Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De la patinuar la plancartă. „Centura neagră” Liviu Pop, un nou genunche în gura gramaticii

Liviu Pop - TV

Foto: Facebook Liviu Pop

Unul este învățător într-o localitate oarecare. Pentru el, patinoarul este patinuar, chiar și atunci când un prichindel isteț îl contrazice. Pixul cu pastă roșie taie textul corect, punând în loc grafia greșită. Un părinte hotărât caută dreptatea pe la televiziuni. Astfel, el reușește să declanșeze cercetarea cazului la nivel de minister și, sperăm cu toții, o măsură care să-l țină pe dascălul expirat la distanță de victimele sale. Nu se știe câte victime mai sunt în școlile României.

Celălalt este profesor; mult mai norocos în carieră decât primul, a ajuns chiar ministru al Învățământului, timp în care a fost poreclit ministrul-genunche. Acum este folosit de partidul care l-a născut, pe post de târnăcop, în emisiuni televizate. 

De curând, a așezat încă o perlă alături de cele vechi: manifestanții poartă plancartă, nu pancartă! Jurnaliștii prezenți la emisiune l-au corectat zadarnic; el o ține pe-a lui. Vrând probabil să-și îmbogățească siviul, a amintit, cu modestie demnă de un adevărat samurai, că este posesorul unei centuri negre în arte marțiale (ar putea, dar nu face uz de ea). Întrucât domnia sa vrea cu orice preț să ne convingă că albul e negru și nu invers (că plancartă e corect, nu pancartă), îl suspectez că face confuzii cromatice și că nu centură neagră ar avea dânsul, ci doar albă.

Pentru că, nu-i așa, ce mare lucru acolo, o mică greșeală; nu moare nimeni din asta...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Max Max Max Max check icon
    tocmai am vazut,dimineata, la jurnal, pe TVR, postul national, un tip din cei carora le place sa se asculte,care a vorbit si stropit tot timpul cu expresii de genul " mirrorlesss"....incapabil sa explice ceva intr-o frumoasa limba romana!!!!.pentru mine e tou un fel de "genunche".......
    • Like 1
  • Eu cred ca(cu)loarea centurii domniei sale este maro. Si nu 問い合わせ級, ci WC.
    • Like 0
  • Liviu Pop ar trbui sa mai invete putin ca degeaba este profesor nu s+a legat cartea de el
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult