Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

De ce merg eu la muncă? Pilda femeii de serviciu de la NASA care a fost întrebată de Barack Obama ce face

Sediul NASA

Foto: Getty Images

Petrecem mare parte din timpul nostru activ muncind. Probabil avem o fișă a postului, niște sarcini și niște criterii după care ne sunt analizate performanțele și pe baza cărora suntem plătiți suplimentar sau suntem penalizați. Însă dincolo de aceste repere palpabile, cum vedem fiecare dintre noi munca pe care o facem?

Cu alte cuvinte, dacă suntem salariați, fie la stat ori la privat, și ne întreabă cineva „Care îți este scopul pentru care muncești?” Oare cum am răspunde? În cazul antreprenorilor ne punem întrebări diferite: De ce vin oamenii să muncească aici? Dincolo de clasicele „am nevoie de un loc de muncă”, „să plătesc facturi”, „să asigur traiul familiei mele”… mai sunt și alte răspunsuri, alte motivații? 

În cartea Revoluția Sensului găsim următoarea povestire: Christopher Wren, marele arhitect care a proiectat catedrala St. Paul din Londra, se plimba printre oamenii care lucrau la construcția acesteia. Nu l-a recunoscut nimeni. Când Wren l-a întrebat pe unul dintre muncitori ce face, acesta i-a răspuns “Tai o piatră”. Aceeași întrebare, alt muncitor, alt răspuns: “Câștig 2 șilingi pe zi”. Un al treilea muncitor i-a spus: „Îl ajut pe Sir Christopher Wren să construiască o catedrală frumoasă.”

Vedeți diferența dintre cele trei răspunsuri? De fapt sensul vieții noastre se suprapune adesea cu sensul muncii noastre. Iar sensul muncii noastre slujește întotdeauna viețile celor din jurul nostru, fie că realizăm asta sau nu. Dacă ar fi fost un profesor? Ar răspunde „predau istorie”, „câștig un salariu stabil” sau „mă asigur că generațiile viitoare nu repetă greșelile trecutului”?

Dacă ar fi un medic? Ar răspunde „scriu tratamente”, „câștig bani pentru casa mult visată” sau „fac tot ce pot pentru ca fiecare pacient să aibă cea mai bună șansă la o viață decentă alături de cei care i-ar duce dorul”? Și dacă ar fi mecanic? Ar răspunde „înlocuiesc piese”, „am nevoie de bani pentru o mașină nouă” sau „mă asigur că șoferii ajung la destinație în siguranță pentru ei și familiile lor?”

Indiferent de munca noastră, există o misiune pe care o îndeplinim în comunitățile din care facem parte. Însă trebuie s-o identificăm pentru a ne reconsidera valoarea muncii pe care o depunem zilnic. Din păcate, de multe ori, nu știm care este aceasta. Nu știm de ce muncim dincolo de asigurarea nevoilor de bază. Amintesc anecdota muncitorului care a lucrat 40 de ani în același loc de muncă și care, aflat pe patul de moarte, a avut o singură întrebare înainte de a muri: „Aș vrea să știu de ce puneam eu piulița aia pe șurubul ăla?!”

Nu în ultimul rând, amintesc un episod celebru povestit de Barak Obama, fostul președinte american. Aflat într-o vizita la NASA, a întrebat o femeie de serviciu ”How are you? / „Ce faci?” Răspunsul ei a fost: „Pregătim lansarea unei noi misiuni spațiale.”

Toate aceste perspective diferite compun împreună cultura organizațională. Aceasta nu este un document birocratic de bifat că există. Dimpotrivă, cultura conține esența misiunii pe care o îndeplinim în societate și în slujba căreia ne dedicăm viețile noastre.

Vă invit să răspundem la această întrebare: De ce facem, ceea ce facem, în fiecare zi? Cunoaștem răspunsul? Ne mulțumește? Dacă nu îl știm, să-l căutăm fără amânare. Dacă nu este mulțumitor, să-l schimbăm. Dacă îl știm, să îl facem cunoscut și colegilor. Iar dacă suntem lideri, inclusiv în spațiul public, să ne asigurăm că este clar transmis și înțeles de toată echipă. Apoi să-i întrebăm și pe ei - de ce fac, ceea ce fac, în fiecare zi? Să-i ajutăm să-și definească scopul și să ne asigurăm că întreaga organizație susține o misiune cu adevărat importantă pentru noi toți.

Un scop clar va crește coeziunea și implicarea oamenilor, două calități vitale pentru vremurile pe care le traversăm. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sper totusi ca intrebarea retorica "ce faceti" sa nu aiba raspunsul simplu ironic "VAND FAN" pur romanesc si supra-intalnit in toate fonctiile si institutiile....pentru ca sigur aceasta intrebare este adresata acelora care chiar fac ceva cu greutatea faptului in importanta sa cat si in responsabilitate nu doar "vopsesc gardul" si zic ca fac. In idiologia dv. visatoare spre reper tip model ati uitat sa faceti diferenta...si de sistem si de oameni cat si de promovare a unei campanii de imagine pur politice occidentale !
  • Like 2

 • By John Nemo – Contributing Writer,
  Dec 23, 2014, 1:58pm EST
  During a visit to the NASA space center in 1962, President John F. Kennedy noticed a janitor carrying a broom. He interrupted his tour, walked over to the man and said, "Hi, I'm Jack Kennedy. What are you doing?"

  "Well, Mr. President," the janitor responded, "I'm helping put a man on the moon."

  https://www.bizjournals.com/bizjournals/how-to/growth-strategies/2014/12/what-a-nasa-janitor-can-teach-us.html
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Imi pare rau sa va dezamagesc. Sclavul s-a transformat in angajat. Fiindca sclavul trebuia intretinut, avea nevoie de locuinta, hrana, imbracaminte, si oricum nu putea lucra mai mult de 10 -12 ore pe zi, ceea ce aducea costuri imense proprietarului, el a fost "eliberat" .

  E platit dupa tarif orar, plateste taxe, isi asigura singur hrana si aduce un profit de 20% din cifra de afaceri pe an. Sclavul este azi impartit intre proprietari. Sharing. Piata muncii nu este altceva decat un targ de sclavi.

  Si nu uitati ca si proprietarii de sclavi dadeau faliment. Iar sclavii erau transferati sa produca la un altul.

  Imi pare rau sa o zic, dar asa stau lucrurile. Atat timp cat nu primesti cota parte din profit esti cu siguranta sclav.

  Cu atat mai mult cu cat resursele, terenurile, s-au impartit, dreptul la proprietate facandu-le intangibile, esti nevoit sa te imprumuti la banca ca sa ai acces la o proprietate.

  Fiindca doar proprietatea iti asigura accesul la profit. Proprietatea, chiar si intelectuala, se vinde liber dupa cerere si oferta. Munca are pret fix. Tarif orar. Stabilit de catre companii. Fiindca ele detin mijloacele de productie si resursele in proprietate. Si fara acestea esto nimeni in drum.  Karl Marx a inteles foarte bine mecanismul.

  Aha. Ca se chinuie proletariatul sa-si redobandeasca drepturile de la nastere si se lovesc de opozitia  politicienilor, aceasta e alta treaba.


  Ma tem ca nu a-ti inteles mecanismul social si traiti cu iluzia libertatii. Cand veti avea afacerea dvs. Veti intelege despre ce vorbesc.

  Dupa ce ati avut o afacere de succes si ati inteles puteti sa va hotarati sa fiti angajat. Veti negocia de pe alta pozitie salarul dvs. Veti cere bani pentru rezultate si nu pentru timpul stat la serviciu.

  Din pacate trebuie mult rafinament logic sa pui cap la cap lucrurile si sa nu pornesti la drum ca un cersetor. Un cersetor de loc de munca.

  De ce credeti ca cei bogati raman bogati? Ei au inventat sistemul. Cine il intelege devine bogat. Sau liber.

  Socialismul nu e o alternativa fiindca acolo nu exista decat frecatu mentei degeaba. Primesti Salar fix chiar daca nu produci valoare. De aceea a dat faliment.
  • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Cam asa este dar depinde de angajat ce face, unde face, cum face... iar diferentele sunt si de cateva zeci de ori mai mari/mai mici...
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   "Piata muncii nu este altceva decat un targ de sclavi." Nu e nimeni obligat sa se vândă pe piata muncii. Sclavii trebuiau sa se supună. Angajații pot pleca oricând. Sau pot trece în cealaltă parte a pieței și să devină angajatori.

   "Atat timp cat nu primesti cota parte din profit esti cu siguranta sclav." Poți sa cumperi acțiuni la compania la care lucrezi și sa ai cota parte din profit. Vrei sa "primești" profit? Vorbește cu Moș Crăciun.

   Nu bogații sunt de vină. Nu e un sistem inventat de ei. Asta duce cu gândul la lupta de clasa între bogați și săraci (angajati). E o idee expirată.
   Ei știu sa profite de sistem pt ca sunt educați și îl înțeleg. Sigur ca îl dezvolta în avantajul lor. Și săracii ar face același lucru dacă ar putea. Fiecare lupta pt el cu uneltele pe care le are.

   Până la urmă, dacă nu ar exista bogați care sa angajeze "săraci", mulți oameni ar muri de foame. E un echilibru în acest sistem. Sunt mulți nemulțumiți, de ambele părți. Atâta timp cât nu exista un alt sistem care sa-l înlocuiască va trebui sa trăim cu el.

   Dacă înțelegi sistemul, fă-te bogat. E mai bine decât sărac / angajat / sclav. La cum creste populația globului va fi inflație de forță de muncă (sclavi) multă vreme.


   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Pe cat de convins esti de ceea ce spui, pe atat de gresit si esti. Sirul asta lung si apasat cu idei fixe, face sa ne imbolnavim de psihoza avansata si asa avem impresia ca traim limitati intr/o lume a sclaviei. Lumea, cu toate cutumele ei din toata istoria, a ajuns in mom de fata sa poti face absolut tot ce-ti sta in puteri si in minte. Daca vrei sa te deconectezi de lumea asta sufocanta si sclava, ai nevoie doar de cateva zile si mult curaj sa traiesti in farful muntelui, padurii, oceanului, oriunde te duce mintea. Esti atat de liber incat nici nu-ti dai seama.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Dorintele te fac sclav.
   Vrei sa ai cota parte din profit, sa ai terenuri, proprietati, sa fii bogat.
   Si pt ca toate astea nu se intampla dai vina pe bogati.
   Vezi aici (https://wid.world/simulator/) cat esti de bogat.
   Sigur sunt miliarde de oameni care dau vina pe tine ca nu sunt ei bogati.
   • Like 2
 • Ahaaaa.....
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon