Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce nu vrea Tudorel Toader să-l treacă pragul pe Liviu Dragnea

Tudorel Toader MJ

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Deja începem să ne învățăm cu dl. Tudorel Toader: domnia sa are un stil care se poate sintetiza printr-o lege infailibilă - „Dacă nu-i poți convinge, zăpăcește-i”. Doar Tudorel Toader poate sta într-un breaking news de o oră la TV, la finalul căruia toată lumea să se întrebe năucă ce naiba s-a întâmplat. De pildă, doamna Steluța Cătăniciu, deputat ALDE, s-a uitat cu speranță la televizor la ministrul pe care îl susține și a exclamat apoi cu deznădejde la televiziunea care o susține: „Chiar nu mai înțeleg ce se întâmplă, nu înțeleg pe cine reprezintă dânsul în guvernul Grindeanu. Nu cred că mai putem să-l numim pe Tudorel Toader ministru al Coaliției”.

Iată cum, arc peste timp, coaliția PSD - ALDE a ajuns la vorba dublu rafinată a lui Nicolae Văcăroiu: Deci ce se întâmplă?

Păi se întâmplă că dl. Tudorel Toader refuză să-l treacă pragul pe dl. Liviu Dragnea: nu vrea să treacă în codul penal pragul de prejudiciu de 200.000 de lei care l-ar scăpa pe președintele PSD de dosarul în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Această atitudine, la care se adaugă decizia de a nu începe revocarea procurorilor Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, începe să miroasă a trădare. Dl. ministru e în momentul acesta suspect că „reprezintă” alte interese decât cele care l-au trimis în Guvern.

Mulți au înțeles - și tind să le dau dreptate - că toată miza OUG 13 consta în dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu. Cine a produs un prejudiciu sub 200.000 de lei ar fi trebuit să scape. Cu turma, scăpa și Liviu Dragnea, prejudiciul în dosarul său fiind stabilit la circa 100.000 de lei.

Doar că Florin Iordache, cel căruia i-a fost încredințată misiunea de a-l trece pragul pe dl. Dragnea s-a împiedicat. Era și noapte, vă amintiți. Desigur că vă amintiți și istoria OUG 13, a protestelor de stradă, a OUG 14, a explicațiilor și răzgândirilor care au urmat. Părea că discuția este încheiată. Spuneam atunci că e o iluzie, că vor încerca din nou.

Dl. Tudorel Toader nu vrea să-și asume albirea cazierului lui Liviu Dragnea, mai ales că legea, făcută la minister, va fi centrată către Parlament unde așteaptă la finalizare - surpriză? - dl. Florin Iordache.

În pasele declarative pe care le face cu succesorul său la minister, dl. Iordache n-a lăsat loc de nicio interpretare: Trebuie prag, dacă e nevoie îl vor băga parlamentarii prin amendament când legea va ajunge în Legislativ. Iar dl. Toader a răspuns placid că e dreptul constituțional al parlamentarilor să facă asta.

Amuzant e dl. Iordache spune că dl Toader n-a înțeles decizia CCR referitoare la abuzul în serviciu. Adică dl. Toader, care alături de ceilalți judecători a dat decizia nu a priceput-o. Noroc cu dl. Iordache că i-a explicat-o.

Oricum, o comoară la casa omului acest domn Iordache. În ciuda faptului că, executând ordonanțele lui Liviu Dragnea, a scos sute de mii de oameni în stradă și a deraiat o țară, el își duce neabătut misiunea încredințată, ca soldatul japonez uitat în junglă după război. Și se mai întreabă unii că ce caută dl. Iordache în funcția de vicepreședinte al Camerei deputaților, de-a dreapta lui Liviu Dragnea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    In opinia mea, dl. Toader a dovedit abilitate si inteligenta: in evaluarea activitatii Parchetelor, a maturat pe jos cu sefa DNA, pentru ca in final sa nu o propuna pentru destituire, stiind bine ca Presedintele Johannis nu va semna.
    Iar cata vreme dl Johannis se lupta in Justitie pentru a-si apara "cartierul " personal achizitionat cinstit din leafa sa de bugetar, nu va indrazni nimic contra d-nei Kovesi.
    Stiind ca nu se poate atinge de d-na Kovesi doar in baza constatarii CCR, Ministrul de Justitie a promis un audit extern, independent, pentru evaluarea celor trei parchete.
    Iar efectele acestui ipotetic ( deocamdata ) audit extern incep deja sa se vada: a aparut ca prin minune dosarul cu furaciunile lui Dutza, fostul sef al Casei de Asigurari de pe vremea guvernarii Boc-Basescu. Cu siguranta ca DNA va incepe, de frica rezultatelor auditului, instrumentarea si a altor dosare care acum sunt tinute strategic la sertar.
    • Like 0
  • Tudorel nu doreste a fi prostit in Justitiea de un ceoban al Tolrrmanului .
    • Like 0
  • Oricare ar fi valoarea pragului, stabilirea acestuia nu poate avea decât un caracter arbitrar. Problema s-ar rezolva foarte simplu în cazul abuzurilor care produc prejudicii materiale. Fapta trebuie considerată infracţiune iar autorul obligat să repare 100/% prejudiciul şi drept pedeapsă, o amendă penală în cuantum de 150% din valoarea prejudiciului la care să se adauge pierderea dreptului de a mai îndeplini funcţii publice.
    • Like 3
    • @ Gheorghe Anton
      check icon
      Ce simplu pare sa fie, dar ce pacat ca cei care ar trebui sa decida nu vad ( sau nu vor sa vada ) acest lucru.Eu m-as multumi si cu o amenda penala de 100% din valoarea prejudiciului.
      • Like 0
  • Nea Tudorel Toader trebuia sa stea acasa, daca era asa de preocupat de integritate si imaginea lui de jurist. Daca nu stia in ce se baga inseamna ce e timpit si isi merita soarta. Urasc scenarita dar toata mascarada asta s-ar putea sa fie pusa la cale cu mare atentie. Ei se cearta de ochii lumii si in particular sunt tovarasi de rele. Un caz simplu este mecanicul Florinel , dupa ce l-au mai certat cu OUG 13, s-a asezat confortabil al doilea dupa Dragnea la Camera. Dragnea si vectorii de imagine au un discurs si vectorii de actiune fac ce trebuie . Doar sa vedem: Iordache vicepresedinte la Camera, Serban Nicolae si Nicolicea controleaza comisiile de Justitie din ambele camere , plus indirjitul Tutuianu sef la comisia SRI... Astia sunt baietii de actiune care vor face lucrurile sa se intimple pentru infractori. Ceilalti gen Tudorel , trebuie numai sa dea bine la televizor. Si in fapt acest cvartet lugubru reprezinta adevarata imagine a PSD. Toti baieti dati cu toate alifiile...care s-au descurcat in viata.
    • Like 3
  • check icon
    Hi,hi, dom. Iordache e tipul clasic de slugă de cartier al lui Dragnea, iar dom. Lector e oarecum abil, împinge castanele din foc în dreptul parlamentului, conștient fiind că istoria nu uită.
    • Like 3
  • ei isi urmaresc interesele, iar noi comentam si chibitam ... e limpede ca mergand pe calea legala, cu statul de drept, etc., nu vom iesi din aceasta mocirla ever ... o schimbare radicala ar fi singura noastra salvare ... dar pana vor iesi milioane in strada mai avem ... inca nu ne-a ajuns cutitul la os
    • Like 3
  • Cred ca asta e premiera mondiala intr-o tara declarat democratica: partidul majoritar al carui lider e anchetat pt o infractiune sa dezincrimineze respectiva infractiune. Chiar daca, sa zicem, se impune redefinirea infractiunii de abuz in serviciu, e imposibil de acceptat ca tocmai PSD-ul lui Dragnea are caderea morala s-o faca. Daca nici asta nu e conflict de interese, atunci ce naiba mai e?
    • Like 6
  • Și totuși, de ce nu vrea „să-l treacă pragul”dl ministru TT pe Dragnea?
    L-am auzit pe ministrul justiției la Radio România Actualități: îl ironiza destul de transparent pe faimosul Florin Iordache!
    • Like 2
    • @ aurora oncescu
      Cum să nu-l ironizeze, există o diferentă imensă din punct de vedere profesional între cei doi. Pe Ciordache nu cunoștințele juridice l-au calificat pentru postul de Ministru al Justiției, ci faptul de a fi lacheu.
      • Like 4
    • @ aurora oncescu
      Din cauza proverbului care spune: "cine fura azi un ou, maine fura un bou"...valabil si in cazul dragnea
      • Like 0
    • @ Robert Steiner
      Mi-ar fi plăcut să încercați totuși un răspuns...
      Nu e puțin lucru să-l ironizezi pe anteriorul ministru al justiției din același guvern PSD!
      Foarte amuzantă figura postată de dv.!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Nu vrea să se compromită. Nu e puțin lucru să fii judecător al CCR, iar domnul Toader cunoaște toate hățișurile și capcanele în care poate să pice. Preferă și își permite să-i lase pe alții să impună un prag și, astfel, să-și taie singuri craca de sub picioare. Este clar că cine o va face va avea de pierdut din punct de vedere al imaginii. Bănuiesc că va fi băgat la înaintare o altă slugă sau poate chiar aceeași. Ar fi simpatic să fie același Ciordache cel care să propună pragul.
      • Like 3
  • România are nevoie de o perioadă mai mare de normalitate pentru a putea să-și dea seama ce rebuturi au condus-o pînă acum. Din păcate, cu ajutorul populismului și al demagogiei, cu ajutorul spălaților pe creier de televiziunile lor de casă și cu ajutorul B.O.R.-ului, acești ticăloși nu lasă țara asta să respire un pic de normalitate.
    • Like 3
  • check icon
    Doamne Dumnezeule, cum naiba am putut crede că Liviu Dragnea este un tip capabil, care ar putea face din PSD un partid serios?
    Acest guvern se califică cu brio la categoria „cel mai josnic din cele mai josnice guverne” : cel mai hoț, cel mai mincinos, cel mai prefăcut, cel mai iresponsabil, cel mai populist și cel mai incompetent !
    Singura opoziție la acest guvern este bunul simț al celor rămași în Românica, iar singura speranță este să ne organizăm instituțional, rapid și eficient. Nu-i un lucru trivial, asta nu se poate întâmpla dacă oamenii deștepți stau deoparte și comentează meciuri de tenis sau alte evenimente. Domnule Negruțiu, cunoașteți și dvs. și dl. Popescu mulți oameni ca dvs., și sunteți cunoscuți de mulți oameni capabili din această țară. Cred că momentul cere să faceți mai mult decât muncă cu tastatura și cu microfonul...
    • Like 6
    • @
      Dragnea nu se poate desprinde de hotomonie si doreste a introduce in baza lejitima de a ne prosti pe toti .
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult