Sari la continut
Republica
Prevenție

De ce unii oameni s-au apucat să bea oțet înainte de masă. Interviu cu Glucose Goddess, Jessie Inchauspé

Autoarea bestseller-urilor Revoluția Glucozei și The Glucose Goddess Method nu demonizează zahărul. În recomandările ei oferă publicului trucuri care ajută corpul să evite fluctuațiile nivelului de glucoză din sânge la baza cărora biochimista susține că stau numeroase simptome cu care ne confruntăm când avem un regim alimentar haotic: oboseală, acnee, inflamații în articulații, somn slab sau probleme hormonale.

Jessie Inchauspé a fost invitată la conferința HINN de la București unde a vorbit despre relația ei cu mâncarea și concluziile la care a ajuns după analizarea a zeci de studii și studierea aprofundată a propriilor fluctuații de glucoză.

Biochimist și autoare New York Times,  Zeița Glucozei spune că obiectivul ei nu este să „ucidă" zahărul și să îl scoată din alimentație, ci să reducem impactul pe care îl are asupra organismului, ca să putem să coexista.

Idei principale:

⦁ Este în regulă să mănânci zahăr. Folosește trucurile pe care le recomand, ca să obții maximum de dopamină și plăcere și un impact minim asupra sănătății tale, deci crearea minimă a unui montagne russe al poftei.

⦁ Problema care cauzează diabetul este zahărul, iar în România media de consum este de 80 de kilograme de zahăr pe an. Dacă putem reduce cât de mult zahăr consumăm, vom reduce nivelurile de glucozā și vom reduce riscul de diabet de tip II și chiar îl vom putea aduce în remisie.

⦁ Oțetul este benefic pentru nivelul glucozei, deoarece conține acid acetic, care încetinește descompunerea carbohidraților în glucoză în timpul digestiei. Deci încetinește viteza cu care glucoza ajunge în sânge și reduce vârful de glucoză al alimentelor.

⦁ Diabetul de tip II nu se transmite genetic, dar dacā moștenești aceleași obiceiuri alimentare pe care le au părinții tăi e foarte posibil sā îl dezvolți.

1. Cum se explică de fapt comportamentul alimentar emoțional și cum este el condiționat de poftă?

Ei bine, când consumăm zahăr, se eliberează dopamină în creier, iar dopamina este molecula plăcerii. Deci, simplu spus, ne face să ne simțim mai bine. Deci, dacă ai o zi dificilă, ești stresat, ești obosit, este destul de firesc ca, dacă poți să mănânci ceva care te va face instantaneu să te simți bine, o să faci asta.

Ce-mi place să spun este că este în regulă să mănânci zahăr. Recomand doar să folosești câteva trucuri pe măsură ce consumi zahăr. Astfel încât să obții maximum de dopamină și plăcere și un impact minim asupra sănătății tale, deci crearea minimă a unui montagne russe al poftei. 

2. Care sunt acele trucuri? Știu că le-ai enumerat de multe ori, dar e bine să le auzim din nou.

Dacă mănânci, de exemplu, un fursec - aș spune să adaugi niște alimente bogate în fibre la carbohidrați, poate adaugi niște nuci alături de fursec, poate îl combini cu iaurt sau, dacă poți, mănâncă fursecul ca desert după o masă, în loc să îl mănânci pe stomacul gol.

Evident poți folosi trucul cu oțet. Bea un pahar mare de apă cu o lingură de oțet înainte de fursec și apoi știi, restul timpului dacă folosești celelalte trucuri ale mele, cum ar fi un mic dejun savuros, mișcarea după mâncare, starter cu legume, în general o să reduci frecvența poftelor tale.

3. Știam despre trucul cu oțet pentru că bunicul meu obișnuia să bea un pahar de apă cu oțet în fiecare dimineață, dar nu știa exact să îmi explice de ce o face. Mi-a spus că e un obicei moștenit de la bunicul lui.

Deci o făcea, dar nu știa de ce era bine pentru el. Da, cam așa s-a întâmplat cu multe tradiții, le-am practicat mult timp, dar abia recent am avut studiile științifice și tehnologice care să ne permită să înțelegem de ce sunt bune pentru noi.

În cazul oțetului, acum avem datele științifice care ne ajută să înțelegem că oțetul este benefic pentru nivelul glucozei, deoarece oțetul conține acid acetic, iar acidul acetic este o moleculă foarte interesantă care încetinește descompunerea carbohidraților în glucoză în timpul digestiei, deci încetinește viteza cu care glucoza ajunge în sânge și reduce vârful de glucoză al alimentelor.

4. Munca ta se bazează pe studii academice, am analizat câteva rapoarte despre obiceiurile alimentare ale românilor și am aflat că un român mănâncă 8 kilograme de pâine și aceeași cantitate de legume și 3 kilograme de carne într-o lună. Alte studii arată că unul din zece români suferă de diabet, plasând România printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa. Cum putem schimba această situație?

Ei bine, ai vorbit despre legume și pâine și carne, dar asta nu e problema. Problema care cauzează diabetul este zahărul. Deci cred că în România media este de 80 de kilograme de zahăr pe an. Aceasta este problema reală. Nu cartofii, carnea sau pâinea. Problema e zahărul. Dacă putem reduce cât de mult zahăr consumăm, vom reduce nivelurile de glucozā. Și vom reduce riscul de diabet de tip II și chiar îl vom putea aduce în remisie. Zahărul este cheia, nu este personajul negativ. Nu vreau să-l demonizez prea mult pentru că obiectivul nu este să-l omorâm și să nu-l mai avem niciodată. Obiectivul este să folosim, să reducem impactul pe care îl are asupra organismului și să putem să coexistăm.

5. Mama mea are diabet de tip II și așa cum spuneai mai devreme, nu ar trebui să mă îngrijorez, nu se transmite genetic.

Nu, nu se transmite genetic, dar dacā moștenești aceleași obiceiuri pe care le are mama ta, cum ar fi cele legate de mâncare, e foarte posibil să dezvolți diabet de tip II.

Deci este foarte important, dacă există o prevalență de diabet în familia ta, să te educi. Să ai noțiuni despre glucoză, despre alimentele hiperprocesate. Să fii atentă la mesajele de marketing din supermarket ca să te asiguri că nu devii victima lor, la fel ca părinții tăi.

6. Vorbești des despre cât de important e să îți asculți corpul. Mulți dintre noi suntem atât de pierduți printre concepte. Se pare cā tu ai gāsit un dicționar. Care este ABC-ul?

Ceea ce-mi place să spun este că simptomele pe care le simți în fiecare zi - poate sunt dorințe, poate oboseală, poate acnee, poate inflamații în articulații, poate somn slab sau probleme hormonale - cei mai mulți dintre noi vedem aceste lucruri și credem că ar trebui să le oprim, să le tratăm - ar trebui să mă simt rușinat de asta, ar trebui să încerc să o ignor. Dar de fapt, acestea sunt mesaje venite de la corpul tău și corpul tău spune "hei, avem creșteri de glucoză, ajută-mă!"

Deci, dacă începi să privești simptomele în felul acesta, nu ca pe ceva ce încearcă doar să te rănească, sau ca și cum corpul tău este împotriva ta, ci mai degrabă cum corpul tău încearcă să comunice, atunci poți lua măsuri pentru a rezolva problema de fond.

Oricare ar fi starea ta de sănătate, dacă ai vrea să te simți mai bine decât te simți în prezent, ceea ce cred că majoritatea dintre noi ar spune că ne dorim, condiția de bază pentru a ajunge acolo este să îți menții stabil nivelul de glucoză din sânge. Odată respectată această condiție, te vei putea reconecta cu corpul tău și te vei putea vindeca.

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult