Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

TVR acuză că a aflat în timpul transmisiunii că notele juriului nu au fost luate în considerare și au fost înlocuite cu un alt punctaj, Juriul din România decisese să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei

Zdob și Zdub în finala Eurovision

Foto: Zdob și Zdub în finala Eurovision. Sursa: Getty Images

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a a anulat în finala Eurovision votul juriilor din șase țări, după ce ar fi descoperit „modele neregulate de vot”, a anunțat EBU. Printre statele penalizate s-ar afla și România, relatează site-ul escxtra.com, care a acoperit pe larg concursul Eurovision. Conform sursei citate, voturile juriilor din România, Polonia, Azerbaidjan, San Marino, Muntenegru și Georgia au fost excluse, în a doua semifinală și în finala concursului, și înlocuite cu un rezultat agregat substitut bazat pe cel al țărilor cu modele de vot similare. În declarația prezentată pe site-ul Eurovision, EBU nu a făcut publice numele țărilor.

„În urma analizei voturilor juriilor, făcute de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele neregulate de vot, în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar). 

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu Instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul. a votului”, se arată în anunțul făcut de EBU.

Cei care au urmărit finala Eurovision din acest an au fost surprinși să vadă că, în mod bizar, juriul din România nu a dat niciun vot Republicii Moldova. Și invers.

În același timp, sâmbătă noapte, votul României a fost anunțat nu de către un reprezentant al țării, ci de către EBU.

wrs la Eurovision

TVR: am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final. Juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei

Într-un punct de vedere emis duminică, TVR a transmis că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României, iar reprezentanții televiziunii publice spun că au fost „surprinși” să constate că punctajele anunțate de EBU erau diferite de punctajele acordate de juriul din România. Potrivit TVR, prezentatoarei Eda Marcus nu i-a fost permisă intrarea în transmisiunea oficială pentru a anunța notele României, iar participanții au aflat în timpul transmisiunii că unele note ale juriilor naționale au fost modificate de organizator. „În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, se arată în punctul de vedere al TVR. Potrivit acestuia, juriul din România decisese să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. 

Redăm mai jos, integral, poziția TVR, în care acuză EBU că a schimbat regulile în timpul jocului.

Foto: wrs, în finala Eurovision

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii.

Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021 - TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • The Azovstal defender sings "Stefania" to the sounds of bombing
    https://twitter.com/NewVoiceUkraine/status/1525907670460518400
    • Like 0
  • Diana N. check icon
    Subiectul e foarte serios și sper că TVR nu se va lăsa convinsă "să uite", pentru că șocul cu zero puncte pentru Republica Moldova a fost o palmă pentru români, pentru Zdob și Zdub și pentru cetățenii Republicii Moldova.

    Nu era ok sub nicio formă niciodată să schimbi votul unei țări, dar acum EBU a creat acrimonie acolo unde era multă bucurie și versuri foarte semnificative pentru două țări, iar toată lumea se simțea bine, dansând, până la găleata cu gheață de azi-noapte.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Voturi care se dau pe baza vecinatatii si a "prieteniei" dintre popoare si dupa aceea pentru calitatea actului artistic. Marile "mesaje politice" sunt numai subiecte usoare pentru jurnalistii copy-paste. Intr-un cuvant bani aruncati in vant. Mai bine cumparau de ei ceva arme pentru Ucraina sau alimente pentru copiii din zonele sarace ale globului.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult