Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

De ce urăște Guvernul lui Liviu Dragnea multinaționalele. Antreprenorii români ies din neutralitate: Mulți ne-am format în companiile internaționale

Protest - foto Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

În timpul protestelor față de OUG 13, PSD a încercat să demonizeze companiile multinaționale prezente în România încercând să acrediteze, pe diferite canale, ideea că acestea și-au scos angajații în stradă pentru că măsurile luate de noul Guvern le împiedică „să mai facă profituri uriașe pe spinarea românilor”. 

„Capitalul străin în România nu este un moft”, a transmis printr-un comunicat Fundația Romanian Business Leaders, care reunește o mare parte dintre antreprenorii români și străini. „Astăzi, în România, problemele cu adevărat importante nu țin de proveniența capitalului. Esențial este ca politicile publice să stimuleze formarea capitalului românesc și să asigure un cadru transparent, stabil și predictibil, în care capitalul autohton și străin să producă valoare pentru economie și pentru români.

După 27 de ani de economie de piață în România, din care primele două decenii au fost dominate de infamul „capitalism de cumetrie" care a ținut în loc societatea și economia, astăzi, capitalul românesc este încă într-un stadiu embrionar. O arată poziția investițională internațională slabă a României, aportul modest al companiilor cu capital românesc în totalul exporturilor și numărul mic de start-up-uri cu capital românesc care reușesc să depășească venituri anuale de 1 milion de euro”, se arată în comunicatul RBL.

În opinia RBL, multinaționalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. „Companiile românești și multinaționale contribuie împreună pe lanțuri de valoare ale căror baze au fost puse chiar de primele investiții străine în România, după căderea comunismului. Multinaționalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. Mulți antreprenori și șefi de companii românești și-au început cariera în companii internaționale, unde au învățat și și-au dezvoltat abilități pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri și în companiile cu capital românesc. Mulți dintre acești oameni fac astăzi parte din comunitatea Romanian Business Leaders”, menționează sursa citată.

RBL amintește că, în 2015, după 5-10 ani de la înființare, doar 0,25% (adică unul din 400) start-up-uri cu venituri anuale de peste 1 milion de euro aveau capital pur românesc. „Este deci mult mai valoros pentru economie să construiești afaceri împreună cu parteneri care vin cu experiență, competențe și capital”, se arată în comunicatul Fundației. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioan check icon
    Guvernul ar trebui sa fie al PSD-ului si nu al lui Dragnea, dar tot degradant e sa urasti multinationalele; Dragnea nu e chiar ultimul idiot sa faca o asemenea greseala, insemnand ca partidul e reprezentativ in idiotizare! Nu e suficient sa fii ignorant pentru a nu vedea caracterul tot mai unitar al Eutopei, "lumea" tot mai accesibila, internetul, telefonul mobil si facilitatile lui; cu siguranta, trebuie sa fii mult, mult mai jos.
    • Like 0
  • Este perfect adevarat....sa ne fereasca Dzeu sa plece numai Renault si atunci vom vedea cu ochii cat scade PIB nostru si asa nu prea relevant in Europa.Nu este vorba ca lipseste o autostrada ci de presiunea neconforma cu productivitatea muncii sa creasca salariile si atunci cu ce mai faci politica sociala pe care PSD o iubeste asa de mult sa o souna dar pana la a face mai au cale lunga.
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult