Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce le e greu bărbaților să își ceară scuze

Regret

Foto: Guliver Getty Images

Cu siguranță, există nenumărate sfaturi pentru cum să devii un om de succes – indiferent că ne referim la rolul de lider, cel de partener sau de părinte, de participant activ la viața comunitară sau, efectiv, la statutul nostru de prieten într-o relație de încredere care chiar contează. Eu, însă, vreau să evidențiez o trăsătură a bărbaților de succes despre care evităm să vorbim prea mult și cu atât mai puțin îndrăznim să o practicăm.

Știți care este inițiativa numărul 1 (în ordinea importanței) pe care o ratează cei mai mulți dintre noi, bărbații? Și despre care studiile recente ne arată că pare să fie esența relațiilor sănătoase și una dintre abilitățile oamenilor cu inteligență emoțională și relațională? Ei bine, nu este nici exprimarea iubirii, nici a aprecierilor sau a laudelor, nici „critica constructivă” – cum, probabil, ar crede mulți dintre șefii instituțiilor din România. Ci este vorba despre asumarea vulnerabilității de-a ne cere scuze, atunci când este evident că am greșit (cu sau fără intenție). Cuvintele de genul: „Da, am înțeles. Am făcut ceva greșit și are logică faptul că te simți rănit(ă).“ Sau clasicul: „Îmi pare rău!“ Asemenea expresii nu sunt nici vorbe de umplutură și nici dovezile demasculinizării. 

Spre deosebire de femei – sau mai ales față de unele dintre ele, care au tendința de-a se scuza excesiv – cercetările din sfera psihologiei relaționale și a stării interpersonale de bine arată că bărbații au tendința de-a face un mare pas înapoi, când e vorba să-și ceară scuze. E o realitate ce pare că transcende diferențele de cultură, vârstă sau statut profesional. Și chiar dacă popularitatea lui James Bond a scăzut semnificativ în rândul bărbaților, trebuie să recunoaștem că nici nu ne înghesuim la a ne exprima masculinitatea ghidați de vulnerabilitate relațională și de bunătate asumată.

Sunt de acord cu faptul că educația își spune cuvântul, că pentru mulți dintre noi, bărbații, simplul gând de-a ne cere scuze ori doar rostirea cuvintelor „am greșit“, „am dat-o în bară“, „regret ce-am făcut“ ne poate trezi o senzație puternică de disconfort, dacă nu chiar de dezgust sau panică. Dar nu cred că ne mai putem ascunde după aceste scuze relativ confortabile, când știința a evoluat atât de mult și ne oferă aproape mură-n gură tot ce avem de făcut pentru a păstra sănătatea relațiilor noastre personale și profesionale. Da, vulnerabilitatea este o trăsătură profund umană – o putem retrăi din plin atunci când avem de spus cele mai importante trei cuvinte („îmi pare rău“), dar asta nu înseamnă că suntem mai puțin bărbați sau că facem ceva sub demnitatea noastră. A cere scuze unei alte ființe umane (părții vătămate) înseamnă transpunerea în acțiune a bunăvoinței noastre în ceea ce privește păstrarea relației. Și este calea cea mai potrivită pentru a restabili încrederea și siguranța, în legătura emoțională pe care o avem cu celălalt. 

Ar mai fi de subliniat și că o scuză sinceră, asumată și vindecătoare este lipsită de „dar” și „dacă” – aceștia sunt indicatori ai intrării în defensivă sau ai unei tentative de-a ieși basma curată. Scuzele de genul: „Îmi pare rău că am strigat la tine, DAR fusesem la rândul meu certat de șefi“ sau „Scuze că am făcut acea glumă care te-a ofensat la ședință, DAR, DACĂ nu te băgai în seamă, nu ziceam nimic“ sunt departe de-a fi dovezi ale faptului că știm cum să exprimăm scuze. Un regret autentic, venit din inimă, înseamnă să ne acceptăm responsabilitatea pentru ceea ce am făcut sau nu am făcut, fără a ne piti după scuze și justificări inutile. Această recomandare este valabilă chiar și în cazurile în care știm că suntem doar parțial vinovați.

Mai apoi, este de reținut că procesul iertării înseamnă și să ne deschidem mintea față de experiența emoțională a părții ofensate: a-i asculta emoțiile, a-i valida realitatea și a ne exprima respectul față de persoana sa. Ceea ce are nevoie persoana rănită este să vadă regretul nostru și faptul că-i înțelegem perspectiva, fără minimalizări sau exagerări (cum se întâmplă în cazul acelora care cer scuze excesiv).

Dr. Harriet Lerner, autoarea cărții de mare succes De ce nu vrem iertarea? Cum să vindeci marile trădări și micile supărări, ne reamintește și că abilitățile unui lider (la muncă, acasă ori în comunitate) se măsoară, în special, prin străduința acestuia de-a percepe realitatea cât mai obiectiv, de a-și asuma responsabilitatea față de propria imperfecțiune și de-a avea curajul să repare o relație lezată. Nivelul de respect pe care ne așteptăm să-l primim din partea celorlalți, dar și nivelul propriu de maturitate psihologică și emoțională sunt oglindite de lentila obiectivității noastre – sau, mai exact, de claritatea cu care vedem felul în care purtarea noastră îi afectează pe cei din jur și de bunăvoința cu care ne ajustăm comportamentul, alegând relația în locul confortului emoțional de moment.         

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    Serios, cine esti esti? De unde ai apărut aici? De ce nu îl blochează nimeni?
    • Like 0
  • Ideile de felul acesta fac parte din curentul neofeminist, foarte influent acum in SUA. Deci se recomanda barbatilor sa nu le fie frica de emotii si vulnerabilitate, iar femeilor li se recomanda sa fie mai asertive. Ma intreb totusi oare cui foloseste toata aceasta propaganda a apropierii intre sexe si de formare a unei culturi unisex. Nu poti sa dai peste cap intreaga biologie si sa o inlocuiesti cu cutume sociale. In caz contrar exista riscul abrutizarii individului, violentarii naturii sale de barbat sau femeie.
    • Like 0
  • check icon
    O femeie este atat de naiva incat da sfaturi despre cum sa fii barbat. Mai mult, in ignoranta ei scrie si carti in care ii invata pe barbati cum sa isi traiasca viata.

    Iar autorul o citeaza si venereaza pe acea autoare, astfel validandu-i iluziile.

    Cred ca ambii ar trebui sa isi ceara scuze pentru asemenea aberatii.
    • Like 3
    • @
      De obicei nu las comentarii rautacioase, dar pentru oamenii speciali fac exceptie. Stii vorba aia cu “prostul nu e prost destul daca nu e si fudul”? Atat de mult te duce capul incat: 1) nu vezi ca citatul din cartea respectiva nu mentioneaza ca se refera In mod special la barbati; chiar daca e un articol despre barbati, problema ta ar trebui sa fie cu autorul articolului cel mult (side note: lideri pot fi si femeile, sexist mic ce esti) si 2) daca te uiti mai cu atentie, doamna respectiva are o titulatura de Dr in fata numelui, asa ca sa nu crezi ca femeia aia a scris o carte cu sfaturi, observatii si concluzii bazata pe ce viseaza ea noaptea si cum crede ea ca ar trebui sa se comporte un barbat - oricum din titlu si citat chiar nu cred ca e doar pentru barbati cartea. Asa ca hai sa ne folosim nitel creierul si sa gandim inainte de a ne formula si exprima opiniile, ce zici? Poti? Hai sa evoluam si noi un pic si sa nu mai fim misogini si mai citeste o data articolul ca nu ai inteles nimic din el. Asta daca vrei sa evoluezi, daca nu, sanatate!
      • Like 2
    • @
      Cand nu poti mai mult, nu poti. Nu toata lumea poate si e ok si normal sa fie asa. Eu am inteles. Poate o sa intelegi si tu, dar ma indoiesc, ca in Romania zgomotul pe care il face cetateanul e invers proportional cu inteligenta individului. P.S. Iti mai explic o data ca la oameni cu IQul care tinde spre minus infinit: doamna aia nu a scris sfaturi pentru barbati, deci eu nu sunt inca o femeie care da sfaturi despre cum sa fii barbat, pentru ca cealalta femeie despre care mentionezi nu a dat (e greu cu logica). Ca sa nu mai zic ca mare parte din mesajul meu nu se focuseaza pe sfaturi cum sa fii barbat ci cum sa fii inteligent (in concluzie, mi-am irosit timpul). Singurele sfaturi pe care ti le-am dat pentru ca esti barbat sunt sa nu mai fii misogin si sexist, ceea ce mi se pare si normal.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult