Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

De ce nu poate statul să recruteze din mediul privat specialiști IT pentru digitalizare: „La stat ar primi aceeași sumă ca la privat. Doar că în lei, nu în euro”

Sabin Sărmaș, În fața ta

În România, viteza de internet este de top, însă procesul de digitalizare al administrației publice este unul extrem de lent. Cum se explică acest paradox?

„Oamenii fac diferența. Este vorba despre echipa pe care poți să o aduci atunci când vii la putere, indiferent că este la puterea locală sau vii să guvernezi, diferența o face echipa cu care vii. Al doilea aspect este măsurarea performanței în zona publică. Este anormal, și am spus-o de multe ori, să nu poți să ai nici o putere asupra unui angajat care alege să nu performeze. Crteriile de măsurare a performanței în zona publică nu au nicio legătură cu realitatea. Nu se pot compara în niciun fel cu criteriile pe care le foloseam în zona privată. Neexistând performanța oamenilor care ar trebui să produc schimbarea, nu ai cum să te schimbi”, a declarat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În perioada pandemiei, în jur de 500 de voluntari ai comunității Code for Romania au dezvoltat șase platforme care să îi ajute pe oameni să răspundă mai bine crizei provocate de Covid-19.

„Am făcut site-uri care au avut peste 22 de milioane de accesări și nu au căzut, mă înclin de fiecare dată”, a spus Sărmaș.

Întrebat de ce nu angajează și statul astfel de specialiști care să se ocupe de digitalizare, șeful ADR a răspuns: „Nu ne permitem să îi recrutăm. Rolul statului român nu este acela de a-și face echipă de programatori la stat. Este nevoie totuși de project manageri, de arhitecți, de specialiști, care să discute cu mediul privat. Astăzi statul nu are mecanisme din punct de vedere financiar prin care să îi motiveze. Diferența (n.r. de salarizare) este enormă. Este aceeași sumă, doar că la stat este în lei și la privat este în euro.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu pot ca nu vor. Doar nu o sa se saboteze bugetarii singuri. De ce sa faca un program ca sa iti rezolvi singuri problemele. Nu tată , lasa asa , sa mergi cu roaba de hartii in 10 locuri diferite , sa castige un ban , si sa te scuipe intre ochii si sa te vada cum te milogesti la ei. De ce sa fie simplu cand poate fi complicat?
  • Like 1
 • Daca vreti sa debitam, pardon: sa „filozofam”, atunci imbratisam parerile cliseici: incompetentii de la stat vs. oportunistii si profitorii din privat. Daca vrem sa cautam singurul raspuns real pt. situatia problemelor legate de calitatea celor angajati la stat, atunci trebuie sa acceptam ce rezulta si din articol, anume ca la stat salariile sunt net inferioare celor din privat. De exemplu, un it-ist care e platit cu 5 ooo euro in privat ar trebui sa se multumeasca cu 5 000 lei la stat. In conditiile date, cum ati vrea sa existe, in mod obiectiv, performante egale?
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Digitalizare OK,dar ce facem cu pleiada de bugetari tupeiști și incompetenți angajați la toate chișeile statului se pare pe viață???
  • Like 0
 • Digitalizarea inseamna disparitia hipopotamilor de la ghisee si din birouri; mai inseamna si ca populatia va trebui educata sa (se) foloseasca (de) mediul online . In acelasi timp, statul (incompetentii si analfabetii functional care ne conduc) va trebui sa se asigure ca populatia (nu doar cea urbana) are acces online, acces la computere etc. In conditiile in care inca mai avem buda in spatele curtii. Si vine nenea asta sa zica nimic despre nimic.
  • Like 2
  • @ Valentin Salcudean
   Delia MC Delia MC check icon
   Like pentru prima parte.
   Digitalizarea trebuie să se dezvolte concomitent la funcționari dar și clienții lor.
   Populația să învețe să folosească și un telefon smart nu numai pentru facebook și tik-tok. Cam toți sub 55 de ani au unul.
   Bătrânii nu vor mai învăța niciodată. Însă nu încetez să mă minunez cum oameni tineri plătesc facturi la Robo (numai ce enervant e să bagi banii, și cât stau la rând butonează telefonul!) și nu comod de acasă ori prin debit direct. N-au cont, card? Se tem că le fură banca banii? Păi cu ăștia degeaba ai servicii performante că nu le folosesc.
   Nenea ăsta are dreptate, IT-istul bun se duce unde-i leafa mare. Pentru stat rămân plevușca ori începătorii.
   Mai rămâne posibilitatea plății unui IT-ist PFA pe serviciu ori firmă plătită tot așa dar până statul o descoperă...
   • Like 2
  • @ Delia MC
   raspunsul este simplu. multi dintre cei care au carduri nu au bani pe ei sau au sume mici. o mare parte din venituri sunt obtinute in cash.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Dorin check icon
   În parte adevărat, dar știu destui vârstnici cărora le sfârâie degetele pe ecranul telefonului , cred că vor învăța să-l folosească și la plăti on-line nu numai pe rețelele de socializare dacă sunt nevoiți.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon