ochii închiși toate matrapazlâcurile prin care banii plătiți sunt șterpeliți cu acte în regulă de „reprezentanții” ce ne tot promit spitale, școli, autostrăzi și toate cele de pe lume?

      Gândește-te doar o clipă la ce întreb acum: ce viitor are o țară care nu e în stare să-și educe copiii și să-și îngrijească bătrânii?
      • Like 3
    • @ Francisc
      Valentin check icon
      Greșiți. Dvs. confundați sportul cu educația fizică. Sportivii de performanță au deseori probleme de sănătate serioase, pentru care trebuie să se trateze toată viața. Ați văzut vreodată mâinile unei gimnaste? Ați văzut ce se întâmplă cu oasele brațelor datorită efortului prelungit? Eu am văzut.
      Omul de rând are nevoie de fitness, de jogging, de încălzire dimineața, de plimbare zilnică, de alergare ușoară etc.
      Jogging-ul se poate face în orice parc. Nu e nevoie de stadion.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult