Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce urăște Guvernul lui Liviu Dragnea multinaționalele. Antreprenorii români ies din neutralitate: Mulți ne-am format în companiile internaționale

Protest - foto Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

În timpul protestelor față de OUG 13, PSD a încercat să demonizeze companiile multinaționale prezente în România încercând să acrediteze, pe diferite canale, ideea că acestea și-au scos angajații în stradă pentru că măsurile luate de noul Guvern le împiedică „să mai facă profituri uriașe pe spinarea românilor”. 

„Capitalul străin în România nu este un moft”, a transmis printr-un comunicat Fundația Romanian Business Leaders, care reunește o mare parte dintre antreprenorii români și străini. „Astăzi, în România, problemele cu adevărat importante nu țin de proveniența capitalului. Esențial este ca politicile publice să stimuleze formarea capitalului românesc și să asigure un cadru transparent, stabil și predictibil, în care capitalul autohton și străin să producă valoare pentru economie și pentru români.

După 27 de ani de economie de piață în România, din care primele două decenii au fost dominate de infamul „capitalism de cumetrie" care a ținut în loc societatea și economia, astăzi, capitalul românesc este încă într-un stadiu embrionar. O arată poziția investițională internațională slabă a României, aportul modest al companiilor cu capital românesc în totalul exporturilor și numărul mic de start-up-uri cu capital românesc care reușesc să depășească venituri anuale de 1 milion de euro”, se arată în comunicatul RBL.

În opinia RBL, multinaționalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. „Companiile românești și multinaționale contribuie împreună pe lanțuri de valoare ale căror baze au fost puse chiar de primele investiții străine în România, după căderea comunismului. Multinaționalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. Mulți antreprenori și șefi de companii românești și-au început cariera în companii internaționale, unde au învățat și și-au dezvoltat abilități pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri și în companiile cu capital românesc. Mulți dintre acești oameni fac astăzi parte din comunitatea Romanian Business Leaders”, menționează sursa citată.

RBL amintește că, în 2015, după 5-10 ani de la înființare, doar 0,25% (adică unul din 400) start-up-uri cu venituri anuale de peste 1 milion de euro aveau capital pur românesc. „Este deci mult mai valoros pentru economie să construiești afaceri împreună cu parteneri care vin cu experiență, competențe și capital”, se arată în comunicatul Fundației. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioan check icon
    Guvernul ar trebui sa fie al PSD-ului si nu al lui Dragnea, dar tot degradant e sa urasti multinationalele; Dragnea nu e chiar ultimul idiot sa faca o asemenea greseala, insemnand ca partidul e reprezentativ in idiotizare! Nu e suficient sa fii ignorant pentru a nu vedea caracterul tot mai unitar al Eutopei, "lumea" tot mai accesibila, internetul, telefonul mobil si facilitatile lui; cu siguranta, trebuie sa fii mult, mult mai jos.
    • Like 0
  • Este perfect adevarat....sa ne fereasca Dzeu sa plece numai Renault si atunci vom vedea cu ochii cat scade PIB nostru si asa nu prea relevant in Europa.Nu este vorba ca lipseste o autostrada ci de presiunea neconforma cu productivitatea muncii sa creasca salariile si atunci cu ce mai faci politica sociala pe care PSD o iubeste asa de mult sa o souna dar pana la a face mai au cale lunga.
    • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult