Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

De câți dreptcredincioși morți e nevoie pentru trufia lui Teodosie al-Satani?

Teodosie spre peșteră

Foto: În această dimineață, ÎPS Teodosie, trecând prin filtrul de poliție spre localitatea Ion Corvin, unde i-a convocat pe toți preoții, personalul clerical și monahal la Liturghia pentru Sf. Andrei (Sursa: Digi24)

Întâi şi-a căutat dreptatea în faţa justiţiei pământeşti. Când judecătorii i-au refuzat-o, le-a scris mai-marilor zilei şi le-a cerut să îi respecte pe credincioşi, altfel mânia acestora avea să pună capăt domniei lor. Când şi ei şi-au bătut joc de credinţa lui, nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să nesocotească legile lor şi să îi cheme pe drept-credincioşi la luptă.

Un astfel de început s-ar potrivi prezentării activităţii unui al-Zawahiri, al-Baghdadi ori altor terorişti care ucid în numele lui Allah. Din păcate, aceasta cronologie redă activităţile şi preocupările din ultima vreme ale unui înalt ierarh ortodox, ÎPS Teodosie al Tomisului.

În momentele grele, poporul trebuie să găseasă în slujitorii Domnului dragostea, sfaturile şi exemplele care să îi ajute să depăşească orice cumpănă. Iar dacă despre noi, românii, se spune că ne-am născut ortodocşi, avem pretenţia să le primim de la preoţii şi ierarhii noştri ortodocşi, iar nu să privim modestia şi transcendentul unei slujbe ţinute în piaţa goală a Vaticanului aşteptând să vină rândul şi Bisericii noastre de a da exemplu de smerenie şi dragoste de oameni celor păstoriţi de ea şi întregii lumi.

„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.” Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”

Cu dragoste de semenii săi îi cheamă ÎPS Teodosie pe credincioşi la peştera Sfântului Andrei? Ori ameninţă autorităţile statului cu răzmeriţa? Sau intră în biserică între zeci de enoriaşi în vârstă împreună cu un sobor de preoţi cântând fără de mască?

Nu demult s-a dus la Domnul Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului după ce, asemenea ÎPS Teodosie, refuzase să poarte mască, proclamând că „pelerinajele sunt vaccinul lui Dumnezeu”. După el s-a dus şi Patriarhul Irineu al Serbiei, slujind la înmormântarea celui dintâi cu aceeaşi ne-teamă de virus şi măştile cele lumeşti. Să nu ne îndepărtăm prea mult de Dobrogea şi să ne amintim de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor care a plecat din lumea aceasta din cauza aceluiaşi virus. Ori Părintele Varlaam, stareţul Mănastirii Partoş, un bărbat tânăr, care a îndreptat paşii multora înspre lumină, dar ale căror rugăciuni nu l-au putut salva de la îndelungata suferinţă sfârşită cu trecerea la Domnul.

Iar dacă aceşti slujitori ai Domnului, a căror credinţă nu o putem pune la îndoială, care s-au bucurat de cele mai bune îngrijiri medicale şi pentru care s-au rugat mii de oameni, au sfârşit pe patul de spital cu oxigenul trecut în plămâni printr-un tub de plastic, câţi dintre credincioşii bătrâni şi bolnavi pe care îi cheamă acum ÎPS Teodosie să se înghesuie în peştera Sfântului Andrei, sfidând legea, autorităţile, buna-credinţă, normele sanitare, se vor ruga sufocându-se pe holurile spitalelor pentru a se elibera un pat şi o butelie de oxigen?

Îți recomandăm

Ar putea un slujitor al Domnului să îşi cheme credincioşii la moarte? Istoria este plină de asemenea exemple. ÎPS Teodosie nu e singular. Iar fervoarea cu care el îşi continuă construcţia propriului mit, de păstor neînfricat în credinţă, într-o luptă împotriva regulilor, a sănătăţii oamenilor şi, până la urmă a lui Dumnezeu, aminteşte, la fel ca privirea sa aprigă, de ulamele fundamentaliste ale Orientului, care le cer nefericiţilor habotnici să se încingă cu explozibil şi să se detoneze în mijlocul creştinilor. Bineînţeles, spre gloria lui Dumnezeu şi interesul geopolitic al sponsorilor deţinători de conturi pline de petrodolari. E vorba, evident, de ulame, îndărătul acţiunilor dezbinatoare şi ucigașe ale lui ÎPS Teodosie nu ştim cine stă, sperăm că doar trufia.

În biserica din satul nostru de lângă Timişoara, pe o măsuţă, la intrare, sunt două sticluţe cu dezinfectant, iar pe uşă e un afiş care impune purtarea măştii. Aici, la sfârşitul fiecărei slujbe, Părintele spune, cu har, câte o pildă despre dragoste, întrajutorare, sacrificiu. E un loc al păcii, comunităţii şi credinţei fiindcă „acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu sunt şi Eu în mijlocul lor.” Dacă ne-am aduna toţi cu iubire pentru Dumnezeu, dragoste şi grijă pentru semenii noştri, Teodosie ar rămâne singur în peştera unde acum îi cheamă pe credincioşi să-i jertfească trufiei sale nemăsurate care, cu siguranţă, nu vine de la Domnul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  De câți dreptcredincioși morți e nevoie pentru trufia lui Teodosie al-Satani? De cati este nevoie. Religia niciodata nu a fost frugala cand a fost vorba de jertfe pentru proslavirea si propaganda religioasa.
  • Like 0
 • Servus, autorului și cititorilor săi!

  Intransigența, născută și de acest articol ne-neutru (-mi asum, or fost stătători pe scaunul Petrului ce-or incitat la luptă, ș-apoi avalanșele) nu face decât să debusoleze turma.
  Aveți afirmații pertinente.
  Citirea lor? ... fără Dicționar ... "Har Domnului!".

  Un = cu mine ,
  purice
  • Like 0
 • Dupa mine, raspunsul la intrebarea din titlu este... de nici macar unul. Un adevarat drept-credincios este cel care il are pe dumnezeu (si) in suflet, iar nu (doar) in biserica. Restul.. sunt stramb-credinciosi, farisei, niste oameni care nu cred in dumnezeu, ci doar in avantajele de a te da credincios.
  • Like 0
 • 4 milioane de romani
  Cel putin atitia au plecat din tara in cautarea unei slujbe, in cautarea unei vieti normale.
  Dupa 1989 intreaga organizare a tarii a fost resetata. Nu a existat o reteta astfel incit sa se stie cum trebuie procedat pentru a ajunge la ceea ce exista azi.
  In schimb au aparut oportunistii
  Care s-au transformat in hoti.
  Hoti ce au jefuit tara din ce in ce mai profesionist.
  Metodic si tot mai organizati.
  Au facut-o avind toata puterea de a o face astfel incit sa nu li se intimple nimic. Au anulat legi ce ii puteau inchide pe viata pentru faptele lor. Au creat legi cu dedicatie astfel incit sa cistige miliarde de lei din tranzactii comerciale doar ei – cei aflati la putere
  Si au mintit constant luind periodic haina de salvatori si ingeri.
  In timp ce economia unei tari se prabusea cu ajutorul celor ce trebuiau sa faca exact opusul

  Azi putem sa vedem (daca vrem) o mica parte din uriasele averi acumulate de aceste personaje care ne-au adus in disperarea de azi : Vile cu piscine si terenuri de recreere inconjurate de mii de metri de gard proprietate privata , masini de sute de mii de euro si probabil conturi bancare in banci occidentale umflate intr-un an cit altii intr-o viata de munca cinstita plina de succes.
  Si toate acestea patronate de cel mai cinstit dintre toti romanii : Ion Iliescu.

  Personal nu as avea nimic cu averile acumulate de aceste lipitori la avutia unei tari.
  Problema - pe care alte popoare o considera crima - este distrugerea economiei
  Rezultatul acestei distrugeri a fost saracirea intregii populatii.
  In SUA evaziunea fiscala este considerata crima si ca urmare pedepsita ca o crima
  De ce ? Pentru ca se considera ca daca furi banul public pui in pericol existenta fizica a celor mai saraci existenta care depinde de cei citiva banuti pentru o masa zilnica si un pat la un adapost al statului.
  Fara acei banuti acestia pot muri. Si ei mor pentru ca cineva a facut evaziune si nu si-a platit taxele
  De aceea este crima

  Ce credeti ar mai scapa jumatate din politicienii care s-au plimbat la conducerea Romaniei daca aceasta lege s-ar fi aplicat si la noi ?
  Crima este ceea ce au facut in aceste zeci de ani. Distrugerea unei economii a fost o crima la adresa poporului.
  Si migrarea in alte tari a fost salvarea de moment.
  Au acceptat munci mult sub nivelul lor de pregatire Dar nu a fost asta o problema ci atitudinea localnicilor fata de situatia lor. Jignirile constante si umilintele pe care au fost obligati sa le suporte
  Si toate acestea pentru ca in tara lor conducatorii alesi sa ne fac o viata mai buna ne-au facut-o de fapt un iad.
  Copii lasati la mii de km distanta in grija bunicilor sau rudelor mai indepartate Si de multe ori lasati de fapt fara grija nimanui.
  Copii care au crescut si ei chinuiti, umiliti de ceilalti copii, de vecini si involuntar chiar si de cei care incercau sa faca o fapta buna aducindu-le o farfurie cu mincare calda
  Parinti ajunsi la virsta la care ar fi trebuit sa primeasca ajutor de la copiii crescuti cu greu in comunism si in democratia originala si salbatica practicata de PSD si citeodata cind mai ajungeau la guvernare de PNL

  Acum toti se uita cu nesfirsita lacomie la functiile cele mai de sus ale tarii: 80 de miliarde de euro
  Sint atitia bani care pot fi sifonati si furati … Citi n-au fost in 30 de ani de democratie
  Cit a functionat DNA cu Kovesi a fost o speranta ca avem un viitor ca tara
  PSD a reusit spre usurarea majoritatii parlamentare sa anihileze acest DNA ce se voia atit de radical.

  De ce tarile dezvoltate reusesc asa de bine ?
  De ce reusesc Olanda sau Belgia tari care sint de 6 ori mai mici decit Romania ?
  In primul rind pentru ca nu se fura. Adica acolo Justitia isi face treaba. Cum incepuse si la noi cu Kovesi.
  Si daca nu mai poti fura de ce sa te mai zbati sa ajungi sa conduci o tara ? Pentru ca incepe sa iti pese de tara ta. Si cind incepi sa ai si succes incepi sa devii mindru de tara ta.

  In ultimii 30 de ani am vazut toxicitatea PSD la guvernare. Am vazut aceleasi naravuri si la PNL cu varianta sa particulara : PD.
  Justitia deocamdata – pina la proba contrara este anihilata.

  Cine mai poate fi ciinele de paza la aceiasi actori ce au practicat jaful pina os timp de 30 de ani ?
  Nu a mai ramas decit USR –PLUS
  De ce sa ii acord credit ? Poate doar pentru faptul ca fiind o organizare noua si cu oameni noi – care nu au mai facut politica niciodata pina acum – nu au capacitatea sa fure precum vechile partide
  Asta ca sa pun cel mai rau scenariu in calcul.
  Ar trebui sa ii vedem la Putere si apoi sa ii criticam
  Pe ceilalti i-am vazut si sint aceiasi si acum care vor sa conduca
  La vechile partide furtul este o obligatie. Daca nu furi nu poti dona Partidului nimic. Si atunci la ce sa te pun ministru ? Iar ministrul numeste directorii societatilor statului care trebuie sa contribuie si ei la partid. Cum pot fiecare. Daca mai au functii de impartit le dau tot pe bani. Daca au bani de investit 20% sau 30% din acestia trebuie sa se intoarca la directorul care ti-a dat sa faci lucrarea.
  Si asa, ca albinutele, servieta cu servieta, banii ajung in stupul cel mare.
  Si asa guvernarea unei tari ajunge sa fie ce era acum citeva sute de ani la stringerea tributului catre turci.
  Nu conteaza cit de bine isi face fiecare treaba ci cit de mult a reusit sa mulga de bani zona ce i-a fost dat sa o conduca.

  In incheiere o observatie
  Matematic s-a demonstrat ca daca participarea la vot depaseste 43% atunci PSD pierde clar alegerile
  Daca participarea la vot este 39% PSD cistiga clar.
  In Germania participarea la vot este de 60% constant
  • Like 3
 • Este extraordinara comparatia cu fundamentalistii islamici criminali. O imagine mai perfecta nu s-a gasit si nu se poate gasi. Autoritatile actuale, guvernul sunt slabe. Te intrebi daca aceste autoritati pot apara tara de dusmani mai rai decat acest Al Satani?! Regret ca acum, in prag de alegeri cand imi puneam mari sperante in eliminarea psd-lui, singurii in masura sa o faca dau dovada de aservire fata de cea mi parazitara institutie, alaturi de actuala majoritate parlamentara. Asta va face ca votantii pnl sa inceapa sa-si puna intrebari nu pe cine sa voteze ci daca merita sa voteze. Daca asta a fost scopul ticalosilor nationali atunci exista marele risc sa si-l atinga. Inadmisibil ca acest nfractor, acest criminal, acest teroist sa fie lasat sa-si faca mendrele. Ipochemenul nu se supune legilor tarii? Daca nemernicul gasaste niste dementi si-i pune sa poarte veste centuri explozive pentru a-l apara ce fac autoritatile? Este o rusine pentru mai, sri si toate celelalte institutii responsabile cu securitatea statului roman. nici macar vehementul anti psd iohnnis nu cacneste. Aceasta caricatura hidoasa a intrecut orice limita. Cine ne apara? De acum va putea pretinde orice. Ne-am facut de ras in lume in ultimii ani cu dejectiile umane romane. Nu sunt mandru ca sunt roman, mi-e rusine.
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Acest Țap ca multe specimene în sutană nu are nici cea mai mică legătură cu Dumnezeu ci cu Ochiul Dracului adică Banul.Cele mai vinovate sunt autoritățile statului care nu au luat atitudine și măsuri atunci când trebuia (ce un popă hoț nu poate stă la coteț?).Face asta pentru că știe că are destui habotnici duși cu pluta care se uită în gura lui.După ce trece (că va trece) pandemia asta trebuie reconsiderat foarte bine rolul BOR ului in societatea românească , până nu este prea târziu și ne trezim cu un fundamentalism cretinortodox dus la extrem.
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult