Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce sunt împotriva educaţiei sexuale în şcoală

in scoala - Getty

Foto: Getty Images

Nu faceţi greşeala de a crede că ştiţi ce vreau să spun citind doar titlul. Nu e un articol scris de un bigot sau un pudic. O să vă convingeţi de asta dacă citiţi câteva paragrafe. Motivele pentru care sunt împotriva introducerii unui curs de educaţie sexuală în şcoală n-au nimic de-a face cu religia sau inocenţa copiilor.

Cei care susţin introducerea acestui curs oferă o soluţie unei probleme, iar eu cred că există soluţii mai bune. Problema este numărul imens de adolescente însărcinate şi abuzurile care se petrec în familia tradiţională românească. Sunt peste 17.000 de adolescente gravide în fiecare an în România. Un sfert din numărul mamelor adolescente din întreaga Uniune Europeană sunt în România.

Care este soluţia propusă la această problemă? Un curs în şcoală. E o soluţie slabă, pentru că are de-a face cu şcoala românească. Ce se va petrece mai exact? Unii vor fi plătiţi extrem de bine să facă manuale cu informaţii pe care le găseşti uşor pe net. Nişte patroni de edituri se vor îmbogăţi din tipărirea câtorva sute de mii de manuale. Alţii se vor îmbogăţi prin organizarea unor cursuri de formare a profesorilor.

Cine va preda această disciplină nouă? Profesorul de biologie pare cea mai potrivită alegere. Dar va putea face asta fără cursuri de specializare? Trăim în România, nimeni nu poate preda nimic fără nişte hârtii care să ateste că are cursuri de specializare. Cum se va preda acest curs? Prin prelegeri ale profesorilor? Prin scrierea cuminte după dictare în caiete? Majoritatea profesorilor din ţara asta nu ştiu să predea în alt mod. E nevoie de discuţii despre ce înseamnă să fii responsabil de o altă viaţă umană, cum un copil îţi schimbă iremediabil viaţa, cum unele alegeri au consecinţe mult mai profunde şi de durată ca altele. Dar cine este în stare să iniţieze şi să modereze aceste discuţii în şcoala românească?

Avem nevoie de educaţie sexuală, dar nu de una făcută de şcoala românească de stat. Şcoala o va face prost şi cu cheltuieli imense. Ar trebui să rezistăm tentaţiei de a mai pasa încă o responsabilitate şcolii, adică statului. Părinţii ar trebui să-şi asume condiţia de părinţi. A fi părinte înseamnă şi a fi responsabil de comportamentul copilului tău şi de consecinţele acelui comportament. Nu e nevoie de o materie specială pentru asta, de manuale noi, de cursuri de specializare. Poţi vorbi la clasă câteva ore despre asta ca diriginte. E datoria ta să o faci dacă eşti diriginte şi trăieşti în România. Dacă nu ştii că sunt 17 000 de adolescente gravide în fiecare an înseamnă că nu ştii pe ce lume trăieşti şi n-ai ce căuta în sistemul de educaţie.

Poţi face o serie de interviuri cu mame adolescente care sunt în stare să vorbească articulat despre toate consecinţele acestui lucru. Vor fi mai eficiente decât toate prelegerile ţinute de profesori în sălile de cursuri. Poţi face un site cu informaţii despre temele relevante aici: igienă, metode de contracepţie, boli venerice, schimbări hormonale la tineri. Orice va fi mai eficient decât implicarea şcolii româneşti.

Calea cea mai rapidă către declinul unei societăţi este cea în care statul preia cât mai multe dintre responsabilităţile cetăţenilor adulţi ai acelei societăţi. Vrem cetăţeni responsabili? Vrem o altfel de Românie? Foarte bine, ce-ar fi să nu mai delegăm încă o responsabilitate sistemului de educaţie, adică statului? Ce-ar fi ca responsabilitatea pentru educaţia sexuală să cadă în sarcina părinţilor? Ce-ar fi ca pentru fiecare adolescentă gravidă părinţii să plătească o taxă de iresponsabilitate şi neglijenţă? Dacă copilul tău ajunge în situaţia asta ai dat greş ca părinte, nu ţi-ai îndeplinit datoriile şi e normal să plăteşti o amendă.

Cât să fie amenda pentru părinţi dacă fata le vine acasă gravidă? 10 000 de RON. Cum am ajuns la cifra asta? E un sfert din suma pe care statul o cheltuie cu alocaţia unui copil până când acesta ajunge la 18 ani. Nu e normal să suporte o parte din cheltuiala asta părinţii iresponsabili care nu s-au ocupat de educaţia propriului copil? De ce să plătească restul societăţii pentru iresponsabilitatea unora? Amenda asta nu o putem face mai mare, pentru că nu vrem să renască piaţa avorturilor ilegale. Se pot introduce simultan şi pedepse drastice pentru avorturi ilegale tocmai pentru a limita fenomenul.

Ce se petrece dacă părinţii nu pot plăti? Muncesc în folosul comunităţii. E timpul să nu mai existe scuza n-au bani, sunt săraci. Sunt săraci? E plină România de ambalaje şi sticle de plastic. Şi cel mai sărac dintre români se pare că îşi permite să-şi cumpere o pungă de chipsuri şi o sticlă de Cola. Iar după ce le consumă, aruncă ambalajele pe marginea străzii. Vezi asta dacă te plimbi prin sate sărace. E clar că tot gunoiul ăla nu a ajuns acolo prin teleportare. Nu au venit corporatiştii în satele mizere să-şi arunce acolo gunoiul. E gunoi produs de acei oameni. E timpul să înveţe să marginea drumului nu e groapa lor de gunoi personală. E timpul să înveţe că un copil este o responsabilitate serioasă.

Era o vreme când românii aruncau din maşină sticle şi alte gunoaie pe autostrăzile din Germania. Până când a început să plouă cu amenzi pe capetele lor de ghiolbani. După asta, românii s-au civilizat. Doar când merg în Germania, în România continuă să fie la fel de nesimţiţi. Oare de ce? E aerul diferit în Germania? Se civilizează brusc la graniţă? Frica de amendă, asta îi face civilizaţi. Asta trebuie să se petreacă şi aici dacă vrem o schimbare.

N-ar strica o amendă şi pentru bărbatul care face un copil unei adolescente. Eşti bărbat de 30 de ani şi ai un copil cu o fată de 15 ani? E cazul să plăteşti o amendă pentru că trebuia să ai mai multă minte la 30 de ani şi să ai grijă să nu impui o responsabilitate serioasă, aceea de a creşte un copil, unui alt copil, pentru că la 15 ani eşti copil. Există vreun comportament mai clar de iresponsabilitate decât să laşi gravidă o adolescentă? Nu e ăsta rolul legilor şi sancţiunilor? Să pedepsească comportamentul iresponsabil dintr-o societate? Ce legi avem azi care pedepsesc acest comportament?

Avem în Codul Civil articolul 272 în care un minor de 16 ani se poate căsători cu încuviinţarea părinţilor. Pe de altă parte, în Codul Penal, conform articolului 220, doar actele sexuale cu cineva care are mai puţin de 15 ani se pedepsesc. Dacă minora are mai mult de 15 ani se pedepsesc doar dacă adultul are autoritate asupra minorei şi evident a abuzat de autoritatea lui. Altfel, nu. Practic, ca bărbat adult, poţi face sex fără consecinţe legale cu orice fată de peste 15 ani, dacă nu eşti părintele sau profesorul ei.

Dacă vrem să rezolvăm problema avem nevoie de legi noi şi de responsabilizarea părinţilor. Ca părinte eşti responsabil de comportamentul copilului tău. Dacă fata de 14 ani îţi vine acasă gravidă, tu, părintele ei, eşti principalul responsabil. Tu, ca bărbat adult, dacă laşi gravidă o adolescentă, eşti responsabil. Iar responsabilitatea e vorbă goală fără sancţiuni. Şoferii respectă regulile de circulaţie pe şosele nu pentru că sunt ei responsabili de la natură, ci de frica amenzilor. În general, legile unei societăţi se respectă de frica sancţiunilor, nu pentru că oamenii înţeleg raţional justificarea legilor. Dacă n-ar exista sancţiuni, nimeni n-ar mai respecta nicio lege.

Unde începe responsabilitatea statului? Unde se opreşte cea a părinţilor? Dacă vrem o societate de oameni responsabili atunci avem nevoie de legi care să taxeze neglijenţa şi iresponsabilitatea. Ce altă dovadă de neglijenţă şi iresponsabilitate mai mare decât o adolescentă gravidă?

Vedem ce se petrece când delegăm statului responsabilitatea pensiei sau serviciilor medicale. Pensii mici, sistem falimentar, administratori ai fondurilor de pensii cu salarii de mii de euro, servicii medicale mizerabile. De ce continuăm să delegăm din responsabilităţile noastre? Nu e clar că statul face o treabă proastă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Spre deosebire de copii, adultii iresponsabili nu pot fi educati decat cu bata, adica prin sanctiuni usturatoare. Dar acesta este cam singurul punct in care sunt de acord cu autorul articolului. Consider ca educatia sexuala (sau oricum vreti sa o numiti) este o disciplina esentiala, asa cum ar trebui considerate si alte discipline care ar trebui sa faca copiilor inca de la varste fragede educatie economica, juridica, politica, etc. Problema Romaniei nu sunt cei cativa parinti educati si bogati care stiu cum sa isi educe copiii si isi permit sa le plateasca meditatii cand este cazul. Problema noastra majora este faptul ca cei mai multi parinti sunt primitivi, saraci si needucati. Acestia nu stiu ce inseamna o educatie de calitate si copiii acestor oameni nu au nici o sansa sa devina adulti responsabili si bine pregatiti daca lasam educatia lor pe seama parintilor. Este absurd sa ai pretentia ca niste oameni needucati care incep sa faca copii multi de la varste fragede sa isi invete copii sa fie responsabili. Sunt de acord ca invatamantul romanesc este la pamant, dar este absurd sa folosesti acest argument ca sa pasezi responsabilitatea parintilor despre care tocmai am vorbit. Dupa aceeasi logica ar trebui sa nu mai trimitem copiii la scoala, ci sa lasam parintii sa le predea acasa toate materiile necesare: romana, matematica, etc. Asadar, sanctiunile despre care vorbeati ar trebui aplicate celor din sistemul de invatamant care nu isi fac treaba pentru care noi ii platim. Unii copii au parinti mai educati si mai bogati, dar cei mai multi copii romani au parinti needucati si saraci. Rolul sistemului de invatamant este sa acorde si acestor copii defavorizati o sansa sa devina adulti responsabili si bine pregatiti. Aici se face diferenta dintre un stat sanatos si unul esuat cum este al nostru. Un stat democratic nu le poate impune cetatenilor la ce varsta sa-si inceapa viata sexuala, sa foloseasca prezervativ sau sa se spele pe dinti. Dar poate si ar trebui sa forteze institutiile statului sa-si faca treaba pentru care se presupune ca au fost pregatite si pentru care sunt platite. Altfel le desfiintam pe toate si ne intoarcem in evul mediu, ca oricum nu suntem prea departe. Nu uitati ca traim intr-o tara in care foarte multi parinti sunt plecati in strainatate, goniti de saracie. Copiii raman acasa, de cele mai multe ori in grija bunicilor si a scolilor romanesti. Trebuie sa fii tampit ca sa gandesti ca solutia este sa-i amendezi pe acesti parinti, in loc sa obligi institutiile statului sa-si faca datoria.
  • Like 0
 • otheh check icon
  Propun ca in cazul unei sarcini cu gemeni sau tripleti amenda sa fie aplicata/ bucata. La cvadrupli inchisoare direct.
  • Like 2
 • nici nu stiu cu ce sa incep?
  domnul cred ca nu isi da seama cum creioneaza un stat super totalitar. ia sa incepem:
  1. dansul propune ca parintii sa faca educatia sexuala. PAI ACUM CUM SE FACE? nu asta sustin de fapt toti cei ce se impotrivesc? ca ea trebuie facuta acasa. copilele alea insarcinate de 14 ani au "primit" educatia sexuala de acasa. Si ce "educatie" poate face cineva care nu are nici el aceasta educatie? noi avem senzatia ca daca un cuplu a facut un copil, ei si stiu despre ce e vorba aici.
  2. si de aici incepe hazul - daca nu le educa cum trebuie, li se aplica parintilor o amenda. super! oare domnul intelege ce tampenii scoate pe gura? asaaaa... de curiozitate, cam cum crede ca se poarta parintii aia needucati care au fost incapabili sa isi educe copilul cand le vine fata acasa insarcinata? hai sa va dau un indiciu: o bat de-i sar ochii din cap. eventual o si omoara, ca face familia "de ras". dar peste asta sa mai pui si plata unei amenzi? motiv in plus sa o omoare pe bune sau macar pana face avort spontan de la bataie si au scapat de problema. probabil ca nefericita, cand va intelege ca e insarcinata, va fugi de acasa. fara scoala, fara familie, dar cu copil, va dati seama ce viitor luminos are.
  3. dupa cum se vede, mai toata porcaria cade pe fata. dandu-si seama de gogomanie, autorul se gandeste cum sa il implice si pe baiat. lasam la o parte ca mentalitatea majoritara ca fata este de vina pentru situatie si baiatul e un inocent (va aduceti aminte de violul ala in grup din vaslui? mai tot satul le plangea de mila baieteilor si ca fata aia "le strica lor viitorul"), intrebarea care se pune e: cum stii care e tatal? e suficient sa zica fata? de cele mai multe ori biata fata e moarta de frica, probabil si amenintata de individ si familia acestuia ca fix asta isi mai doreste. dar chiar daca are curaj si zice, cum dovedeste? o sa zice istetii: test de parternitate!! da, inteligentilor, dar stiti cat costa? vreo 1000 lei? vi se pare o fata de 12-14 ani are banii astia economisiti sau familia o sa ii sara in ajutor? si ce te faci daca tatal nu vrea sa faca testul? cum il obligi? il dai in judecata? cat costa sa il trimiti in judecata? sau facem o institutie a statului care sa verifice daca e adolescenta insarcinata si apoi sa faca o ancheta sa afle cu cine sa dea amenzi? e pur si simplu nebunie curata.
  Scoala nu a fost gandita ca sa ii ajute pe parinti si sa nu isi piarda ei timpul cu educatia copiiilor. a fost gandita tinand cont ca nu toti parintii au o super educatie si ar stii sa isi invete copilul gramatica, matematica, etc dar mai mult decat atat, scopul ei e unul SOCIAL! societatea are nevoie de oameni care sa stie sa vorbeasa si sa numere. E o problema sociala ca la noi sunt multe fete care devin mame prea repede si probabil fara sa isi doreasca asta? sunt o problema violurile? sunt bolile cu transmitere sexuala o problema? DA? pai atunci tot scoala vine sa incerce sa rezolve. ca nu o va face perfect, e adevarat. vedem cati analfabeti functionali avem azi, dar tot e mai bine decat zero.
  doar o observatie - mi se pare dezgustatoare atitudinea celor care au reusit in viata sa se uite de sus la ceilalti, ba mai mult, sa le mai dea un sut in fund. poate parintii copilelor acelora sunt niste prosti, dar fetele alea nu au nicio vina ca s-au nascut unde s-au nascut si o societate normala ar trebui sa le dea o sansa. e o super discriminare aici - ele isi distrug viata si ei, la fel de vinovati, nu suporta nicio consecinta. singura salvare e EDUCATIA. orice e mai bine decat nimicul pe care il primesc acum din familie.
  • Like 0
 • Pe scurt problema dumneavoastra nu e educatia sexuala ci scoala romaneasca, societatea si legile din Romania. Urmarind argumentele, imi pare rau sa va informez ca nicaieri in lume nu se intalnesc toate circumstantele "propice" unei programe de educatie sexuala in scoli asa cum ati vrea.
  Totusi hai sa nu avortam ideea doar pentru ca mama e cu dizabilitati....
  • Like 2
 • Mi-a placut articolul, felicitari!
  Observ multe comentarii negative care, cred eu, trecand prea usor cu vederea ideea de baza a articolului: hai sa facem educatia sexuala altfel decat pasand-o scolii.
  Vad cateva dezacorduri cu autorul pe motiv ca Ed S nu ar trebui facuta de parinti. Asta imi aminteste de vorbele unui venerabil personaj care spunea ca societatea romaneasca inca nu e adaptata la democratie, se implica insuficient in multe aspecte, preferand sa paseze acesta important democratic statului, din comoditate sau obisnuinta.
  Autorul a avut grija sa fie corect politic; ar fi interesant de stiut proportia adolescentelor insarcinate in functie de etnie si categorie sociala astfel incat educatia asta sa se poata face cat mai tintit.
  • Like 1
 • Apetitul pentru SEX provoaca foame de fast-food ( sau foame in general ). De ce nu va ganditi la actul sexual la fel cum ai promova un hamburger spre exemplu. "Regular" normal sau "Extra" cu de toate. Sa aveti o zi buna !
  • Like 1
 • Rucs Rucs check icon
  Amenda pentru adolescentele insarcinate??! Ati auzit de emisiunea “Sixteen and preganant”? Si in America sunt mii de adolescente care nasc anual. Unele dintre ele au milioane de urmaritori pe youtube, din admiratie - pentru ca reusesc sa isi continue studiile si sa aiba si o familie frumoasa.
  De pilda, aici:
  https://youtu.be/Ba1QHlVmxOU

  Deci cine am fi noi sa spunem unei fete adolescente ca trebuie sa avorteze? Amenda??! Asta ar fi ca o invitatie la avort. Dvs scrieti ca statul plateste alocatie copiilor, ca si cand asta ar fi o paguba!?! Incredibil! Paguba pentru stat este ca nu se mai nasc copii! Alocatia e o mica forma de incurajare a natalitatii. Economic vorbind (las discutiile etice la o parte) Romania e in pericol din pricina declinilui demografic. Din lipsa de oameni, de forta de munca. Parintii mei au inceput sa renoveze o casa la tara. Stiti cati oameni au gasit (desi erau dispusi sa plateasca o echipa intreaga)? Doi. Atat.

  Da, nu este ideal sa ai un copil prea devreme. Dar uneori e posibil ca aceea sa fie o sansa unica. Cine suntem noi sa luam aceasta sansa unei femei, sansa ei de a fi mama?
  Ion Focsa e un actor (argesean, mi se pare). El are o carte - Ghinionul a fost norocul meu. Si scrie acolo, printre altele, cum mama lui s-a dus la medic pornita sa faca un chiuretaj. Si nu s-a putut, doctorul nefiind disponibil. Omul acesta a avut aceasta sansa. Femeia aceea a avut si sansa de a fi mama unui om ce a reusit ceva in viata. Si sunt multe cazuri, inca mai cunoscute de atat.
  • Like 3
  • @ Rucs
   Gecaba Gecaba check icon
   Comentariul asta mi l-a adus brusc in cap pe Hitler,care ca sa scape de oameni cu handicap,ii gaza,caci cum vede acest contributor fetele insarcinate altfel decat niste handicapate? Numai un subom poate avea o astfel de gandire si o lipsa totala de empatie. Brusc a aparut paralela asta si am realizat ca tocmai mentalitatea acestui articol arata cat de importanta este educatia in general si cea sexuala in particular.
   • Like 2
  • @ Gecaba
   Rucs Rucs check icon
   Exaact, e o forma de eugenie, de discriminare. Halucinant. Sa propui o pedeapsa contra vietii.
   Pe de alta parte, sa nu ne facem iluzii. Daca permitem educatia sexuala in scoli, exact genul asta de puncte de vedere risca sa fie dominante. Ca si altele. Se deschide cutia Pandorei. Pe langa programa oficiala (care si ea poate fi discutabila), elevii vor auzi tot felul de puncte de vedere (subiective, poate contestabile) ale profesorului. Nu mai vorbesc de “caterinca” unor colegi! Sa stiti ca, in ciuda a ce se spune, mai sunt destui copii cu bun-simt, cu decenta, inocenti. De ce sa ii pervertim pe acestia? De ce sa se simta prost cand smecherasi tupeisti le vor spune “eu stiu de mult tot ce spune proful”? Nu e asta o presiune sa experimentezi? Cu orice pret, chiar daca nu iubesti pe cineva, chiar daca de fapt ai mai vrea sa astepti?
   Asa, din teorie, poate suna bine. Din pacate, nu aveti idee ce va asteapta. Veti/vom culege roadele. Dar asta e! Nu ar fi prima oara cand parintii romani se autosaboteaza. Succes!
   • Like 1
  • @ Gecaba
   Rucs Rucs check icon
   Exaact, e o forma de eugenie, de discriminare. Halucinant. Sa propui o pedeapsa contra vietii.
   Pe de alta parte, sa nu ne facem iluzii. Daca permitem educatia sexuala in scoli, exact genul asta de puncte de vedere risca sa fie dominante. Ca si altele. Se deschide cutia Pandorei. Pe langa programa oficiala (care si ea poate fi discutabila), elevii vor auzi tot felul de puncte de vedere (subiective, poate contestabile) ale profesorului. Nu mai vorbesc de “caterinca” unor colegi! Sa stiti ca, in ciuda a ce se spune, mai sunt destui copii cu bun-simt, cu decenta, inocenti. De ce sa ii pervertim pe acestia? De ce sa se simta prost cand smecherasi tupeisti le vor spune “eu stiu de mult tot ce spune proful”? Nu e asta o presiune sa experimentezi? Cu orice pret, chiar daca nu iubesti pe cineva, chiar daca de fapt ai mai vrea sa astepti?
   Asa, din teorie, poate suna bine. Din pacate, nu aveti idee ce va asteapta. Veti/vom culege roadele. Dar asta e! Nu ar fi prima oara cand parintii romani se autosaboteaza. Succes!
   • Like 0
  • @ Rucs
   Gecaba Gecaba check icon
   Este motivul pentru care nu trebuie inventata roata ci doar preluata si perfectionata. O astfel de educatie merge mana in mana cu educatia generala in programele televiziunii de stat, asa cum se face in toata Europa. De aceea avem de altfel televiziune de stat, ptr educatie.
   • Like 1
  • @ Rucs
   Delia MC Delia MC check icon
   Cutia Pandorei e demult deschisă și anume după revoluție dar monștrii cei mai mari au ieșit abia după explozia internetului și mai ales a internetului ieftin pe telefon, 5 euro pe lună cu trafic nelimitat de exemplu. Iar telefon are orice puști că părinții vor să-i " controleze " unde sunt și ce fac :)))
   Vă mințiți singură imaginându-vă că mai există copii inocenți. Bine, poate în familii de pocăiți dar nu vă faceți mari iluzii. Singura întrebare este când vor accesa pornăciuni nu dacă o vor face. Ei bine, la 13 ani nu mai rămâne cam niciunul "neinițiat". Copiii nu trăiesc pe insulă nici în Laguna albastră ( și acolo natura iese până la urmă triumfătoare dacă tot pomenim de filme). Iar dacă ne facem că nu vedem problema nu se rezolvă de la sine.
   Păi proful le poate spune că e absolut OK să aștepți și așa se și face. Metodele de a evita sarcina sunt pentru când deja s-au decis. Educația are și scopul de a amâna această decizie, li se spune printre altele adevărul despre maturizarea trupului și de ce nu-i bine să înceapă devreme. Actul sexual ar trebui să fie o decizie personală și informată și nu supapă de hormoni supra-încinși și tocmai asta face educația, informează. Dacă n-o face ea o face pornhub. Care vine mai devreme câștigă. Ăsta-i adevărul hâd pe care oamenii n-au curaj să-l privească în față.
   • Like 0
 • Articolul reuseste o performanta: eu nu sunt de acord cu nimic din ce este scris in el. In primul rand, scopul educatiei sexuale nu este doar sa reduca problema sarcinilor nedorite in adolescenta sau sa eliminte abuzurile din familia traditionala. In momentul de fata, asa cum am mai scris, educatia sexuala a copiilor in Romania este lasata, in buna masura, in grija pornhub si a altor site-uri similare. Este exact ce ne-am putea dori mai putin. Pregatirea acestor tineri pentru o viitoare viata de cuplu nu ar putea fi mai ingrozitoare. Nu pot sa repet indeajuns: sexul din filmele porno nu are legatura cu realitatea. Lasand adolescentii sa se informeze exclusiv "din viata" nu facem decat sa perpetuam un tip de adult inadecvat, nesigur si care nu stie fundamental sa traiasca viata de cuplu. Da, parintii ar putea interveni si multi dintre ei o fac. Dar hai sa nu ne ascundem dupa deget: multi parinti din Romania nu transmit nicio informatie de aceasta natura catre copiii lor. Mai mult, cum ar putea educatie parentala sa elimine abuzurile facute, in multe cazuri, chiar de parinti? Este necesar ca statul sa se implice si, da, stim toti, implicarea statului roman nu este cea mai eficienta. Dar, cu siguranta, va fi mai bine decat ce avem acum adica nimic. In rest, nu ma pot stapani sa nu remarc inocenta autorului care scrie "N-ar strica o amendă şi pentru bărbatul care face un copil unei adolescente. Eşti bărbat de 30 de ani şi ai un copil cu o fată de 15 ani?". Exista si acum legi pentru asta, mai bune sau mai proaste. Problema e ca intr-o societate patriarhala si neinformata foarte multi oameni nu sunt in stare sa isi apere drepturile pentru ca nici nu si le cunosc. Acesta, de fapt, fiind un alt scop al educatiei sexuale - intelegerea consecintelor sociale si legale ale actiunilor noastre de aceasta natura. In fine... cred ca e cam degeaba. Romanii nu vor educatie sexuala si pace. Ce mi-a fost data sa aud zilele astea... Cred ca o societate care isi doreste sa fie subdezvoltata nu poate fi impiedicata.
  • Like 4
 • Imi pare rau dar mi se pare ca nu ai dreptate. Edcatia sexuala este responsabilitatea parintilor arunci cand parintii sunt responsabili - dar ce te faci cu cei iresponsabili, care sunt destui in tara asta? Cei care nu prea stiu despre multe lucruri de bun simt, despre metoce contraceptive si altele similare, dar toarna la copii cu ghiotura, doar pentru ca femeile raman gravide precum iepuroaicele si apoi mai au si alocatia pentru copil, pe care de cele mai multe ori o consuma ei insisi? Pentru ca problema este ca de cele mai multe ori, din astfel de familii provin mamele minore.... din astfel de familii provin si cei care agreseaza sexual. Acestea sunt familii doar cu numele, ca sa zic asa, in realitate sunt o adunatura de fiinte primitive si daunatoare societatii. Acest gen de parinte nu stie si nu e capabil de o logica simpla,m necum de educatie sexuala.... si uite astfel, daca la scoala nu se face ceva, fie si cu costuri mai mari, sigur in astfel de familii nu se va face nimic. Este mai simplu sa educi pe cei fragezi decat sa le schimbi asa zisa gandire adultilor, sau de a-i obliga la ceva. Asa ca tot scoala ramane cea mai buna solutie pentru educatia sexuala, cu toate metehnele ei. Amwezile de obicei nu prea functioneaza, aici nue vorba de gunoiul aruncat din masina.... Sa dau un exemplu, dupa de in Romania comunista au fost interzise avorturile, a fost o perioada cand cei necasatoriti plateau asa zisa "taxa de celibat". Statul ar fi dorit ca ei sa se casatoreasca si sa faca copii, si de aceea a inventat aceasta taxa stupida. Care crezi ca a fost eficienta ei? A fost zero, pentru ca nimeni nu se casatoreste numai ca sa nu mai plateasca taxa de celibat.
  • Like 3
 • Aberatii de la inceput pana la sfarsit. Nu stiu ce se intampla cu acest site dar din ce in ce mai proaste "articole" se publica aici. M-am crucit la afirmatiile despre amenda si munca in folosul comunitatii. Da,amendezi parintele vand un minor comite o contraventie sau infractiune. Din cate stiu eu a ramane insarcinata nu este nici contraventie nici infractiune. Spui ca educatia ,fie ea si sexuala,este responsabilitatea parintilor. Este dar nu doar a lor. In logica aceasta poate ar trebui sa raspundem la un test despre viata sexuala pentru a ne putea casatori,nu? Nu draga autorule. Nu ai dreptate. Educati,de orice fel,este atributul de baza al scolii. Aceasta educatie primita in scoala va fi aplicata la maturitate in calitate de parinte. Educatia incepe de la scoala. Bunul simt si respectul incep din familie ca rezultat al educatiei primite in scoala de catre parinti. Cine vapreda aceste ore de educatie sexuala(care de fapt fac parte dintr-o materie numita educatie pentru sanatate)? De catre profesorii de biologie,de catre medici si asistente medicale dupa absolvirea unor cursuri de perfectionare. Simplu. Nu este absolut nimic rau in aceasta educatie secuala. Cu siguranta nu va face mai mult rau decat orele impuse de religie.
  • Like 5


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult