
Foto Getty Images
Hitler, în ultima parte a războiului, a devenit extrem de ipohondru și dependent de o grămadă de medicamente și substanțe periculoase pe care le ingera sau și le injecta. Doctorul lui personal a contribuit din plin la alimentarea lui Hitler cu aceste substanțe, făcându-i pe plac dictatorului. Consecința a fost una clară și dramatică, decizii extrem de proaste și cu multe victime colaterale în spate. Prelungirea nejustificată a războiului care era evident că era demult pierdut.
Obligarea de către Rusia ca importatorii de gaz să plătească furnizorii ruși în ruble este o mare aberație. Simplist, dacă Putin avea nevoie să strângă ruble, le tipărea, nu dădea gaz pe ele la export. Impunerea acestei obligații denotă disperare și lipsă de opțiuni și de soluții. Cam ca în cazul lui Hitler.
Pe ce s-au bazat cei care i-au băgat în cap lui Putler inepția asta: lupta cu inflația și deprecierea se poate face mai bine dacă moneda ta este utilizată ca activ în rezerva internațională a altor țări. Ca exemplu, când SUA tipărește dolari, efectul inflaționist este absorbit de faptul că dolarul este astăzi utilizat în proporție de 60-70% ca activ de rezervă în rezerva internațională a băncilor centrale ale lumii, dar și în plățile internaționale. Apariția euro nu a schimbat semnificativ acest raport. S-a ajuns la acest procent în timp, mai ales după Sistemul monetar de la Bretton-Woods, un sistem aur-dolar în care dolarul era menținut (teoretic) fix față de aur (35 de dolari uncia de aur) și toate monedele erau menținute fixe față de dolar (într-o bandă de variație îngustă față de acesta). La poziția internațională a dolarului a mai contribuit și internaționalizarea imensă a afacerilor, investițiilor și finanțării din ultimele decenii, cea mai mare parte venită dinspre SUA, în dolari. Companiile multinaționale americane domină astăzi lumea și investițiile în lume. Băncile americare domină astăzi lumea și finanțările internaționale. Piața de capital americană deține 50% din acțiunile lumii. Dolarul este în centrul lumii globale pentru forța economiei din spatele său. Pentru credibilitatea pe care o are și pe care și-a câștigat-o în vreo 70-80 de ani.
Să vii acum și să impui ca rubla să devină concurent al dolarului ca activ de rezervă este de râsul curcilor. Să te bazezi pe faptul că, importând gaz și trebuind să îl plătească în ruble, băncile centrale vor tezauriza o cantitate imensă de ruble, temperând inflația și deprecierea rublei, e de gâgă. Mai ales că există o cantitate imensă de ruble la Fondul Monetar Internațional (75% din cota parte la FMI e plătită în monedă națională) pe care băncile centrale ale lumii o pot împrumuta pentru probleme de balanță comercială. Vă dați seama cum vor arăta în curând deprecierea și inflația din Rusia când vor veni peste ei rublele vărsate în visteria FMI de către Banca Rusiei ca și cotă parte la fond, din care țările lumii vor face trageri ordinare și extraordinare să plătească gazul rus în ruble.
Niște ageamii!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.