Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
- De 24 de ore, este stresat, nervos, se răstește, acuză. Fapt nemaintâlnit până acum, arată cu degetul inclusiv înspre amicul „Nicu”. Marcel Ciolacu se simte lăsat în ofsaid. După ce a încălecat PNL-ul și l-a manevrat cum a vrut, dl. Ciolacu simte că s-a întors roata: liberalii, de la Nicolae Ciucă, la Rareș Bogdan, cel care desființa din vorbe pensiile speciale în 30 de zile, i-au pasat lui acest cartof fierbinte, să-și rupă el gâtul.
- Marcel Ciolacu vede cum va trebui să facă această reformă grea - cea mai grea dintre toate - în mandatul lui de premier. Și asta nu-i convine. Pentru că, la fel ca toți ceilalți, el iubește „specialii”. Are nevoie de ei. Ca să ajungă la putere și, mai ales, ca să se mențină la putere. În același timp, dacă nu face reforma, pierde pe mandatul lui miliardele de euro din PNRR. Lumea îl va arăta cu degetul: premierul care a pierdut banii de autostrăzi, de spitale, de școli pentru că nu a vrut să-i deranjeze pe amicii lui, „specialii”. Grea decizie: lose-lose situation.
- Ciolac peste pupăză, intervine în discuție, după o îndelungă chibzuință de vreo 9 ani, și președintele Klaus Iohannis. Taman de la Bruxelles, președintele a dorit să ne arate care este fondul problemei: „Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor”. Ce spui, Franz?!?! Ăsta era fondul discuției?! Nu faptul că s-au creat două categorii de cetățeni, în baza apartenenței la o clasă profesională, speciali și nespeciali? Nu faptul că statul postcomunist și-a creat un statut privilegiat pe care-l avea doar nomenclatura comunistă din Primăverii? Nu faptul că unii speciali ies la pensie la 45 de ani? Nu faptul că unii au pensia mai mare decât salariul? Nu faptul că unii iau pensie de câteva mii de euro și se numesc „militari” (la fel ca militarii adevărați care au fost în teatre de război), chit că au făcut parte din Securitate sau din procuratura comunistă sau din Armata „care a tras în noi”? Nu faptul că unii magistrați se gândesc mai mult la pensie decât la Justiție? Nu faptul că judecători de la CCR, încasatori de pensii speciale și aflați într-o flagrantă situație de incompatibilitate, judecă spețe referitoare la pensii speciale? Nu faptul că distanța de la o pensie normală, la una specială este în multe cazuri ca de la Pământ la Lună?
- Dar ce să spună și dl. președinte? Cum să vadă fondul problemei? Cum să lovească în „speciali”? Mai e puțin timp din mandat și nu vrea să se complice cu vreo dezvăluire specială din aeronavele prezidențiale sau de pe terenurile de golf.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Toti colegii mei fosti informatori la securitate au ajuns IT la SRI si sunt la pensie de 10 ani . Eu mai am cam zece sa ies la pensie si aici nu mai vorbesc de bani. Care este justificarea sa iasa la pensie mai devreme decat varsta de pensionare ?
Mi se pare ca ajustarea pensiei pe baza de contributivitate ii va motiva sa munceasca , mai degraba decat sa astepte prima oportunitate sa devina pensionari. Dar cred ca asta numai Ciolacul ne poate explica.