Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce s-a enervat dl. Ciolacu?

Marcel Ciolacu - N, Ciucă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

- De 24 de ore, este stresat, nervos, se răstește, acuză. Fapt nemaintâlnit până acum, arată cu degetul inclusiv înspre amicul „Nicu”. Marcel Ciolacu se simte lăsat în ofsaid. După ce a încălecat PNL-ul și l-a manevrat cum a vrut, dl. Ciolacu simte că s-a întors roata: liberalii, de la Nicolae Ciucă, la Rareș Bogdan, cel care desființa din vorbe pensiile speciale în 30 de zile, i-au pasat lui acest cartof fierbinte, să-și rupă el gâtul.

- Marcel Ciolacu vede cum va trebui să facă această reformă grea - cea mai grea dintre toate - în mandatul lui de premier. Și asta nu-i convine. Pentru că, la fel ca toți ceilalți, el iubește „specialii”. Are nevoie de ei. Ca să ajungă la putere și, mai ales, ca să se mențină la putere. În același timp, dacă nu face reforma, pierde pe mandatul lui miliardele de euro din PNRR. Lumea îl va arăta cu degetul: premierul care a pierdut banii de autostrăzi, de spitale, de școli pentru că nu a vrut să-i deranjeze pe amicii lui, „specialii”. Grea decizie: lose-lose situation.

- Ciolac peste pupăză, intervine în discuție, după o îndelungă chibzuință de vreo 9 ani, și președintele Klaus Iohannis. Taman de la Bruxelles, președintele a dorit să ne arate care este fondul problemei: „Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor”. Ce spui, Franz?!?! Ăsta era fondul discuției?! Nu faptul că s-au creat două categorii de cetățeni, în baza apartenenței la o clasă profesională, speciali și nespeciali? Nu faptul că statul postcomunist și-a creat un statut privilegiat pe care-l avea doar nomenclatura comunistă din Primăverii? Nu faptul că unii speciali ies la pensie la 45 de ani? Nu faptul că unii au pensia mai mare decât salariul? Nu faptul că unii iau pensie de câteva mii de euro și se numesc „militari” (la fel ca militarii adevărați care au fost în teatre de război), chit că au făcut parte din Securitate sau din procuratura comunistă sau din Armata „care a tras în noi”? Nu faptul că unii magistrați se gândesc mai mult la pensie decât la Justiție? Nu faptul că judecători de la CCR, încasatori de pensii speciale și aflați într-o flagrantă situație de incompatibilitate, judecă spețe referitoare la pensii speciale? Nu faptul că distanța de la o pensie normală, la una specială este în multe cazuri ca de la Pământ la Lună?

- Dar ce să spună și dl. președinte? Cum să vadă fondul problemei? Cum să lovească în „speciali”? Mai e puțin timp din mandat și nu vrea să se complice cu vreo dezvăluire specială din aeronavele prezidențiale sau de pe terenurile de golf.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerea mea este ca "dl" ciolacu nu merita niciun comentariu! Atat!
  • Like 0
 • Subscriu în totalitate, d-le Negruțiu, felicitări! Din păcate nu ați făcut decât să ne amintiți că, statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături.
  • Like 2
 • Ciolacu este inca un gunoi psd, un ipocrit, un golan, un nimic. Si prostimea il va vota. Cu toate ca nu am incredere in aur si in simion si sleahta, dar metodele golanesti abordate de ei sunt singurele metode de a discuta cu guvernul, parlamentul si sefii institutiior de stat. Vezi si postarea de la articolul anterior. Am gresit din revolta.
  • Like 4
 • Ce nu reusesc eu sa pricep este de ce normalizand problema pensiilor o sa ramanem fara militari , judectori , procurori si securisti/sri-isti ?
  Toti colegii mei fosti informatori la securitate au ajuns IT la SRI si sunt la pensie de 10 ani . Eu mai am cam zece sa ies la pensie si aici nu mai vorbesc de bani. Care este justificarea sa iasa la pensie mai devreme decat varsta de pensionare ?
  Mi se pare ca ajustarea pensiei pe baza de contributivitate ii va motiva sa munceasca , mai degraba decat sa astepte prima oportunitate sa devina pensionari. Dar cred ca asta numai Ciolacul ne poate explica.
  • Like 5
  • @ Radu Bogdan
   Noi check icon
   Daca doriti ca militarii sa aiba obligatiile unui civil, atunci militarii vor si ei aceleasi drepturi ca un civil. Un militar are multe drepturi la care e obligat sa renunte. Daca e atat de bine sa fi militar, de ce oare nu ai si tu o cariera militara? Voi vedeti la militari doar ca iasa in pensie mai repede, atat! Restul nu cunoasteti? Militarul e la ordin 24/24 ore. Ai habar cate zile de nastere ale fiului meu, cate serbari de inceput sau sf devan scolar, cate serbari, cate zile de Paste, Craciun, Revelion am petrecut acasa? Iti spun eu: serbarea de sf de an pe clasa a doua, de doua ori ajunul de Craciun, doua zile de Paste, 4 aniversari de ziua lui...in ultimii 15 ani. Sa spun cate ore suplimentare am lunar, neplatite, imposibil de recuperat pt ca lucrez in ture si avem deficit jumatate de personal? Daca e asa bine ca militar de ce nu vine nimeni la angajari? Cand esti prost informat faci comentarii ca ale tale. Va spala creierul televiziunile, au reusit sa dezbine populatia. V-au facut sa confundati pensiile de serviciu cu pensiile speciale.

   • Like 0
  • @ Noi
   Ok! Este la ordin. Ce ordin a fost in ultimii 80 ani, cat nu au nici bunicii celor iesiti la pensie la 45 ani? Ca sa nu mai vorbim de facilitatile din timpul "ordinului" de 80 ani!In ce tara dezvoltata, oamenii ies la pensie la 40 ani ,dupa ce au facut studii pana la 27 ani?
   • Like 0
  • @ Noi
   Pai aceste limitări le au toți cei care lucrează 24/24 în sănătate, în combinate cu foc continuu în servicii publice care necesita muncă în ture și ăia nu beneficiază de vârsta de pensionare de 40 de ani nici de pensii speciale , de șoferii de tir pe comunitate ce să mai vorbim sau de cei din construcții care lucreaza in străinătate si isi vad familiile de Paște și de Crăciun, revenind la militari doar vre-o 2000 au participat în teatrele de operațiuni dar sunt peste 150.000 de beneficiari de pensii speciale și vârstă redusa de pensionare inclusiv muzicanți, contabilitate, cei de la resurse umane sau administrative din armată. Ce condiții grele a avut Gheorghe Turda care cânta la nunti și spectacole sau Lupu Rednic dar care aveau funcții de polițiști sau cei care cantau la trompetă in ansamblul armatei ?Orice privilegiu va fi abuzat , de exemplu există niste sporuri normale pentru polițiștii din operativ ( adică cei din stradă) iar sefii ii rotesc cu o luna două inainte de pensionare si pe cei de la birou in operativ ca să cumuleze sporurile pentru pensia specială. Apoi ca militar/ polițist pensionar nu mai ai nici o restricție poți face politica , poți deveni patron sau angaja oriunde.
   • Like 0
 • dan check icon
  Eu am o alta banuiala , vor anticipate pentru a calari PNL mai bine si provoaca o asa zisa criza , a spus UDMR foarte bine ca sunt necesare alegeri , curvele tot curve raman pana la capat.Din toata treaba asta iese foarte sifonat PNL dar zau ca o merita , cat priveste Presedintele Johannis , nu imi ajunge galeata de cata voma as baga in ea.
  • Like 4
 • Nume check icon
  Nici o problema. Subiectul pensiilor speciale s=a fasait deja cu sau fara fondurile PNRR. Sigur ideologii lucreaza acum la o justificare in fata electoratului lor in care ne arata ca pensiile special sunt un subiect fasait - cum adica lasam sfanta noastra tara neaparata de nimeni pentru ca vajnicii patrioti romani nu mai vor sa vina in institutiile de aparae daca nu se mai iese la pensie la 40 de ani si cu o pensie mai mare decat ultimul salariu? Justificarea va fi ca tot strainii rai sunt de vina pentru probleme pe care ni le-am creat noi. Asa vor lua si voturle partidului de tinichea aurita. Tot raul spre bine...
  • Like 2
  • @ Nume
   Noi check icon
   Voi astia cu comentarii de genul asta, de ce nu sunteti si voi militari?
   • Like 0
  • @ Noi
   :)))) Da' voi , militarii, de ce nu sunteti medici de exemplu?
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Nu sacrificarea tarii fara pic de jena pentru avantajele unei gasti ma uimeste, ci tacerea tarii.
  • Like 6
  • @ Gecaba
   "Tara" are probleme cu petrecerea concediilor si a nenumaratelor zile libere.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Gecaba Gecaba check icon
   De acord, nu suntem francezi, aici ard gunoaiele noaptea, in jurul capitalei.
   • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult