Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce unii membri ai familiei fac COVID și alții nu, deși stau în aceeași casă? Explicația medicului Beatrice Mahler

familie acasa

Foto: Megan Maloy / ImageSource / Profimedia

Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, dr. Beatrice Mahler, a explicat cum este posibil ca, în unele cazuri, în familii cu mai mulți membri care locuiesc sub același acoperiș, unii se infectează cu coronavirus, iar alții nu fac boala.

„Pe de o parte, putem avea persoane care nu dezvoltă simptome ale bolii și atunci, cel puțin conform definiției de caz, ele nu sunt testate și practic, nu depistăm cazul pozitiv, pentru că el nu s-a testat. Dar există și posibilitatea ca persoanele respective să aibă o imunitate bună, o imunitate de moment care să permită ca această infecție să nu se producă în corpul lor. Sunt studii în acest sens, nu sunt date publicității, dar se ridică problema unui sistem imunitar eficient”, a arătat dr. Beatrice Mahler într-o intervenție la Digi24.

„Ce trebuie să reținem însă este că sistemul imunitar nu este constantă permanentă în viața noastră, el variază foarte mult în funcție de factori externi, de stres, de modul în care ne alimentăm, de respectarea orelor de somn. Or, dacă aceste lucruri se modifică de la o săptămână la alta, și răspunsul imun al organismului nostru față de orice boală, față de orice infecție se modifică. Prin urmare, nu trebuie să ne bazăm pe imunitatea naturală, ci trebuie să găsim soluții - și vaccinul este o soluție - să stimulăm imunitatea și să ajutăm formarea de anticorpi în organism specifici bolilor cu care riscăm să ne întâlnim”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Medicul spune că și cantitatea de particule virale care ajunge în organism contează foarte mult și a subliniat că, de exemplu la locul de muncă, în încăperea în care stăm, este bine ca ventilația să fie adecvată, pentru a scădea riscul de infectare.

„Într-adevăr, acolo unde există o expunere la un mediu în care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boală este mult mai mare. De aceea, este extrem de important, atunci când suntem la locul de muncă sau într-o încăpere, ferestrele să fie permanent deschise, ventilația să fie adecvată, pentru că o ventilație adecvată scade riscul de infecție. Sigur, la această ventilație adecvată să se adauge și spălatul mâinilor și purtarea măștilor. Dar acel «curent», cum îl cunoaștem popular, de fereastră/ușă deschisă și de care ne ferim, în acest caz, atunci când vorbim de boli cu transmitere aeriană, este o soluție eficientă de prevenție”, a spus la Digi24 managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 60,70,80de ani,e virsta celor 3 de pa scara noastra de bloc,a caror parteneri sau imbolnavit de covid,2 au decedat 1 a supravietuit,ma intreb,la 70 de ani ai mei am stat linga sotie pina a acceptat sa mearga la spital mai bine de o saptamina,din nefericire a decedat,eu nu am avut nici un simptom,la fel si vecini de 80de ani unde el a decedat,ea o femeie bolnavicioasa,nu a avut nimic,cei de 60 sint mai tineri poate merge povestea cu sistemul imunitar puternic,experienta asta,pe mine m-a facut sa nu cred in contagiozitatea scestui virus,altundeva trebuiesc cautate explicatii
    • Like 0
  • poate faceti un interviu cu doamna doctor si despre cum sa avem o imunitate mai buna. E nevoie de asemenea informatii, puzderia de farmacii ne o arata....
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult