Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

De ce unii membri ai familiei fac COVID și alții nu, deși stau în aceeași casă? Explicația medicului Beatrice Mahler

familie acasa

Foto: Megan Maloy / ImageSource / Profimedia

Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, dr. Beatrice Mahler, a explicat cum este posibil ca, în unele cazuri, în familii cu mai mulți membri care locuiesc sub același acoperiș, unii se infectează cu coronavirus, iar alții nu fac boala.

„Pe de o parte, putem avea persoane care nu dezvoltă simptome ale bolii și atunci, cel puțin conform definiției de caz, ele nu sunt testate și practic, nu depistăm cazul pozitiv, pentru că el nu s-a testat. Dar există și posibilitatea ca persoanele respective să aibă o imunitate bună, o imunitate de moment care să permită ca această infecție să nu se producă în corpul lor. Sunt studii în acest sens, nu sunt date publicității, dar se ridică problema unui sistem imunitar eficient”, a arătat dr. Beatrice Mahler într-o intervenție la Digi24.

„Ce trebuie să reținem însă este că sistemul imunitar nu este constantă permanentă în viața noastră, el variază foarte mult în funcție de factori externi, de stres, de modul în care ne alimentăm, de respectarea orelor de somn. Or, dacă aceste lucruri se modifică de la o săptămână la alta, și răspunsul imun al organismului nostru față de orice boală, față de orice infecție se modifică. Prin urmare, nu trebuie să ne bazăm pe imunitatea naturală, ci trebuie să găsim soluții - și vaccinul este o soluție - să stimulăm imunitatea și să ajutăm formarea de anticorpi în organism specifici bolilor cu care riscăm să ne întâlnim”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Medicul spune că și cantitatea de particule virale care ajunge în organism contează foarte mult și a subliniat că, de exemplu la locul de muncă, în încăperea în care stăm, este bine ca ventilația să fie adecvată, pentru a scădea riscul de infectare.

„Într-adevăr, acolo unde există o expunere la un mediu în care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boală este mult mai mare. De aceea, este extrem de important, atunci când suntem la locul de muncă sau într-o încăpere, ferestrele să fie permanent deschise, ventilația să fie adecvată, pentru că o ventilație adecvată scade riscul de infecție. Sigur, la această ventilație adecvată să se adauge și spălatul mâinilor și purtarea măștilor. Dar acel «curent», cum îl cunoaștem popular, de fereastră/ușă deschisă și de care ne ferim, în acest caz, atunci când vorbim de boli cu transmitere aeriană, este o soluție eficientă de prevenție”, a spus la Digi24 managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 60,70,80de ani,e virsta celor 3 de pa scara noastra de bloc,a caror parteneri sau imbolnavit de covid,2 au decedat 1 a supravietuit,ma intreb,la 70 de ani ai mei am stat linga sotie pina a acceptat sa mearga la spital mai bine de o saptamina,din nefericire a decedat,eu nu am avut nici un simptom,la fel si vecini de 80de ani unde el a decedat,ea o femeie bolnavicioasa,nu a avut nimic,cei de 60 sint mai tineri poate merge povestea cu sistemul imunitar puternic,experienta asta,pe mine m-a facut sa nu cred in contagiozitatea scestui virus,altundeva trebuiesc cautate explicatii
    • Like 0
  • poate faceti un interviu cu doamna doctor si despre cum sa avem o imunitate mai buna. E nevoie de asemenea informatii, puzderia de farmacii ne o arata....
    • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult