Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

David Popovici: „Când simți că ai nevoie de o pauză, ia o mică pauză. Ai grijă de sănătatea ta mintală”

Kyle Sockwell și David Popovici

După ce a câștigat aurul și bronzul olimpic, David Popovici a avut o discuție foarte frumoasă cu fostul înotător Kyle Sockwell. În țara în care suferința și sacrificiul sunt puse pe piedestal și băieții sunt învățați de mici să își ascundă lacrimile, înotătorul a vorbit despre nevoia de a lua o pauză și despre curajul de a fi vulnerabil

„Am visat ca într-o zi steagul țării mele să fie primul care se ridică și, din fericire, s-a întâmplat” „-Cum a fost acel moment?” „-Uimitor. Chiar mi-am reținut lacrimile. Nu știu de ce. Ar fi trebuit să le las să curgă. Ar fi trebuit să plâng ca un bărbat”, a spus David Popovici.

El a povestit că după Jocurile Olimpice urmează să facă o pauză de două-trei luni. „Trebuie să uit puțin de înot, pentru că este lucrul sănătos de făcut pentru toată lumea după o perioadă atât de intensă, de luni și luni de antrenament zilnic, non-stop.  Și chiar și în afara piscinei, antrenamentul a continuat - toate sacrificiile, lipsa de somn și tot. Deci ceea ce urmează pentru mine este o pauză doua luni sau trei luni, nu cred că ne-am hotărât încă. ar vreau doar să merg să înot în ocean, să-mi limpezesc capul și să mă întorc puternic.”

Acesta le-a transmis tinerilor înotători că e bine, din când în când să iei o pauză. „Ori de câte ori simți că trebuie să faci o pauză, fă o mică pauză. Nu vei pierde niciodată ceva dacă iei o pauză atunci când trebuie. De exemplu, nu te duci la înot într-o zi. Am avut destule situații în care am avut antrenamente importante și i-am spus antrenorului meu, chiar și recent: Știi, cred că e mai bine pentru mine dacă stau acasă în după-amiaza asta. Trebuie doar să-mi limpezesc puțin mintea. S-au întâmplat prea multe și trebuie să stau acasă” „- Ești sigur?” „- Da, sunt sigur. Știu ce e mai bine pentru mine. Mâine mă voi întoarce și mai puternic. Deci, ai grijă de sănătatea ta mintală”, a explicat campionul olimpic.

El a explicat că iubește să înoate, că va continua să înoate, însă va opri doar antrenamentele specifice și se va îndepărta de atenția publică. „Uneori trebuie să te oprești și, așa cum am spus mai înainte, să ai grijă de sănătatea ta mintală. Doar să exiști. Și nu-ți ignora gândurile. Doar împinge-le ușor mai încolo.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult