Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Arestările din megadosarul de la CNAS. Stenogramele DNA ar arăta că Marian Burcea era „omul lui Dragnea”

Marian Burcea

Un grup infracţional organizat a furat banii a sute de români imobilizaţi la pat. Mai mult, i-au umilit pe bolnavii imobilizați, blocându-le accesul în sediul Casei naționale de Sănătate. Prejudiciul estimat este de 3 milioane de euro. Șefii CNAS și CASMB ar fi protejat cel puţin patru firme specializate în îngrijirea bolnavilor la domiciliu. SC Almis Îngrijiri Medicale SRL şi SC Alicia Medical Expert SRL sunt doar două dintre ele, potrivit informațiilor Digi24. Sub protecţia şefilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, administratorii firmelor reuşeau să înregistreze sute de dosare fictive pe numele unor pacienţi inventaţi şi ulterior cereau decontarea serviciilor de îngrijire la domiciliu. Şefii Casei de asigurări nu-şi ofereau ajutorul dezinteresat, spun procurorii. Un intermediar încasa banii de la firme, iar o parte din sume ar fi ajuns în buzunarele unor importanţi funcţionari din cele două instituţii.

„Denunţătorul în dosar este chiar administratorul firmei Alicia Medical. A povestit în faţa anchetatorilor cum a ajuns la şeful Casei Naţional de Asigurări de Sănătate, cu ajutorul lui Sergiu Ciobanu, fost coleg cu preşedintele instituţiei. Alina Ion spune că a plătit intermediarului mită pentru a intra la Marian Burcea”, susține Digi24.

Procurorii DNA au reţinut 14 persoane în dosarul decontărilor de servicii medicale la domiciliu, printre cei reţinuţi numărându-se şeful CNAS Marian Burcea şi alţi membri ai conducerii, actualul şef al CASMB Ovidiu Munteanu, dar şi fostul şef Lucian Bara, reprezentanţi ai unor societăţi prestatoare de servicii în domeniul medical, precum şi o avocată din Baroul Bucureşti. Marian Burcea Marian Burcea este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei în exerciţiul funcţiei de conducere în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Vedeți aici lista completă a inculpaților și faptele care li se impută.

Premierul Mihai Tudose l-a demis din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe Marian Burcea, reţinut în noaptea de joi spre vineri de procurorii DNA. În locul lui Burcea a fost numit preşedinte interimar al CNAS Răzvan Teohari Vulcănescu, care a deţinut funcţia de vicepreşedinte.

Şeful CASMB a dat dispoziţie să NU se acorde prioritate la coadă pentru imobilizaţii pe tărgi sau în scaun

Ovidiu Munteanu, şef CASMB, a dat dispoziţie telefonică funcţionarei care identifica pacienţii din ambulanţe, să nu se acorde prioritate la coadă pentru asiguraţii imobilizaţi pe tărgi sau în scaun şi i-a interzis agentului de la poartă să mai primească pacienţi pe targă, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă, în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale la domiciliu, scrie News.ro.

  • Acuzația procurorilor: „În perioada martie - august 2017, Burcea Marian a sprijinit grupul infracţional organizat constituit de Mocanu Gabriela-Rodica, Petrescu Mina-Elena şi Sardare Jeana, grup la care a aderat şi conducerea C.A.S.M.B., în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, abuz în serviciu. În contextul amintit, în perioada ianuarie 2016 - august 2017, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea constituirii în fals a dosarelor medicale ale unor asiguraţi, de aprobare a îngrijirilor medicale la domiciliu, decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate gestionat de C.A.S.M.B., iar, pe de altă parte, pentru întocmirea în fals a raportărilor lunare de servicii medicale necesare decontărilor lunare de plăţi, pentru evitarea depistării fraudelor comise în dauna C.A.S.M.B. şi pentru prioritizarea la plată a solicitărilor aferente foloaselor necuvenite, concomitent cu refuzarea cererilor persoanelor asigurate care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de acest tip de servicii medicale”.

Marian Burcea, directorul CNAS, este adus, împreună cu mai multe persoane, la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă într-un dosar de deturnare de fonduri, vineri, 1 septembrie 2017. (Foto: Inquam Photos/ Alexandru Bușcă)

Procurorii DNA spun, în referat că, în ziua de 6 iunie 2017, Lucian Bara (preşedintele C.A.S.M.B.) şi Ovidiu Munteanu (managerul Direcţiei Relaţii Contractuale) au fost indignaţi de faptul că o parte dintre asiguraţi au venit să depună personal dosarul la C.A.S.M.B., „situaţie în care au hotărât că nu le vor acorda prioritate în raport cu avocaţii care depuneau sute de dosare”.

Ulterior, Bara „a respins cererile asiguraţilor care au venit aduşi de ambulanţe, deşi a văzut că erau în stare gravă şi cunoştea că avocaţii au depus dosare în numele unor pacienţi fictivi", se arată în referat.

Reacţia vehementă a lui Lucian Bara este reflectată de convorbirea telefonică pe care aceste o are cu Munteanu:

„Ce dracu a scos curva aia iar… din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!", spune Bara, în timp ce Ovidiu Munteanu a încercat să îl calmeze: „Tontu ’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezit cu ei la recepţie, ce vrei… las că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă…. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi”.

Acelaşi Ovidiu Munteanu a dat dispoziţie telefonică pentru funcţionara care identifica pacienţii din ambulanţe, să nu se acorde prioritate la coadă pentru asiguraţii imobilizaţi pe tărgi sau în scaune.

În timp ce persoanele bolnave se aflau la coadă, în spatele avocaţilor, la ora 09:06:06 şi, respectiv, la 09:08:29), „inculpata Costică Maria discuta la telefon pentru întocmirea unor dosare către persoane care nu solicitaseră şi nici nu aveau cunoştinţă în acel moment că urmează să primească îngrijiri medicale la domiciliu", arată procurorii.

„Omul lui Dragnea”

Numirea preşedintelui CNAS Marian Burcea „avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară”, potrivit afirmaţiilor făcute într-o interceptare de doctorul Corneliu-Dan Blendea, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, informaţia regăsindu-se în referatul cu propunerea de arestare preventivă în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, obţinut de News.ro

Stenogramă din referatul procurorilor (discuție între doctorul Corneliu Blendea și o colaboratoare)

"BLENDEA CORNELIU DAN: Ştii cine a fost la mine ieri să-mi spună că are propunere? Marian Burcea. Asta vorbeam cu Luci.

ION Alina-Andreea: Propunere la ce? La tine?

BLENDEA Corneliu-Dan: Îhî! La Casa Naţională.

ION Alina-Andreea: Ca preşedinte?

BLENDEA Corneliu-Dan: Îhî! Băi, este un om care este prietenul lu’ Liviu de multă vreme şi medicul personal şi a lu’ nevastă-sa şi a lu’ fiu-său cu ochii, cu.... „A fost pe la mine cu Tobă ieri. Am avut o vizită foarte frumoasă şi nişte discuţii foarte mişto. Bă, îs oameni elevaţi, în pana mea…

ION Alina-Andreea: Tobă… Tobă…!?”

BLENDEA Corneliu-Dan: Fostul ministru. Băiat! N-are legătură cu nimic, pe cuvântul meu. Ce cultură, şi mai ales ce… Şi Marian… Mă rog, el a venit cu o fostă, doamnă fostă preşedintă a Curţii Supreme, pacientă la mine acolo şi am vorbit mai multe, inclusiv că trebuie să dăm un răspuns de curând că are această propunere. El de la PSD şi ăsta, Vulcănescu, de la ALDE.

Justificarea procurorilor DNA pentru inserarea acestei stenograme în referat:

„Faptul că preşedintele CNAS ar fi fost numit pe criterii politice are relevanţă în cauză, întrucât poate oferi explicaţii pentru atitudinea ulterioară a inculpatului Burcea Marian, de împiedicare a constatării fraudelor comise de furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu”.

Conform referatului, Nicolae-Sergiu Ciobanu, inculpat şi el în dosar, "a transmis cât se poate de limpede intenţiile preşedintelui C.N.A.S. care avea obligaţii clientelare, menite să împiedice principiul pieţei libere", fiind prezentate declaraţii ale acestuia într-o convorbire cu Alina Andreea Ion.

„După numirea inculpatului Burcea Marian în funcţia de preşedinte al C.N.A.S., în ziua de 23 martie 2017, colaboratorul Ion Alina-Andreea i-a adus la cunoştinţă nemulţumirile referitoare la raportul de control efectuat la firma sa în toamna anului 2016 şi nefinalizat, prilej cu care noul şef al C.N.A.S. şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu furnizorii", notează procurorii, prezentând transcrierea dicuţiei dintre Alina Andreea Ion şi Burcea.

ION Alina-Andreea: Domnul BURCEA, vă pup şi felicitări!

BURCEA Marian: Tre` să lucrăm cu furnizorii deschis. Şi noi cu ei ne facem treaba, ei îşi fac treaba cu noi … este o relaţie de colaborare”.

Foto: Inquam Photos

  • Plus. Reacția lui Liviu Dragnea: „Nu eu l-am propus pe domnul Burcea, asta nu înseamnă că am avut sau am o părere proastă despre dumnealui, dar dacă anchetatorii au ajuns la această concluzie, să meargă pe această linie. Nu există niciun fel de influenţă a mea în propunea sau numirea domnului Burcea la Casa de Sănătate. Mai mult nu vreau să comentez despre ce este în dosar, pentru că nu ştiu”.

Studiu de caz. Un fost consilier al directorului SRI, reprofilat în lobby medical

Nicolae Sergiu Ciobanu, inculpat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale, îi spunea reprezentantei unei firme care asigură astfel de servicii şi care reclama că nu primeşte banii de la Casa de Asigurări, că a fost consilier al fostului şef al SRI George Maior, că acesta este naşul lui şi că a ieşit la pensie pentru că nu a vrut să rişte să se schimbe legislaţia, cu o pensie de 10.800 de lei, în condiţiile în care salariul său era de 9.400 de lei. El îi transmite femeii că are foarte multe cunoştinţe în sistemul medical pentru că ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniu şi lucrând acum „pe aşa-zis lobby" şi îi spune explicit că îi cunoaşte pe preşedintele CNAS Marian Burcea şi pe soţia acestuia şi că ar putea interveni pentru a o ajuta, scrie News.ro.

După ce reprezentanta unei firme care asigura servicii medicla la domiciliu i-a reclamat că nu reuşeşte să obţină banii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi că a încercat de trei ori să intre la preşedintele CNAS Marian Burcea, Ciobanu i-a spus acesteia că chiar intenţiona să îi viziteze pe Burcea şi pe soția acestuia.

„Din momentul în care inculpatul a înţeles în ce modalitate avea posibilitatea de a ajuta, toate eforturile sale s-au îndreptat către persuadarea colaboratorului cu privire la posibilităţile sale reale de a îşi exercita influenţa asupra funcţionarilor din diverse domenii”, remarcă procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a 14 persoane implicate în dosar.

  • „Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia şi toate lucrurile astea şi n-am vrut să risc să schimbe ăştia legislaţia, să schimbe legislaţia şi să mă trezesc că, vezi Doamne, ce ştiu eu ce... Şi ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 şi am pensia de... 10.800”, spune Ciobanu, conform stenogramei discuţiei, adăugând: „E mult mai simplu acuma să te ocupi din... să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenţă, nici... nimic. Adică acuma lucrez pe aşa zis lobby şi aşa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am şi nişte naşi şi aşa mai departe care sunt destul de vizibili şi n-au vrut să se... să fie vreodată pus în ...[neinteligibil]...”.

Când femeia îi spune că a înţeles că naşul lui e George Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu a confirmat, ulterior pretinzând că are posibilitatea să intervină pe lângă preşedintele C.N.A.S., pentru o primire în audienţă.

  • „Eu mă duc acuma până la Mioara, că tre' să vorbesc două minute cu ea şi o să intru şi la Burcea şi o să-i spun să vă primească. Aveţi o carte de vizită? Şi să vă primească, da? Asta-i rezolvată astăzi”", dă asigurări Ciobanu.

Academia SRI, locul unde se „relaționează”

După ce se asigură că soţul femeii nu lucrează în MAI, aşa cum existaseră informaţii, Ciobanu încearcă să o determine pe femeie să facă un curs la Academia Naţională de Informaţii, unde ar ajunge să fie în grupă cu parlamentari, oameni din Guvern.

  • „Să faceţi, dom'le, la Academia Naţională de Informaţii...Vreo 3 luni. Pentru... pe securitate... în... mă rog, e pe domeniul de securitate, dar ăsta vă ajută foarte mult la relaţionarea cu care...În mediul ăsta...Cursurile sunt marţi, miercuri, joi de la 9 la 12. Dacă veniţi o dată... marţea, lunea ă... marţea, miercurea sau joia. Nu trebuie să fiţi prezentă mereu. „Aşa ă... vă ajut eu cu documentaţia şi cu... că trebuie făcută o... un... un... ă... material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranţă naţională. Da᾿ tu... putem s-o legăm de... zona asta medicală. Poa' să fie o... e pe siguranţă naţională, ar putea să fie şi un studiu privind îmbătrânirea populaţiei la, la, la... riscuri şi aşa mai departe, ştiţi!?”, îi spune Ciobanu reprezentantei firmei de servicii medicale, adăugând că va fi în grupă cu "deputaţi, senatori, cu oameni din Guvern, oameni din Ministerul Sănătăţii, e altceva”.

În ziua de 21 iunie 2017 , Ciobanu a dorit să îi comunice femeii rezultatul întrevederii cu preşedintele C.N.A.S., în sensul că ar fi fost de acord cu acordarea unei audienţe.

  • „Şi mi-a spus în felu’ următor… Noi, oricum, cred c-o să mergem… mâine o să mergem la el, amândoi. Mă sună în seara asta, pentru că eu am stat călare pe el, i-am transmis şi prin soţia lu’ şefu’, care-i în ţară, să nu uite cine l-a pus acolo”, a susţinut Ciobanu, adugând că Burcea i-a transmis să considere problema rezolvată.

„Totodată, inculpatul a dezvăluit că a reuşit să îl determine pe preşedintele C.N.A.S. să accepte primirea colaboratorului autorizat în audienţă prin exercitarea influenţei", spun procurorii.

Conform referatului Sergiu Nicolae Ciobanu a spus că lucrează din 2000 cu George Maior, căruia i-a fost prim-consilier în momentul numirii la SRI.

  • „Toţi au avut probleme ca să fie ajutaţi, printre care şi Burcea. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă şi el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia…. Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, că atunci a fost pus Burcea pe linie dreaptă cu cine trebuie. Şi fiecare, ca să ajungă...”, povesteşte fostul consilier al lui George Maior.

„O explicaţie a influenţei afirmate de inculpat a fost aceea că, în timpul exercitării atribuţiilor sale de ofiţer S.R.I., ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniul sănătăţii, susţinând că cei care devin informatori ai unui serviciu de informaţii pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri", susţin procurorii.

Cum a început totul: 50 de percheziții într-o zi

Sursa: captură Digi24

Procurorii anticorupţie fac, joi, 50 de percheziţii, două dintre acestea desfăşurându-se la sediile unor instituţii publice, care sunt, potrivit surseloe CNAS și CASMB.

Astfel, procurorii au descoperit decontări de servicii de îngrijire la domiciliu pentru pacienți fictivi, arată sursa citată, care precizează că prejudiciul calculat ar fi de șapte milioane de euro. Potrivit legii, pacienții care au nevoie pot deconta până la 90 de zile de îngrijire la domiciliu, care de obicei sunt asigurate de firme de specialitate. Printre cei vizați de anchetă s-ar afla chiar președintele CNAS, Marian Burcea.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție, săvârșite în perioada 2016- august 2017. Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 august 2017, sunt efectuate percheziții domiciliare în 50 locații, dintre care două sunt sedii ale unor instituții publice din București, restul sedii sau puncte de lucru ale unor societăți comerciale sau domicilii ale unor persoane”, transmite DNA într-un comunicat.

CNAS, instituția publică ce stă pe un buget uriaș

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate este instituția publică ce gestionează banii pe care românii îi depun lunar, obligatoriu, în formă de contribuții pentru sănătate. Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2017 e uriaș: aproape 29 de miliarde de lei, cu 2,72 miliarde lei mai mult decât în anul precedent, respectiv cu un procent de 10%.

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dracnea,ca de obicei:nu eu l-am propus,nu comentez pentru ca nu stiu.Nu stie niciodata nimic atunci cand o alta belea iese la suprafata!Daca nu stii nimic,la ce dracu' esti in postul ala???Cine a mai vazut taran sa nu stie ce animale are in ograda lui?Baaa,o faceti prea de oaie,talhari nenorociti!
    • Like 0
  • După faza cu îngrijirile la domiciliu va urma și faza cu îngrijirile paliative, sper... Toată chestia este să vrea DNA-ul să ia la puricat și celelalte case județene. Și, în general, toate activitățile rezultate din așazisul parteneriat public-privat care se dovedește încă o dată că este un curat meșteșug de hoție pe baze legale.
    Nici o unitate sanitară privată nu ar putea rezista financiar dacă nu s-ar sifona banii din asigurările de sănătate ai CNAS către ele. Prețurile serviciilor către populație ar fi prea mari raportate la salariul mediu din România deoarece costurile sunt la nivel de Europa. Sistemul trebuie regândit atâta timp cât banii de îngrijiri medicale din sistemul public de stat (spitale, mai ales) merg înafara lui fiind sifonați către parteneriatele public-privat. Vezi cazurile recente ale policlinicilor private din vestul țării....
    • Like 0
  • Scena cloacei politice de o bună bucată de timp este la vedere, este sub lupa ochiului oricărui român care este interesat de mișcările bandiților de la guvernare. Politica (știm de ce) are nevoie de bani, bani mulți de ordinul milioanelor. Nu mă refer la cheltuielile cu parlamentarii, cu guvernanții ci la cheltuielile pe care le fac ”la negru” unele sau probabil TOATE partidele. Nu poate fi altfel pentru că ar fi împotriva oricărei logici, ca cei puși în funcții importante unde se pot ”face” bani frumoși, să-i facă doar pentru ei personal. Deci vorbind de-a dreptul o bună parte din sumele produse, sunt bani pentru partid. Rânjetul perpetuu a lui Dragnea și a unora din bandiții arestați, nu spune altceva decât că nu le pasă pentru că pedepsele primite...uneori, ori sunt cu suspendare, ori sunt prea mici fiind înjumătățite ulterior, prin scrierea de cărți...științifice deși, majoritatea dintre ei sunt semianalfabeți. Fără o adevărată Revoluție cu furci, topoare și coase, nu se poate, nu se va schimba nimic niciodată.
    • Like 0
  • Mizerie umana in tot sistemul de sanatate !!! Ce a devenit acest CNAS o modalitate prin care se pot scoate niste bani, o afacere ? In loc sa gasesti solutii de a ajuta cu adevarat oamenii bolnavi si asa batuti de soarta , te gandesti cum sa faci sa-ti mai iasa ceva banuti . Sa te rogi la Dumnezeu sa nu te imbolnavesti in zilele noastre, asta este singura salvare.Trist si adevarat , pe nimeni nu intereseaza suferinta altuia .
    • Like 1
  • eu nu am mai fost in stare sa citesc pina la capat... sint consternata... cine mai spune ca nu trebuie sa gindim ca astia trebuie impuscati ???
    • Like 0
  • Domnilor, oare cum se pot opri lucrurile acestea odata pentru totdeauna? Eu am plecat din tara acum 20 de ani, iar acum, dupa ce am sperat ca macar copiii mei (carora le-am trimis bani sa termine studiile si care acum muncesc pe branci in Romania) sa ramana in tara. In ultimul timp discutam ca sa vina si ei, cu copii cu tot! Mi-am pierdut orice speranta ca sa se termine cu coruptia in administratie si in sanatate. E dureros si foarte trist pentru mine.
    • Like 0
  • E vreun mod prin care putem cere la CNAS sa vad TOATE decontarile pentru mine si CNP-ul meu?
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Cri check icon
      Este evident ca d-na Claudia nu stie ca pe card nu figureaza nicio informatie medicala, ci doar datele de identificare ale asiguratului precum si daca e sau nu asigurat.
      Cardul de sanatate, desi a costat o palarie de bani, este complet inutil pentru buna functionare a sistemului public de sanatate; rolul acestui card este exclusiv de a exercita o presiune birocratica tembela asupra medicilor si a pacientilor.
      D-na Claudia ar trebui sa stie ca, conform Constitutiei, TOTI CETATENII Romaniei au dreptul la asistenta medicala gratuita in sistemul public de sanatate, FARA NICIO CONDITIONARE in ceea ce priveste prezentarea la doctor cu cardul sau plata cotizatiei la CNAS. Asa scrie in Constitutie. Din aceasta perspectiva, CNAS incalca Constitutia Romaniei.
      Tot CNAS ii obliga pe doctori sa-si incalce propriul Juramant ( Juramantul lui Hipocrate): la absolvirea facultatii, medicii jura intr-un cadru solemn ca nu vor conditiona in niciun fel acordarea asistentei medicale. CNAS ii obliga insa pe doctori sa conditioneze exercitarea actul medical de existenta cardului de sanatate al pacientului plus dovada de asigurat.
      Iata asadar doua motive suficiente pentru desfiintarea CNAS: incalcarea dreptului constitutional al cetatenilor de a beneficia de asistenta medicala, si obligarea medicilor sa-si incalce Juramantul lui Hipocrate.
      • Like 1
    • @ Cri
      nu stiam asta. Nu am folosit niciodata cardul de sanatate
      • Like 0
  • check icon
    E o prostie. Presedintele CNAS semneaza dosarele, dar nu are de unde sa aiba habar ca sunt pacienti reali sau fictivi. Responsabili sunt cei care au facut dosarele, medicii. Pai daca presedintele ar sta la fiecare dosar sa fie sigur ca e pe bune, nu ar mai fi aprobate cu lunile.
    Daca exista frauda, trebuie sanctionati vinovatii, cei care au facut dosarele, dar ce treaba are cu asta presedintele institutiei, mai ales ca e numit de vreo 5 luni.
    • Like 1
    • @
      (Cred ca ne lipsesc niste informatii din dosar)
      Din ce tin minte, in unele institutii (alea corupte) se da spaga mai sus. Daca unul din functionarii aia a zis ca a facut asa ca i-o zis seful, atunci tocmai am gasit o posibila explicatie.
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      E posibil ce spuneti, dar ramane de dovedit... Oricum, retinerea presedintelui casei mi se pare un heirupism de doi bani.
      • Like 0
    • @
      alt scenariu: i-au verificat calculatorul si gasit niste email-uri :D
      • Like 1
    • @
      Bun, si care e rolul lui daca nu de a verifica bunul mers al procedurilor interne? Ca nu e presedintele tarii sa aiba rol onorific.. Si daca nu este un sistem de control intern, nu e rolul lui sa faca asta? Scuza dvs este foarte slaba..
      • Like 4
    • @
      domnule doctor e jenant ce spuneti. Rolul sefului este sa stie ce se intampla in curtea lui. Dar nu e cazul aici, domnul general a fost parte din schema.
      • Like 2
    • @
      Cum , semneaza ca ''primarul'' asa fraier e ?
      • Like 1
  • Daca faptele se confirma aceasta infractiune trebuie incadrata la genocid. Cercetarile trebuie extinse la cei care au intocmit caietul de sarcini pentru aplicatia informatica, la cei care au implementat sistemul si la cei care l-au administrat ( sistemul informatic a fost creat tocmai pentru a elimina posibilitatea fraudelor din fondurile CAS vezi https://www.drg.ro/Doc/sinaia2005/siveco.pdf ). Oricum intrebarea legitima este: de ce sa fiu obligat sa platesc contributii la CAS si sa nu pot alege unde vrea sa-mi 'arunc' banii?
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Anon check icon
      Asta ma intreb si eu de ceva vreme. In Germania de exemplu poti sa ai asigurare la stat sau la privat. La noi poti sa ai asigurare la privat, dar trebuie musai sa o ai si pe aia de la stat. Nu inteleg cum vine asta, parca aveam economie libera dar aici statul isi impune monopolul.
      • Like 2
  • Periodic, se ițește câte un scandal medical : decontãri false de servicii,de chimioterapice,de medicație psihiatricã, dosare pentru pensionãri,condițonarea actului medical.etc. Și????
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult