Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce mai există România

Steagul României - Profimedia

Foto: Profimedia

Aceia dintre noi care au deprins cititul în ultimul deceniu al lui Ceauşescu cred că îşi vor aminti mereu chipul de viking a lui Ştefan cel Mare ori bărbăţia lui Mihai Viteazul în faţa călăului din Povestirile istorice ale lui Dumitru Almaş. Trei volume care, odată citite, îţi stârneau dragostea pentru România şi măreţele ei figuri de eroi.

Crescuţi cu iluzia unor asemenea legende, dar zdrobiţi mereu de realitatea deloc idilică, ar trebui să-i înţelegem pe cei care încearcă să justifice existenţa unei ţări prin vitejia vreunui domnitor sau prin creştinismul ante-Iisus al dacilor. La fel cum, dacă am privi realitatea cu ochii albaştri şi crunţi ai lui Ştefan din acele cărţi, ar trebui să ne întrebăm de ce există un stat numit România.

Dacă în alte epoci, statul era reprezentat de vreun suveran (că doar cunoaştem celebra propoziţie care a făcut istorie la case mai mari, Statul sunt eu!) sau de voinţa de îmbogăţire a unor nobili, în lumea modernă se spune că statul există pentru a-şi proteja cetăţenii şi a le asigura un trai decent, sănătatea şi drepturile.

Doar că, de treizeci de ani, cetăţenii României cam lipsesc din scopul pe care un stat modern ar trebui să îl aibă.

De Educaţia românilor se ocupă un minister ai cărui conducători vorbesc mereu de reformă şi adaptare la nevoile actuale. Asta în timp ce au distrus învăţământul profesional, au creat programe şcolare care amintesc mai degrabă de anii ’80 şi nevoia de a ţine posturi pentru cei care predau materii fără rost, în vreme ce copiii noştri sunt printre ultimii din Europa la evaluările internaţionale. Un sistem care, clamând meritocraţia, nu face altceva decât să perpetueze nevoia de meditaţii, puterea unor veşnici inspectori şi directori cu pile la partid. Şi, evident, să protejeze cohortele de politicieni şi băieţi descurcăreţi care, sătui să se laude cu maşîni scumpe, amante şi sejururi tropicale, şi-au dorit să li se adreseze amicii cu elegantul „dottore”.

De Sănătatea noastră se ocupă un minister ale cărui resurse surâd directorilor de spitale, secretarilor de stat, preşedinţilor de case de sănătate, distribuitorilor de medicamente. Înainte de a devaliza Primăria Capitalei, „eminentul” doctor Oprescu şi-a făcut ucenicia în acest sistem care a pus şpaga înaintea vieţii şi contractele cu firmele prietenilor din partid înaintea spitalelor. Bacteriile şi viruşii care colcăie nevăzuţi prin sălile de operaţie şi saloanele patriei sunt la fel de periculoşi ca băieţii cu pixuri pregătite să semneze oricând contracte bănoase pentru dezinfectanţi îndoiţi cu apă de Dâmboviţa.

De Siguranţa românilor se ocupă un minister condus de indivizi care ar putea inspira mai degrabă filme de genul Narcos. Eternul domn Bode pare pus şef peste „oamenii legii” doar pentru a organiza negocieri de seară cu şefii interlopilor. Poliţiştii oneşti sunt marginalizaţi când sancţionează baroneţi locali, dar uciderea unui om de afaceri a cărui maşină explodează în plină stradă ziua în amiaza mare ca în Beirut sau Damasc rămâne un caz cu autor neidentificat. Tinerele românce sunt vândute prin Europa de interlopi cărora le răspund prompt la telefon şefii din poliţie, iar când vreunul dintre gestionarii traficului de persoane este arestat prin Londra ori Paris, oamenii legii de la Bucureşti sau Craiova găsesc portiţele legale pentru a-i permite să se întoarcă la muncă.

Şi tot la capitolul Siguranţă nu trebuie uitate bravele noastre Servicii Secrete care s-au remarcat mai degrabă prin scandaluri cu dezinfectanţi îndoiţi cu apă (iarăşi revenim la ce am scris mai sus despre Sănătate), băieţi care vând softuri de nimic instituţiilor de stat şi pe urmă găsesc alinare în capitalele vecine şi „băgatul cozii” în politică. Era să uităm implicarea profundă în Educaţie, direct la studiile doctorale, unde au creat divizii de plagiatori pentru a căror protecţie s-a inventat stimabilul domn Cîmpeanu.

Statul român există pentru ca primari tip „Piedone” să poată fura fondurile publice, pentru a le găsi de lucru în birouri curate şi pe salarii generoase rubedeniilor şi copiilor partidului, să asigure titluri de baroni unor agramaţi din Vrancea sau Dolj, fotolii de parlamentar deputaţilor Şaorma sau Mitralieră. Iar, mai nou, există pentru a demonstra că un primar care de-abia silabiseşte poate ajunge preşedinte şi poate face orice atâta vreme cât se înţelege cu partidele beneficiare de mass-media.

Vrem sau nu să recunoaştem, am existat ca stat tocmai fiindcă aveau nevoie de un loc de joacă organizat pentru gestionarea banilor o mână de oameni care au profitat de limba comunâ pe care o vorbim şi de câteva povestiri istorice cu domnitori şi sfinţi ajunşi pe aici. După retragerea romană, un mileniu am dispărut ca organizaţie politică, România era un no man’s land unde se aciuiau cumani şi alte popoare care aveau mai multă apetenţă pentru organizare.

Adevărat că multe secole sau chiar milenii, în situaţia noastră au fost şi alţii, doar că noi am rămas, netulburaţi, într-un ev întunecat dominat de o mână de oameni: România de azi nu poate exista fără ei, dar nici fără noi. O dictatură soft, în care nu avem dictatori, ci doar o castă nedeclarată care deţine mass-media, finanţele, partidele şi instituţiile de forţă. Autoritarism mioritic cu infuzii orientale.

Se va descotorosi vreodată gazda de parazitul său? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • EXCEPTIONAL:"Iar, mai nou, există pentru a demonstra că un primar care de-abia silabiseşte poate ajunge preşedinte şi poate face orice atâta vreme cât se înţelege cu partidele beneficiare de mass-media.LENES si Mitoman peste micul Titulescu,care lauda stabilitatea cu psd=pnl,dupa cu mult timp in urma graia apasat din toti rarunchii;"Abia când PSD va fi trimis în opoziție vom putea face România normală”,deci,cine ii normal,ca anormal si-a zis-o razand cu gura pana la urechi.
  • Like 1
 • Vladix check icon
  Tarile cu parlamente sint in fapt oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economiile au un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice, pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
  • Like 0
 • Ion Rux Ion Rux check icon
  Articolul este bun, doar ca scapa din vedere cateva aspecte de fond. Astfel, sa dam vina doar pe politicieni si angajati ai institutiilor statului este incomplet. De vina mai sunt si afaceristii fara scrupule, mai ales cei care fac bloc langa bloc fara sa le pese catusi de putin de confortul celor care ii imbogatesc cumparand respectivele imobile. Producatorii de legume si fructe, care efectiv le otravesc cu substante toxice, fara sa le pese de cumparatori. Medicii, care desi au salarii foarte bune, tot iau spaga (iar aici nu putem vorbi de plagiatori sau semidocti). Multitudinea de soferi care nu semnalizeaza sau se baga repede in fata ta la semafor "sa fie primii" sau arunca gunoaie din masina, etc.. Turistii care ies in natura si isi lasa mormanele de gunoaie in urma lor. Exemplele pot continua la nesfarsit! Concluzia trista este ca nu doar categoriile sociale expuse de autor sunt problema, ci societatea in ansamblul ei. Societate in care oamenii au ajuns nu doar sa nu le pese de cei din jurul lor, ci in multe cazuri chiar sa ii urasca. Asta este ceea ce a facut politica comunista din 1948 pana in 1989. Iar romanii inca sunt ancorati in acea societate a urii si nepasarii. Deci, nu originea este problema romanilor. Lipsa valorilor este problema. Mai ales a valorilor morale si etice.
  • Like 4
  • @ Ion Rux
   Imi permit sa va contrazic. Originea este principala vinovata. Si nu, mult clamata origine romana, discutabila cat de romana. Originile hoardelor pripasite pe acest pamant al nimanui in trecut. Doar s-a spus: poposeau o perioada, jefuiau tot si la sfarsit se carau pe alte meleaguri. Asa zisela popoare migratoare. Unele, din nefericire, s-au oprit, vezi slavii, rusii de azi, si si-au consolidat pozitiile cucerin mereu altele si reprezentand o amenintare permanenta pentru vecini. Amestecul raselor, obiceiurilor, religiilor a dus la denaturarea trasaturilor localnicilor. Acelasi fenomen se va produce, putin mai tarziu, in europa de vest dupa ce merkel si altii au tolerat migratia contemporana.
   • Like 1
  • @ Ion Rux
   Delia MC Delia MC check icon
   Sistemul e defect. Sistemele au inerție, se autoperpetuează și mai rău, corup și elementele bune. E virusat și contagios. Această inerție trebuie odată ruptă. Civilizația se impune cu biciul și după un timp omul știe că așa nu se face.
   Ce spuneți dvs sunt efectele aceluiași sistem defect: dezvoltatorii imobiliari construiesc așa pentru că pot, medicii iau șpagă la fel. Atâta timp cât nu controlezi și nu pedepsești pe cei care încalcă regulile așa o să se întâmple. Sistemele astea sunt așa încât oamenii o iau TOTDEAUNA pe calea minimei rezistențe. Îl lași pe om în pace, necontrolat, o să înceapă să lucreze prost, să-și sporească veniturile nemeritat, să-și arate mușchii în fața celui mai slab, să chiulească. Am văzut la ce duce. Da, poți să pui o amendă imensă șoferilor indisciplinați ori medicului care a luat șpagă si să folosești puterea exemplului. Dar dacă se întâmplă rar, așa cum e acum, omul își asumă riscul și o comite în continuare. Dar dacă știe că o pățește repede se potolește. Cât au folosit amenzile uriașe date unui caz din 1000? Sau un medic din 10000 arătat la tv cu cătușe? Minim.
   Bineînțeles că nu originea e de vină ci nepăsarea mai mare și mai mare că omul știe că va fi pedepsit cu o probabilitate foarte mică.

   Valorile nu vin din cer și nu le poți schimba peste noapte. Valorile sunt cele mai profunde și rezistente la schimbare. Sunt prea abstracte. Ce trebuie, sunt acțiuni cât se poate de concrete și consecvente. Și repede implementate așa încât rezultatele să se vadă, apoi ai susținere când lume vede că măsurile au dus la îmbunătățirea serviciilor medicale de exemplu ori la siguranța pe străzi.
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  De acord.
  DAR: de constatări si jeluieli sterile suntem buni. A naibii de buni. Să văd un proiect de reformă ale: învățământului, sănătății, pe probleme, plan de rezolvare. Eu n-am văzut așa ceva. Zic, identificarea problemelor, poate sunt mai multe cu o cauză unică și cum se poate îndrepta. Hai partidele noi ori mai vechi cu așa ceva. Și apoi la treabă, fără tergiversare. N-ai făcut, pa. Hai, care se prinde?
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Stiti, Delia, in Romania e ca in Ilf & Petrov. Inertia de care vorbeati mai sus este birocratia, pe care nici un partid nu o poate schimba in doi ani. Si fara ea, nu merge nimic, si nici nu se atinge nimeni de ea, pentru ca, logic, nimeni nu vrea sa isi taie craca de sub picioare.
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu cred că perpetuarea birocrației este simptomul aceleiași nesimțiri și inerții. Un simptom al unei boli mult mai extinse și mai grave. Cum a reușit Estonia și noi nu?
   Eu cred că e mult mai mult decât atât. Sistemul nu numai că-i defect dar și greșit centrat nu cu centrul de greutate pe beneficiari ci pe prestatorii membri ai sistemului. Vedeți dvs cum se poartă cadrele medicale ori funcționarii în Spania, unde cred eu că sunteți, în comparație cu România.
   Politicienii ar trebui să se pună cu picioarele în apă rece, să ia sectoarele la puricat, să consemneze și clasifice problemele. Să le identifice până la una. Dar pornind de la plângerile și nemulțumirile oamenilor, altfel de unde să viseze ce-i bai? Si apoi purces la soluții. Asta bineînțeles dacă vor. Probabil nimeni nu s-a gândit la o astfel de abordare ori nu i-a interesat decât cum să ia partidul propriu încă 2-3 procente. Degeaba se dau unii antisistem, ajung toți fără excepție înghițiți de malaxorul sistemului, făcând "mumos" pentru o mână de voturi. Cam toate măsurile de până acum au fost populiste și NU pornind de la nevoile REALE ale oamenilor.
   • Like 0
 • Ion check icon
  Statul Român există și este în competiție cu alte state lafel de disfuncționale. Iar cele etalon sunt prea slabe, permanent amenințate de mecanisme democratice (da!) pentru a-și exporta modelul economic și social.
  • Like 1
 • Paul check icon
  In România scara valorilor e întoarsă ca fundul in sus, iar noțiunea de respect fata de valoare, ba chiar fata de ordine in general ne este straina. Promovam in mod constant lepre care se înconjoară cu incompetenți pentru a își asigura obedienta lor. La rândul lor incompetenții se înconjoară iarăși cu incompetenți ca sa nu se vadă cât sunt ei de incompetenți. Iar gasca asta imputita de lepre si incompetenți chinuie o majoritate de oameni normali pana la punctul in care ii educa in sensul respectului fata de incompetenta…

  Cu o astfel de mentalitate nu o sa fim niciodată in stare sa clădim un stat de succes. O sa rămânem in mod perpetuu cei mai prosti din curtea școlii. Ultimul exemplu in aceasta direcție este meciul cu Muntenegru.
  • Like 5
 • dan check icon
  Statul Roman a esuat , asa a spus Johannis, stia el ce stie ca doar e parte din sistem, acelasi sistem care a prabusit statul.
  Avem din pacate statul pe care il meritam , incepand cu duminica orbului cand peste 80% l-au votat pe Iliescu si FSN si terminand cu Johannis premierul Grivco si ca niste masochisti tot PSD care a reinviat dupa epoca Dragnea sau PNL.
  Daca apar unii sa vorbeasca de progres sau schimbare romanului foarte conservator nu prea ii place si voteaza ce stie el mai bine chiar daca politicianul a furat de a rupt , a mintit sau nu ii pasa de cetateni.
  De ce se intampla toate astea , pleaca de la ce uraste PSD mai tare , educatia , "statul ne vrea prosti" spunea un vers dintr-un cantec si au reusit din plin.
  • Like 5
 • Foarte frumos scris. Elocvent. Opinia mea? Cred ca deja am corupt si gazda.
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult