Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce NU merg la referendumul pentru familie

Liviu Dragnea Facebook

Foto: Facebook Liviu Dragnea

Nu pentru că nu cred în Dumnezeu. Cred.

Nu pentru că nu sunt dus la Biserică. Sunt.

Nu pentru că nu știu că familia este amenințată în România și în lumea largă. Știu.

Nu merg la referendumul pentru familie, anunțat de PSD și de domnul Dragnea...

...Pentru că el nu va aduce împreună familiile despărțite după plecarea milioanelor de români în străinătate. Dacă un referendum ar putea strânge în brațele mamelor și taților rămași acasă măcar o parte dintre copiii rătăciți prin lumea largă, poate m-aș mai gândi.

...Pentru că el nu va umple burta copiilor care merg flămânzi la culcare. Dacă un referendum ar schimba nenorocita de statistică ce spune că în România un copil din opt nu are ce mânca, că un sfert dintre copii abandonează școala, că zeci de mii de copii sunt puși la muncă grea, că mii de copii sunt trimiși la cerșit, poate m-aș mai gândi.

...Pentru că el nu va vindeca rănile femeilor bătute, abuzate, violate, discriminate. Dacă un referendum ar modifica blestemata de statistică ce arată că, în România, la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată de partenerul ei sau ar pune sub semnul îndoielii înțelepciunea populară că „bătaia e ruptă din rai” sau că „un bărbat care nu-și bate din când în când femeia nu o iubește”, poate m-aș mai gândi.

...Pentru că el nu va urca nici măcar cu o sutime de punct România în clasamentul mondial al analfabetismului funcțional. Dacă un referendum l-ar pune pe gânduri pe cel puțin unul dintre cei 40 la sută dintre români care citesc un text fără să-l înțeleagă, poate m-aș mai gândi.

...Pentru că el nu va salva de la moarte cei 40 la sută dintre copiii bolnavi care dispar discret pentru că România nu are infrastructură să-i îngrijească. Dacă un referendum ar construi un mic spital pentru copii, curat și luminos, poate m-aș mai gândi.

...Pentru că un referendum nu ne scoate din statisticile rușinoase ale Europei, din mizeria morală în care ne scăldăm, din analfabetism cronic, din hoția ridicată la politică de stat. Referendumul nu învie morții de pe șosele (primii în UE!), nici morții din spitale (primii și la infecții intraspitalicești!), nici morții pe care-i au pe conștiință suboamenii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nici morții vii ținuți captivi în bezna minții, privați de educație și de servicii sanitare elementare.

...Pentru că un referendum nu rezolvă „problema gheilor”, „problemă” care pur și simplu nu există: s-a blocat starea civilă de cupluri de același sex și nu am aflat noi? Nici azi și nici mâine homosexualii nu se pot căsători în România, nu pot forma „o familie”, potrivit Codului civil. Ce va aduce interdicția suplimentară pusă în Constituție? Un plus de protecție în familiile noastre? Serios?! Atâția bani și atâta energie pentru un prezervativ mai gros? După cum vedeți mai sus, nu „gheii” amenință familia, ci corupția, incompetența, dezinteresul celor care au condus și conduc România de decenii și care au făcut atâtea familii să se destrame sau să eșueze. Un referendum pe tema familiei nu va mișca nici măcar un milimetru viața noastră, fie că suntem heterosexuali, fie homosexuali. Este un act 100 la sută sterp.

Pentru ca domnii Dragnea și Tudose, dimpreună cu tot Partidul, să aibă succes în inițiativa lor, ar trebui ca circa 5.500.000 de concetățeni (30 la sută dintre alegătorii înscriși pe listele electorale) să considere că nu spitalele, școlile, drumurile, salariile, taxele și impozitele, în definitiv viața lor sunt importante, ci acest act zadarnic, perfect inutil. 5.500.000 de români ar trebui să se prezinte la urne ca să valideze un referendum care servește exclusiv unui scop politic: acela de a diviza societatea, de a ne face să ne pierdem energia cu o temă falsă, în timp ce la CNAS se fură cu milioanele de euro, în timp ce îmbogățim firme de partid care fac studii de fezabilitate pentru autostrăzi care nu se vor construi niciodată, în timp ce Justiția este „reformată” de Tudorel Toader până nu va mai rămâne nimic din Anticorupție, în timp ce PSD pregătește în toamnă marele elefant al guvernării - Fondul Suveran de Investiții. Refuz să fiu unul dintre cei 5.500.000 de români alarmați de domnii Dragnea și Tudose. Le respect dreptul constituțional la opinie, dar eu sunt deocamdată destul de ocupat să trăiesc în țara asta.

Va urma o toamnă a restaurației totale, iar PSD are tot interesul să ne țină ocupați dezbătând sexul îngerilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acuma serios, ati avut timp sa reflectati, care e de fapt motivul pentru care nu ati "mers" la referendum? Tot ce ati insirat aici nu sta in picioare. Doar o insiruire de scuze cusute cu ata alba si fara o legatura reala cu subiectul. "De ce ai chiulit de la prima ora, elev? Pai sa vedeti dom' profesor, tocmai am aflat ca balenele cu cocoasa sunt pe cale de disparitie si chiar daca as fi venit la ora, ele tot pe cale de disparitie vor ramane, ora dvs. nu le poate salva!!!" Pe mine nu m-ati convins. Pe dvs. ati reusit sa va convingeti si sa ramaneti convins?
  • Like 0
 • Doar asa ma gandeam ca puteai schimba prima parte si sa spui ceva de genul... o sa ma duc la referendum dar o sa pun stampila pe "NU" si o sa conving si alti 6 mil s-o faca doar ca sa-i demonstram lui Dragnea si PSD ca exista un electorat de alta parere. Iar toate acele motive se potrivesc si pt. un vot exprimat cu NU pe buletinul de vot. E mai valoros un NU explicit in fata decat o idee de impotenta intr-o chestiune atat de potenta. E trist sa fim lipsa si sa recurgem la absenteism cand fiecare din noi avem posibilitatea democratica de a spune un "NU" in fata !!!
  • Like 1
 • Pe considerentul sa dăm poporului "circ si pâine "desigur la noi fiind doar un circ mediatic ,acest referendum nu este decât o deviere a atenției de la problemele reale ale societății.Daca acest referendum va trece si va fi pus în aplicare doresc să se pună în aplicare si referendumul anterior care a întrunit numărul necesar de voturi pentru reducerea numărului de parlamentari.
  • Like 0
 • Efectele casatoriilor gay vor fi devastatoare pentru familiile "traditionale". Supararea homofobilor va fi atat de mare incat se va vedea in consumul ridicat de alcool, divorturi, violenta domestica, abandonul copiilor. De fapt, deja se vede de decenii intregi. Insa, dupa legalizarea casatoriilor gay, imaginea va fi apocaliptica. "Daca Nelu si Gheorghe se casatoresc, imi las familia de suparare, sa 'muara' mama!" va urla orice familist traditionalist.

  Ca o paralela... Stiti ce s-a intamplat cu familiile rasistilor cand casatoriile interrasiale au fost legalizate acum cateva decenii, desi se spunea ca submineaza familia, identitatea, valorile, natura, bla bla bla? NIMIC !!! Toata lumea si-a vazut in continuare de viata si nicio familie a rasistilor nu s-a destramat din cauza unei casatorii interrasiale.  • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   bardamu check icon
   Reproducerea este funcția fundamentală a organismelor vii și stimulentele sociale ale comportamentului uman trebuie să urmeze natura. Societatea se bazează pe faptul că bărbații sunt bărbați, femeile sunt femei și că între ei se realizează o diviziune a muncii și atributelor care îi face să se dorească reciproc pentru a forma familii. Bărbații lucrează pentru a deveni atractivi pentru femei și femeile lucrează pentru a pentru a avea copii cu bărbații pe care-i doresc. Dacă separi sexul de formarea familiei, obții bărbați care nu sunt bărbați, femei care nu sunt femei și sexul devine un fel de masturbare reciprocă hedonistică / histrionică sau mai rău o labă pe care-o faci cu ochii la un ecran timp ce sexele se disprețuiesc reciproc pe un fond de depresie, mizerie, specialiști PUA în futut și abandonat fete tinere plus blog-uri feministe.
   • Like 0
 • Dacă depășiți „pragul” de a asocia o inițiativă cetățenească de figura lui Dragnea și (sau) a FSN-ului, care ar mai fi argumentele pentru a spune nu? Au fost și alte partide, „de dreapta” la guvernare, ce a fost „altfel” în protecția copiilor, a părinților ce plecau și în acele vremuri spre a oferi acestor copii un trai cum poate ei nu l-au avut? Ce a fost altfel în protecția femeilor agresate? Aici, în acest referendum, nu este vorba de Dragnea,, FSN, biserică, drumuri, școli, spitale sau, chiar despre drepturile homosexualilor! Este pentru a ne proteja copiii, născuți sau nu, deoarece părintele, mai puțin statul, la interesul copilului se gândește! Acesta este primordial, iar copii, nu pot să se apere de aceste escaladări ale „drepturilor” homosexualilor! Statul nu are drepturi asupra copiilor abandonați ci, obligația de a le oferi un cadru „NATURAL” de dezvoltare psihică și socială! Inițiativa este semnată de 3 milioane de cetățeni, nu este inițiativa lui Dragnea și nici măcar a FSN-ului sau, a USR-ului! Apropo, „inițiativa fără penali” este democratică și, era necesară (am și semnat-o, aducând și în plus semnături, legale), de ce nu și cea pentru normalitate, pentru susținerea vieții, pentru protecția copiilor! Drepturile homosexualilor nu au nici o legătură cu subiectul familiei, creată însăși de natură, deoarece nu este despre a le suprima lor dreptul de a trăi fericiți așa cum au ales! Dar, dreptul unor adulți nu pot prima, în defavoarea drepturilor copiilor, care nu pot alege decât de la 18 ani! Până la acea vârstă, adulții trebuie să-i protejeze, să se dezvolte într-un medu sănătos, în strânsă legătură cu legile firii, nu să-i împingă spre extincția vieții! Vedem cum omenirea se preocupă de găsirea unor alte planete care pot susține viața, sau care au viață! Altfel, am merge direct pe Lună, pe Marte, acolo unde viața nu este susținută decât, atâta timp, cât porți o butelie de oxigen cu tine, după care... se face întuneric total! Nu este despre religie, despre partide politice, despre sărăcie, ci despre faptul că legile naturii nu vor putea fi schimbate prin legi omenești, chiar dacă, astăzi, suntem forțați să întărim aceste legi naturale prin legi umane, pentru a pricepe toată omenirea că acestea nu pot fi schimbate de om! Așa că sfatul meu, mergeți la vot, este un drept câștigat cu sânge, treceți și de bariera infractorilor, care vor să și-l atribuie ca pe un merit personal și, gândiți-vă la viață, la copii, nu la adulți și la ce preferințe sexuale are acesta în intimitatea lui... Și la război, drepturile copiilor (cel puțin ar trebui) primează în fața drepturilor adulților, pentru a perpetua viața, nu poftele carnale! Toate bune!
  • Like 0
 • Romania a ajuns sa existe ,sa-si sarbatoreasca 100 ani astazi , sa fie un stat modern ,datorita elitelor care au fost educate profund in afara tarii , la scoli inalte , serioase din tari asisderea. Si care au revenit inapoi in tara sa o faca cu constiinta maxima. Cu pornire de la primul rege, ne-roman, dar cu constiinta mai romaneasca decat a romanilor. Nu cu taranii rascoalei de la Flamazi s-a facut unirea sau statul pe acre azi dorim sa-l aparam...Din pacate elitele de azi nu mai au nici constiinta de atunci , nici prezenta necesara sa pastreze si sa salveze valorile fundamentale si nici nu mai au valoarea umana de atunci. Totul se schimba... Cele mai tinere elite pleaca fara a se uita inapoi. De ce?
  Majoritatea celor care scriu aici este convinsa ca fara acest referendum nu se mai poate inainta in acest stat modern. Disculpa cel mai nociv partid politic , care ne da cu pulanul in cap din "90 incoace , pentru ca , "de data asta" are dreptate. ( Orwell o fi fost roman? ) Si ne salveaza de la dezgust. Un dezgust mai mare decat cei 40 si ceva de milioane de euro care vor fi cheltuiti pentru asta, cata vreme Asociatia "DARUIESTE VIATA" construieste singurul spital de oncologie pediatrica din mandatul psd-ist si asta exclusiv din fonduri private, care costa 7 milioane de euro!
  Domnule Negrutiu, cat de trist poate fi asta ?

  P.s. De aceea nu sunt de acord cu dvs. : nu psd face asta. Psd se foloseste cu multa satisfactie de cum sunt in Romania oamenii...
  • Like 0
 • Observ ca multi, citind stiri despre extrema stanga de la mii de km departare (si ocazionalele ei excese), confunda situatia comunitatii LGBT din Romania cu cea de acolo. Asta in conditiile in care persoanele din acest grup, in Romania, inca sunt ostracizate si amenintate cu violenta fizica daca aleg sa nu isi ascunda orientarea.

  Nu stiu ce cred toti acesti oameni panicati ca se va intampla; daca isi inchipuie cumva ca peste noapte, renuntarea la ura si discriminare (ce nu are legatura cu extrema stanga ci cu egalitatea in drepturi) ar avea exact aceleasi efecte ca acolo. Romania e cu cateva decenii in urma; nu ar fi sanse.

  Aceasta "majoritate normala" se si inchipuie victima unei minoritati tinute sub tocul cizmei dintotdeauna. E o perspectiva distorsionata. Egalitatea nu presupune riscul dictaturii nimanui; e egalitate si atata tot. Mi se pare absurd ca o masa imensa de persoane, ce inca dicteaza sau dezbat daca ai lor concetateni merita sa traiasca liber, sa se isterizeze ca vor deveni tinte ale cenzurii si dictaturii.

  Cand isi permit sa asmuta public importiva unei minoritati, la modul grotesc ("ne vor fura copiii", "vor distruge viitorul tarii", "vor grabi Apocalipsa" etc), desi printr-o eventuala legalizarea a acestor casatorii oricum nu le-ar fi incalcat majoritarilor niciun drept, sa nu se mai erijeze in potentiale victime.

  Referendumul e incitare la ura pentru a distrage atentia de la alte probleme. O asemenea facatura (evidenta) nu poate fi considerata datorie civica. Boicotul e singura solutie practica. Nu are sens sa mergem sa votam "nu", stiind ca vom fi in minoritate fata de cei dirijati de partide, biserici si chiar si scoli, se pare.

  E vorba de isterie in masa aici, nu de un simplu vot. Au impresia ca salveaza Romania de comploturi internationale (cand de fapt valul de extrema dreapta e dirijat pe fata de la Moscova). Au ajuns sa creada ca viitorul unei tari intregi depinde de oprirea catorva oameni din a isi formaliza relatiile de cuplu.
  • Like 0
 • Domnule Negruțiu, dacă sunteți ocupat sa trăiți în tara asta, musai sa mergeți la referendum. Referendumul nu este unul politic (după cum bine știți) și ca cetățean trebuie sa va exprimați opțiunea (oricare ar fi ea) prin vot. Restul e can-can.
  • Like 1
 • Pai atunci hai sa stam cu mainile-n sân daca votul nostru nu produce schimbari la referendum, hai sa nu mai facem iesiri in strada, hai sa nu mai comentam pe facebook sau pe retelele de socializare hai sa ramanem indiferenti cand in sfarsit putem face o diferenta, tocmai noi care vrem schimbari suntem reticienti la ele, oricare partid ar fi facut demersul votului pentru familie as fi facut aceeasi decizie, vreau ca si copilul meu sa traiasca intr-o familie normala, nu sa vada exemple negative ale cuplurilor homo-perverso-sexuale, nu sunt de acord ca o minoritate perverso-sexuala, sa imi dicteze mie sau copiilor mei cum sa gandeasca, sau ce sex sa isi aleaga inca de mici copiii, votul nu are legatura cu partidul PSD, care abuza vadit de putere, referendumul nu are legatura cu ei, ci cu noi, care putem pava viitorul copiilor nostri
  • Like 1
 • Ce logica e aia ca daca un referendum nu rezolva niste probleme pe care le am eu in minte acel referendum nu e bun? De cand un referendum trebuie sa rezolve fix problemele mele? Doar eu exista? Aia 3 milioane de romani nu conteaza? Vei baga pastila ca nu te intereseaza si deasta nu mergi la vot, total bullshit, ai merge la vot si ai vota "nu" doar ca sti ca vei pierde si din acest motiv nu vei merge si nu pentru ca nu te intereseaza, dar ipocrizia e mare.
  • Like 1
  • @ Alexander
   Ce problema le rezolva acelor 3 milioane, in mod practic, daca nu va suparati? Le calmeaza isteria? Le justifica ura? Le alimenteaza fantezia (sau delirul) de eroi care au salvat tara de hoarde invadatoare? Altceva nu vad sa faca pentru ei.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult