Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De la deznădejde și revoltă, la speranță și curaj. Cu ce am rămas după ce am văzut filmul „Colectiv”

Colectiv film

Foto: captura Youtube /„Colectiv”

Am vizionat filmul „Colectiv" într-o sală aproape plină, cu chiar mai multă lume decât la „Joker" - care s-a bucurat de un mare succes - și în prezența unei părți a echipei ce a realizat filmul, respectiv Mirela Neag, Cătălin Tolontan și Mihai Grecea. Subiectul a stârnit interes mai ales în rândul tinerilor, ceea ce mi-a dat speranță că se va schimba ceva vreodată și în țara asta.

Filmul m-a impresionat, fiindcă reușește să transmită stări contradictorii. De la deznădejde și revoltă, la speranță și curaj. De la compasiune și teamă, la empatie și speranță. Mi-a plăcut construcția filmului, creată pe conceptul „cauzalitate", cauză-efect. Cu scene intercalate cu tragedia din „Colectiv" între imaginile multiple care surprind investigația neobosită a jurnaliștilor.

Citiți și:

Alexander Nanau, despre filmările la documentarul „colectiv”: „Să constați că cineva, organizat, omoară copiii altor oameni e devastator. Seara eram niște oameni bătuți din cauza a ce aflam” 

Cu scenele emoționante în care Tedy Ursuleanu, o femeie curajoasă și optimistă, ne transmite că viața merge înainte, că este o luptă în care poți ieși învingător. Acele scene de la inaugurarea expoziției foto sunt redate cu mare măiestrie regizorală, fiindcă transmit exact ce trebuie: umanitate. 

Apoi, efortul jurnaliștilor de a afla adevărul cu orice preț, presiunile care se fac asupra lor din toate părțile să renunțe, „să o lase mai moale", tensiunea, îngândurarea lor, toate sunt prezentate profesionist. Speranța este transmisă odată cu apariția personajului Vlad Voiculescu, ministrul care se luptă cu sistemul corupt, cu legile strâmbe, cu personajele politice, cu media aservită. Ministrul care aduce transparența, nu se sfiește să fie filmat chiar în scene poate mai intime, când mănâncă la birou sau își vizitează familia, când poartă o discuție telefonică cu tatăl său, imediat după prezentarea exit poll-ului de la alegeri. Un om care încearcă să aducă normalitatea în sistem, dar întâmpină opoziție și bariere peste tot. Fiindcă îi deranjează, încercând să aducă profesionalismul eliminând politizarea „cancerigenă". Se întreabă la un moment dat, după rezultatul alegerilor, dezamăgit fiind, „oare cât va rămâne din ce am propus?". 

Și finalul este emoționant, cu părinții unui tânăr care a decedat la câteva zile după „Colectiv", fiindcă transferul în străinătate nu a fost aprobat la momentul oportun și a fost întârziat, părinți care își jelesc, la mormânt, ce le era mai drag.

Felicitări întregii echipe care a realizat acest documentar! L-am perceput și ca o reparație morală pentru toți cei care și-au pierdut viața sau au rămas mutilați pe viață, din cauza unui sistem nenorocit și corupt, a unor oameni lipsiți de umanitate și caracter. Mulți dintre ei se regăsesc și astăzi în funcții înalte, decizionale. Iar faptele multora dintre ei vorbesc...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult