Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Deja începem să ne învățăm cu dl. Tudorel Toader: domnia sa are un stil care se poate sintetiza printr-o lege infailibilă - „Dacă nu-i poți convinge, zăpăcește-i”. Doar Tudorel Toader poate sta într-un breaking news de o oră la TV, la finalul căruia toată lumea să se întrebe năucă ce naiba s-a întâmplat. De pildă, doamna Steluța Cătăniciu, deputat ALDE, s-a uitat cu speranță la televizor la ministrul pe care îl susține și a exclamat apoi cu deznădejde la televiziunea care o susține: „Chiar nu mai înțeleg ce se întâmplă, nu înțeleg pe cine reprezintă dânsul în guvernul Grindeanu. Nu cred că mai putem să-l numim pe Tudorel Toader ministru al Coaliției”.
Iată cum, arc peste timp, coaliția PSD - ALDE a ajuns la vorba dublu rafinată a lui Nicolae Văcăroiu: Deci ce se întâmplă?
Păi se întâmplă că dl. Tudorel Toader refuză să-l treacă pragul pe dl. Liviu Dragnea: nu vrea să treacă în codul penal pragul de prejudiciu de 200.000 de lei care l-ar scăpa pe președintele PSD de dosarul în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Această atitudine, la care se adaugă decizia de a nu începe revocarea procurorilor Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, începe să miroasă a trădare. Dl. ministru e în momentul acesta suspect că „reprezintă” alte interese decât cele care l-au trimis în Guvern.
Mulți au înțeles - și tind să le dau dreptate - că toată miza OUG 13 consta în dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu. Cine a produs un prejudiciu sub 200.000 de lei ar fi trebuit să scape. Cu turma, scăpa și Liviu Dragnea, prejudiciul în dosarul său fiind stabilit la circa 100.000 de lei.
Doar că Florin Iordache, cel căruia i-a fost încredințată misiunea de a-l trece pragul pe dl. Dragnea s-a împiedicat. Era și noapte, vă amintiți. Desigur că vă amintiți și istoria OUG 13, a protestelor de stradă, a OUG 14, a explicațiilor și răzgândirilor care au urmat. Părea că discuția este încheiată. Spuneam atunci că e o iluzie, că vor încerca din nou.
Dl. Tudorel Toader nu vrea să-și asume albirea cazierului lui Liviu Dragnea, mai ales că legea, făcută la minister, va fi centrată către Parlament unde așteaptă la finalizare - surpriză? - dl. Florin Iordache.
În pasele declarative pe care le face cu succesorul său la minister, dl. Iordache n-a lăsat loc de nicio interpretare: Trebuie prag, dacă e nevoie îl vor băga parlamentarii prin amendament când legea va ajunge în Legislativ. Iar dl. Toader a răspuns placid că e dreptul constituțional al parlamentarilor să facă asta.
Amuzant e dl. Iordache spune că dl Toader n-a înțeles decizia CCR referitoare la abuzul în serviciu. Adică dl. Toader, care alături de ceilalți judecători a dat decizia nu a priceput-o. Noroc cu dl. Iordache că i-a explicat-o.
Oricum, o comoară la casa omului acest domn Iordache. În ciuda faptului că, executând ordonanțele lui Liviu Dragnea, a scos sute de mii de oameni în stradă și a deraiat o țară, el își duce neabătut misiunea încredințată, ca soldatul japonez uitat în junglă după război. Și se mai întreabă unii că ce caută dl. Iordache în funcția de vicepreședinte al Camerei deputaților, de-a dreapta lui Liviu Dragnea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iar cata vreme dl Johannis se lupta in Justitie pentru a-si apara "cartierul " personal achizitionat cinstit din leafa sa de bugetar, nu va indrazni nimic contra d-nei Kovesi.
Stiind ca nu se poate atinge de d-na Kovesi doar in baza constatarii CCR, Ministrul de Justitie a promis un audit extern, independent, pentru evaluarea celor trei parchete.
Iar efectele acestui ipotetic ( deocamdata ) audit extern incep deja sa se vada: a aparut ca prin minune dosarul cu furaciunile lui Dutza, fostul sef al Casei de Asigurari de pe vremea guvernarii Boc-Basescu. Cu siguranta ca DNA va incepe, de frica rezultatelor auditului, instrumentarea si a altor dosare care acum sunt tinute strategic la sertar.
L-am auzit pe ministrul justiției la Radio România Actualități: îl ironiza destul de transparent pe faimosul Florin Iordache!
Nu e puțin lucru să-l ironizezi pe anteriorul ministru al justiției din același guvern PSD!
Foarte amuzantă figura postată de dv.!
Acest guvern se califică cu brio la categoria „cel mai josnic din cele mai josnice guverne” : cel mai hoț, cel mai mincinos, cel mai prefăcut, cel mai iresponsabil, cel mai populist și cel mai incompetent !
Singura opoziție la acest guvern este bunul simț al celor rămași în Românica, iar singura speranță este să ne organizăm instituțional, rapid și eficient. Nu-i un lucru trivial, asta nu se poate întâmpla dacă oamenii deștepți stau deoparte și comentează meciuri de tenis sau alte evenimente. Domnule Negruțiu, cunoașteți și dvs. și dl. Popescu mulți oameni ca dvs., și sunteți cunoscuți de mulți oameni capabili din această țară. Cred că momentul cere să faceți mai mult decât muncă cu tastatura și cu microfonul...