Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Mi s-a părut un act de decență să ies din viața publică”. De ce a plecat definitiv din România unul dintre oamenii de bază ai regimului Traian Băsescu, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu

Traian Băsescu și echipa

Unul din oamenii de bază ai regimului Traian Băsescu, Daniel Funeriu locuiește astăzi în străinătate. Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Dig24, acesta a vorbit despre motivul retragerii sale din viața publică și despre plecarea sa din țară.

„Familia mea locuia în străinătate, acolo mi-a fost rostul. Am ieșit din viața publică pentru că am aparținut epocii Băsescu, numele meu a fost asociat cu acea perioadă, mi s-a părut un act de decență”, a spus Funeriu. În ultimul deceniu, aproape 500.000 de copii și adolescenți cu vârste între 0 și 19 ani au părăsit România, fie alături de familiile lor, fie singuri, la studii.

Ce părere are fostul ministru al Educației despre această situație? „Bună, la nivel individual, proastă la nivel de țară. Am plecat la 17 ani, în plin comunism, ca să îmi fie bine. Oamenii nu mai pleacă de foame, ci pentru că nu văd oportunități în viitor. Este o ambianță toxică, mai ales cu ce se întâmplă în justiție, dacă ești șmecher reușești mai bine ca unul care este capabil. Am plecat la 17 ani, m-am întors din convingerea că se poate face ceva în România, din postura cheie a ministerului Educației, că acolo e cheia. Poporul a vrut altceva, l-a votat pe plagiatorul Ponta”, a declarat Funeriu.

De numele lui Daniel Funeriu se leagă introducerea camerelor de supraveghere la Bac, care a dus la o scădere drastică a numărului celor care promovau examenul de maturitate. 

„Copiii ajungeau să fraudeze bacalaureatul pentru că majoritatea miniștrilor și politicienilor aveau interes să fie mulți copii cu Bac să populeze universitățile private care să contribuie la politicieni. De aceea a fost opoziția feroce împotriva mea”, a spus Funeriu, care a precizat că atunci a avut atât susținerea fostului președinte Traian Băsescu, cât și pe cea a Elenei Udrea. Tot Elena Udrea i-a luat apărarea, alături de Emil Boc și de Monica Macovei, atunci când i s-a cerut în ședință de partid demisia din funcția de ministru. 

Spune că nu a întâlnit situații, pe vremea în care era ministru, în care să suspecteze că oamenii din jurul său erau corupți. „Eu nu am ajuns ministru pentru că am luat-o de jos în funcții de partid. Eu am fost parașutatministru pentru că s-a considerat că expertiza mea este necesară, nu aveam în sânge ADN-ul de partid. Nu au fost situații în care ce vrea omul ăsta nu e legitim, m-aș fi dus direct la DNA”, a afirmat Daniel Funeriu. 

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărităla Digi24, sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A fost cel mai bun ministru al educatiei dar cum societatea noastra dispretuieste oamenii capabili si inteligenti s-a dus in lumea larga.
    • Like 2
  • Unde i-o fi fost decanta cand a fondat PMP alaturi de Udrea ?
    • Like 1
  • Cri check icon
    Acest domn, prin atitudinea sa, constituie o exceptie.
    Insa principalii oameni ai lui Basescu, printre care a fost si dl. Funeriu, nu au facut un pas inapoi, ci sunt la loc de frunte in noul PNL si participa zilnic la emisiunile Realitatii TV, sau ocupa inca pozitii importante in Justitie si in conducerea institutiilor de fortza ale Statului.
    Pe vremea cand detzinea functia de ministru in regimul Basescu - Boc si era in gratiile fostului marinar ajuns presedinte, dl. Funeriu era un admirator si aparator feroce al ""idealurilor"" poliitice promovate de Basescu si Udrea.
    Acum, ramas fara functii si fara de partid si cand idolii sai politici nu mai detin in aparenta puterea, dl Funeriu se intoarce de unde a venit, adica in Franta.
    Asta da patriot !
    Aferim !
    • Like 0
  • Ciudatul ăsta îmi amintește de isteria cu pixelul albastru. Chiar nu se mai găsesc oameni normali care să fie invitați la emisiunea "În fața ta"?
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult