Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce dublarea alocației pentru copii e un lucru bun – sau despre perspectiva apocalipsei demografice a României

copii - an scolar - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

 Foto Inquam Photos / Octav Ganea

A fost dublată alocația pentru copii, iar acum fiecare copil peste doi ani și fără dizabilități primește 300 de lei lunar, iar cei sub doi ani și cu dizabilități primesc 600 de lei. Impactul bugetar e de 6 miliarde de lei. Mulți spun că nu era nevoie de asta.

Acum, cu 300 lei lunar, fiecărui copil mai mare de doi ani îi revin 9,7 lei pe zi.

E mult? E inconștiență bugetară? Haideți să gândim la rece:

Avem o populație de 3,7 milioane de copii. Tot atâția aveam în 1945, după al Doilea Război Mondial. Demografic, suntem în dezastru, cu un raport de aproape 119 vârstnici la 100 de tineri sub 15 ani. Impactul pe termen mediu și lung nu e doar asupra sistemului de pensii, ci și asupra pieței de muncă și deja vedem cu toții criza forței de muncă. Sporul natural e negativ: anul trecut au murit cu 75.729 mai mulți români decât cei care s-au născut.

La o comparație a României cu țările Uniunii Europene, 50% din întreaga populație de copii e în risc de sărăcie și excluziune socială (da, unul din doi copii!), 20% sunt în risc de abandon școlar și alți 18% sunt în risc de părăsire timpurie a școlii. Doar 33% dintre copiii provenind din familiile cele mai sărace termină ciclul gimnazial. Dincolo de aceste statistici șocante (infinit mai alarmante decât cei 6 miliarde de lei impact bugetar), să mai știm că, în România, cheltuielile cu protecția socială per locuitor sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană: de aproape patru ori mai mici decât media UE-27. Iar dacă media cheltuielilor sociale în UE-27 e de 30% din PIB, la noi, aceeași medie e de numai 18%.

Doar între 2007 și 2017, au emigrat o jumătate de milion de copii și tineri din România. Pe lângă cifra asta de-a dreptul înspăimântătoare, mai știm și că numărul copiilor între 0 și 4 ani s-a înjumătățit, față de 1990. Eurostat afirmă că România va pierde în jur de 2 milioane de locuitori în următorii 10 ani și 6 milioane de locuitori, în următorii 60 de ani. Acum, peste 200.000 de români migrează anual în străinătate. Mai vreți niște cifre și proiecții care să vă arate cât de ”neavenită” e măsura dublării alocației la copii? Ia citiți: natalitatea va scădea continuu și, peste 60 de ani, vom avea o natalitate cu 20% mai scăzută. Iar jumătate din tinerii din țara noastră declară că ar vrea să plece în străinătate.

În această apocalipsă demografică, în loc să gândim un plan național de încurajare a natalității și măsuri legislative prin care să-i încurajăm pe tineri să aibă copii, ne zgârcim la grăunțe. Aruncăm, în scârbă, fărâme de măsuri luate pe genunchi, de ochii lumii și ne aducem aminte de criza demografică doar în campanie. Ce bine ar fi să nu ne mai ascundem după deget, să nu mai băgăm capul în nisip, să nu ne mai punem mâinile la ochi, ca niște copii, crezând că așa nu ne vede nimeni și totul va trece, cumva. Ei bine, nu va trece. Măsurile de susținere financiară a copiilor și familiilor nu au niciodată efect pe termen scurt, ci doar pe termen lung, însă absența acestora este, iminent, fatală și duce la falimentul unei întregi națiuni.

Decizia dublării alocațiilor chiar încurajează natalitatea, ceea ce ar trebui să fie mai important decât un impact de 6 miliarde de lei, când știm că avem lângă noi o bombă cu efect întârziat, care va exploda sigur, în lipsa unor măsuri precum cea a setării unui nivel decent al alocației pentru copii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Doi check icon
    Nu stiu. lasand la o parte aspectul incurajarii de a avea copii a categoriilor sociale sau etniilor sarace, as pune alta problema. In general, a avea copii implica sacrificii si masura aceptarii acestor sacrificii sau partea de inconstienta privind urmarile sunt praguri bune pe care ar trebui sa le treaca cei ce vor deveni parinti. Daca sacrificiile sunt deja recompensate prin bani asta nu suna a bine si pare o solutie facila care aparent doar rezolva o problema. Iar previziunile pe cincizeci de ani, oricat de bine documentate stintific, ar trebui sa contina un foarte mare ---DACA NU SE SCHIMBA NIMIC, in fata iar cum nu a fost niciodata sa nu se schimbe nimic, sunt pur si simplu niste stupizenii. Iertata fie-mi limba romana.
    • Like 0
  • Mie mi se pate aiurea sa tot incurajam natalitatea. O sa stam umar la umar pe planeta, ca jucatorii de rugby...cat o sa crestem? Cauza deteriorarii mediului inconjurator este data de numarul nostru din ce in ce mai mare. Cred ca solutiile trebuie cautate in alta parte. Nu serveste la nimic daca suntem multi si mancam unul de la curul celuilalt.
    • Like 1
  • O idee proastă, trebuia mers pe reducerea impozitului și nu pe alocație, cu sistemul cu alocații creste doar numărul puradeilor și astfel ii transformăm din populație conlocuitoare în populație înlocuitoare așa cum se întâmplă și prin vest, fac discriminații arabi câte zece puradei iar viitorul Germaniei de exemplu va fi sumbru. O să mă acuze finutzii că am scris un mesaj rasist dar eu îl văd doar realist. Alocația copiilor nu trebuie să genereze un mod de viață parazitar ci trebuie sprijiniți părinții cu o viață activă profesional iar pachetul de sprijin trebuie să includă și creșe și grădinițe, astea două puncte sunt problematice pentru familiile normale dar aș adauga și problema locuințelor pentru tineri, problema natalității e mai complexă.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Parerist check icon
      Idea cu scutirea de impozit e buna. Insă merge în tari cu impozite mari pe venituri. În România ce impozite sa mai scazi?
      Și in plus bati ca de obicei câmpii cu populațiile și finuții tai, cu povesti vechi de 50 ani, care în plus sunt complet irelevante in Romania. Da, în Germania musulmanii fac ceva mai mulți copii decât restul (1.9 vs 1.4) însă nu pentru ca le dau finuții tai imaginari pomeni ci pentru ca sunt o populație mai tânără (31 ani vârstă mediana vs 47 restul). Însă deh, propaganda latră zgomotos, bula amplifica ecoul, e ușor de regurgitat mai departe, asa ca de ce sa gândești sau să încerci să înțelegi când au gândit alți pentru tine.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Un coleg tot român stătea de vorbă zilele trecute cu un discriminat care are decât zece copii și primește de la statul german aproximativ 6000 de euro pe lună din alocațiile copiilor , bani pentru școală, bani de buzunar 400 de euro de adult, ajutoare de hrană plus chiria de vreo 1500 de euro. Drăguț e că se mira că omul nostru câștigă doar 2100 euro pe lună muncind și chiar îl căina, ,, e foarte puțin ". Trebuie să specific că muncesc în Germania iar un salariu de 2100 net e chiar un pic peste salariul mediu deci nu vorbim de un necalificat.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Parerist check icon
      Nu vorbim de cazuri individuale. Ai văzut câți copii are Comisareasa nemtoica a Europei? Te-am pomenești ca i-a făcut tot pentru alocație...
      • Like 0
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Din păcate sunt rarități (eu chiar cred că unul din rolurile ei este cel de...exemplu).
      Respect pentru documentarea minuțioasă.
      Sincer, nu știi ce sa crezi. La tot pasul, pe stradă, în magazine sunt femei musulmane. Și cine știe câte mai sunt acasă, că deh, ahrabul e gelos...
      Îi dau dreptate și dlui Adrian Ionescu. Migranții - în mare majoritate economici, de sirieni nu comentează nimeni- și-au aruncat pașapoartele pretinzând că sunt din zone de conflict și au primit masă, casă, cursuri, tichete pentru spa (unii și pentru Puff) în timp ce ăi din UE cu drepturi de ședere depline se chinuiesc de vai de mama lor, își plătesc singuri cursurile, etc. Da, te simți un pic aiurea...
      După datele pe care le-ați furnizat nu-i dracul așa de negru. Totuși majoritatea au găsit o cale să exploateze sistemul. În România vor face la fel, deja o fac, alocațiile mărite vor face să prospere crâșmele...Eu zic, 2/3 produse pentru copil și 1/3 bani. Sau integral produse din care o parte rechizite. Crâșmele merg oricum bine...
      • Like 1
  • Această dublare a alocațiilor nu trebuie văzută altfel decât în cheie electorală având ca țintă mulțimea de electori aflați la și sub pragul de sărăcie ( vezi relația dintre valoarea salariului minim și valoarea coșului minim ). Problema demografică gravă în care se află România se rezolvă cu un complex de măsuri bine gândit care să includă facilități fiscale și de altă natură condiționate, nu ajutoare „date de stat” de tipul alocațiilor pentru creșterea copiilor.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect.
      Numai că vedeți dvs, până acum măsurile au fost din cele pe care și un oligofren le poate lua: dai bani, închizi un robinet, deschizi altul...N-am văzut până acum un plan minuțios. Cei de până acum au crezut că totul se rezolvă simplist, arunci cu bani. Psd numai așa a făcut, cu toate măririle de salarii cu tam-tam și măsurile lor populiste. Când voi vedea așa ceva, un complex de măsuri bine gândit, mă înclin. Până atunci nu pun speranțe în nici unul, acționismul ăsta tâmpit și simplist e demult regula.
      • Like 1
  • Dacă vrem să încurajăm natalitatea in randurile populatiei defavorizate dpdv social, e de-a dreptul geniala solutia, 10 copii, 6000 pe luna. Daca vrem sa se nasca multi copii in familii care au ce sa le transmita, si care nu produc viitori asisrati sociali, ar trebui scutite de impozit mamele care au 3 copii si mai multi. La 5% impozit din 12000 de lei salariu, va avea copii fix mama aia care 1. Merge la munca. 2. Nu sta degeaba pe-acoli 3. Adică, chiar poate fi un model ptr copiii ei. Acum cateva saptamani s-a publicat un studiu conform caruia, pese vreo 20 de ani, doar 50% dintre copii vor mai merge la școală. Referirea era clara la zonele sarace, unde sunt multi copii, dar niciun program serios de scolarizare, nu sunt nici macar scoli. Macar sa lege alocația de frecventarea scolii, și să fie transformată in vouchere de hrană și imbracaminte ptr. copii. Daca nu, peste 10 ani va fi de 7 ori mai mare numărul de "colindatori" minori pe pietetonalul din centru...
    • Like 3
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Adrian S check icon
      Modelul francez e bine stiut. Credeati ca francezii cu bani au cate 4 -5 copii ca sa le creasca ratele la gradinite?
      Nu...Pentru ca au deduceri fiscale si isi permit in continuare o vacanta. Si pentru ca sunt constienti ca o familie numeroasa este sanatoasa.
      300 de lei pe luna nu face nici un om sanatos la cap sa ia decizia de a avea inca in copil.Dar sunt o groaza de betivi care abia asteapta postasul cu alocatia marita.
      Din pacate...
      • Like 3
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Delia MC Delia MC check icon
      Păi exact alea nu fac copii. Poate ar face dar 3 copii înseamnă 6 ani de stat acasă. Care patron, șef se bucură? Mai ușor cu tabla înmulțirii că dăm faliment. Sau pleci frumușel mata și faci copii apoi câți vrei...
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Mie mi se pare necesara masura, insa nu si suficienta. Dupa parerea mea ar trebui cumva sa vina la pachet si cu responsabilizarea parintilor in educatia copiilor.
    Problema (asa cum o percep eu, poate gresit), e ca cei cu multi copii sunt cei care beneficiaza cel mai mult de masura asta. Insa din pacate tot ei sunt cei care au cel mai putin capacitatea sau interesul sa isi educe copii aia. Cu alte cuvinte, degeaba ai 7 copiii, daca peste 20 ani din aia 7 patru sunt asistati sociali, unul invarte mititei pe gratar, unul e la puscarie si unul a dat deja coltul de ciroza hepatica. N-ai rezolvat nimic din problema demografica doar prin numarul lor mare.
    Mai degraba incurajezi o familie sa aiba doi copii care insa au acces la educatie de calitate si peste 20 -25 ani or sa aiba meserii cu valoare adaugata mare. Aia 2 au sanse mai mari sa-ti plateasca pensia decat 7 loseri.
    Insa nu pretind ca stiu cum s-ar putea face asta. Mi se pare aiurea sa dai alocatii care ajung la carciuma, insa mi se pare aiurea si sa nu le dai si sa pedepsesti copiii pentru imbecilitatea parintilor. Poate au altii mai destepti decat mine o solutie. Sau poate faci o analiza de risc - daca le dai, si ajung la carciuma, pierzi niste bani. Daca nu le dai, pierzi niste oportunitati. Insa fara sa cuantifici chestiile astea e greu, ramane barbologie sau mai rau, ideologie.
    • Like 4
  • Cea mai mare problema a domnilor care sunt de treaba si doresc sa se mareasca si sa se dea e la crezul ca banii cad din cer! Alo, banii sunt luati de la cineva de catre stat si doar apoi dati catre copii. In loc sa facem ca pe termen lung familiile sa nu mai fie dependente de bani statului si de politicieni, prin scaderea impozitarii muncii in special. politicienii mituiesc populatia tot cu banii luati de la ea. Explicati-ne cum duce dependenta de banii statului la reducerea saraciei la nivel de societate?
    • Like 2
  • check icon
    Mda... De ce să se dubleze, de ce să nu se înzecească alocațiile? Nu sunt copiii noștri speciali, nu merită ei deci alocații speciale...? Alo, pensionari speciali, se-aude...?!
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult