Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce vrea Putin să ne vândă gazul în ruble: o aberație economică

ruble

Foto Getty Images

Hitler, în ultima parte a războiului, a devenit extrem de ipohondru și dependent de o grămadă de medicamente și substanțe periculoase pe care le ingera sau și le injecta. Doctorul lui personal a contribuit din plin la alimentarea lui Hitler cu aceste substanțe, făcându-i pe plac dictatorului. Consecința a fost una clară și dramatică, decizii extrem de proaste și cu multe victime colaterale în spate. Prelungirea nejustificată a războiului care era evident că era demult pierdut.

Obligarea de către Rusia ca importatorii de gaz să plătească furnizorii ruși în ruble este o mare aberație. Simplist, dacă Putin avea nevoie să strângă ruble, le tipărea, nu dădea gaz pe ele la export. Impunerea acestei obligații denotă disperare și lipsă de opțiuni și de soluții. Cam ca în cazul lui Hitler.

Pe ce s-au bazat cei care i-au băgat în cap lui Putler inepția asta: lupta cu inflația și deprecierea se poate face mai bine dacă moneda ta este utilizată ca activ în rezerva internațională a altor țări. Ca exemplu, când SUA tipărește dolari, efectul inflaționist este absorbit de faptul că dolarul este astăzi utilizat în proporție de 60-70% ca activ de rezervă în rezerva internațională a băncilor centrale ale lumii, dar și în plățile internaționale. Apariția euro nu a schimbat semnificativ acest raport. S-a ajuns la acest procent în timp, mai ales după Sistemul monetar de la Bretton-Woods, un sistem aur-dolar în care dolarul era menținut (teoretic) fix față de aur (35 de dolari uncia de aur) și toate monedele erau menținute fixe față de dolar (într-o bandă de variație îngustă față de acesta). La poziția internațională a dolarului a mai contribuit și internaționalizarea imensă a afacerilor, investițiilor și finanțării din ultimele decenii, cea mai mare parte venită dinspre SUA, în dolari. Companiile multinaționale americane domină astăzi lumea și investițiile în lume. Băncile americare domină astăzi lumea și finanțările internaționale. Piața de capital americană deține 50% din acțiunile lumii. Dolarul este în centrul lumii globale pentru forța economiei din spatele său. Pentru credibilitatea pe care o are și pe care și-a câștigat-o în vreo 70-80 de ani.

Să vii acum și să impui ca rubla să devină concurent al dolarului ca activ de rezervă este de râsul curcilor. Să te bazezi pe faptul că, importând gaz și trebuind să îl plătească în ruble, băncile centrale vor tezauriza o cantitate imensă de ruble, temperând inflația și deprecierea rublei, e de gâgă. Mai ales că există o cantitate imensă de ruble la Fondul Monetar Internațional (75% din cota parte la FMI e plătită în monedă națională) pe care băncile centrale ale lumii o pot împrumuta pentru probleme de balanță comercială. Vă dați seama cum vor arăta în curând deprecierea și inflația din Rusia când vor veni peste ei rublele vărsate în visteria FMI de către Banca Rusiei ca și cotă parte la fond, din care țările lumii vor face trageri ordinare și extraordinare să plătească gazul rus în ruble.

Niște ageamii!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În principiu nu e o aberație iar un profesor de economie ar trebui să știe cum funcționează piața monetară. Dacă Rusia exportă hidrocarburi de cca 200 mrd $ lunar în principal în euro sau $ virați în conturi la bănci care sunt supuse sancțiunilor internaționale conturi care pot fi înghețate din momentul efectuării viramentelor sau chiar dacă ajung în conturi din Rusia nu pot fi folosiți la plăți în afara Rusiei tot din cauza sancțiunilor chiar dacă se fac în tranzacții cu țări neutre pentru că schimbul de monede (clearingul) se face la New York unde tranzacția se poate bloca. Prin obligarea cumpărătorilor de a plătii produsele în ruble practic Putin obligă țările occidentale să vândă $ și euro contra ruble întărind astfel rubla (prin creșterea cererii de monedă locală) și în afară de asta o face mult mai atractivă în relațiile de plăți cu terți (nesupuși sancțiunilor) pentru că rubla nu poate fi blocată internațional și va fi acoperită cu valuta forte care e vândută contra ruble făcând astfel o monedă relativ marginală mult mai atractivă și liber convertibilă de exemplu în relațiile financiare cu China,India sau țările arabe cu care Rusia are relații comerciale excelente,nemaivorbind de cele cu țările CSI. În ceea ce privește $ nu mai e de mult moneda de rezervă dorită de SUA tocmai datorită tipăririi fără noimă de bani pentru acoperirea cheltuielilor militare iar sancțiunile aplicate țărilor care utilizează dolarul ca monedă de rezervă a contribuit la scăderea utilizării lui în plan internațional de la cca 80 % după Bretton Woods (când era teoretic convertibil în aur până în 1970 când odată cu renunțarea la convertibilitate în metal prețios datorită tipăririi de bani pentru susținerea războiului din Vietnam) a scăzut permanent de-a lungul anilor până la cca 37-38 % în prezent, e adevărat că la asta au contribuit și apariția euro sau renunțarea la moneda americană în tranzacțiile efectuate de țările arabe exportatoare de petrol,Rusia,China,Brazilia,țările CSI sau India adică cca 50 % din PIB-ul mondial.
  • Like 0
 • Nu, aberație și ticăloșie a fost și este mizeria de la bretton-woods, evident în folosul Americii imperialiste. Iar vrăjeala că sua ar avea cea mai cea economie nu mai ține azi, când se știe că d. p. v. economic, Republica Populară Chineză este cea care domină lumea. Da, America imperialistă s-a învățat să danseze toți după cum cântă ea, dar asta nu va mai ține prea mult. Rubla și cu yuanul să treacă oceanul!
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   JIGODIE RUSOFILĂ !
   • Like 2
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Gandalf check icon
   Răzvane, ai uitat să precizezi că e și tembel, analfabet funcțional, extrem de prost informat. Sau doar plătit să scrie cretinismele astea.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult